1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

Hyaluronik Asit

Hyaluronik asit ve türevleri, kremler, losyonlar, serumlar, maskeler gibi farklı kozmetik kategorilerindeki göz çevresi, dudaklar, yüz ve boyun bakımı, selülit önleyici vücut bakımı veya kozmetik renk iyileştirme için çok sayıda kozmetik ürünlerinde bulunur.

Hyaluronik asit kozmetik formülasyonlarda %0,2 ile %1 arasında değişen konsantrasyonlarda kullanılır.

Hyaluronik asit ve onun sodyum ve potasyum tuzları, nemlendirici ve yaşlanma karşıtı ürünlerde bulunan önemli kozmetik bileşenlerdir.
 

Hyalüronan veya hiyalüronat olarak da bilinen hyaluronik asit, kozmetik formülasyonlarda en yaygın kullanılan aktif bileşenlerden biridir. 

Hyaluronik Asit, Sodyum Hyaluronat ve Potasyum Hyaluronat, pullanmayı azaltarak ve esnekliği geri kazandırarak kuru veya hasarlı cildin görünümünü iyileştirir.
Hyaluronik Asit ayrıca kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin sulu (su) kısmını kalınlaştırmak için de kullanılır.
 
 


CAS Numarası: 9004-61-9
31799-91-4 (potasyum tuzu)
9067-32-7 (sodyum tuzu)[ECHA]

EC Numarası: 232-678-0

EC / Liste no.: 232-678-0
CAS numarası: 9004-61-9

Kimyasal formül: (C14H21NO11)n
Suda çözünürlük: Çözünür (sodyum tuzu) 

Bir ürün 1 mg/cm2 oranında uygulandığında hyaluronik asidin cilde katkısı 0,02 mg/cm2 olur.

Hyaluronik asidin cilt bakım ürünlerinde kozmetik bir bileşen olarak kullanılmasına olan ilgi, doğal ciltte bulunan Hyaluronik asit miktarının yaşla birlikte azaldığı ve cilt bakım ürünlerine yeniden eklendiğinde cildi nemli tuttuğu, kırışıklıkların görünümünü azalttığının keşfedilmesiyle ortaya çıktı. ve cildi pürüzsüzleştirir.
Hyaluronik asit, belirgin nemlendirici ve yaşlanma karşıtı etkileriyle, kendisini cilt yenilenmesinde kullanılan diğer maddelerden üstün kılan birçok niteliğe sahiptir.

Cilt bakım formülasyonlarında hyaluronik asit, hidrofilik yapısı nedeniyle nemlendirici bir bileşen olarak kullanılabilir.

Hyaluronik asit içeren krem veya losyon gibi kozmetik ürünleri kullanmak cildin nemlenmesine ve elastikiyetinin artmasına, dolayısıyla kırışıklıkların derinliğinin azalmasına yardımcı olur.

Hyaluronik asit, cildinizdeki nem içeriğini artırmaya yardımcı olabilir; bu, diğerlerinin yanı sıra, kırışıklıkların görünümünü azaltmak ve yara iyileşmesini iyileştirmek de dahil olmak üzere çeşitli cilt faydalarına sahip olabilir.
 
Hyaluronik asit, gözlerdeki ve eklemlerdeki sıvılarda bulunan doğal bir maddedir.
Hyaluronik asit eklemlerde ve diğer dokularda yastık ve kayganlaştırıcı görevi görür. 
 

Hyaluronik asit solüsyonlarının cilt yüzeyine uygulandığında tıkayıcı bir tabaka oluşturduğu, nemi emerek cildi nemlendirdiği ve varsayılan kırışıklık dolgusunun oluştuğu varsayılmaktadır.
Hyaluronik asidin epidermal hücrelerin göçünü uyardığı varsayılmaktadır.

Ek olarak, Hyaluronik asidin sağladığı tıkayıcı özellikler, kozmetiklerde bulunan biyolojik olarak aktif maddelerin cilt katmanlarında kalmasına izin verebilir ve muhtemelen bunların epidermise nüfuz etmesini kolaylaştırabilir.
 
Önceki çalışmalara göre, bazı kozmetik Hyaluronik asit ürünlerinin cildi UV ışınlarından korumada etkili olduğu kanıtlanmıştır.
 
Aynı zamanda hyaluronik asit içeren güneş koruyucu ürünler, Hyaluronik asidin potansiyel antioksidan etkisi nedeniyle cildi UV ışınlarının zararlı etkilerinden koruyarak daha sıkı bir cildin korunmasına yardımcı olur.

Kozmetik formülasyonlarda hyaluronik asit, viskozite değiştirici ve/veya cilt bakım maddesi işlevine sahiptir.

Hyaluronik asit esas olarak yaşlanma karşıtı kozmetik ürünlerde kullanılır.

Düşük Moleküler Ağırlıklı Hyaluronik Asit, cildin nem seviyesini artırma ve yenilenmeyi hızlandırma özelliğine sahiptir.

Yüksek molekül ağırlıklı hyaluronik asit cilde uygulandığında viskoelastik bir film oluşturur ve nemlendirici etkiye sahiptir.

Yüksek Molekül ağırlıklı hyaluronik asit polimerinin ana etkisi film oluşturmaktır ve suyun ciltten buharlaşmasını azaltır ve dolayısıyla tıkayıcı bir etkiye sahiptir.


Hyaluronik asit, aktif bileşenlerin dağıtım sistemi olarak da özellikle önemlidir.

Hyaluronik asit, N-asetilglukozamin ve D-glukuronik asitten oluşan disakkarit birimlerinden oluşan, glikozaminoglikanlara ait bir polisakkarittir.

Hyaluronik asit bağ, epitel ve sinir dokularının bir bileşenidir ve hücre dışı matrisin önemli bir bileşenini temsil eder.


Hyaluronik asit, insanlar da dahil olmak üzere omurgalılarda her yerde bulunur ve hücre farklılaşması, embriyolojik gelişim, iltihaplanma, yara iyileşmesi vb. gibi çeşitli biyolojik süreçlerde rol oynar.

Hyaluronik asit, nemlendirici ve yaşlanma karşıtı etkileriyle cilt yenilenmesinde kullanılan diğer maddelere göre onu öneren birçok özelliğe sahiptir.

Hyaluronik asitin moleküler ağırlığı cilde nüfuzunu ve biyolojik aktivitesini etkiler.



IUPAC adı: (1→4)-(2-Asetamido-2-deoksi-D-gluko)-(1→3)-D-glukuronoglikan
Sistematik IUPAC adı: Poli{[(2S,3R,4R,5S,6R)-3-asetamido-5-hidroksi-6-(hidroksimetil)oksan-2,4-diil]oksi[(2R,3R,4R,5S ,6S)-6-karboksi-3,4-dihidroksioksan-2,5-diil]oksi}


Hyaluronik asidin farklı formları kozmetik amaçlı kullanılmaktadır.
Hyaluronik asit ayrıca vücudun yaralanmaya tepki verme şeklini de etkileyebilir ve şişliğin azalmasına yardımcı olabilir.

Hyaluronik asit (kısaltılmış HA; konjuge baz hiyalüronat), aynı zamanda hiyalüronan olarak da adlandırılır, bağ, epitelyal ve sinir dokuları boyunca yaygın olarak dağıtılan anyonik, sülfatlanmamış bir glikozaminoglikandır.


Hyaluronik asit, her hücrenin (kondrosit) etrafında bir kaplama olarak bulunduğu eklem kıkırdağının önemli bir bileşenidir.
Agrekan monomerleri HAPLN1 (hyaluronik asit ve proteoglikan bağlantı proteini 1) varlığında hyaluronan'a bağlandığında büyük, oldukça negatif yüklü agregatlar oluşur.
Bu agregatlar suyu emer ve kıkırdağın esnekliğinden (sıkışmaya karşı direnci) sorumludur.
Kıkırdaktaki hyaluronanın moleküler ağırlığı (boyutu) yaşla birlikte azalır, ancak miktarı artar.

Bitişik doku katmanları arasındaki kaymayı arttırmak için kas bağ dokularında hyaluronanın yağlayıcı bir rolü olduğu ileri sürülmüştür.
Yoğun fasyal dokulara gömülü özel bir tür fibroblastın, hyaluronan açısından zengin matrisin biyosentezi için uzmanlaşmış hücreler olduğu öne sürülmüştür.
İlgili aktiviteleri, bitişik kas bağ dokuları arasındaki kayma yeteneğinin düzenlenmesinde rol oynayabilir.

Hyaluronik asit aynı zamanda cildin önemli bir bileşenidir ve doku onarımında rol oynar.
Cilt aşırı UVB ışınlarına maruz kaldığında iltihaplanır (güneş yanığı) ve dermisteki hücreler eskisi kadar hyaluronan üretmeyi bırakır ve bozulma hızını artırır. Hyaluronan bozunma ürünleri UV ışınlarına maruz kaldıktan sonra ciltte birikir.



Ayrıca bakınız
Alguronik asit
Sodyum hiyalüronat
EC / Liste no.: 618-620-0
CAS numarası: 9067-32-7
Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.