1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

HİDROKSİPROPİL METİLSELÜLOZ

Hidroksipropil metilselüloz, hipromelloz olarak da bilinir, göz damlalarında, ayrıca oral ilaçlarda yardımcı madde ve kontrollü salım bileşeni olarak kullanılan yarı sentetik, inert, viskoelastik bir polimerdir.
Hidroksipropil metilselüloz tipik olarak kalınlaştırıcı, bağlayıcı, film oluşturucu ve su tutma ajanı olarak kullanılır ve emülgatör, süspansiyon yardımcısı, yüzey aktif madde, kaydırıcı, koruyucu kolloid ve emülgatör olarak işlev görür.
Hidroksipropil metilselüloz, özellikle Birleşik Krallık ve Avrupa pazarlarında, takviye kapsüllerinde yaygın olarak kullanılan, berrak, tatsız, vejetaryen ve vegan uygun bir malzemedir.

CAS Numarası: 9004-65-3
EC Numarası: 618-389-6
Moleküler Formül: C3H7O
Molar Kütle: 59.08708

Eş anlamlılar: SIS17, 2374313-54-7, N'-Heksadesiltiyofen-2-karbohidrazit, SIS-17, CHEMBL4777961, Hidroksipropil metil selüloz, C21H38N2OS, SIS 17; SIS17, DTXSID701238689, BCP31156, EX-A6309, ZUD31354, BDBM50565135, MFCD32201127, s6687, AKOS037649020, BS-16273, HY-128918, CS-0102230, D70091, 2 -Tiyofenkarboksilik asit, 2-heksadesilhidrazit, 2-hidroksipropil Metil Eter Selüloz, Karbonhidrat Sakızı, Selüloz, 2-hidroksipropil Metil Eter, Selüloz, 2-hidroksipropil Metil Eter, Hidroksipropil Metilselüloz, Hidroksipropil Metilselüloz, Hidroksipropil Metilselüloz 2208, Hidroksipropil Metilselüloz 2906, Hidroksipropil Metilselüloz 2910, Hipromelloz, Metil Hidroksipropil Selüloz

Hidroksipropil metilselüloz, hidroksil gruplarının, selüloz halkasında bulunan üç hidroksil grubundan bir veya daha fazlasıyla ikame edildiği selüloz eterler grubuna aittir.

Hidroksipropil metilselülozun ikame derecesi, küçük bileşen olarak hidroksipropil grupları ile 1,08 ila 1,83'tür.
Hidroksipropil metilselüloz beyazdan kirli beyaza kadar lifli toz veya granüllerdir.

Hidroksipropil metilselüloz suda ve bazı organik çözücülerde çözünür.
Hidroksipropil metilselüloz etanolde çözünmez, sulu çözelti yüzey aktivitesine sahiptir, kuruduktan sonra ince bir film oluşturur ve sırasıyla ısıtma ve soğutma yoluyla solden jele tersinir bir geçişe uğrar.

Hidroksipropil metilselüloz, selülozdan türetilen suda çözünür polimerlerdir.
Hidroksipropil metilselüloz tipik olarak koyulaştırıcılar, bağlayıcılar, film oluşturucular ve su tutma maddeleri olarak kullanılır.
Hidroksipropil metilselüloz ayrıca süspansiyon yardımcıları, yüzey aktif maddeler, yağlayıcılar, koruyucu kolloidler ve emülgatörler olarak da işlev görür.

Ayrıca Hidroksipropil metilselüloz polimerlerinin çözeltileri termal olarak jelleşir.
Bu polimerler, odun veya pamuk selüloz liflerinin, kostik soda varlığında propilen oksit ve metil klorür ile reaksiyona sokulmasıyla hazırlanır.

Hidroksipropil metilselülozun metoksil içeriği %28-30, hidroksipropoksil içeriği ise %7-12'dir.
Hidroksipropil metilselülozun kısaltması olan Hipromelloz (INN), göz damlalarında kullanılan yarı sentetik, inert, viskoelastik bir polimerdir ve ayrıca çeşitli ticari ürünlerde bulunan ağızdan alınan ilaçlarda yardımcı madde ve kontrollü dağıtım bileşenidir.

Bir gıda katkı maddesi olarak Hidroksipropil metilselüloz, bir emülgatör, koyulaştırıcı ve süspansiyon maddesidir ve hayvansal jelatine bir alternatiftir.
Hidroksipropil metilselülozun Codex Alimentarius kodu (E numarası) E464'tür.

Hidroksipropil metilselüloz, hidroksipropil metilselüloz veya kısaca hipromelloz anlamına gelir.
Hidroksipropil metilselüloz, çoğu takviye kapsülünün yapıldığı malzemedir.

Hidroksipropil metilselüloz berrak, tatsız, vejetaryen ve veganlara uygun bir malzemedir.
Hidroksipropil metilselüloz normalde odun hamurundan ekstraksiyon yoluyla yapılır.

Elbette takviye kapsüllerinin yapılabileceği pek çok başka malzeme de var.
Hidroksipropil metilselüloz açık ara en yaygın olanıdır, ancak sığır jelatin kapsülleri hala ara sıra kullanılmaktadır veya tapyoka ekstraktından yapılan pullulan gibi daha alışılmadık seçenekler de vardır.

Bir zamanlar neredeyse tüm vitamin kapsülleri sığır jelatininden yapılıyordu.
Vejetaryenlik ve sürdürülebilirlik daha popüler hale geldikçe pazar eğilimleri jelatin bazlı kapsüllerden uzaklaştı.

Bugün Birleşik Krallık ve Avrupa pazarındaki çoğu takviye ürünü Hidroksipropil metilselülozdan yapılacaktır.
Sığır jelatini yalnızca maliyeti çok düşük olan ürünlerde veya Hidroksipropil metilselülozun vejetaryen olmadığı durumlarda (kollajen kapsül gibi) Hidroksipropil metilselülozun önemli olmayacağı ürünlerde kullanılma eğilimindedir.

Hidroksipropil metilselüloz, kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde oldukça popüler olan sentetik bir polimerdir.
Hidroksipropil metilselüloz, formülasyonlarda koyulaştırıcı, emülgatör ve stabilizatör görevi gören çok yönlü bir bileşendir.

Hidroksipropil metilselüloz, losyonlar, kremler ve jeller gibi ürünlerin doku ve akış özelliklerinin iyileştirilmesine yardımcı olabilir.
Hidroksipropil metilselüloz ayrıca aktif bileşenlerin salınımını da kontrol eder ve film oluşturucu bir madde olarak görev yaparak cildi çevresel stres faktörlerinden korur.

Ham formunda, Hidroksipropil metilselüloz, soğuk suda çözünen ancak organik çözücülerde çözünmeyen, beyaz ila kirli beyaz, kokusuz bir toz veya granül olarak görünür.
Hidroksipropil metilselülozun kimyasal formülü C56H108O30'dur.

Hidroksipropil metilselüloz, metil selüloz, hidroksipropil ve metilden oluşan propilen glikol eteri olup, eter bağı ile susuz glikoz halkası ile birleşir.
Hidroksipropil metilselüloz beyaz veya soluk beyaz selüloz tozu veya parçacıklarıdır.

Hidroksipropil metilselülozun farklı ürün türleri vardır, metoksi ve hidroksipropil içerik oranı farklıdır.
Hidroksipropil metilselüloz beyaz veya gri lifli toz veya parçacıklardır.
Hidroksipropil metilselüloz suda ve bazı organik çözücülerde çözünür, etanolde çözünmez.

Sulu çözeltinin bir yüzey aktivitesi vardır; kuruduktan sonra film oluşumu, ısıtılması ve soğutulması, ardından soldan jele geri dönüşümlü dönüşüm.

Hidroksipropil metilselüloz kokusuz ve tatsız, beyaz veya kremsi beyaz lifli veya granüler bir tozdur.
Hidroksipropil metilselüloz suda çözünür (10 mg/ml).

Ancak Hidroksipropil metilselülozun, parçacıkların çözünmeden önce çalkalanarak suda iyice dağılması çok önemlidir.
Aksi takdirde, iç parçacıkların etrafında toplanıp jelatinimsi bir zar oluşturarak bunların tamamen ıslanmasını önleyeceklerdir.

Hidroksipropil metilselüloz çözeltilerini hazırlamak için yaygın olarak kullanılan dört dispersiyon tekniği vardır: sıcak suda dispersiyon, kuru harmanlama, solvent olmayan ortamda dispersiyon ve yüzey işlemine tabi tutulmuş tozların dispersiyonu.

Hidroksipropil metilselüloz, selülozdan türetilen suda çözünür bir polimerdir.
Bu polisakkarit suda çözündüğünde kolloidler oluşturur.

Hidroksipropil metilselüloz, doğal maddelerden yapay olarak üretilen bir hidrokolloiddir.
Hidroksipropil metilselüloz %28-30 metoksil içeriğinden ve %7-12 hidroksipropoksil içeriğinden oluşur.

Hidroksipropil metilselüloz, hidroksil gruplarının, selüloz halkasında bulunan üç hidroksil grubundan bir veya daha fazlasıyla ikame edildiği selüloz eterler grubuna aittir.
Hidroksipropil metilselüloz, ilaç dağıtımı, boyalar ve boyalar, kozmetikler, yapıştırıcılar, kaplamalar, tarım ve tekstil alanlarında geniş bir uygulama yelpazesine sahip hidrofilik (suda çözünür), biyolojik olarak parçalanabilen ve biyolojik olarak uyumlu bir polimerdir.

Hidroksipropil metilselüloz aynı zamanda polar organik solventlerde de çözünür, bu da Hidroksipropil metilselülozun hem sulu hem de susuz solventlerde kullanılmasını mümkün kılar.
Hidroksipropil metilselüloz, hem sıcak hem de soğuk organik çözücülerde çözünürlüğü ile benzersiz çözünürlük özelliklerine sahiptir.

Hidroksipropil metilselüloz, diğer metil selüloz muadillerine kıyasla arttırılmış organo-çözünürlük ve termo-plastisiteye sahiptir.
Hidroksipropil metilselüloz, 75-90oC jelleşme sıcaklığında ısıtıldığında jel oluşturur.

Hidroksil propil grubunun molar ikamesinin azaltılmasıyla Hidroksipropil metilselülozun cam geçiş sıcaklığı 40oC'ye düşürülebilir.
Hidroksipropil metilselüloz sulu çözeltiden esnek ve şeffaf filmler oluşturur.

Hidroksipropil metilselüloz filmler genellikle kokusuz ve tatsızdır ve yağ migrasyonuna karşı dirençleri nedeniyle patates kızartması gibi kızartılmış ürünlerden yağ emiliminin azaltılmasında etkili bir şekilde kullanılabilir.
Hidroksipropil metilselüloz, gıda endüstrisinde stabilizatör, emülgatör, koruyucu kolloid ve koyulaştırıcı olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Hidroksipropil metilselüloz, orta mukavemetli, orta derecede nem ve oksijen bariyeri özelliklerine sahip, elastikiyet, şeffaflık, yağ ve katı yağlara karşı direnç özelliklerine sahip kaplamalar için hammadde olarak kullanılır.
Hidroksipropil metilselüloz ayrıca bir tablet bağlayıcı olarak ve uzun süreli salınım için bir tablet matrisi olarak da kullanılır.

Hidroksipropil metilselülozun biyomedikal alanda potansiyel uygulaması, Hidroksipropil metilselülozun mükemmel biyouyumluluğu ve düşük toksisitesi nedeniyle hem bilim adamlarının hem de akademisyenlerin büyük ilgisini çekmiştir.

Biyopolimer kompozitler, işlenmesi kolay, doğa dostu ve daha iyi özellikler sunması nedeniyle çok umut verici malzemelerdir.
Biyobozunur bir polimer olan hidroksipropil metilselüloz da biyokompozitlerin hazırlanmasında kullanılmıştır.

Hidroksipropilmetilselüloz aynı zamanda "HPMC" kısaltmasıyla da bilinir.
Hidroksipropil metilselüloz selülozdan üretilir.

Hidroksipropil metilselüloz, hem emülsiyonları stabilize etmek hem de Hidroksipropil metilselülozun kullanıldığı formülasyonları koyulaştırmak için kullanılan yardımcı bir polimer maddedir.
Hidroksipropil metilselüloz, temizlik ürünlerinde kullanıldığında köpüğü stabilize edebilir.

Hidroksipropil metilselüloz, saç bakım ürünlerinde elektriklenmeyi önleyerek ve ayrıca saç tellerini koruyan bir film tabakası oluşturarak bakım sağlar.
Hidroksipropil metilselüloz, kozmetik ürün formülasyonlarında emülsiyonların stabilizasyonunda ve akışkanlığının sağlanmasında yardımcı bir maddedir.

Hidroksipropil metilselüloz kullanır:
Hidroksipropil metilselüloz, selülozdan türetilen suda çözünür polimerlerdir.
Hidroksipropil metilselüloz tipik olarak koyulaştırıcılar, bağlayıcılar, film oluşturucular ve su tutma maddeleri olarak kullanılır.

Hidroksipropil metilselüloz ayrıca süspansiyon yardımcıları, yüzey aktif maddeler, yağlayıcılar, koruyucu kolloidler ve emülgatörler olarak da işlev görür.
Ayrıca bu polimerlerin çözeltileri termal olarak jelleşir.
Hidroksipropil metilselülozun birçok mükemmel özelliği vardır.

Hidroksipropil metilselüloz, propilen oksit ve metil klorürün alkali selüloz ile reaksiyonundan oluşan bir zamktır.
Hidroksipropil metilselüloz, ısıtma sırasında sıcaklık arttıkça jelleşecek ve soğutma sonrasında sıvılaşacaktır.

Hidroksipropil metilselülozun sıcaklığı 60°C ila 90°C arasında değişir ve yarı sert ila yumuşak jeller oluşturur.
Hidroksipropil metilselüloz, unlu mamullerde, soslarda, panelenmiş yiyeceklerde ve salata sosu karışımında sinerez kontrolü, doku ve sıcak viskozite sağlamak için kullanılır.

Hidroksipropil metilselülozun kullanım düzeyi %0,05 ile %1,0 arasında değişmektedir.
Hidroksipropil metilselüloz, oftalmik yağlayıcı, emülgatör ve koyulaştırıcı ve süspansiyon maddesi olarak kullanılır.

Hidroksipropil metilselüloz, farmasötik formülasyonlarda yardımcı madde olarak yaygın şekilde kullanılır.
Hidroksipropil metilselüloz bir gıda katkı maddesi görevi görür.

Hidroksipropil metilselülozun göz damlaları, göz kuruluğunu ve ağrısını gidermek için kullanılan yapay gözyaşı olarak bilinir.
Hidroksipropil metilselüloz, gıdalarda emülgatör, film oluşturucu, koruyucu kolloid, stabilizatör, süspansiyon maddesi veya koyulaştırıcı olarak çeşitli alanlarda uygulama alanı bulur.

Hidroksipropil metilselüloz farmasötik yardımcıdır (süspansiyon maddesi; tablet yardımcı maddesi; demulcent; viskozite arttırıcı madde); İlaç dağıtım sistemlerinde hidrofilik taşıyıcı.
Hidroksipropil metilselüloz yapıştırıcılarda, asfalt emülsiyonlarında, kalafat bileşimlerinde, fayans harçlarında, plastik karışımlarda, çimentolarda, boyalarda kullanılır.

Hidroksipropil metilselüloz, Hidroksipropil metilselüloz uygulamalarının bazı örnekleri aşağıda sunulmaktadır:

Gıda endüstrisi:
Hidroksipropil metilselüloz, diğerlerinin yanı sıra bir bağlayıcı olarak, gıdalarda kalorisiz bir hacim artırıcı madde olarak, yağ yerine kullanılan emülsiyonların ve köpüklerin stabilizatörleridir.

İlaç endüstrisi:
Hidroksipropil metilselüloz, diğerlerinin yanı sıra, dağıtıcı ve koyulaştırıcı madde olarak, tabletlerin film kaplamasında, ilaç preparasyonlarında kullanılır.

Kozmetik endüstrisi:
Hidroksipropil metilselüloz, diğerlerinin yanı sıra saç şampuanı, göz makyajı, cilt bakım preparatlarında kullanılır.

Belirteçler:
Hidroksipropil metilselüloz, yapay gözyaşı olarak bilinen ilaç grubuna aittir.
Hidroksipropil metilselüloz, gözyaşı akışının azalmasından kaynaklanan kuruluk ve tahrişi gidermek için kullanılır.

Hidroksipropil metilselüloz, bazı göz hastalıklarında gözün zarar görmesini önlemeye yardımcı olur.
Hidroksipropil metilselüloz aynı zamanda sert kontak lensleri ve yapay gözleri nemlendirmek için de kullanılabilir.
Ayrıca bazı göz muayenelerinde Hidroksipropil metilselüloz da kullanılabilir.

Tam tahıllı ekmeklerde kullanımı:
Tarımsal Araştırma Servisi bilim adamları, yulaf ve diğer tahıl ekmeklerinin yapımında bitkiden türetilen Hidroksipropil metilselülozun gluten yerine kullanılmasını araştırıyorlar.
Buğday, çavdar ve arpada bulunan gluten yulaf ve diğer tahıllarda yoktur (ya da eser miktarda bulunur).
Gluten gibi Hidroksipropil metilselüloz da ekmek hamurunda mayanın oluşturduğu hava kabarcıklarını yakalayarak ekmeğin kabarmasına neden olabilir.

İnşaat malzemelerinde kullanım:
Hidroksipropil metilselüloz esas olarak fayans yapıştırıcıları gibi inşaat malzemelerinde ve reoloji değiştirici ve su tutma maddesi olarak kullanıldığı sıvalarda kullanılır.
Fonksiyonel olarak Hidroksipropil metilselüloz, HEMC'ye (hidroksi etil metil selüloz) çok benzerdir.

Uygulamalar Hidroksipropil metilselüloz:

Hidroksipropil metilselüloz kullanılmıştır:
Hidroksipropil metilselüloz, basılabilir mürekkebin hazırlanmasında viskozite değiştirici olarak kullanılır.
Hidroksipropil metilselüloz, hidroksiapatit (HAP) süspansiyonunun hazırlanmasında viskozite artırıcı olarak kullanılır.
Hidroksipropil metilselüloz, Hidroksipropil metilselüloz jellerin ve kompozit jellerin hazırlanmasında kullanılır.

Hidroksipropil metilselüloz, sulu ve susuz sistemler için koyulaştırıcı, yağa dayanıklı şeffaf filmler, bağlayıcılar, yağlayıcılar, sterik stabilizatör ve su tutma yardımcısıdır.

Oftalmik uygulamalar:
Hidroksipropil metilselüloz çözeltileri, gözyaşı filminin yarı sentetik bir ikamesi olarak patentlendi.
Hidroksipropil metilselülozun moleküler yapısı, suda yüksek oranda çözünebilen bir baz selüloit bileşiğe dayanmaktadır.

Uygulama sonrası, suda iyi çözünürlüğün selüloit özelliklerinin görsel berraklığa yardımcı olduğu bildirilmektedir.
Hidroksipropil metilselüloz çözeltisi uygulandığında suyu şişirip emer, böylece gözyaşı filminin kalınlığını genişletir.

Hidroksipropil metilselüloz takviyesi bu nedenle kornea üzerinde yağlayıcının kalma süresinin uzamasına neden olur ve bu da teorik olarak özellikle kuru iklimlerde, ev veya iş ortamlarında göz tahrişinin azalmasına neden olur.
Moleküler düzeyde bu polimer, günlerce veya haftalarca metabolik olarak bozulmadan kalan beta bağlantılı D-glikoz birimleri içerir.

Üretim notunda, hipromelloz jelatinin vejetaryen bir ikamesi olduğundan, Hidroksipropil metilselülozun yarı sentetik üretim süreçleri nedeniyle üretimi biraz daha pahalıdır.
Hidroksipropil metilselülozun çeşitli ürünlerde yaygın ticari ve perakende satışta bulunmasının yanı sıra, %2'lik hipromelloz çözeltisinin ameliyat sırasında korneanın korunmasına yardımcı olmak için ve yörünge ameliyatı sırasında kullanıldığı belgelenmiştir.

Yardımcı madde/tablet içeriği:
Oftalmik sıvılarda Hidroksipropil metilselüloz kullanımına ek olarak hipromelloz, oral tablet ve kapsül formülasyonlarında yardımcı madde olarak kullanılmıştır; burada derecesine bağlı olarak Hidroksipropil metilselüloz, tıbbi bir bileşiğin sindirim sistemine salınmasını geciktirmek için kontrollü salım maddesi olarak işlev görür.
Hidroksipropil metilselüloz aynı zamanda bir bağlayıcı olarak ve tablet kaplamalarının bir bileşeni olarak da kullanılır.

Sıvı Deterjanlar:
Hidroksipropil metilselüloz ve metil selüloz da suda çözünebilen iyonik olmayan polimerlerdir.
Belli bir konsantrasyona kadar inorganik tuzlar ve iyonik türlerle uyumludurlar.
Hidroksipropil metilselüloz, elektrolitlerin veya diğer çözünmüş malzemelerin konsantrasyonu belirli sınırları aştığında çözeltiden tuzlanarak çıkarılabilir.

Hidroksipropil metilselüloz, çözeltideki tuzlara karşı metil selülozdan daha yüksek bir toleransa sahiptir.
Her ikisi de 3 ila 11 pH aralığında stabildir.

Ticari suda çözünür metil selüloz ürünleri, 1,64 ila 1,92 arasında bir metoksi DS'ye sahiptir.
1,64'ten düşük bir DS, suda çözünürlüğü daha düşük olan malzeme sağlar.

Hidroksipropil metil selülozdaki metoksi DS 1,3 ila 2 arasında değişir.
Hidroksipropil MS 0,13 ile 0,82 arasında değişir.

Metil selüloz ve Hidroksipropil metilselüloz polimerlerinin çok sayıda uygulaması vardır ve lateks boyalarda, gıda ürünlerinde, şampuanlarda, kremlerde ve losyonlarda ve temizleme jellerinde koyulaştırıcı olarak kullanılır.
ABD Patenti 5,565,421, anyonik yüzey aktif maddeler içeren hafif işlere yönelik bir sıvı deterjanın jelleştirilmesi için Hidroksipropil metilselüloz polimerinin kullanımına bir örnektir.

Hidroksipropil metilselülozun özellikleri:
Hidroksipropil metilselüloz, metil selüloz, hidroksipropil ve metilden oluşan propilen glikol eteri olup, eter bağı ile susuz glikoz halkası ile birleşir.
Hidroksipropil metilselüloz beyaz veya soluk beyaz selüloz tozu veya parçacıklarıdır.

Soğuk suda çözünme ve sıcak suda çözünme özellikleri metil selülozla benzerdir.
Hidroksipropil metilselülozun organik çözücülerdeki çözünürlüğü suda çözünebilenden daha üstündür, susuz metanol ve etanol çözeltisinde çözülebilir, ayrıca organik çözücülerdeki klorlu hidrokarbonlar ve ketonlarda da çözünür.

Hidroksipropil metilselüloz suda çözünür, su çözeltisi bir yüzey aktivitesine sahiptir, kuruduktan sonra filmin oluşumu, ısıtılması ve soğutulması, ardından solun jele tersinir dönüşümünden oluşur.
Hidroksipropil metilselüloz soğuk içecekte tek başına kullanılabileceği gibi diğer emülgatörler, stabilizatörlerle birlikte de kullanılabilir.

Soğuk içeceklerde maksimum miktar %1'dir.
Hidroksipropil metilselüloz ve diğer suda çözünebilen yüksek ağırlıklı bileşiklerin karışımı kullanılır, şeffaf hale gelir, daha yüksek viskoziteye sahiptir.

Düşük viskoziteli ürünlerin jelleşme sıcaklığı, yüksek viskoziteli ürünlere göre daha yüksektir.
Hidroksipropil metilselüloz çözeltisi oda sıcaklığında stabildir.

Hidroksipropil metilselüloz, petrol kimya endüstrisi, kağıt yapımı, deri, tekstil baskı ve boyama, ilaç, gıda, kozmetik ve diğer endüstrilerde ve dağıtıcı madde, koyulaştırıcı madde, yapıştırıcı, yardımcı madde, kapsül, yağa dayanıklı kaplama ve paketleme vb. olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.

Özellikleri ve Faydaları Hidroksipropil metilselüloz:
Hidroksipropil metilselüloz suda çözünür, ısıtıldığında tersinir jelleşmeye uğrar, iyonik değildir, iyonik türlerle kompleks oluşturmaz ve yüzey aktif ve enzimlere dirençlidir.
Hidroksipropil metilselüloz çözeltileri psödoplastiktir.

Kimya Hidroksipropil metilselüloz:
Hidroksipropil metilselüloz bir katıdır ve görünüşte hafif kirli beyaz ila bej arası bir tozdur ve granüller halinde oluşturulabilir.
Bileşik suda çözündüğünde kolloidler oluşturur.
Bu toksik olmayan Hidroksipropil metilselüloz yanıcıdır ve oksitleyici maddelerle güçlü bir şekilde reaksiyona girebilir.

Metilselüloz gibi sulu bir çözelti içindeki hidroksipropil metilselüloz, termal jelleşme özelliği sergiler.
Yani çözelti kritik bir sıcaklığa ulaştığında çözelti akışkan olmayan ancak yarı esnek bir kütle halinde donar.

Tipik olarak, bu kritik (donma) sıcaklık, Hidroksipropil metilselülozun çözelti konsantrasyonuyla ve molekülü içindeki metoksi grubunun konsantrasyonuyla ters ilişkilidir (bu da hem metoksi grubunun ikame derecesine hem de molar ikameye bağlıdır).
Yani metoksi grubunun konsantrasyonu ne kadar yüksek olursa kritik sıcaklık da o kadar düşük olur.
Bununla birlikte, elde edilen kütlenin esnekliği/viskozitesi doğrudan metoksi grubunun konsantrasyonuyla ilişkilidir (konsantrasyon ne kadar yüksek olursa, elde edilen kütle o kadar viskoz veya daha az esnek olur).

Hidroksipropil metilselüloz Üretim Yöntemleri:
Pamuk linterinden veya odun hamurundan elde edilen saflaştırılmış bir selüloz formu, kimyasal olarak işlenmemiş selüloza göre daha reaktif olan şişmiş bir alkali selüloz üretmek için sodyum hidroksit çözeltisi ile reaksiyona sokulur.
Alkali selüloz daha sonra selülozun metil hidroksipropil eterlerini üretmek için klormetan ve propilen oksit ile işlenir.

Lifli reaksiyon ürünü daha sonra saflaştırılır ve ince, tekdüze bir toz veya granül haline gelinceye kadar öğütülür.
Hidroksipropil metilselüloz daha sonra depolimerizasyonu teşvik etmek için susuz hidrojen klorüre maruz bırakılabilir, böylece düşük viskozite dereceleri elde edilebilir.

Hidroksipropil metilselüloz, lifli bitki materyalinin alkali, metil klorür ve propilen oksit ile işlenmesiyle elde edilir.

1. Yarım saat boyunca 35-40 °C'de alkali işlemine tabi tutulmuş rafine pamuk selülozu presleyin, selülozu ezin, 35°C'de yaşlandırın, böylece alkali selülozun ortalama polimerizasyon derecesi istenen aralıkta olur.
Alkali elyafı eterleştirme reaktörüne koyun, ardından epoksi propan ve metan klorür eklenir, 5 saat boyunca 50-80°C'de eterleştirme yapılır, maksimum basınç yaklaşık 1.8MPa'dır.

Reaksiyon ürünleri sonradan işlemler (hidroklorik asit ve oksalik asit, yıkama ve kurutma) yoluyla üretildi.
Pamuk hamuru 1100kg/t, metil klorür ve propilen oksit 4300kg/t, katı alkali 1200kg/t, hidroklorür 30kg/t, oksalik asit 50kg/t hammadde tüketimi vardır.

2.100 kg rafine pamuk linter %45'lik çözeltiye batırılır, sıcaklık 35 ila 40°C, süre 0,5 ila 1 saattir ve ardından presi çıkarın.
Ağırlık basıncı, tüy ağırlığının 2,7 katıdır, basıncı durdurun.
Kırma işlemini gerçekleştirin.

35°'de, 16 saat bekletildi.
Reaksiyon kazanına klorlu metan, propilen oksit ilave edildi.

80°C'de basınç 1.8 MPa idi, reaksiyon süresi 5 ila 8 saatti ve hidroklorik asit ve oksalik asit miktarı 90°C'de sıcak suya eklendi.
Santrifüjle susuzlaştırma, nötr yıkama, malzemenin su içeriği %60'ın altında olduğunda, 130″ sıcak hava akışı nem içeriği %5'in altına gelinceye kadar kurutulur.
Son olarak bitmiş ürün 20 elek ile elendi.

3. Selüloz, metil klorür ve etilen oksit ile hazırlanır.

Test yöntemleri Hidroksipropil metilselüloz:

Hidroksipropil metilselülozun yeterliliğini belirlemek için çeşitli kıyaslama testleri kullanılır:
Viskozite
İkame derecesi (DS)
Molar ikame (MS)
Tuz içeriği
Nem

Viskozite test yöntemleri:
Hidroksipropil metilselüloz çözeltisi Newtonyen olmayan bir çözelti olduğundan ve psödoplastik, daha spesifik olarak tiksotropik davranış sergilediğinden, çeşitli test yöntemleri mevcuttur ve farklı yöntemlerin ve viskozimetrelerin sonuçları mutlaka birbirine karşılık gelmez.
Ayrıca, viskozimetrenin kabul edilebilir hata aralıkları nedeniyle, viskozite tipik olarak bir ortalama veya bir aralık olarak verilir.

Tipik viskozite testi aşağıdakileri belirtecektir:
Solüsyon konsantrasyonu (%1, %2, %1,9 kemik kuruluğu, vb.)
Viskozimetre (RheoSense m-VROC ve microVISC, Brookfield LV veya RV, Höppler düşen top, Haake Rotovisco, vb.)
Viskozimetre mil numarası (Brookfield LV için 1 ~ 4, Brookfield RV için 1 ~ 7, vb.)
Çözelti Sıcaklığı (20 °C, 25 °C, vb.)

İkame derecesi:
İkame derecesi, selüloz zincirindeki ortalama metoksi ikame seviyesidir.
Her bir selüloz molekülünde mümkün olan en fazla üç yer değiştirme yeri bulunduğundan, bu ortalama değer 0 ile 3 arasında gerçek bir sayıdır.
Ancak ikame derecesi genellikle yüzdelerle ifade edilir.

Molar ikame:
Molar ikame, selüloz zincirindeki ortalama hidroksipropoksi ikame seviyesidir.
Hidroksipropoksi bazı, yan zincirler üzerinde birbirine bağlanabildiğinden ve her biri selüloz molekülü üzerinde bir baz ikame bölgesi gerektirmediğinden bu sayı 3'ten yüksek olabilir.
Bununla birlikte, molar ikame de sıklıkla yüzdelerle ifade edilir.

Nem:
Tüm selüloz eterler higroskopik olduğundan, orijinal ambalajından çıkarıldığında çevredeki nemi emer.
Bu nedenle, yeterli miktarda kuru aktif malzemenin kullanım için paylaştırılmasını sağlamak üzere nem test edilmeli ve ağırlık düzeltilmelidir.
Nem, X gramlık bir numunenin analitik bir terazide tartılması ve numunenin 105°C'deki bir fırında 2 saat kurutulması, ardından numunenin aynı terazide tekrar tartılmasıyla test edilir.

Biyokimya/fizol Eylemler Hidroksipropil metilselüloz:
Hidroksipropil metilselüloz, süspansiyon yardımcıları, yüzey aktif maddeler, yağlayıcılar, koruyucu kolloidler ve emülgatörler olarak işlev görür.
Ayrıca bu polimerlerin çözeltileri termal jelleşme özellikleri gösterir.

Genellikle bağlayıcı, koyulaştırıcı, film oluşturucu ve su tutma maddesi olarak kullanılırlar.
Hidroksipropil metilselüloz ayrıca yüzey aktif özellikler de ortaya çıkarır.

Kullanım ve Depolama Hidroksipropil metilselüloz:

Güvenli kullanım için önlemler:

Yangın ve patlamaya karşı korunmaya ilişkin tavsiyeler:
Tozun oluştuğu yerlerde uygun egzoz havalandırması sağlayın.

Hijyen önlemleri:
Genel endüstriyel hijyen uygulaması.

Herhangi bir uyumsuzluk da dahil olmak üzere güvenli depolama koşulları:

Depolama koşulları:
Serin bir yerde saklayın.
Kabı sıkıca kapalı olarak kuru ve iyi havalandırılan bir yerde saklayın.
Kuru bir yerde saklayın.

Depolama sınıfı:
Depolama sınıfı (TRGS 510): 13: Yanmaz Katılar

Kararlılık ve Reaktivite Hidroksipropil metilselüloz:

Reaktivite:
Veri yok

Kimyasal stabilite:
Önerilen depolama koşullarında stabildir.

Tehlikeli reaksiyon olasılığı:
Veri yok

Kaçınılması gereken durumlar:
Veri yok

Uyumsuz malzemeler:
Güçlü oksitleyici maddeler, Selüloz ve türevleri aşağıdakilerle kuvvetli reaksiyona girebilir:, ağartma tozu, Flor, Nitrik asit

Sağlık Etkisi Hidroksipropil metilselüloz:
Hidroksipropil metilselüloz yarı sentetik bir bileşendir.
Başlangıç ham maddeleri doğal kökenlidir ancak laboratuvar koşullarında çeşitli işlemler uygulanarak başlangıç halinden farklı bir forma dönüştürülür.

Hayvansal kaynaklar kullanılmadan elde edilen hammaddelerdir (propolis, bal, balmumu, lanolin, kolajen, salyangoz ekstraktı, süt vb.).
Hidroksipropil metilselüloz vegan ürün kullanmak isteyenler için dikkate alınması gereken bir kriterdir.

Yapılan araştırmalarda her cilt tipinde farklı etkilerin görülebileceği sonucuna varılmıştır.
Bu nedenle alerji/tahriş etkisi kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Ancak Hidroksipropil metilselüloz, özellikle hassas cilt tipine sahip kişilerde batma, karıncalanma, kaşıntı, kızarıklık, tahriş, ciltte pullanma ve şişme gibi reaksiyonlara neden olabilir.
Bu bileşeni içeren bir ürünü kullanmadan önce dermatoloğunuza danışın.

Hidroksipropil metilselülozun kanserojen etkisine ilişkin literatür bilgisi bulunamadı.
Üreme/endokrin/organ etkilerine ilişkin literatür bilgisi bulunamadı.

TİTCK ve/veya AB Kozmetik Yönetmeliği'ne göre bu hammaddenin kozmetik ürünlerde kullanımına ilişkin herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Bu hammaddenin güvenli kullanımı için üreticilerin kullanıcı güvenliğini dikkate alan ürün formülasyonları geliştirmeleri gerekmektedir.

İlk Yardım Önlemleri Hidroksipropil metilselüloz:

Solunması halinde:
Solunursa, kişiyi temiz havaya çıkarın.
Nefes almıyorsa suni teneffüs yapın.

Ciltle teması halinde:
Sabun ve bol su ile yıkayınız.

Göz teması halinde:
Önlem olarak gözleri suyla yıkayın.

Yutulması halinde:
Bilinci yerinde olmayan bir kişiye asla ağız yoluyla herhangi bir şey vermeyin.
Ağzınızı suyla çalkalayın.

Acil tıbbi müdahale ve özel tedavi gerekliliğine dair belirtiler:
Veri yok

Yangınla Mücadele Önlemleri Hidroksipropil metilselüloz:

Uygun söndürücü maddeler:
Su spreyi, alkole dayanıklı köpük, kuru kimyasal veya karbondioksit kullanın.

Madde veya karışımdan kaynaklanan özel tehlikeler:
Ayrışma ürünlerinin doğası bilinmiyor.

İtfaiyecilere tavsiyeler:
Gerekirse yangınla mücadele için bağımsız solunum cihazı kullanın.

Daha fazla bilgi:
Veri yok

Kaza Sonucu Yayılma Önlemleri Hidroksipropil metilselüloz:

Kişisel önlemler, koruyucu ekipman ve acil durum prosedürleri:
Toz oluşumunu önleyin.
Buharı, buğuyu veya gazı solumaktan kaçının.

Çevresel önlemler:
Özel çevresel önlemlere gerek yoktur.

Muhafaza etme ve temizlemeye yönelik yöntem ve malzemeler:
Süpür ve kürekle.
Bertaraf için uygun, kapalı kaplarda saklayın.

Tanımlayıcılar Hidroksipropil metilselüloz:
CAS Numarası: 9004-65-3
ChemSpider: 21241863
ECHA Bilgi Kartı: 100.115.379
EC Numarası: 618-389-6
E numarası: E464 (koyulaştırıcılar, ...)
UNII: 36SFW2JZ0W
CompTox Kontrol Paneli (EPA): DTXSID7037054
InChI: InChI=1S/C36H70O19.C20H38O11/c1-19(37)9-45-17-27-29(47-11-21(3)39)31(48-12-22(4)40)34( 51-15-25(7)43)36(54-27)55-30-28(18-46-10-20(2)38)53-35(52-16-26(8)44)33( 50-14-24(6)42)32(30)49-13-23(5)41;1-21-9-11-13(23-3)15(24-4)18(27-7) 20(30-11)31-14-12(10-22-2)29-19(28-8)17(26-6)16(14)25-5/h19-44H,9-18H2,1- 8H3;11-20H,9-10H2,1-8H3/t19?,20?,21?,22?,23?,24?,25?,26?,27-,28-,29-,30-, 31+,32+,33-,34-,35-,36+;11-,12-,13-,14-,15+,16+,17-,18-,19-,20+/m11/ s1
Anahtar: PUSNGFYSTWMJSK-GSZQVNRLSA-N
InChI=1/C36H70O19.C20H38O11/c1-19(37)9-45-17-27-29(47-11-21(3)39)31(48-12-22(4)40)34(51- 15-25(7)43)36(54-27)55-30-28(18-46-10-20(2)38)53-35(52-16-26(8)44)33(50- 14-24(6)42)32(30)49-13-23(5)41;1-21-9-11-13(23-3)15(24-4)18(27-7)20( 30-11)31-14-12(10-22-2)29-19(28-8)17(26-6)16(14)25-5/h19-44H,9-18H2,1-8H3; 11-20H,9-10H2,1-8H3/t19?,20?,21?,22?,23?,24?,25?,26?,27-,28-,29-,30-,31+ ,32+,33-,34-,35-,36+;11-,12-,13-,14-,15+,16+,17-,18-,19-,20+/m11/s1
Anahtar: PUSNGFYSTWMJSK-GSZQVNRLBE

Özellikleri Hidroksipropil metilselüloz:
Erime noktası: 225-230 °C
Yoğunluk: 1,39
Depolama sıcaklığı: oda sıcaklığı
Çözünürlük: H2O: 50 mg/mL, berrak ila çok hafif bulanık, hafif sarı
Biçim: toz
Renk: Beyazdan kremaya
Koku: Kokusuz
Suda Çözünürlük: ÇÖZÜNÜR
Merck: 14,4842
Kararlılık: Kararlı. Katı yanıcıdır, güçlü oksitleyici maddelerle bağdaşmaz.
EPA Madde Kayıt Sistemi: Hidroksipropil metilselüloz (9004-65-3)

Görünüm: Beyaz ve kirli beyaz toz
Metil içeriği (%): 19,0~ 24,0
Hidroksipropoksi (%): 4,0 ~ 12,0
pH: 4.0~ 8.0
Nem içeriği(%): ‰ 5,0
Kül kalıntısı (%): ‰ 5,0
Parça büyüklüğü: min.%99 – 100
Viskozite Brookfield %2 çözeltisi: 55 000- 85 000 m geçiş
Viskozite NDJ %2 solüsyonu: 120 000-200 000 m pas
Çözünme: soğuk suda

biyolojik kaynak: bitki
Kalite Seviyesi: 200
formu: toz
mol ağırlık: ~86 kDa
renk: beyazdan kirli beyaza
viskozite: 2,600-5,600 cP, H2O'da %2(20 °C)(lit.)
çözünürlük: su: 10 mg/mL, berrak ila çok hafif bulanık, renksiz
depolama sıcaklığı: oda sıcaklığı

Hidroksipropil metilselülozun isimleri:

Diğer isimler:
Hidroksipropil metilselüloz
hidroksipropil metilselüloz
HPMC
E464

Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.