1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

Dimetilaminoetanol

EC / Liste no.: 203-542-8
CAS no.: 108-01-0
Mol. formül: C4H11NO
Molar kütle: 89.14 g·mol−1

Dimetilaminoetanol = Dimetiletanolamin = DMAE = DMEEA = N,N-DİMETİLAMİNOETANOL = 2-DİMETİLAMİNOETANOL = DMEOA
Kimyasal eş anlamlılar: N,N-Dimetiletanolamin; dimetiletanolamin; deanol; DMEA; N,N-Dimetil-2-Hidroksietilamin; N,N-Dimetil-N-etanolamin


2-DİMETİLAMİNO-ETANOL
2-dimetilaminoetanol
2-DİMETİLAMİNOETANOL
2-dimetilaminoetanol
2-dimetilaminoetanol
N,N-dimetiletanolamin
deanol
dimetilaminoetanol
DMEA
DMAE
2-(Dimetilamino)etanol


www.atamankimya.com

Ana Uygulamalar: topaklaştırıcı ajan, iyon değişim reçinesi, üretan katalizörü


Dimetilaminoetanol, poliüretanlar ve epoksi reçineler için sertleştirici ajan olarak, su arıtımında ve çeşitli ürünlerin sentezinde kullanılan berrak ila soluk sarı bir sıvıdır.
Dimetiletanolamin (DMAE veya DMEA), (CH3)2NCH2CH2OH formülüne sahip organik bir bileşiktir. Hem üçüncül bir amin hem de birincil alkol fonksiyonel grupları içeren iki işlevlidir. Renksiz viskoz bir sıvıdır. Cilt bakım ürünlerinde cilt tonunu iyileştirmek için kullanılır ve ayrıca nootropik olarak ağızdan alınır. Dimetilaminin etoksilasyonu ile hazırlanır.

Dimetiletanolamin olarak da bilinen dimetilaminoetanol (sırasıyla DMAE ve DMEA), bir birincil alkoldür.
Bu bileşik aynı zamanda N,N-dimetil-2-aminoetanol, beta-dimetilaminoetil alkol, beta-hidroksietildimetilamin ve Deanol isimleriyle de geçer.
Dimetilaminoetanol şeffaf, soluk sarı bir sıvıdır.

Dimetilaminoetanol, poliüretanlar ve epoksi reçineleri için bir sertleştirme maddesi olarak kullanılır; farmasötikler, boyalar, korozyon önleyiciler ve emülgatörler için kimyasal bir ara madde olarak kullanılır; ayrıca kazan suyuna, boya sökücülere ve amino reçinelerine katkı maddesi olarak kullanılır; [HSDB] Bir CNS uyarıcısı olarak terapötik olarak kullanılmıştır; [Merck İndeksi # 2843]
Dimetilaminoetanol (sırasıyla DMEA ve DMAE) olarak da bilinen dimetiletanolamin, etilen oksidin dimetilamin ile reaksiyonu ile endüstriyel olarak üretilen organik bir bileşiktir.
Dimetilaminoetanol hem bir amin grubu hem de bir hidroksil grubu içerir ve bu nedenle bir amin veya bir alkol olarak reaksiyona girebilir. Şeffaf, soluk sarı bir sıvıdır.

Dimetilaminoetanol katalizör, korozyon önleyici, boya sökücülere/kazanlara katkı maddesi, su/amino reçineleri olarak kullanılır ve kozmetik ve biyomedikal ürünlerde kullanılır.


N,N-dimetiletanolamin, iki N-metil ikame edicisine sahip etanolamin olan üçüncül bir amindir.
N,N-dimetiletanolamin, bir sertleştirme maddesi ve bir radikal süpürücü olarak bir role sahiptir.
N,N-dimetiletanolamin, üçüncül bir amindir ve etanolaminlerin bir üyesidir.

Dimetiletanolamin (DMEA) bir amino alkol, organik bileşiktir. Endüstride etilen oksit ve dimetilamin sentezi ile elde edilir.

Dimetiletanolamin şeffaf, hafif sarı bir sıvıdır. Su, aseton, eter ve benzen ile karışabilir.

Dimetiletanolamin, epoksi reçineler ve poliüretanlar için bir sertleştirme maddesi olarak kullanılır.
Ayrıca boyarmaddelerin, tekstillerin, farmasötiklerin ve korozyon önleyicilerin ara sentezinde de kullanılır. Başka bir uygulama, boya ve kaplamalarda bir emülgatördür.



Dimetiletanolamin uygulamasının ana alanları şunlardır: poliüretan köpük ve iyon değişim reçineleri için bir katalizör olarak su arıtımı için başlangıç ​​monomerlerinin üretimi. Ayrıca DMEA, kimya, boya ve vernik, ilaç ve tekstil endüstrilerinde kullanılmaktadır.


Dimetilaminoetanol KULLANIMLARI:
Dimetilaminoetanol (DMAE), cilt bakımı uygulaması ile ilgili kozmetik formülasyonlarında yaygın olarak kullanılan bir maddedir.
Kimyasal formülü (CH3)2NCH2CH2OH'dir.
Dimetilaminoetanol, dimetilaminin etoksilasyonu ile hazırlanır.
Artan nüfus ve kentleşme, kozmetik ürünlere olan talebi artırarak dimetilaminoetanol (DMAE) pazarını harekete geçirdi.
Dimetiletanolamin, nitrojen hardalı 2-dimetilaminoetil klorür gibi diğer kimyasalların öncüsüdür.
Amin benzeri bir kokuya sahip renksiz ila hafif sarı sıvı arasında değişir.
Dimetilaminoetanol (DMEA), su arıtma endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Dimetilaminoetanol ayrıca kaplama uygulamalarında bir poliüretan katalizörü olarak ve tekstil kimyasallarında, iyon değiştirici reçinelerde ve emülsiyonlaştırıcı maddelerde bir ara madde olarak kullanılır.
DMEA ayrıca ilaç endüstrisinde asetilkolin seviyelerini yükselterek beyin sağlığını artırmak için bir ek form olarak kullanılmaktadır.




Dimetilaminoetanolün ENDÜSTRİYEL KULLANIMI:
Dimetilaminoetanol, poliüretanlar ve epoksi reçineler için bir sertleştirme maddesi olarak kullanılır.
Dimetilaminoetanol ayrıca su arıtımı için büyük miktarlarda ve bir dereceye kadar kaplama endüstrisinde kullanılır.
Dimetilaminoetanol boyarmaddelerin, tekstil yardımcı maddelerinin, farmasötiklerin, emülgatörlerin ve korozyon önleyicilerin sentezinde kullanılır.
Dimetilaminoetanol ayrıca boya sökücüler, kazan suyu ve amino reçineler için bir katkı maddesidir.
Dimetilaminoetanol, geleneksel çözücülere alternatif olarak kullanılan N,N-dimetiletanolamonyum asetat ve N,N-dimetiletanolamonyum oktanoat gibi erime noktaları oda sıcaklığının altında (iyonik sıvılar) olan bir dizi tuz oluşturur.



Su Arıtma Endüstrisinde Dimetilaminoetanol:
Dimetilaminoetanol, nötrleştirici bir amindir.
Dimetilaminoetanol (DMAE), kayda değer tortu oluşumuna yol açmadan kondensi etkili bir şekilde nötralize eder.
Organik aminler, pH'ı artıran ve aşındırıcı kirletici maddeleri temizleyen korozyon kontrol maddeleridir.
Örneğin dimetiletanolamin (DMEA), çözünmüş CO2'yi ortadan kaldıran ve endüstriyel kazanlarda ve nükleer santrallerde pH'ın kontrolüne yardımcı olan yaygın bir korozyon önleyicidir.
Aminler, petrol ve gaz üretimi ve işlenmesinde hidrojen sülfür temizleyicileri olarak da etkilidir.
Aminler için yerinde izleme, uygun korozyon korumasının sağlanmasına, sistem ömrünün uzatılmasına ve maliyetli korozyon kaynaklı kapatma ve arızaların önlenmesine yardımcı olabilir.


N,N-dimetiletanolamin rol kürleme ajanına sahiptir
N,N-dimetiletanolamin, radikal süpürücü rolüne sahiptir
N,N-dimetiletanolamin bir etanolamindir
N,N-dimetiletanolamin bir üçüncül amindir


2-Dimetilaminoetil klorür hidroklorür, farmasötiklerin üretiminde yaygın olarak kullanılan dimetilaminoetanolden yapılan bir ara maddedir.

Flokülantlar: DMAE, dimetilaminoetil-(met)akrilat üretiminde anahtar bir ara maddedir. Çoğunlukla akrilamid ile kopolimerizasyon yoluyla bu esterden üretilen suda çözünür polimerler, topaklaştırıcılar olarak faydalıdır.
Kağıt hamuru ve kağıt kimyasalları: Kağıdın kuru mukavemeti veya ıslak mukavemeti, ağartılmamış kraft kağıdına bir dimetilaminoetil(met)akrilat homopolimeri eklenerek arttırılır.
İyon değişim reçineleri: Anyon değişim reçineleri, DMAE veya trimetilamin gibi üçüncül aminlerin klorometillenmiş vinil veya stiren reçinesi ile reaksiyona sokulmasıyla hazırlanabilir.
Artan değişim kapasitesi, haloalkil fonksiyonları içeren çapraz bağlı bir polimerin bir amin ile reaksiyona sokulmasıyla elde edilir.
Anyon değişim membranları DMAE ile aminlenir.

Poliüretan: Yalıtım amaçlı PU köpük üretiminde DMAE kullanımı toplam formül maliyetini düşürmenin pratik ve etkili bir yoludur.



reçineler

Epoksi
DMAE, epoksi reçineler için etkili ve çok yönlü bir kürleme maddesidir. Aynı zamanda reçineli poliamidler ve diğer viskoz sertleştiriciler için viskozite azaltıcı madde olarak da işlev görür.
DMAE ayrıca epoksi formülasyonlarındaki çeşitli filtreler için son derece iyi bir ıslatma maddesidir.
Dimetiletanolamin (DMEA) olarak da bilinen DMAE, epoksi reçineleri için bir sertleştirme maddesidir.

2-Dimetilaminoetanol su, alkoller, eter ve aromatik çözücüler ile karışabilir. Aminlerin ve alkollerin tipik reaksiyonlarına girer. Su bazlı (WB) kaplama formülasyonlarının hazırlanmasında kullanılır.
Akrilik
DMAE, DMAE esterlerinin kopolimerizasyonu yoluyla akrilonitril polimerlerinin asitle boyama özelliklerini geliştirir.



Suda çözünür DMAE tuzları, kaplamaların ve filmlerin davranışını iyileştirmek ve onları suya dayanıklı hale getirmek veya suya karşı özel istenen hassasiyeti sağlamak için kullanılır.
Tekstiller – deri: Poliakrilonitrilin asitle boyama kabiliyeti, akrilonitrilin dimetilaminoetil akrilat gibi DMAE esterleri ile kopolimerizasyonuyla geliştirilir.
Dimetilaminoetil metakrilat homopolimeri ile modifiye edilmiş selüloz, bir löko tekne boyasının ester tuzları ile boyanabilir.
Selülozun polidimetilaminoetil metakrilat ile emprenye edilmesi, kumaşın gazla solma direncini de geliştirir.
DMAE'nin uzun zincirli alkilfosfatları, selülozik olmayan hidrofobik tekstil malzemeleri için antistatik maddeler oluşturur.

Boyalar, kaplamalar ve mürekkepler: DMAE, suda çözünür kaplama reçinelerinde serbest asitliği nötralize etmek için mükemmeldir. Reçine akrilik, alkid veya stiren-maleik olabilir. Elektrodepozisyonda olduğu gibi daha düşük uçuculuk gerektiğinde DMAE genellikle trietilamine tercih edilir. Ayrıca pigment ıslanabilirliğini de artırır.
Metalik görünüme sahip bazı sentetik emayeler, dimetilaminoetil metakrilat polimerlerinden hazırlanabilir.
Fleksografik mürekkeplerde DMAE, reçineleri ve inoksları çözündürmek için kullanılabilir.
Lateks kaplamaların yapışması, akrilik monomerlerin dimetilaminoetil akrilat ile kopolimerizasyonu ile geliştirilebilir.

Yüzey aktif maddeler – deterjanlar: Anyonik yüzey aktif maddelerin alkiletanolamin tuzları, hem su hem de yağ sistemlerinde genellikle karşılık gelen sodyum tuzlarından çok daha fazla çözünür. DMAE, yağ asitlerinden şampuan üretiminde mükemmel bir başlangıç ​​malzemesi olabilir. Yağ asidi sabunları, suya dayanıklı zemin cilaları için özellikle mum emülgatörleri olarak etkilidir.
DMAE titanatlar, zirkonatlar ve diğer IV-A grubu metal esterleri, sulu veya organik solvent sistemlerinde polimerler, hidrokarbonlar ve mumlar için dağıtıcı maddeler olarak faydalıdır.

Uygulamalar/kullanımlar
Boyalar ve kaplamalar




Dimetilaminoetanol (DMAE): Uygulama Segmenti
Uygulama açısından, küresel dimetilaminoetanol (DMAE) pazarı, temizlik maddesi, antibakteriyel madde, topaklaştırıcı madde, üretan katalizörü, iyon değiştirme reçinesi, emülsifiye edici madde ve diğerlerine ayrılabilir.
Temizlik maddesi segmentinin, küresel dimetilaminoetanol (DMAE) pazarının önemli bir payını oluşturması bekleniyor.
Bunu, floküle edici ajan segmentinin takip etmesi beklenmektedir.
İyon değişim reçinesi segmentinin, polimer endüstrisinin dünya çapında genişlemesi nedeniyle hızlı bir şekilde genişlemesi muhtemeldir.

Dimetilaminoetanol (DMAE): Son Kullanım Segmenti
Nihai kullanım açısından, küresel dimetilaminoetanol (DMAE) pazarı farmasötik, kimya, kozmetik ve diğerleri olarak bölümlere ayrılabilir.
Kozmetik segmentinin hızlı bir şekilde genişlemesi bekleniyor.
Bunu ilaç sektörü segmentinin takip etmesi öngörülmektedir.


Dimetilaminoetanol (DMAE)
DMAE, başlangıçta hiperkinetik bozuklukların tedavisinde ve hafızayı geliştirmek için kullanılan yeni bir bileşendir.
Artık kozmetik ürünlerde kullanılmakta ve asetilkolinin öncüsü olarak etkinliğinden dolayı popülerlik kazanmaktadır.
Başlangıçta sıkılaştırıcı ve yaşlanmayı geciktirici bir ürün olarak kullanılan, anti-inflamatuar ve antioksidan aktiviteleri içeren yeni fonksiyonlar şimdi aydınlatılmıştır.
İn vitro, DMAE, serbest radikal süpürücü olarak eylemlerine ek olarak IL-2 ve IL-6 salgılanmasını da inhibe eder.
DMAE'nin tam etki mekanizması belirsiz olmasına rağmen, asetilkolin benzeri işlevleri, epidermis ve dermiste kasılmayı ve hücre yapışmasını artırarak daha sıkı bir cilt görünümüne neden olur.



DİMETİLAMİNOETANOLÜN FARMA DA KULLANIMI:
DMAE, Dimetiletanolamin, 2-Dimetilaminoetanol veya Deanol olarak da bilinir, B vitamini kolinin (N,N,N-trimetiletanolamin) bir analoğudur ve asetilkolin 1'in bir öncüsüdür.
DMAE'nin asetilkolin için bir öncü olduğu düşünülmüştür, geç diskinezi, Alzheimer hastalığı, amnezik bozukluklar, yaşa bağlı bilişsel bozukluk, dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu dahil olmak üzere muhtemelen asetilkolin eksiklikleri ile ilişkili çeşitli hastalıkların tedavisinde etkinliği açısından test edilmiştir. (DEHB), Tourette sendromu, otizm ve geç diskinezi ile karışık sonuçlar.
Üçü, DMAE tedavisinden hiçbir fayda bildirmedi (tardif diskinezi; bilişsel işlev bozukluğu; Alzheimer hastalığı).
Nöroleptik ilaçların bir yan etkisi olan geç diskinezi için DMAE ile tedavi, ciddi kolinerjik yan etkilerle ilişkilendirilmiştir: nazal ve oral sekresyonlar, dispne ve solunum yetmezliği 3).
Düşük frekanslı aksiyon tremoru nedeniyle bir hastanın tedavisinde DMAE kullanıldı.
Bu tedavi, artan boyun ağrısı ve orofasiyal ve solunum diskinezisinin yan etkileri ortaya çıkana kadar on yıl boyunca başarılı oldu.
Tedavi kesildi ve diskinezinin DMAE'nin etkilerine bağlanabileceği sonucuna varıldı.
Randomize kontrollü çalışmaların bir meta-analizi, geç diskinezi tedavisinde DMAE'nin plasebodan daha etkili olmadığını gösterdi.
Bunun yerine, DMAE tedavisiyle ilişkili önemli ölçüde artan bir yan etki riski vardı.
DMAE tedavisinin faydaları, DMAE'nin teta gücünü veya konsantrasyonunu artırma yeteneğini değerlendiren diğer çalışmalarda bulundu.
DMAE ayrıca cilt bakımında ve bilişsel işlev ve ruh hali geliştirici ürünlerde bir bileşen olarak kullanılmıştır.
Riker Laboratories'in reçeteli ilacı Deaner (Deanol p-asetamidobenzoat), piyasadan çekildiği 1983 yılına kadar 20 yıldan fazla bir süredir ABD'de reçeteli bir ilaçtı.
Deaner (deanol p-asetamidobenzoat), öğrenme ve davranış sorunları olan çocukları tedavi etmek için kullanıldı.
Ancak, etkinlik kanıtı yetersizdi (Natural Medicines Comprehensive Database, 2002).

1959'da bir İtalyan makalesi, Deaner'ın 50 çocukta kullanımını tanımladı.
CVS Eczacılık tarafından yapılan kısa inceleme (tarih belirtilmemiş), FDA tarafından muhtemelen etkili olarak onaylanmışken Deaner kullanımına ilişkin endikasyonları listelemiştir.
Merck Index, 13. baskı, deanol monografı, Riker'in hazırlığının 1957'de patentinin alındığını belirtir.
Remington's Practice of Pharmacy, 1961 baskı 7) Deaner'ı resmi olmayan (yani ABD Farmakopesi veya Ulusal Formüler'de listelenmemiş) psikomotor uyarıcı olarak listeledi.
Günde 900 mg'a kadar olan dozlar herhangi bir ciddi yan etki ile ilişkilendirilmemiştir. Davranış sorunları olan çocuklar için oral dozlar, 75-150 mg/gün idame dozlarıyla başlamak üzere 75 mg/gün olmuştur.
Yirmi beş yıl önce, Huntington koresi olan yetişkinler için önerilen ortalama günlük deanol dozu 1.0 ila 1.5 g (3.7 ila 5.6 mmol) idi.
Anti-inflamatuar, analjezik bileşim Diklofenak-deanol, görünüşe göre 75 mg diklofenak ve 15 mg deanol (Gerot Pharmazeutica, tarihsiz) dozajlarında mevcuttur.

DMAE'nin asetilkolin (sinir hücrelerinin sinyalleri iletmesine yardımcı olan bir kimyasal) üretimini arttırdığı varsayılır.
Asetilkolin, öğrenme ve hafıza gibi birçok beyin işlevinde önemli bir rol oynadığından, savunucular DMAE'yi ek formda almanın asetilkolin seviyelerini yükselterek beyin sağlığını artırabileceğini iddia ediyor.1

Kazanmak
Son zamanlarda, çeşitli terapötik endikasyonlarda kullanılan bir dizi sentetik ilacın yaşlanmayı geciktirici etkileri olduğu bildirilmiştir.
Bunlar arasında, dietilaminoetanolün bir analogu olan Dimetilaminoetanol (DMAE), kolinin bir öncüsüdür ve bu da beynin öğrenme ve hafıza ile ilgili birincil bir nörotransmitter olan asetilkolin üretimini optimize etmesine izin verir.


biyokimyasal önemi
Dimetilaminoetanol kolin ile ilişkilidir ve nörotransmiter asetilkolinin biyokimyasal bir öncüsü olabilir, ancak bu sonuca 1977'de yapılan bir sıçan deneyine dayanarak itiraz edilmiştir.
Yaygın olarak dimetilaminoetanolün beyinde kolin üretmek için metillendiğine inanılır, ancak durumun böyle olmadığı gösterilmiştir (bir sıçan deneyinde).
Dimetilaminoetanolün karaciğer tarafından kolin haline işlendiği bilinmektedir; ancak bir fare deneyinde kolin molekülü yüklüdür ve kan-beyin bariyerini geçemez.
Beyinde DMAE, fosfatidil-dimetilaminoetanol üretmek için kolin yerine fosfolipidlere bağlanır.
Bu daha sonra sinir zarlarına dahil edilir, akışkanlığı ve geçirgenliği arttırır ve bir antioksidan görevi görür.


biyomedikal araştırma
Kısa süreli çalışmalar, sınırda duygusal rahatsızlıktan muzdarip bireylerde DMAE, vitaminler ve minerallerin uygulanmasının ardından ruh hali üzerinde olumlu bir etki ile uyanıklık ve uyanıklıkta bir artış olduğunu göstermiştir.
DEHB için yapılan araştırmalar sonuçsuz olsa da umut verici olmuştur.



Translated names
2-(dimethylamino)ethan-1-ol (cs)
2-(dimetylamino)etanol (sk)
2-(dimetyloamino)etanol (pl)
2-dimethylaminoethanol (da)
2-Dimethylaminoethanol (de)
2-dimethylaminoethanol (nl)
2-dimetil-aminoetanol (hr)
2-dimetilaminoetanol (es)
2-dimetilaminoetanol (hu)
2-dimetilaminoetanol (pt)
2-dimetilaminoetanol (ro)
2-dimetilaminoetanol (sl)
2-dimetilaminoetanolis (lt)
2-dimetilaminoetanolo (it)
2-dimetilaminoetanols (lv)
2-dimetylaminoetanol (no)
2-dimetylaminoetanol (sv)
2-dimetyyliaminoetanoli (fi)
2-dimetüülaminoetanool (et)
2-diméthylaminoéthanol N,N-diméthyléthanolamine (fr)
2-διμεθυλαμινοαιθανόλ (el)
2-диметиламиноетанол (bg)
<I>N,N</I>-dimetil-etanolamin (hr)
N,N-dimethylethanolamin (cs)
N,N-Dimethylethanolamin (de)
N,N-dimetiletanolamin (hu)
N,N-dimetiletanolamin (sl)
N,N-dimetiletanolamina (ro)
N,N-dimetiletanolaminas (lt)
N,N-dimetiletanolamīns (lv)
N,N-dimetyletanolamín (sk)
N,N-dimetyloetanoloamina (pl)
N,N-dimetüületanoolamiin (et)
N,N-диметилетаноламин (bg)

CAS names
Ethanol, 2-(dimethylamino)-



IUPAC names
2- Dimethylaminoethanol
2-(Dimethylamino) ethanol
2-(dimethylamino)-ethanol
2-(dimethylamino)ethan-1-ol
2-(Dimethylamino)ethanol
2-(dimethylamino)ethanol
2-(dimethylamino)ethanol
2-Dimethylaminoethanol
2-dimethylaminoethanol
2-Dimethylaminoethanol
2-dimethylaminoethanol
2-dimethylaminoethanol, DMAE
2-dimethylaminoethanol;
2-dimethylaminoethanol; N,N-dimethylethanolamine
Dimethylaminoethanol
DIMETHYLAMINOETHANOL
Dimethylaminoethanol
Dimethylethanolamine
DMAE
DMAE - CM0564B
N,N-Dimethylethanolamine
N,N-dimethylethanolamine


Trade names
(2-Hydroxyethyl)dimethylamine
(Dimethylamino)ethanol
(N,N-Dimethylamino)ethanol
.beta.-(Dimethylamino)ethanol
.beta.-Dimethylaminoethyl alcohol
.beta.-Hydroxyethyldimethylamine
2-(Dimethylamino)-1-ethanol
2-(Dimethylamino)ethanol
2-(N,N-Dimethylamino)ethanol
2-Dimethylaminoethanol (DMAE)
Amietol M 21
Amietol M21
Bimanol
Deanol
Dimethol
Dimethyl(2-hydroxyethyl)amine
Dimethyl(hydroxyethyl)amine
Dimethylethanolamin
Dimethylethanolamine
Dimethylmonoethanolamine
DMAE
DMEA
Ethanol, 2-(dimethylamino)- (8CI, 9CI)
Kalpur P
Liparon
N,N-Dimethyl(2-hydroxyethyl)amine
N,N-Dimethyl-.beta.-hydroxyethylamine
N,N-Dimethyl-2-aminoethanol
N,N-Dimethyl-N-(.beta.-hydroxyethyl)amine
N,N-Dimethyl-N-(2-hydroxyethyl)amine
N,N-Dimethylethanolamine
N-(2-Hydroxyethyl)dimethylamine
Norcholine
Propamine A
Texacat DME



AMIETOL M 21
B-DIMETHYLAMINOETHYL ALCOHOL
BETA-(DIMETHYLAMINO)ETHANOL
BETA-DIMETHYLAMINOETHANOL
BETA-DIMETHYLAMINOETHYL ALCOHOL
BETA-HYDROXYETHYLDIMETHYLAMINE
BIMANOL
DEANOL
DIMETHOL
DIMETHYL(2-HYDROXYETHYL)AMINE
DIMETHYL(HYDROXYETHYL)AMINE
(DIMETHYLAMINO)ETHANOL
2-(DIMETHYLAMINO)ETHANOL
2-(DIMETHYLAMINO)ETHYL ALCOHOL
DIMETHYLAMINOETHANOL
DIMETHYLAMINOETHANOL, [CORROSIVE LIQUID]
2-DIMETHYLAMINOETHANOL
DIMETHYLETHANOLAMINE
DIMETHYLMONOETHANOLAMINE
DMAE
(2-HYDROXYETHYL)DIMETHYLAMINE
KALPUR P
LIPARON
N,N-DIMETHYL(2-HYDROXYETHYL)AMINE
N,N-DIMETHYL-2-AMINOETHANOL
N,N-DIMETHYL-2-HYDROXYETHYLAMINE
N,N-DIMETHYL-BETA-HYDROXYETHYLAMINE
N,N-DIMETHYL-N-(2-HYDROXYETHYL)AMINE
N,N-DIMETHYL-N-(BETA-HYDROXYETHYL)AMINE
(N,N-DIMETHYLAMINO)ETHANOL
2-(N,N-DIMETHYLAMINO)ETHANOL
N,N-DIMETHYLAMINOETHANOL
N,N-DIMETHYLETHANOLAMINE
N-(2-HYDROXYETHYL)DIMETHYLAMINE
N-DIMETHYLAMINOETHANOL
NORCHOLINE
PROPAMINE A
REXOLIN
TEXACAT DME
THANCAT DME


Global Dimethylaminoethanol (DMAE) Pazarı, Applikasyon bazlı

Cleansing Agent
Antibacterial Agent
Flocculating Agent
Emulsifying Agent
Ion-Exchange Resin
Epoxy Resin Hardener Ingredient



Global Dimethylaminoethanol (DMAE) Pazarı, Son Kullanıcı bazlı

Pharmaceutical
Chemical
Cosmetics
Construction


Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı Tarama Bilgi Veri Seti tahminlerine göre, üretilen DMAE'nin %50'si atık su arıtımı için flokülant yapımında, %20'si esnek ve sert poliüretan köpüklerin ve poliüretan cilaların imalatında kullanılır, 20 %'si su bazlı boyaların ve yüzey kaplamalarının imalatında kullanılır ve kalan %10'u iyon değişim reçineleri, farmasötikler ve korozyon önleyici formülasyonlar için kullanılır.
DMAE, su bazlı kaplamalar için suda çözünmeyen reçine bileşenlerinin çözündürülmesi için kullanılır; bu, DMAE'nin reçinelerle reaksiyonuyla elde edilen bir işlemdir.
2001 tarihli bir makale, DMAE hemisüksinatın kandaki kolesterol ve dehidrokolesterolü analiz etmek için diğer kimyasallarla birlikte kullanıldığını belirtmektedir.

DMAE, poliüretan, akrilatlar, iyon değiştirici reçineler ve flokülantlar ve farmasötiklerin üretiminde kullanılması sonucu suya salınır.
Avrupa tahminlerine göre, toplam DMAE'nin yaklaşık %75'i poliüretan, akrilatlar, iyon değişim reçineleri ve topaklaştırıcılar ve farmasötiklerin üretiminde kullanılmaktadır.
DMAE, poliüretan üretiminde çapraz bağlıyken, suya minimum salınımla sonuçlanırken, iyon değişim reçinelerinin veya topaklaştırıcıların hazırlanmasında kullanılan DMAE'nin %50'ye kadarı suya salınabilir.
DMAE ayrıca korozyon önleyici formülasyonların, boyaların ve yüzey kaplamalarının bir bileşeni olarak çevreye salınır.
Mastikler, mimari kaplamalar, mobilya ve dolaplar üzerindeki kaplamalar, poliüretan köpük yastıklar ve halılar evlerde, ticari binalarda ve araçlarda DMAE yayabilir



endüstriyel kullanımlar
Kaplamalar Dimetilaminoetanol, su bazlı kaplamalar için suda çözünmeyen reçine bileşenlerinin çözündürülmesi için kullanılır (ATOFINA Chemicals, Inc., 2000), Dimetilaminoetanolün reçinelerle reaksiyonu yoluyla elde edilen bir işlem (Huntsman Corp., 1997).
Alüminyum kutularda su bazlı Dimetilaminoetanol kaplamalar kullanılmaktadır (Dow, 2001a).
California Hava Kaynakları Kurulu (CARB, 1999) tarafından yapılan kapsamlı bir mimari kaplama araştırmasında, dimetilaminoetanol, su bazlı kaplamalarda yaygın olarak bulunan 88 bileşen listesinde ağırlıkça 77. sırada yer aldı.
Su bazlı veya organik solvent bazlı kaplamalarda kullanılan 186 bileşen arasında ağırlıkça 165. sırada yer aldı.
Araç üreticilerinin kullanımına sunulan yaklaşık 30 su bazlı boya formülasyonunun yakın tarihli bir Fransız araştırması, tümü glikol eterler, N-metilpirolidon, [N-metilpirrolidinon] ve andalkanolaminler içeriyordu (örnek olarak Dimetilaminoetanolden bahsedilmiştir) (Jargot ve diğerleri, 1999).
Dimetilaminoetanol hemisüksinat, katodik elektro kaplama yapmak için izosiyanatlardan yapılan organik polimerler için bir patentte belirtilmiştir [Desoto, Inc., ABD] (Lin, 1982) ve Dimetilaminoetanol bitartrat, metal tarafından renk bozulmasını azaltmak için maleik asidin eklendiği susuz katodik kaplama bileşiminin bir parçasıydı. iyonlar [PPG Industries, Inc., ABD] (Lucas, 1983).
Dimetilaminoetanol, polimerler için antistatik maddeler, elektriksel olarak iletken malzemeler olarak metakrilatmonomerler üretmek için kullanılır (Huntsman Corp., 1997).


Emülsifiye edici ve dağıtıcı maddeler
Dimetilaminoetanol, bir amino reçine stabilizatörü olarak ve boyaların, tekstillerin ve yardımcı maddelerin sentezinde bir ara madde olarak kullanılır (HSDB, 1996).
Dimetilaminoetanol yağ asidi sabunları, metal, deri, cam, ahşap, seramik eşya, zemin, mobilya ve otomobillerde kullanılan suya dayanıklı mumlar ve cilalar için emülsifiye edici ve dispersiyon ajanları olarak kullanılır ve Dimetilaminoetanol esterleri tekstilde yaygın emülsifiye edici ajanlardır. endüstri (Dow, 2001a).
Dimetilaminoetanol hidroklorür, Procter & Gamble deterjan bileşimlerinin üretiminde kullanılır (Kandasamy ve diğerleri, 2000).
Dimetilaminoetanol hemisüksinat, amfoterik yüzey aktif maddeler yapmak için kullanılmıştır (Nieh ve Naylor, 1984).

Gaz tedavisi
Alkil alkanolaminler, hidrojen sülfürü doğal gazdan ve rafineri atık gazlarından uzaklaştırmak için kullanılır (Dow, 2001a). Dimetilaminoetanol'ü çevre kirliliğine bağlayan bir CAPLUS araştırmasından elde edilen 73 başlıktan ikisi, Dimetilaminoetanolün gaz karışımlarından hidrojen sülfürü uzaklaştırmak için kullanıldığını gösterdi.

üretan katalizörler
Dimetilaminoetanol, poliüretan ve poliizosiyanürat köpüklerin üretiminde katalizör olarak kullanılan en az 60 amin bileşiğinden biridir.
Poliüretan formülasyonları yaklaşık %0.1 ila 5.0 amin katalizörü gerektirir (API, 2000).
Dimetilaminoetanol, izosiyanatlarla reaksiyona girerek köpürme reaksiyonu sırasında Dimetilaminoetanol emisyonlarının miktarını sınırlar (Dow, 2001a).
Bir çalışma, Birleşik Krallık'ta poliüretan üretiminde amin katalizör kullanımını değerlendirdi.
Polieter slabstock üreten bir fabrikada, kimyasalların "tipik toplam verimi" dakikada 300 kg idi: dakikada 200 kg poliol, dakikada 100 kg 80:20 diizosiyanat ve 0,6 kg/dakikaamin.
Dakikada 300 kg'lık bir verim ile polyester levha stoğu yapmak için tipik bir fabrikada, dakikada 0,5 ila 1,5 kg kullanılacaktır.

Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.