1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

DENATONIUM BENZOATE (BITREX)

DENATONIUM BENZOATE (BITREX)

 

 

CAS NO: 3734-33-6

 

EC NO: 223-095-2

 


METATAGS:DENATONIUM BENZOATE; 3734-33-6; Bitrex; Lidocaine benzyl benzoate; Anispray; Aversion; Gori; Denatonium (benzoate);Caswell No. 083BB; THS-839; UNII-M5BA6GAF1O; Denatonium benzoate anhydrous; WIN 16568; BENZYLDIETHYL; Denatonii benzoas [INN-Latin]; EINECS 223-095-2;Benzoate de denatonium [INN-French]; Benzoato de denatonio [INN-Spanish]; M5BA6GAF1O;Denatonium benzoate [USAN:INN:BAN];EPA Pesticide Chemical Code 009106; NSC 157658; Denatonium benzoate granules; N-Benzyl-2-((2,6-dimethylphenyl)amino)-N,N-diethyl-2-oxoethanaminium benzoate; MFCD00031578; Benzyldiethyl((2,6-xylylcarbamoyl)methyl)ammonium benzoate; Benzyldiethyl[(2,6-xylylcarbamoyl)methyl]ammonium benzoate; Benzoato de denatonio; Benzoate de denatonium; 2-[diethylbenzylamino]-N-(2,6-dimethylphenyl)acetamide, benzoic acid; Denatoniumbenzoate
Benzenemethanaminium, N-(2-((2,6-dimethylphenyl)amino)-2-oxoethyl)-N,N-diethyl-, benzoate (1:1); Benzenemethanaminium, N-[2-[(2,6-dimethylphenyl)amino]-2-oxoethyl]-N,N-diethyl-, benzoate (1:1)

 

 

Çoğu insana 10 ppm'lik seyreltme dayanılmaz derecede acıdır. Denatonium tuzları genellikle renksiz ve kokusuz katılardır, ancak genellikle çözelti olarak satılmaktadır. Uygun olmayan yemeyi önlemek için caydırıcı maddeler (bitterantlar) olarak kullanılırlar. Denatonium, denatüre alkol, antifriz, çivi ısırma önlemleri, solunum maskesi fit-testi, hayvan iticileri, sıvı sabunlar ve şampuanlarda kullanılır. Herhangi bir uzun süreli sağlık riski oluşturduğu bilinmiyor.

 

 

Erime noktası 164-168 ° C (aydınlık)
Çözünürlük metanol: 50 mg / mL, berrak, renksiz
Merck: 2891
Kararlılık: Kararlı. Güçlü oksitleyici ajanlarla uyuşmaz.

 

 

Denatonium benzoat, insanların diğer toksik ama tatsız maddeleri yemelerini önlemek için caydırıcı madde olarak yaygın olarak kullanılır. Örneğin, endüstriyel alkol, etilen glikol veya sıradan şarap, antifriz, boya, tuvalet temizleyicileri, sıvı sabunlar ve şampuanlarla aynı tadı olan metanol içine eklenmiştir.

 

 

 

 

 

 

Dilutions of as little as 10 ppm are unbearably bitter to most humans. Denatonium salts are usually colorless and odorless solids but are often traded as solutions. They are used as aversive agents (bitterants) to prevent inappropriate ingestion. Denatonium is used in denatured alcohol,antifreeze, nail biting preventions, respirator mask fit-testing, animal repellents, liquid soaps, and shampoos. It is not known to pose any long-term health risks.


Melting point: 164-168 °C(lit.)
solubility : methanol; 50 mg/mL, clear, colorless
Merck : 2891
Stability: Stable. Incompatible with strong oxidizing agents.

Denatonium benzoate is commonly used as aversive agent to prevent people from eating other toxic but tasteless substance. For example, it has been added into industrial alcohol, ethylene glycol or methanol which has similar taste as ordinary wine, antifreeze, paint, toilet cleaners, liquid soaps and shampoos.

Ataman Chemicals © 2015 All Rights Reserved.