1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

SODIUM HYDROSULFITE (SODYUM HİDROSÜLFİT)

Sodyum hidrosülfit, sodium hydrosulfite, sodium dithionite, sodyum ditionit,sodyum, hidrosülfit, hidro, sülfit, cas no : 7775-14-6,sodyum hidrosülfit

Cas no: 7775-14-6
Eş anlamlıları: Sodium dithionite ( Sodyum Ditiyonit ), D-Ox, Hydrolin ( Hidrolin ), Reductone ( Redükton ), Sodium Sulfoxylate ( Sodyum Sülfoksilat  ), Sulfoxylate ( Sülfoksilat ), Varolite, Vtirex L   

Tekstil sektöründe, boyama sonrası elyaf üzerinde kalan boyayla redüktif reaksiyon vererek fazla boyanın elyaf üzerinden uzaklaşmasını sağlar. Kağıt sektöründe, kağıt hamurunun ağartılmasında kullanılır. Gıda sektöründe, şerbet ve maltozu ağartmak için kullanılır. Su şartlandırmasında, demir iyonlarının uzaklaştırılmasını sağlayarak minerallerin ağartılmasında, kimyevi madde üretiminde sülfonlaşma ajanı ve sodyum kaynağı olarak ve gazların saflaştırılmasında kullanılır.

Özellikler:
Zayıf sülforumsu kokulu kristal tozdur. Suda çözünür, alkolde çözünmez. Çözeltileri asidiktir. Bu ürün normal atmosferik koşullarda stabildir ancak sıcak su veya asitin içinde bozunur.

Uygulamalar:
Suda kolaylıkla çözünür ve sulu çözeltilerde indirgeyici bir etki gösterir. Boyama uygulamalarında indirgeyici ajan olarak kullanılır. Boyanın suda çözünür alkali metal tuzlarını oluşturmak üzere suda çözünmeyen fıçı boya ve sülfür boyayla indirgeme reaksiyonuna uğrarlar. Bu nedenle tekstil liflerine (dokularına) ilgilidir. Sodyum hidro sülfit tarafından boya aşırısının indirgeyici dekompozisyonu, rengin sabitliğini iyileştirir. Sodyum hidrosülfitin indirgeme reaksiyonları, oksit atıklarını uygunsuz pigmentleri uzaklaştırır. Sodyum hidrosülfit indirgeyici ağartma ajanıdır. Maddelerin renklendiricileri olarak tanınan karbonil ve alkol gruplarını indirger. Mekanik kağıt hamuru, koton, yün ve kaolin külünün ağartılmasında kullanılır. Su şartlandırma, deri prosesi, gıda işleme, gaz saflaştırma, temizleme, baskı ve kesme (söküp parçalara ayırma) işlemlerinde kullanılır. İndirgeme ajanı olmasının yanı sıra, sülfonatlama ajanı ve bir çok kimyasal reaksiyonda sodyum iyonu kaynağı olarak kullanılır.

Uygulamalar:
Tekstil sektöründe: Sodyum hidrosülfit, boyama sonrası elyaf üzerinde kalan boyayla redüktif reaksiyon vererek fazla boyanın elyaf üzerinden uzaklaşmasını sağlar ve dolayısıyla haslığı artırır. Elyafın tekrar boyanabilmesi için üzerindeki boyanın sökülebilmesini sağlar. Boyama esnasında kullanılan tüm ekipmanların temizliğinde kullanılır. Ayrıca suda çözünmeyen vat boyalar ve sülfür boyalarıyla redüktif reaksiyon vererek boyaların suda çözünebilen ‘leuco’ formuna dönüşmesini sağlar. Pamuk ve yünün ağartılmasında önemli rol oynar.
Kağıt sektöründe: Kağıt hamurunun ağartılmasında kullanılır. Ağartma işlemi kağıdın gücünü etkilemez.
Gıda sektöründe şerbet ve maltozu ağartmak için kullanılır.
Bunların dışında, su şartlandırmasında, demir iyonlarının uzaklaştırılmasını sağlayarak minerallerin ağartılmasında, kimyevi madde üretiminde sülfonlaşma ajanı ve sodyum kaynağı olarak ve gazların saflaştırılmasında kullanılır.

Depolama:
Asitlerle ve oksitleyici maddelerle birlikte depolanmamalıdır.50˚C üzerindeki sıcaklıklarda bozunur. Kullanılmadığında üzeri kapatılarak muhafaza edilmelidir.
Ek bilgi: Yün ve ipekliler için zayıf bir ağartıcıdır. Fotoğrafçılıkta gümüş tuzlarını çözündürmede kullanılır.
Diğer : Hatalı boyaların sökülmesinde ve aşındırma baskılarda, polyester elyafın indirgen yıkamasında, pamuk, poliamid, yün ve ipeğin ağartılmasında, pamuğun küp ve kükürt boyalarla boyanmasında kullanılan indirgen madde

Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.