1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

SODIUM CHLORATE (SODYUM KLORAT)

CAS NO: 7775-09-9
EC NO: 231-887-4


METATAGS: SODIUM CHLORATE; Chloric acid, sodium salt; 7775-09-9; Asex; Polybor-chlorate; Chlorate de sodium; Chlorsaure; Tumbleleaf; Atlacide; Desolet; Kusatol; Rasikal; Sodakem; Tumbleaf; Chlorate salt of sodium; Dervan
Oxycil; Travex; Defol; Fall; Soda chlorate; Drexel defol; Harvest-aid; Evau-super; Kusa-tohru; Weed Killer; B-Herbatox; Drop-Leaf; Granex O; Hibar C; Shed-A-leaf; Leafex 2; Leafex 3; Chlorsaure [German]; Ortho-C-1-Defoliant; Shed-A-Leaf "L"; Caswell No. 753; VAL-DROP; Natriumchloraat [Dutch]; Natriumchlorat [German]; Sodium chlorate [ISO]; Sodium chlorate solution; Chloric acid, sodium salt (1:1); Grain sorghum harvest-aid; Natrium chloraat [Dutch]; Natrium chlorat [German]; Sodium chlorate (NaClO3); UNII-T95DR77GMR; Sodium(chlorate de) [French]; CCRIS 9185; HSDB 732; Sodio (clorato di) [Italian]; Sodium (chlorate de) [French]; CHEBI:65242; United Chemical Defoliant No. 1; Chlorate de sodium [ISO-French]; Ortho C-1 defoliant & weed killer; EINECS 231-887-4; UN1495; UN2428; EPA Pesticide Chemical Code 073301; Sodium chlorate solution (50% or less); MFCD00003479; 11096-45-0; Natriumchloraat; Natriumchlorat; Natrium chlorat; Natrium chloraat; Sodium Chlorate Min; Sodium chlorate(V); Sodium(chlorate de), Sodio (clorato di); ACMC-20ajoo, Sodium (chlorate de); ClO3.Na; AC1LANJY; Sodium chlorate [UN1495] [Oxidizer]; AC1Q1VAS; DSSTox_CID_6025; DSSTox_RID_77987; T95DR77GMR; DSSTox_GSID_26025; NaClO3, high pressure, III; CHEMBL1559268; DTXSID7026025; 71368_FLUKA; CTK5E4859; Sodium chlorate, aqueous solution; Chloric acid, sodiumsalt (1:1); YZHUMGUJCQRKBT-UHFFFAOYSA-M; 71368_SIAL; Sodium chlorate [UN1495] [Oxidizer]; TRA-0175804; NCGC00091465-01; NCGC00259682-01; Sodium chlorate, aqueous solution [UN2428] [Oxidizer]; Sodium chlorate, aqueous solution [UN2428] [Oxidizer]; SODIUM CHLORATE (SEE ALSO WATER DISINFECTION BYPRODUCTS(SODIUM CHLORATE)); WATER DISINFECTION BYPRODUCTS(SODIUM CHLORATE) (SEE ALSO WATER DISINFECTION BYPRODUCTS(DIBROMOACETIC ACID)); sodyum klorat; sodyum klorate; sodıum klorat; sodıum klorate; sodium klorat; sodium klorate; sodium, chlorate; sodium chlorate; sodyum, klorat; sodyum klorat.

 

 

 

Sodyum klorat, NaClO3 kimyasal formülü olan inorganik bir bileşiktir. Suda kolaylıkla çözünen beyaz bir kristal tozdur. Higroskopiktir. Oksijeni serbest bırakmak ve sodyum klorür bırakmak için 300 ° C'nin üstünde ayrışır. Yılda birkaç yüz milyon ton, başta ağartma kağıdı uygulamaları için üretilmektedir.


Kullanım Alanları
Sodyum kloratın ana ticari kullanımı, klor dioksit (ClO2) yapmak içindir. ClO2'nin kloroatın yaklaşık% 95'ini oluşturan en büyük uygulaması kağıt hamurunun ağartılmasında bulunur. Tüm perklorat bileşikleri endüstriyel olarak elektroliz ile sodyum klorat solüsyonlarının oksidasyonu ile üretilir.


Herbisitler
Sodyum klorat, seçici olmayan bir herbisit olarak kullanılır. Tüm yeşil bitki parçalarına karşı fitotoksik olduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda kök emilimiyle de öldürebilir.

Sodyum klorat, sabah glory, canada thistle, johnson otu, bambu, Ragwort ve St John's wort gibi çeşitli bitkileri kontrol etmek için kullanılabilir. Herbisit, esas olarak, yol kenarı, çitler ve hendekler dahil alanlarda spot muamele ve toplam bitki örtüsü kontrolünde tarla dışı arazilerde kullanılır. Sodyum klorat ayrıca aşağıdakiler için defoliant ve kurutucu olarak kullanılır:

Pamuk Safflower-Mısır-Keten-Biber-Soya-Tahıl sorgum-Güney bezelye-Kuru fasulye-Pirinç-Ayçiçeği

Atrazin ile birlikte kullanıldığında, etkinin kalıcılığı artar. 2,4-D ile birlikte kullanıldığında performans artar. Sodyum kloratın toprak steril etkisi vardır. Sulu çözeltide diğer herbisitlerle karıştırma, oksitlenmeye duyarlı olmadığı sürece bir dereceye kadar mümkündür.


Ticari isimler
Sodyum klorat, çeşitli ticari herbisitlerdeki aktif bileşentir. Sodyum klorat içeren ürünlerin bazı ticari isimleri Atlacide, Defol, De-Fol-Ate, Bırak-Yaprak, Düşme, Hasat-Yardım, Kusatol, Leafex ve Tumbleaf'dır. Bileşik, atrazin, 2,4-D, bromasil, diuron ve sodyum metaborat gibi diğer herbisitlerle kombinasyon halinde kullanılabilir.

Sodyum klorat, AB düzenlemeleri uyarınca yapılan bir karar sonrasında geri çekilen 2009 yılına kadar AB'de yaygın olarak kullanılan bir yabani ot öldürücüdür. Klor dioksit biyositlerin üretimi ve kağıt hamuru ve kağıt ağartma gibi diğer herbisit dışı uygulamalarda olduğu gibi, AB dışında bir herbisit olarak kullanımı etkilenmez


Sanayi Kullanımları
Ağartma maddeleri
Yakıt ve yakıt katkıları
Ara ürünler
Oksitleyici / indirgeyici ajanlar
Petrol üretimine özgü işleme yardımcıları
Solventler (temizleme veya yağdan arındırma için)


Sodyum klorat, sıcak, asitlenmiş bir sodyum klorür çözeltisinin elektrolizi ile hazırlanabilir. Birçok kişi doğruca karbon veya grafit elektrotlar önermekle birlikte, birkaç on yıl önce yaptım, çelik katotlar ve karbon anotlar kullandım, paslanmaz katotlar daha da iyi olurdu. Endüstride, anot olarak platin grubu metal oksitlerle kaplanmış titanyum kullanılır. Unut bunu, altınları bir pazarlık gibi görünmeleri, karbon kullanmaları ve gerektiğinde değiştirmeleri. Elektrotlar, dokunmadan onları elde edebileceğiniz kadar yakın olmalıdır. Akım yoğunluğu yaklaşık 0.2A / cm2'dir. PH 6 (asitleştirmek için HC1 kullanın). Endüstriyel elektrotlar için yaklaşık 3V gerekiyor, 35 yıl önce kullandığım şeyleri hatırlayamam ama muhtemelen benzer. Sodyum kloratın geri kalan sodyum klorürden ayrılması ve saf hale getirilmesi sıkıcı bir parçadır. En kolay olanı reaksiyonunuz ilerledikçe ve sodyum klorat doymuş hale geldiğinde, hücrenizde bir sürü tuz dökebilmeniz, kristalleşmeye başlayacaktır. Şartları doğru bulmazsan, kolayca sodyum hipoklorit üretebilirsin. Sanayide, bu reaksiyonu bastırmak için kromat eklenir. Kromat çok toksiktir, çünkü kimya eğitiminiz talimat vericilerden geliyorsa kaçınmalısınız.


Kimyasal formül: NaClO3
Moleküler ağırlık: 106.4 g / mole
Görünüş: beyaz ila beyazımsı kristalin malzeme, kokusuz
Erime noktası: 248 - 250 ° C
Kaynama noktası: Hiçbiri, 250-300 ° C'den yüksek sıcaklıklarda sodyum klorüre ve oksijen gazına ayrışır


Reaktivite Profili
SODYUM KLORAT, ısıtma üzerine O2 oluşturarak ayrışır; Toksik ve patlayıcı ClO2 oluşturan güçlü asitlerle reaksiyona girer; Birçok madde ile reaksiyon verir [Kimyasalları Güvenle Taşıma 1980 p. 833]; Metal kloratlar güçlü asit varlığında oksidanlardır; Patlayıcı klor dioksit gazı serbest bırakır; Nemli bir metal kloratın ve bir çift bazlı organik asitin ısıtılması, klor dioksit ve karbon dioksiti serbest bırakır; Perkloratların sülfür veya fosfor ile karışımı patlayıcıdır [Bretherick 1979 s. 100]; Klorat ile amonyum tuzları (amonyum tiyosülfat), toz metaller, silikon, kükürt veya sülfidlerin karışımları kolayca ateşlenir ve patlayıcı olabilir [Bretherick 1979, s. 806]. İnce bölünmüş alüminyum ile baryum, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum veya çinko gibi ince bölünmüş bromatlar (ayrıca kloratlar ve iyodatlar) kombinasyonu ısı, darbe ve sürtünme ile patlayabilir [Mellor 2: 310 1946-47]. Sodyum klorat ve arsenik trioksit kendiliğinden yanıcı bir karışım oluşturur [Ellern 1968 s.
Bir klorat mum, nefes alabilen hava kıt olduğu zaman oksijen üreten bir cihazdır. Geleneksel balmumu mumları, yanarken havadaki oksijeni tüketen bir süreç olan hafif yumuşak halo ışık yayar. Klorat mumları da yanar, ancak işlevleri acil solunum için oksijeni serbest bırakmaktır.

İlk müdahale edenlerin birçok tehlikeli duruma hazır olması gerekir. Oksijen eksikliği, derhal ölümüne neden olabilecek bir acil risktir. O zaman klorat mum hayat kurtarıcı olabilir. Bu mumlar, itfaiyeciler ve mayın kurtarma ekipleri tarafından taşınan ekipmanlar arasında sayılabilir. Ayrıca denizaltılar ve hava ve uzay araçları üzerinde de bulunabilirler.

 

 

 

Sodium chlorate is an inorganic compound with the chemical formula NaClO3. It is a white crystalline powder that is readily soluble in water. It is hygroscopic. It decomposes above 300 °C to release oxygen and leave sodium chloride. Several hundred million tons are produced annually, mainly for applications in bleaching paper.


Uses
The main commercial use for sodium chlorate is for making chlorine dioxide (ClO2). The largest application of ClO2, which accounts for about 95% of the use of chlorate, is in bleaching of pulp. All perchlorate compounds are produced industrially by the oxidation of solutions of sodium chlorate by electrolysis.


Herbicides
Sodium chlorate is used as a non-selective herbicide. It is considered phytotoxic to all green plant parts. It can also kill through root absorption.

Sodium chlorate may be used to control a variety of plants including morning glory, canada thistle, johnson grass, bamboo, Ragwort, and St John's wort. The herbicide is mainly used on non-crop land for spot treatment and for total vegetation control on areas including roadsides, fenceways, and ditches. Sodium chlorate is also used as a defoliant and desiccant for:

CottonSafflower-Corn-Flax-Peppers-Soybeans-Grain sorghum-Southern peas-Dry beans-Rice-Sunflowers

If used in combination with atrazine, it increases the persistence of the effect. If used in combination with 2,4-D, performance is improved. Sodium chlorate has a soil sterilant effect. Mixing with other herbicides in aqueous solution is possible to some extent, so long as they are not susceptible to oxidation.


Trade names
Sodium chlorate is the active ingredient in a variety of commercial herbicides. Some trade names for products containing sodium chlorate include Atlacide, Defol, De-Fol-Ate, Drop-Leaf, Fall, Harvest-Aid, Kusatol, Leafex, and Tumbleaf. The compound may be used in combination with other herbicides such as atrazine, 2,4-D, bromacil, diuron, and sodium metaborate.

Sodium chlorate was an extensively used weedkiller within the EU, up until 2009 when it was withdrawn after a decision made under terms of EU Regulations. Its use as an herbicide outside the EU remains unaffected, as does its use in other non-herbicidal applications, such as in the production of chlorine dioxide biocides and for pulp and paper bleaching


Industry Uses
Bleaching agents
Fuels and fuel additives
Intermediates
Oxidizing/reducing agents
Processing aids, specific to petroleum production
Solvents (for cleaning or degreasing)


Sodium chlorate can be made by the electrolysis of a hot, acidified solution of sodium chloride. While lots of people are correctly suggesting carbon or graphite electrodes, when I did it some decades ago, I used steel cathodes and carbon anodes, stainless cathodes would be even better. Industrially, titanium coated with platinum group metal oxides are used as anodes. Forget that, they make gold look like a bargain, use carbon and change as needed. Electrodes should be as close as you can get them without actually touching. Current density of about 0.2A/cm2. pH of 6 (use HCl to acidify). About 3V is needed for industrial electrodes, I cannot for the life of me remeber what I used 35 years ago, but probably similar. Separating the sodium chlorate from the remaining sodium chloride and getting it pure is the tedious part. Easiest is to can dump a lot of salt in your cell, once the reaction progresses and sodium chlorate saturates, it will start to crystalise out. If you don't get the conditions correct, you can easily produce sodium hypochlorite. Industrially, chromate is added to suppress that reaction. Chromate is very toxic stuff that you should avoid if your chemistry schooling is from instructables.


Chemical formula: NaClO3
Molecular weight: 106.4 g/mole
Appearance: white to off-white crystalline material, odorless
Melting point: 248 - 250 °C
Boiling point: none, is decomposed at temperatures higher than 250 - 300°C into sodium chloride and oxygen gas


Reactivity Profile
SODIUM CHLORATE decomposes upon heating forming O2; reacts with strong acids forming toxic and explosive ClO2; reacts with many substances [Handling Chemicals Safely 1980 p. 833]; metal chlorates are oxidants in the presence of strong acid; liberates explosive chlorine dioxide gas; heating a moist metal chlorate and a dibasic organic acid liberates chlorine dioxide and carbon dioxide; mixtures of perchlorates with sulfur or phosphorus are explosives [Bretherick 1979 p. 100]; mixtures of the chlorate with ammonium salts (ammonium thiosulfate), powdered metals, silicon, sulfur, or sulfides are readily ignited and potentially explosive [Bretherick 1979 p. 806]. A combination of finely divided aluminum with finely divided bromates(also chlorates and iodates) of barium, calcium, magnesium, potassium, sodium or zinc can explode by heat, percussion, and friction [Mellor 2:310 1946-47]. Sodium chlorate and arsenic trioxide form a spontaneously flammable mixture [Ellern 1968 p.

A chlorate candle is a device that produces oxygen when breathable air is scarce. Traditional wax candles spread soft haloes of light as they burn, a process that consumes oxygen from the air. Chlorate candles also burn, but their function is to release oxygen for emergency breathing.

First-responders must be prepared for many dangerous situations. Lack of oxygen is an immediate risk that can lead swiftly to death. That's when a chlorate candle can be a life-saver. These candles can be counted among the equipment carried by firefighters and mine rescue crews. They can also be found on submarines and air- and spacecraft.

Ataman Chemicals © 2015 All Rights Reserved.