1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

MAGNEZYUM KLORÜR

Ticari olarak iki halde satılır.

Susuz magnezyum klorür (MgCl2)  CAS NO : 7786-30-3

Magnezyum klorür hegzahidrat ( MgCl2.6 H2O) Karnalit de denilir  CAS NO : 7791-18-6

Metatags: Chloride; Magnesium; Magnesium Chloride; MgCl2; MAGNESIUM CHLORIDE; magnesium(II) chloride;
magnesium (II) chloride; Magnesium Chloride; Magnesium chloride

Magnezyum klorür,  başlıca olarak deniz suyundan elde edilir. Şöyle kabaca zihninizde canlanması açısından , Akdeniz suyunda, bir metreküp deniz suyunda yaklaşık 3,3 kg magnezyum klorür tuzu bulunur.Deniz suyu, Cao kalsiyum oksit ile reaksiyona sokularak elde edilir. Reaksiyon mekanizmasına bir bakacak olursak;

CaO + H2O —–> Ca +2  +2OH–

Mg+2  +2OH– ——> Mg (OH)2

Mg(OH)2 + 2HCl —–> MgCl2  elde edilmiş olur.

Magnezyum klorürün çok değişik kullanım alanlarına sahip olduğunu söylemiştik.Bu sebepten, ancak bir iki maddesine detaylı bakış yapacağız.

– Mg  eldesi;  Mg metalinin eldesi için kullanılır. Ergimiş  Magnezyum klorürün, elektroliz işleminde katot tarafında magnezyum iyonlarının indirgenmesi ile Magnezyum elde edilir.

Katot uç  tarafında;       Mg +2 + 2e– ——>  Mg  elde edilmiş olur.

– Buzlanma giderici;  Son zamanlarda kışın çetin geçtiği ülkeler ve şehirlerde, yollardaki buzlanmayı önlemek amacıyla sulu magnezyum klorür çözeltisi kullanılmaya başlanmıştır.Bildiğiniz üzere, yollara önceden bildiğimiz sodyum klorür tuzu dökülür ve buzun erimesi sağlanırdı. Ancak tuzun, asfalt üzerindeki korozyon etkisi sebebiyle yollar zamanla daha kötü hale gelirdi.

Ancak magnezyum klorür çözeltisi, buzlanmadan önce ya da buzlanmadan sonra da yollara uygulanabiliyor. Öncelikle buzun asfalta yapışmasını önler, bunun için önceden yollara sprey edilir. Ya da sonradan buzun üzerine sprey edilerek buzun ya da karın erimesini sağlar. Bildiğimiz tuz gibi, asfalta aşındırma yapmadığı için bu uygulamalarda magnezyum klorür her geçen gün cazip hale gelmektedir.

– Kompozit paneller; son zamanlardaki, inşaat ve yapı malzemelerindeki araştıma ve geliştirmeler ışığında  ısı, ses, su yalıtımı gerektiren yerlerde bu kompozit panellerin kullanılmasına başlanmıştır.

-Cam elyaf - magnezyum oksit – magnezyum klorür   esaslı kompozit levha, gemi sanayinde, yangın kapısı imalatında, tavan-zemin kaplamalarında  kısaca iç ve dış cephe uygulamarında kullanılmaktadır.

– Çimento sektörü;  SOREL ÇİMENTOSU  denen sert yapı,  MgO ve MgCl2  çözeltilerinin belirli oranda karıştırılması ile elde edilmektedir. Burada dikkatinizi çekeceğim husus,  yukarıda kompozit levhada olduğu gibi, dayanıklı ürünlerin oluşturulmasında MgO ile birlikte kullanılmasıdır.

-Gübre sanayinde, gübreye katkı maddesi olarak ilave edilmekte ve bitkilerin Mg ihtiyacını karşılamaktadır.

-Gıda sanayinde topaklaştırıcı olarak görev yapan önemli bir bileşiktir.

-Bunların dışında,  yangın gecikitricilerde , tekstil üretiminde , havuzlar için imal edilen dezenfektanlarda, seramik sanayinde, hayvan yemlerinde, atık su işlemlerinde, kağıt üretimi gibi bir çok alanda Magnezyum klorür karşımıza çıkmaktadır.
Ataman Chemicals © 2015 All Rights Reserved.