DEMİR(II) SÜLFAT
Demir(II) sülfat, yaygın olarak demir sülfat olarak bilinir, en yaygın heptahidrat formunda FeSO₄ kimyasal formülüne sahip yeşilimsi kristal bir bileşiktir.
Tarımda Demir(II) sülfat, toprak iyileştirici olarak görev yaparak bitkiler için gerekli bir demir kaynağı sağlar, topraklardaki demir eksikliğini önlemeye yardımcı olur ve sıklıkla bitkilerdeki klorozu düzeltmek için uygulanır.
Tıpta Demir(II) sülfat, demir eksikliği anemisinin tedavisinde, hemoglobin sentezini, kırmızı kan hücresi üretimini ve vücuttaki genel oksijen taşınımını desteklemek için kullanılan temel bir demir takviyesidir.
CAS Numarası: 7720-78-7
EC Numarası: 231-753-5
Kimyasal Formül: FeSO4
Moleküler Ağırlık: 151.91
Eş anlamlılar: demir tuzu, DEMİR SÜLFAT, Demir(II) sülfat, 7720-78-7, Demir sülfat, Demir(2+) sülfat, Demir sülfat, Susuz demir sülfat, Demir sülfat (1:1), Demir(2+) sülfat, FeSO4, Demir(II) sülfat (1:1), Demir sülfat (FeSO4), Demir sülfat (1:1), Sülfürik asit, demir(2+) tuzu (1:1), Sülfürik asit, demir(2+) tuzu, 2IDP3X9OUD, 16547-58-3, demir(2+) sülfat (susuz), Demir vitriol; Demir(2+) sülfat, Combiron, Odophos, Kesuka, Sal chalybis, Quickfloc (tuz), Slow Fe, Ferrosulfat [Almanca], Ferrosulfat, CCRIS 6796, HSDB 465, SFE 171, EINECS 231-753-5, UNII-2IDP3X9OUD, NSC 57631, NSC 146177, AI3-51903, DEMİR SÜLFAT SUSUZ, demir(II) sülfat, Fe(II) sülfat, demir(II) sülfat, EINECS 240-616-9, demir(2+);sülfat, Demir (sülfat olarak), demir (II) sülfat, Ferröz sülfat, kurutulmuş, eröz hidrojen sülfür, Sülfürik asit, demir(2+) tuzu (1:?), Demir sülfat (feso4), Ferröz sülfat, %98, demir sülfat (anh.), Fe(II)SO4, Demir sülfat, susuz, Demir sülfat (1:1), EC 231-753-5, Demir sülfat, susuz, demir sülfat (susuz), demir(2+) sülfat (anh.), DEMİR SÜLFAT [MI], Demir(II) sülfat (FeSO4), DEMİR SÜLFAT [ISO], DEMİR SÜLFAT [HSDB], DTXSID0029688, CHEBI:75832, DEMİR SÜLFAT [WHO-DD], Demir Sülfat Kurutulmuş (Kurutulmuş), DEMİR(II) SÜLFAT (1:1), Tox21_202580, DEMİR SÜLFAT, KURUTULMUŞ [VANDF], DB13257, NCGC00260129-01, CAS-7720-78-7, FT-0626420, Q214863, 8063-79-4
Demir(II) sülfat, yaygın olarak feröz sülfat olarak bilinen, en yaygın heptahidrat formunda FeSO4 kimyasal formülüne sahip yeşilimsi kristal bir bileşiktir.
Demir(II) sülfatlar tarım, su arıtma ve tıp gibi çeşitli alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Tarımda Demir(II) sülfat, toprak iyileştirici olarak görev yaparak bitkiler için gerekli bir demir kaynağı sağlar, topraklardaki demir eksikliğini önlemeye yardımcı olur ve sıklıkla bitkilerdeki klorozu düzeltmek için uygulanır.
Demir(II) sülfatın toprak pH'ını düşürme yeteneği, onu aynı zamanda alkali topraklarda bitki büyümesi için optimum koşulların sağlanmasında da değerli kılmaktadır.
Su arıtımında Demir(II) sülfat, sudaki askıda kalmış parçacıkları ve kirleticileri gideren bir pıhtılaştırıcı görevi görerek, suyu daha berrak ve tüketim için daha güvenli hale getirir.
Tıbbi olarak Demir(II) sülfatlar, demir eksikliği anemisi olan kişilerde besin takviyesi olarak kullanılır, çünkü kolay emilen bir demir formu sağlar.
Demir(II) sülfat takviyeleri vücuttaki demir seviyelerinin yenilenmesine yardımcı olur, hemoglobin üretimine ve oksijenin vücutta taşınması için gerekli olan kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur.
Demir(II) sülfat aynı zamanda demir bileşikleri, boyalar ve pigmentlerin üretimi de dahil olmak üzere çeşitli endüstriyel uygulamalarda öncüdür.
Ayrıca, Demir(II) sülfat, fosfat ve diğer kirleticilerin su kaynaklarına salınımını azaltmak için atık su arıtımında kullanılır ve su kirliliğinin en aza indirilmesine yardımcı olur.
Demir(II) sülfat havayla temas ettiğinde oksidasyona uğrar ve zamanla demir(III) sülfata dönüşür.
Bu reaksiyonu önlemek için demir(II) sülfat kuru ve hava almayan bir kapta saklanmalıdır.
Çok yönlü kullanım alanları nedeniyle Demir(II) sülfat tarımı, endüstriyel süreçleri ve insan sağlığını desteklemede önemli bir rol oynamaktadır.
Demir(II) sülfat veya demir sülfat, çok yönlü özellikleri ve bulunabilirliği nedeniyle önemli tarihi ve çağdaş uygulamalara sahiptir.
Demir(II) sülfatın kimyasal formülü genellikle heptahidrat formunda FeSO4 olarak ifade edilir, ancak susuz ve monohidrat formları da mevcuttur.
Bu yeşilimsi mavi kristal katı, suda çözünür ve bu sayede çeşitli kullanımlarda kolay uygulama sağlar.
Isıtıldığında Demir(II) sülfat su moleküllerini kaybeder ve en sonunda ferrik oksit ve kükürt trioksit oluşturmak üzere ayrışır; bu özellik, kontrollü ısıtmanın bu bileşikleri daha ileri kimyasal sentez için ürettiği endüstriyel ortamlarda kullanılır.
Tarım sektöründe Demir(II) sülfat hem toprak iyileştirici hem de gübre katkı maddesi olarak hayati önem taşımaktadır.
Alkali topraklara uygulandığında Demir(II) sülfat, klorofil üretimi için gerekli bir element olan demiri sağlamakla kalmaz, aynı zamanda toprak pH'ını düşürerek bitkilerin besin maddesi alımı için daha uygun koşullar yaratır.
Demir(II) sülfatın narenciye ağaçları ve bazı süs bitkileri gibi hassas bitkilerde demir klorozuyla mücadele etme yeteneği, onu bitki sağlığı yönetiminde vazgeçilmez bir bileşen haline getirir.
Su arıtımında Demir(II) sülfat, esas olarak bir pıhtılaştırıcı olarak kullanılır; burada kirleticilerle etkileşime girerek, askıdaki parçacıkların filtrelenebilen veya çökeltilebilen daha büyük kümeler halinde toplanmasına yardımcı olur.
Bu reaksiyon suyun berraklığını ve kalitesini artırarak Demir(II) sülfatın belediye su arıtma sistemleri için uygun hale gelmesini sağlar.
Ayrıca, Demir(II) sülfat, su kütlelerinde zararlı alg patlamalarına yol açabilen bir süreç olan ötrofikasyonu sınırlamada önemli bir adım olan atık sulardaki fosfat seviyelerini düşüren fosfat çöktürme sürecinde kullanılır.
Tıpta feröz sülfat, demir eksikliği anemisinin tedavisinde kullanılan temel bir demir takviyesidir.
Demir(II) sülfat, biyoyararlanılabilir bir demir kaynağı sağlayarak hemoglobin sentezini, kırmızı kan hücresi üretimini ve vücuttaki genel oksijen taşınmasını destekler.
Demir(II) sülfat genellikle kontrollü dozajlarda, çoğunlukla demir emilimini artırmak için C vitamini ile birlikte reçete edilir.
Tarihsel ve geleneksel tıpta Demir(II) sülfat yüzyıllardır bu amaçla kullanılmaktadır.
Endüstriyel proseslerde Demir(II) sülfat, Prusya mavisi gibi demir bazlı pigmentlerin sentezinde ve ferrik sülfat, ferrik klorür ve diğer bileşiklerin üretiminde önemli bir bileşendir.
Demir(II) sülfat, tanenler ve diğer doğal bileşiklerle reaksiyona girebilmesi nedeniyle tarihsel olarak tekstil boyama, ağaç koruma ve deri işlemede de kullanılmıştır.
Ayrıca Demir(II) sülfat, çimento endüstrisinde çimento ürünlerindeki krom seviyelerini yönetmek için indirgeyici madde olarak kullanılmakta ve krom bileşikleriyle ilişkili riskleri azaltmaktadır.
Demir(II) sülfatın hem kararlılığı hem de reaktifliği avantajlı ve zordur.
Bu nedenle özellikle tarımsal veya endüstriyel amaçlarla kullanılan toz formlarda, oksidasyonun önlenmesi için dikkatli bir şekilde elleçlenmesi ve hava almayan kaplarda saklanması gerekmektedir.
Birçok faydasına rağmen, demir sülfat maruziyeti dikkatli bir şekilde yönetilmelidir; çünkü Demir(II) sülfat cilt ve gözler için tahriş edici olabilir ve aşırı miktarda yutulduğunda, özellikle çocuklarda demir toksisitesine neden olabilir.
Özetle, Demir(II) sülfat tarımdan su arıtmaya, tıptan endüstriye kadar birçok alanda kullanım alanı olan paha biçilmez bir kimyasal bileşiktir.
Demir(II) sülfatın besin iletimi, kirletici maddelerin uzaklaştırılması ve ürün imalatındaki rolü çok yönlülüğünü ortaya koyarken, göreceli kararlılığı ve erişilebilirliği Demir(II) sülfatı çeşitli tarımsal, çevresel ve sağlık zorluklarının ele alınmasında önemli bir bileşik haline getirmektedir.
Demir(II) sülfat bir demir türüdür.
Demiri normalde yediğiniz yiyeceklerden alırsınız.
Vücudunuzda demir, hemoglobin ve miyoglobinin bir parçası haline gelir.
Hemoglobin, kan yoluyla dokulara ve organlara oksijen taşır.
Miyoglobin kas hücrelerinizin oksijen depolamasına yardımcı olur.
Demir(II) sülfat vücudun temel minerallerinden biridir.
Demir(II) sülfat, demir eksikliği anemisinin (vücutta çok az demir olması nedeniyle oluşan kırmızı kan hücrelerinin eksikliği) tedavisinde kullanılır.
Demir(II) sülfat, Fe SO4·xH2O formülüne sahip bir dizi tuzu ifade eder.
Bu bileşikler en yaygın olarak heptahidrat (x = 7) halinde bulunur ancak x için birkaç değer bilinmektedir.
Hidratlı formu tıbbi olarak demir eksikliği tedavisinde ve ayrıca endüstriyel uygulamalarda kullanılır.
Antik çağlardan beri bakır sülfat ve yeşil vitriol (vitriol, sülfatın eski bir adıdır) olarak bilinen mavi-yeşil heptahidrat (7 molekül su içeren hidrat), Demir(II) sülfatın en yaygın formudur.
Tüm Demir(II) sülfatlar suda çözünerek aynı aquo kompleks [Fe(H2O)6]2+'yi verirler, bu kompleks oktahedral moleküler geometriye sahiptir ve paramagnetiktir.
Copperas ismi, bakır(II) sülfatın mavi copperas olarak bilindiği ve belki de benzetme yoluyla demir(II) ve çinko sülfatın sırasıyla yeşil ve beyaz copperas olarak bilindiği zamanlardan kalmadır.
Demir(II) sülfat Dünya Sağlık Örgütü'nün Temel İlaçlar Listesi'nde yer almaktadır.
2020 yılında Demir(II) sülfat, 5 milyondan fazla reçeteyle Amerika Birleşik Devletleri'nde en sık reçete edilen 116. ilaçtı.
Demir veya Demir(II) sülfat, vücudunuzun kırmızı kan hücreleri üretebilmesi için ihtiyaç duyduğu bir mineraldir.
Vücut yeterli demir alamadığında Demir(II) sülfat, kendisini sağlıklı tutmak için yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretemez.
Buna demir eksikliği anemisi denir.
Demir eksikliği yorgunluğa, nefes darlığına ve fiziksel performansın düşmesine neden olabilir.
Demir(II) sülfat aynı zamanda karaciğer nakli yapılan hastanın enfeksiyon kapma riskini de artırabilir.
Demir(II) sülfatın kullanım alanları arasında kandaki düşük demir seviyelerinin tedavisi veya önlenmesi yer alır.
Demir(II) sülfat demir eksikliği anemisini tedavi eder veya önler.
Demir açısından zengin besinler arasında yağsız kırmızı et, fasulye, kuruyemiş, kuşkonmaz, yulaf ezmesi ve kuru şeftali bulunur.
Turunçgiller ve taze sebzelerde bulunan demirin emilimini C vitamini artırabilir.
Çocuğunuz karaciğer naklinden sonra sadece beslenme yoluyla sağlıklı bir demir seviyesini koruyamazsa, demir(II) sülfat reçete edilebilir.
Demir(II) sülfat yeşilimsi veya sarı-kahverengi kristal bir katı olarak görünür.
Demir(II) sülfatın yoğunluğu 15.0 lb/gal'dir.
Demir(II) sülfat 64 °C'de erir ve 90 °C'de yedi hidrat suyunu kaybeder.
Demir(II) sülfatın çevreye yayılmasını sınırlamak için acil önlemler alınmalıdır.
Demir(II) sülfat, su veya kanalizasyon arıtımında gübre bileşeni olarak kullanılır.
Demir eksikliği anemisi, özellikle küçük çocuklarda, bebeklerde ve doğurganlık çağındaki kadınlarda olmak üzere dünya çapında büyük bir halk sağlığı sorunudur.
Bu tip anemi, demir alımı, demir depoları ve demir kaybının eritrositlerin (kırmızı kan hücreleri) oluşumunu yeterince desteklememesi durumunda ortaya çıkar.
Demir(II) sülfat demir eksikliğinin tedavisinde kullanılan sentetik bir maddedir.
Demir(II) sülfat, İngiltere ve diğer birçok ülkede oral demir tedavisinin altın standardıdır.
Demir(II) sülfat, demir eksikliği anemisini tedavi etmek için kullanabileceğiniz bir demir takviyesidir.
Yediğiniz besinlerle yeterli demir alamıyorsanız Demir(II) sülfata ihtiyacınız olabilir.
Demir(II) sülfat tablet ve sıvı formda bulunur.
Yan etkileri arasında kabızlık, mide krampları ve diğer sindirim sorunları yer alabilir.
Demir takviyesini yalnızca doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın.
Demir(II) sülfat bir tür demir takviyesidir.
Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu demirin tamamını yediğiniz yiyeceklerden alırsınız.
Beslenmenizde yeterli demir bulunmuyorsa sağlık uzmanınız Demir(II) sülfat önerebilir.
Demir takviyeleri özellikle kadınlar veya doğumda kadın olarak belirlenen kişiler için faydalı olabilir.
Ağız yoluyla alınmak üzere formüle edilmiş ve besin takviyesi olarak kullanılan mineral demirin bir sülfat tuzu olan Demir(II) sülfat, mide ve ince bağırsakta emilir ve apoferritin ile birleşerek ferritin oluşturur; ferritin ise karaciğer, dalak, kırmızı kemik iliği ve bağırsak mukozasında depolanır.
Oksijenin hemoglobin tarafından dokulara taşınmasında önemli rol oynayan demir, miyoglobin, transferin ve ferritinin yapısında da bulunur ve katalaz, peroksidaz, sitokromlar gibi birçok enzimin bileşenidir.
Demir takviyesi Demir(II) sülfat, FeSO4 kimyasal formülüne sahip bir demir tuzudur.
Demir tuzları demir mineralinin bir türüdür.
İnsanlar bunları genellikle demir eksikliğini tedavi etmek için takviye olarak kullanırlar.
Demir(II) sülfat aynı zamanda feröz sülfat, yeşil vitriol ve demir vitriol olarak da adlandırılır.
Demir(II) sülfat, metal element demirin birçok formundan sadece biridir.
Demir(II) sülfat doğal halde katı mineral, küçük kristallere benzer.
Kristaller genellikle sarı, kahverengi veya mavimsi yeşil tonlarındadır; bu nedenle Demir(II) sülfata bazen yeşil vitriol denir.
Takviye üreticileri besin takviyelerinde birden fazla demir türü kullanırlar.
Demir(II) sülfatın dışında en yaygın olanlar feröz glukonat, ferrik sitrat ve ferrik sülfattır.
Takviyelerdeki demir türlerinin çoğu iki formdan birinde bulunur: ferrik veya feröz.
Bu demir atomlarının kimyasal durumuna bağlıdır.
Vücut demirin ferro formlarını ferrik formlarına göre daha iyi emer.
Bu nedenle, sağlık hizmeti sağlayıcıları genellikle Demir(II) sülfat da dahil olmak üzere demirli formların demir takviyeleri için en iyi seçenek olduğunu düşünmektedir.
Demir(II) sülfat, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan bir diyet minerali olan demirin bir mineral tuzudur.
Demir, kan hücrelerimizde bulunan ve ihtiyaç duyulan oksijenin taşınması ve depolanmasından sorumlu bir mineraldir.
Demir(II) sülfat, REACH Tüzüğü kapsamında kayıtlıdır ve yılda ≥ 1.000.000 ila < 10.000.000 ton aralığında Avrupa Ekonomik Alanı'nda üretilmekte ve/veya ithal edilmektedir.
Demir(II) sülfat tüketiciler tarafından, ürünlerde, profesyonel çalışanlar tarafından (yaygın kullanımlar), formülasyon veya yeniden paketlemede, endüstriyel tesislerde ve üretimde kullanılır.
Demir(II) sülfat, hem tek başına hem de diğer besinlerle birlikte reçetesiz satılan vitamin takviyelerinde mevcuttur.
Demir(II) sülfat bazen demir eksikliği anemisini (düşük demir nedeniyle oluşan kırmızı kan hücresi sayısının azlığı) tedavi eden reçeteli Demir(II) sülfat takviyelerinde de kullanılır.
Demir(II) sülfat halk arasında yeşil vitriol olarak bilinen bir demir tuzudur.
İmferon ve demir dekstran enjekte edilebilir demirdir.
Ferröz fumarat, feröz glukonat ve Demir(II) sülfat, oral yoldan alınan demirin genel isimleridir.
Demir(II) sülfat, demir takviyesi olarak açık ara en iyi ve en ucuz olanıdır.
Demir(II) sülfat, demir talaşlarının bakır sülfat çözeltisine karıştırılmasıyla oluşur, demir, Demir(II) sülfat daha reaktif olduğundan bakırı iter.
Demir(II) sülfatın kullanım alanları:
Demir(II) sülfat, demir eksikliğine bağlı hastalıkları olan hastalarda demir takviyesi olarak kullanılır.
Demir(II) sülfat demir eksikliği anemisinin tedavisinde, gebelikte demir eksikliği profilaksisinde kullanılır.
Sedasyon veya genel anestezi gerekiyorsa önlem amaçlı demir(II) sülfat kullanılır; hipotansiyon atağı riski vardır.
Demir(II) sülfat klor ile birlikte de kullanılabilir.
Bu işleme genellikle klorlu bakıras işlemi denir.
Demir(II) sülfat tekstil boyamada mordan olarak kullanılır.
Demir(II) sülfat, demir bileşikleri yapmakta ve gravür, litografi, su arıtma, alüminyum aşındırma ve nitel analizde (nitratlar için kahverengi halka testi) kullanılır.
Demir(II) sülfat ayrıca demir elektrokaplama banyolarında, gübre ve pestisitlerde, gıda ve yem takviyelerinde, radyasyon dozimetrelerinde, ahşap koruyucularda, mürekkeplerde, deri boyalarında, polimerizasyon katalizörlerinde ve ilaçlarda (demir eksikliği anemisi) kullanılır.
Demir(II) sülfat, demir oksit pigmenti, katalizör (özellikle sentetik amonyak için) ve gıda takviyesi olarak kullanılır.
Demir(II) sülfat, kandaki düşük demir seviyelerini (örneğin anemi veya hamilelik nedeniyle oluşanlar) tedavi etmek veya önlemek için kullanılan bir demir takviyesidir.
Demir, vücudun kırmızı kan hücreleri üretmesi ve sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu önemli bir mineraldir.
Endüstriyel olarak Demir(II) sülfat esas olarak diğer demir bileşiklerinin öncüsü olarak kullanılır.
Demir(II) sülfat bir indirgeyici maddedir ve bu nedenle çimentodaki kromatın daha az toksik Cr(III) bileşiklerine indirgenmesinde faydalıdır.
Tarihsel olarak Demir(II) sülfat tekstil endüstrisinde yüzyıllardır boya sabitleyici olarak kullanılmıştır.
Demir(II) sülfat, tarihsel olarak deriyi siyaha boyamak için ve demir safra mürekkebinin bir bileşeni olarak kullanılmıştır.
Yeşil vitriolün (Demir(II) sülfat) damıtılmasıyla sülfürik asit ('vitriol yağı') elde edilmesi en az 700 yıldır bilinmektedir.
Tıbbi kullanım:
Demir(II) sülfat ambalajındaki tüm talimatları izleyin veya doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın.
Tavsiye edilen dozajdan fazlasını kullanmayınız.
Herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Demir en iyi aç karnına (genellikle yemeklerden 1 saat önce veya 2 saat sonra alındığında) emilir.
Eğer mide rahatsızlığınız olursa, bu ilacı yemeklerle birlikte alabilirsiniz.
Bebekler/çocuklar için sıvı damlaların kullanım talimatlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Bu ilacı almadan önceki veya aldıktan sonraki 2 saat içinde antiasit, süt ürünleri, çay veya kahve almaktan kaçının çünkü bunlar Demir(II) sülfatın etkinliğini azaltır.
Doktorunuz tarafından aksi belirtilmediği takdirde tabletleri veya kapsülleri bir bardak suyla (8 ons veya 240 mililitre) birlikte alınız.
Tablet veya kapsül dozunuzu aldıktan sonra en az 10 dakika uzanmayın.
Uzun etkili kapsülleri bütün olarak yutunuz.
Uzun etkili kapsülleri veya tabletleri ezmeyin veya çiğnemeyin.
Bunu yapmak, ilacın tamamının bir anda salınmasına neden olarak yan etki riskini artırabilir.
Ayrıca, üzerinde çizik yoksa ve doktorunuz veya eczacınız size bunu söylemediyse, uzatılmış salımlı tabletleri bölmeyin.
Tableti ezmeden veya çiğnemeden bütün olarak veya bölünerek yutunuz.
Eğer çiğneme tableti kullanıyorsanız ilacı iyice çiğneyin ve ardından yutun.
Eğer bu ilacı sıvı süspansiyon formunda alıyorsanız, her dozdan önce şişeyi iyice çalkalayın.
Yetişkinler için sıvı formda kullanıyorsanız, dozu özel bir ölçüm aleti/kaşığı kullanarak dikkatlice ölçün.
Ev tipi kaşık kullanmayın, çünkü doğru dozu alamayabilirsiniz.
Bir dozu bir bardak su veya meyve suyuna karıştırın ve dişlerin lekelenmesini önlemek için karışımı pipetle için.
Sıvı damlaları bir bebeğe veya çocuğa veriyorsanız, dozu dikkatlice ölçmek için verilen damlalığı kullanın.
Doz doğrudan ağza (dilin arkasına doğru) verilebilir veya çocuğunuzun kabulünü artırmak için Demir(II) sülfat formül mama (süt değil), meyve suyu, tahıl gevreği veya diğer yiyeceklere karıştırılabilir.
Demir(II) sülfat içeren bu ilacı yemeklerden hemen sonra vermek en iyisidir.
Kullandığınız markanın Demir(II) sülfat ambalajındaki talimatları izleyin.
Demir(II) sülfattan en iyi şekilde faydalanabilmek için bu ilacı düzenli olarak kullanın.
Hatırlamanıza yardımcı olması için Demir(II) sülfatı her gün aynı saatte alın.
Bu ilacı almadan önce:
Eğer daha önce aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Demir(II) sülfatın kullanımının güvenli olup olmadığını bir doktora veya eczacıya sorun:
Demir aşırı yüklenmesi sendromu,
Talasemi gibi kırmızı kan hücresi bozuklukları,
Düzenli olarak kan nakli almanız gereken bir durum.
Hamileyseniz veya emziriyorsanız bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
Çocuğunuza doktor tavsiyesi olmadan Demir(II) sülfat vermeyin.
Bitki büyümesi:
Demir(II) sülfat, yüksek alkali toprağın pH'ını düşürerek bitkilerin toprağın besin maddelerine ulaşmasını sağlayan bir toprak düzenleyicisi olan Demir(II) sülfat olarak satılmaktadır.
Bahçecilikte Demir(II) sülfat demir klorozunun tedavisinde kullanılır.
Ferrik EDTA kadar hızlı etkili olmasa da Demir(II) sülfatın etkisi daha uzun sürelidir.
Demir(II) sülfat kompostla karıştırılıp toprağa ekildiğinde yıllarca saklanabilecek bir depo oluşturulabilir.
Demir(II) sülfat çim düzenleyici olarak kullanılabilir.
Demir(II) sülfat ayrıca golf sahalarındaki gümüş renkli iplik yosunlarını yok etmek için de kullanılabilir.
Pigment ve işçilik:
Demir(II) sülfat betonu ve bazı kireçtaşları ile kumtaşlarını sarımsı pas rengine boyamak için kullanılabilir.
Marangozlar akçaağaç ağacını gümüş rengine boyamak için Demir(II) sülfat solüsyonlarını kullanırlar.
Yeşil vitriol aynı zamanda mantarların teşhisinde de kullanılan faydalı bir reaktiftir.
Tarihsel kullanımlar:
Demir(II) sülfat, mürekkeplerin, özellikle de demir safra mürekkebinin üretiminde kullanılırdı ve ortaçağdan 18. yüzyılın sonuna kadar kullanılırdı.
Lachish mektupları (M.Ö. 588-586) üzerinde yapılan kimyasal testler, bu mektuplarda demirin bulunmasının mümkün olduğunu gösterdi.
Harflerin mürekkebinin yapımında demir(II) sülfat, meşe mazı ve bakır sülfat kullanılmış olabileceği düşünülmektedir.
Demir(II) sülfat ayrıca yün boyama işleminde mordan olarak da kullanılır.
17. yüzyıldan beri marquetry ve parke yapımında kullanılan bir malzeme olan harewood da Demir(II) sülfat kullanılarak üretilmektedir.
18. yüzyılda İngiltere'de çivit boyasının doğrudan uygulanması için iki farklı yöntem geliştirildi ve bu yöntemler 19. yüzyıla kadar kullanılmaya devam etti.
Bunlardan biri olan Çin mavisi, Demir(II) sülfat içeriyordu.
Kumaşa çözünmeyen bir indigo formu basıldıktan sonra indigo, bir dizi Demir(II) sülfat banyosunda (daldırmalar arasında havada indigoya yeniden oksidasyonla) löko-indigoya indirgendi.
Çin mavisi işlemi keskin desenler üretebilirken, Demir(II) sülfat diğer yöntemlerde kullanılan koyu renk tonlarını üretemedi.
1850'lerin ikinci yarısında Demir(II) sülfat kolodyon proses görüntüleri için fotoğrafik geliştirici olarak kullanıldı.
Demir eksikliği anemisinin tedavisinde kullanılır:
Anemi, kanınızda düşük miktarda kırmızı kan hücresi veya hemoglobin bulunduğunda ortaya çıkan bir durumdur.
Demir, vücutta oksijen taşınmasından sorumlu kırmızı kan hücrelerinin önemli bir parçası olduğundan, demir eksikliği aneminin en yaygın nedenlerinden biridir.
Demir eksikliği anemisi (DEA), insan vücudu üzerinde önemli etkileri olan ve demir eksikliğiyle ilişkili daha ciddi semptomlardan bazılarını ortaya çıkarabilen ciddi bir demir eksikliği türüdür.
DEA için en yaygın ve etkili tedavilerden biri, Demir(II) sülfat gibi oral demir takviyesi almaktır.
Cerrahi sonuçları iyileştirebilir:
Birçok araştırma, demir eksikliğinin ameliyat sonrası komplikasyon ve ölüm oranlarının artmasında bir risk faktörü olduğunu göstermiştir.
Bir araştırmada, kalp ameliyatı geçiren ve aralarında ferritin seviyesi litre başına 100 mcg'nin altında olanların da bulunduğu 730 kişide sonuçlar incelendi. Bu seviye demir eksikliğinin bir işaretidir.
Demir eksikliği olan katılımcıların ameliyat sırasında ölüm de dahil olmak üzere ciddi olumsuz olaylar yaşama olasılığı daha yüksekti.
Ayrıca ameliyattan sonra hastanede ortalama daha uzun süre kalmaları gerekiyordu.
Demir eksikliğinin diğer cerrahi türlerinde de benzer etkilere sahip olduğu görülmektedir.
227.000'den fazla cerrahi prosedürün analiz edildiği bir araştırmada, ameliyattan önce hafif IDA'nın bile prosedürden sonra sağlık komplikasyonları ve ölüm riskini artırdığı belirlendi.
Demir(II) sülfat takviyeleri demir eksikliğini tedavi edebildiği ve önleyebildiği için, ameliyattan önce alınması sonucu iyileştirebilir ve komplikasyon riskini azaltabilir.
Ancak Demir(II) sülfatın takviye yoluyla demir seviyelerini artırması zaman alabilir.
Demir(II) sülfat gibi oral demir takviyeleri vücuttaki demir depolarını artırmanın etkili bir yolu olsa da, bir kişinin demir depolarını normal seviyelere çıkarması için 2-5 ay boyunca her gün takviye alması gerekebilir.
Bu nedenle, ameliyattan önce demir depolarını arttırmaya çalışmak için birden fazla ayı olmayan demir eksikliği olan kişiler Demir(II) sülfat takviyelerinden fayda görmeyebilir ve bunun yerine başka bir demir tedavisine ihtiyaç duyabilirler.
Ayrıca, ameliyat öncesi kansızlığı olan kişilere demir tedavisi uygulanmasına yönelik araştırma çalışmaları boyut ve kapsam olarak sınırlıdır.
Bilim insanlarının, insanların ameliyattan önce demir seviyelerini artırmanın en iyi yollarını araştırmak için daha fazla kaliteli çalışma yürütmeleri gerekiyor.
Biyosidal Kullanımları:
Demir(II) sülfat, çevre, insan veya hayvan sağlığı açısından daha elverişli biyosidal ürünlerde kullanılmak üzere AEA ve/veya İsviçre'de onaylanmıştır.
Tüketici Kullanımları:
Demir(II) sülfat aşağıdaki ürünlerde kullanılır: gübreler, dolgu maddeleri, macunlar, sıvalar, modelleme kili, bitki koruma ürünleri, yapıştırıcılar ve sızdırmazlık maddeleri ve metal yüzey işleme ürünleri.
Demir(II) sülfatın çevreye diğer salınımları şunlardan kaynaklanabilir: dış mekan kullanımı, iç mekan kullanımı (örneğin makine yıkama sıvıları/deterjanları, otomotiv bakım ürünleri, boyalar ve kaplamalar veya yapıştırıcılar, kokular ve oda spreyleri) ve düşük salınım oranına sahip uzun ömürlü malzemelerde dış mekan kullanımı (örneğin metal, ahşap ve plastik konstrüksiyon ve yapı malzemeleri).
Profesyonel çalışanlar tarafından yaygın olarak kullanılır:
Demir(II) sülfat aşağıdaki ürünlerde kullanılır: gübreler, pH düzenleyiciler ve su arıtma ürünleri, laboratuvar kimyasalları, su arıtma kimyasalları, metal yüzey işleme ürünleri, bitki koruma ürünleri ve dolgu maddeleri, macunlar, sıvalar, modelleme kili.
Demir(II) sülfatın endüstriyel kullanımı, başka bir maddenin üretiminde (ara ürünlerin kullanımı) kullanılır.
Demir(II) sülfat tarım, ormancılık ve balıkçılık, inşaat ve yapı işleri, bilimsel araştırma ve geliştirme, karışım formülasyonu ve/veya yeniden paketleme alanlarında kullanılır.
Demir(II) sülfat aşağıdakilerin üretiminde kullanılır: mineral ürünler (örneğin sıvalar, çimento).
Demir(II) sülfatın çevreye diğer salınımları şunlardan kaynaklanabilir: dış mekan kullanımı ve iç mekan kullanımı (örneğin makinede yıkama sıvıları/deterjanları, otomotiv bakım ürünleri, boyalar ve kaplamalar veya yapıştırıcılar, kokular ve oda spreyleri).
Endüstriyel alanlarda kullanımlar:
Demir(II) sülfat aşağıdaki ürünlerde kullanılır: pH düzenleyiciler ve su arıtma ürünleri, su arıtma kimyasalları, laboratuvar kimyasalları, dolgu maddeleri, macunlar, sıvalar, modelleme kili, gübreler ve metal yüzey işleme ürünleri.
Demir(II) sülfatın endüstriyel kullanımı, başka bir maddenin üretiminde (ara ürünlerin kullanımı) kullanılır.
Demir(II) sülfat aşağıdaki alanlarda kullanılır: karışımların formülasyonu ve/veya yeniden paketleme, inşaat işleri ve bilimsel araştırma ve geliştirme.
Demir(II) sülfat; kimyasalların, metallerin, işlenmiş metal ürünlerinin, elektrikli, elektronik ve optik ekipmanların ve mineral ürünlerinin (örneğin sıvalar, çimento) üretiminde kullanılır.
Demir(II) sülfatın çevreye salınımı endüstriyel kullanımlar sonucu meydana gelebilir: maddelerin üretiminde, endüstriyel tesislerde işleme yardımcılarında, işleme yardımcısı olarak, başka bir maddenin daha ileri imalatında ara adım olarak (ara maddelerin kullanımı) ve karışımların formülasyonunda.
Maruziyet riski olan endüstriyel prosesler:
Elektrokaplama
Boyama (Pigmentler, Bağlayıcılar ve Biyositler)
Ahşap Koruyucuların Uygulanması
Kanalizasyon ve Atıksu Arıtma
Tekstil (Baskı, Boyama veya Terbiye)
Çiftçilik (Yem Katkı Maddeleri)
Maruziyet riski olan aktiviteler:
Tekstil sanatları
Litografi baskı
Demir(II) sülfatın faydaları:
Demir(II) sülfat takviyesi almanın temel faydası vücuttaki demir düzeylerinin normal kalmasını sağlamaktır.
Bunu yaptığınızda demir eksikliği yaşamanız ve Demir(II) sülfata sıklıkla eşlik eden hafiften şiddetliye kadar değişen yan etkilerle karşılaşmanız önlenebilir.
İşte Demir(II) sülfat takviyesi almanın faydalarına daha yakından bir bakış.
Kandaki demir seviyelerinin normal kalmasını sağlar:
Demir, yeryüzünde en yaygın bulunan elementlerden biridir ve Demir(II) sülfat ise temel bir mineraldir.
Bu, insanların optimum sağlık için beslenmelerinde Demir(II) sülfat tüketmeleri gerektiği anlamına gelir.
Vücut, oksijenin taşınması ve depolanması için gerekli olan kırmızı kan hücresi proteinleri olan miyoglobin ve hemoglobinin bir parçası olarak demiri öncelikle kullanır.
Demir ayrıca hormonların oluşumunda, sinir sisteminin sağlığı ve gelişiminde ve temel hücre işlevlerinde önemli bir rol oynar
Birçok kişi demiri besin takviyesi olarak tüketse de, Demir(II) sülfatı fasulye, ıspanak, patates, domates ve özellikle et ve deniz ürünleri (istiridye, sardalya, kümes hayvanları ve sığır eti) gibi birçok besinde doğal olarak da bulabilirsiniz.
Bazı gıdalar, örneğin zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler, doğal olarak demir açısından zengin değildir; ancak üreticiler bunları bu mineralin iyi bir kaynağı haline getirmek için demir eklerler.
En yüksek demir kaynaklarının çoğu hayvansal ürünlerdir.
Bu nedenle, veganlar, vejetaryenler ve normal beslenme düzenlerinde demir açısından zengin pek çok besin tüketmeyen kişiler, demir depolarını korumaya yardımcı olması için Demir(II) sülfat demir takviyeleri almaktan fayda görebilirler.
Demir eksikliğinin belirtilerini önleyebilir:
Demir(II) sülfat takviyesi almak, düşük kan demir seviyelerini tedavi etmenin, önlemenin veya tersine çevirmenin basit bir yoludur.
Demir eksikliğinin önlenmesi, vücudunuzun düzgün çalışmaya devam etmesi için gereken temel besin maddelerini yeterli miktarda almasını sağlamanın yanı sıra, düşük demir seviyelerinin pek çok olumsuz yan etkisinden kaçınmanıza da yardımcı olabilir.
Düşük demir seviyelerinin en belirgin yan etkilerinden bazıları şunlardır:
Tükenmişlik
Baş ağrıları
Zayıf hissetmek
Düşük enerji seviyeleri
Konsantrasyon zorluğu
Net düşünmede zorluk
Saç dökülmesi
Kırılgan tırnaklar
Mide bulantısı
Zayıf bağışıklık
Kalp çarpıntısı
Huzursuz bacak sendromu
Nefes darlığı
Vücut ısısını düzenleme yetersizliği
Pica, boya veya sabun gibi yiyecek olmayan maddeleri yeme isteği
Bu, düşük demir seviyelerinin tüm semptomlarının genel bir bakışıdır; kapsamlı bir liste değildir.
Demir eksikliği hafiften şiddetliye doğru ilerledikçe belirtiler kötüleşebilir.
Demir(II) Sülfat'ın Kimyasal Özellikleri:
Demir(II) sülfat, yer değiştirme reaksiyonu ile alüminyumla reaksiyona girerek alüminyum sülfat ve metalik demir oluşturur.
Kimyasal reaksiyon aşağıda verilmiştir.
2Al + 3FeSO4 → Al2(SO4)3 + 3Fe
Demir(II) sülfat, sülfürik asit varlığında potasyum permanganat ile reaksiyona girerek ferrik sülfat, manganez sülfat, potasyum sülfat ve su oluşturur.
10FeSO4 + 2KMnO4 + 8H2SO4 → 5Fe2(SO4)3 + 2MnSO4 + 8H2O + K2SO4
Demir(II) sülfat hidratları:
Demir(II) sülfat çeşitli hidrasyon hallerinde bulunabilir ve bu formların birçoğu doğada mevcuttur veya sentetik olarak yaratılmıştır.
FeSO4·H2O (mineral: szomolnokit, nispeten nadir, monoklinik)
FeSO4·H2O (6,2 GPa'yı aşan basınçlarda kararlı sentetik bileşik, triklinik)
FeSO4·4H2O (mineral: rozenit, beyaz, nispeten yaygın, melanteritin dehidratasyon ürünü olabilir, monoklinik)
FeSO4·5H2O (mineral: siderotil, nispeten nadir, triklinik)
FeSO4·6H2O (mineral: ferrohekzahidrit, çok nadir, monoklinik)
FeSO4·7H2O (mineral: melanterit, mavi-yeşil, nispeten yaygın, monoklinik)
Tetrahidrat, sulu çözeltilerin sıcaklığı 56,6 °C'ye (133,9 °F) ulaştığında stabilize olur. 64,8 °C'de (148,6 °F) bu çözeltiler hem tetrahidratı hem de monohidratı oluşturur.
Mineral formları demir içeren cevher yataklarının oksidasyon bölgelerinde bulunur, örneğin pirit, markazit, kalkopirit, vb.
Bunlara kömür yangınları gibi ilgili ortamlarda da rastlanmaktadır.
Birçoğu hızla susuz kalır ve bazen oksitlenir.
Bu tür ortamlarda çok sayıda başka, daha karmaşık (bazik, hidratlı ve/veya ek katyonlar içeren) Fe(II) taşıyan sülfatlar mevcuttur; bunların yaygın bir örneği kopiapitedir.
Demir(II) Sülfat Üretimi ve Reaksiyonları:
Çeliklerin kaplama veya verniklemeden önceki son işlemlerinde, çelik sac veya çubuk sülfürik asit içeren asitleme banyolarından geçirilir.
Bu işlem, yan ürün olarak büyük miktarda Demir(II) sülfat üretir.
Fe + H2SO4 → FeSO4 + H2
Büyük miktarlardaki bir diğer kaynak ise ilmenitten sülfatlama işlemi ile titanyum dioksit üretiminden kaynaklanmaktadır.
Demir(II) sülfat ayrıca piritin oksidasyonu ile ticari olarak da hazırlanır:
2 FeS2 + 7 O2 + 2 H2O → 2 FeSO4 + 2 H2SO4
Demir(II) sülfat, Demir'den daha az reaktif olan metallerin sülfat çözeltilerinden yer değiştirmesiyle üretilebilir:
CuSO4 + Fe → FeSO4 + Cu
Tepkiler:
Suda çözündüğünde Demir(II) sülfatlar, neredeyse renksiz bir paramagnetik iyon olan metal aquo kompleksi [Fe(H2O)6]2+ oluştururlar.
Isıtıldığında Demir(II) sülfat önce Demir(II) sülfat kristalleşme suyunu kaybeder ve başlangıçtaki yeşil kristaller beyaz susuz bir katıya dönüşür.
Daha fazla ısıtıldığında susuz madde kükürt dioksit ve kükürt trioksite ayrışır ve geriye kırmızımsı kahverengi bir demir(III) oksit kalır.
Demir(II) sülfatın termolizi yaklaşık 680 °C'de (1.256 °F) başlar.
2FeSO4→ΔFe2O3+SO2+SO3
Diğer demir(II) tuzları gibi Demir(II) sülfat da bir indirgeyici maddedir.
Örneğin, Demir(II) sülfat nitrik asidi azot monoksite ve kloru klorüre indirger:
6 FeSO4 + 3 H2SO4 + 2 HNO3 → 3 Fe2(SO4)3 + 4 H2O + 2 NO
6 FeSO4 + 3 Cl2 → 2 Fe2(SO4)3 + 2 FeCl3
Demir(II) sülfatın hafif indirgeyici gücü organik sentezlerde değerlidir.
Fenton reaktifinin demir katalizör bileşeni olarak demir(II) sülfat kullanılır.
Demir(II) sülfat, Hint Farmakopesi'nin resmi yöntemi olan serimetrik yöntemle tespit edilebilir.
Bu yöntemde titrasyon sırasında kırmızıdan açık yeşile kadar renk değişimi gösteren ferroin çözeltisinin kullanımı yer almaktadır.
Demir(II) Sülfat'ın Farmakolojisi ve Biyokimyası:
Farmakodinamik:
Demir(II) sülfat, hemoglobin, miyoglobin ve çeşitli enzimlerin temel bileşeni olan demiri yeniler.
Demir(II) sülfat, hemoglobin ve miyoglobinde genellikle bulunan demirin yerini alır.
Demir, oksijen taşınması ve depolanması, elektron taşınması ve enerji metabolizması, antioksidan ve faydalı prooksidan fonksiyonlar, oksijen algılama, doku çoğalması ve büyümesi, DNA replikasyonu ve onarımı gibi işlevlerde rol oynar.
Demir(II) Sülfat'ın Etki Mekanizması:
Özellikle vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin (RBC) oluşumuna yardımcı olmak için, optimum sağlığın korunması için demire ihtiyaç vardır.
Demir eksikliği, vücudun yeterli miktarda normal kırmızı kan hücresi üretemediğini gösterir.
Demir eksikliği anemisi, vücuttaki demir depolarının çok düşük seviyelere düşmesi ve depolanan demirin normal kırmızı kan hücresi (KKH) üretimini desteklemeye yetmemesi durumunda ortaya çıkar.
Besinlerle alınan demirin yetersizliği, demir emiliminin bozulması, kanama, gebelik veya idrarla demir kaybı demir eksikliğine yol açabilir.
Demir eksikliği anemisinin belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi ve baş ağrısı yer alır.
Demir(II) sülfat gibi takviye formunda demir almak, diyetle alınan demir ve depoların yeterli olmadığı durumlarda demir seviyelerinde daha hızlı artışlara olanak sağlar.
Demir, iki değerlikli metal taşıyıcı 1 (DMT1) tarafından endolizozomal membran boyunca taşınarak makrofaja girer.
Demir(II) sülfat daha sonra ferritine katılabilir ve makrofajda depolanabilir veya ferroportin tarafından makrofajdan taşınabilir.
Bu ihraç edilen demir, enzim tarafından seruloplazmine Fe3+ olarak oksitlenir, ardından transferin tarafından sekestrasyona uğrayarak serumda hemoglobin sentezi için kemik iliği veya karaciğer gibi çeşitli yerlere taşınır.
Demir, akciğerlerden diğer dokulara oksijen taşınmasında kritik öneme sahip olan hemoglobini oluşturmak için porfirin ve globin zincirleriyle birleşir.
Demir(II) sülfatın emilimi:
Besinlerle alınan demirin yaklaşık %5-10’u emilir, demir eksikliği durumlarında ise emilim oranı %30’lara kadar çıkar.
Ağızdan alınan demir takviyelerinin %60'a kadarı aktif ve pasif taşıma süreçleriyle emilir.
Demirin gastrointestinal emilimi enterosit ve duodenal sitokrom ve ferrik redüktaz enzimlerinin sıkı düzenlemesiyle gerçekleşir.
Hepsidin hormonu vücuttaki demir emilimini ve dağılımını büyük ölçüde düzenler.
Maksimum serum konsantrasyonuna (Tmax) kadar geçen medyan süre genellikle uygulamadan sonra 4 saattir.
Bir çalışmaya göre, uygulamadan sonraki 2-8 saat arasında ortalama serum demir konsantrasyonları %20 oranında dalgalanıyor.
Demirin biyoyararlanımı, Demir(II) sülfatın film kaplı tablet veya enterik kaplı tablet olarak verilmesine bağlıdır.
Sağlıklı gönüllülerde yapılan bir farmakokinetik çalışmada enterik kaplı tabletlerin %30 oranında biyoyararlanımı olduğu ortaya konmuştur.
Enterik kaplı tabletlerin AUC'si -46,93 ile 5,25 µmolxh/l arasında değişti.
Film kaplı tabletlerde Cmax daha yüksek olup 3,4 ila 22,1 µmol/h/l arasında değişmektedir.
Demir(II) sülfatın askorbik asitle birlikte alınması önerilir, çünkü bu uygulama emilimi artırabilir.
Demir(II) sülfat aldıktan sonra en az bir saat boyunca antiasit ilaçlar, çay, kahve, çay, süt ürünleri, yumurta ve tam tahıllı ekmekten uzak durun.
Kalsiyumla birlikte alındığında demir emilimini %33 oranında azaltabiliyor.
Demir(II) Sülfat'ın Elleçlenmesi ve Depolanması:
İşleme:
Cilt, göz ve solunum yollarının maruz kalmasını önlemek için koruyucu eldiven, emniyet gözlüğü ve toz maskesi kullanarak iyi havalandırılmış bir alanda elleçleyin.
Toz oluşmasını veya toz solunmasını önleyin.
Elleçlemeden sonra ellerinizi iyice yıkayın.
Depolamak:
Demir(II) sülfatı serin, kuru ve iyi havalandırılan bir yerde saklayın.
Demir(III) sülfata oksidasyonu önlemek için kapları sıkıca kapatın ve nemden ve doğrudan güneş ışığından koruyun.
Güçlü oksitleyiciler gibi uyumsuz maddelerden uzakta saklayın.
Demir(II) Sülfat'ın Stabilitesi ve Reaktivitesi:
Kararlılık:
Demir(II) sülfat normal koşullar altında kararlıdır ancak nemli veya rutubetli havada yavaşça oksitlenerek demir(III) sülfata dönüşür.
Reaktivite:
Güçlü oksitleyiciler, asitler ve alkalilerle reaksiyona girerek ısı üretir ve yan ürün olarak kükürt oksitleri (SOx) açığa çıkarır.
Ayrışma Ürünleri:
Ayrışma sonucu kükürt dioksit, kükürt trioksit ve demir oksitler gibi zehirli dumanlar açığa çıkabilir.
Demir(II) Sülfat İlk Yardım Önlemleri:
Solunum:
Etkilenen kişiyi derhal temiz havaya çıkarın.
Nefes alma zorluğu devam ederse tıbbi yardım alın.
Cilt Teması:
Etkilenen bölgeyi sabun ve suyla yıkayın.
Kirlenmiş giysilerinizi çıkarın ve tahriş devam ederse tıbbi yardım alın.
Göz Teması:
Gözlerinizi en az 15 dakika boyunca bol su ile yıkayın ve ara sıra göz kapaklarınızı kaldırın.
Tahriş devam ederse tıbbi yardım alın.
Yutma:
Kusturmaya çalışmayın.
Ağzınızı su ile çalkalayın ve derhal tıbbi yardım alın, çünkü aşırı demir dozu toksik olabilir.
Demir(II) Sülfat Yangınla Mücadele Önlemleri:
Uygun Söndürme Ortamı:
Demir(II) sülfat içeren bir yangını söndürmek için su spreyi, köpük, kuru kimyasal veya karbondioksit kullanın.
Özel Tehlikeler:
Demir(II) sülfat yanıcı değildir ancak yangında zehirli dumanlar (kükürt oksitler gibi) açığa çıkarabilir.
İtfaiyeciler İçin Koruyucu Donanımlar:
Duman ve zehirli gazlara maruz kalmayı önlemek için bağımsız solunum cihazı (SCBA) ve tam koruyucu ekipman kullanın.
Demir(II) sülfatın kazara salınım önlemleri:
Kişisel Önlemler:
Toz veya dumanı solumaktan kaçınmak ve cilt ve göz temasından kaçınmak için kişisel koruyucu ekipman (KKE) kullanın.
Sızıntı Temizliği:
Küçük dökülmeleri dikkatlice süpürün ve bertaraf için kapalı, etiketli bir kaba koyun.
Toz oluşmasını önleyin.
Ortamı havalandırın.
Çevresel Önlemler:
Demir(II) sülfat büyük miktarlarda çevreye zarar verebileceğinden, dökülmenin kanalizasyonlara veya su yollarına karışmasını önleyin.
Demir(II) Sülfat Maruziyet Kontrolleri/Kişisel Koruyucu Donanım:
Mühendislik Kontrolleri:
Havadaki seviyeleri önerilen maruz kalma sınırlarının altında tutmak için yerel egzoz havalandırmasını veya diğer mühendislik kontrollerini kullanın.
Kişisel Koruyucu Donanım:
Göz Koruması:
Gözlerinizin maruz kalmasını önlemek için koruyucu gözlük veya yüz siperliği kullanın.
Cilt Koruması:
Cilt temasını en aza indirmek için eldiven (örneğin nitril veya neopren) ve uygun koruyucu giysiler giyin.
Solunum Koruması:
Havadaki konsantrasyonlar maruz kalma sınırlarını aşarsa onaylı bir solunum cihazı veya toz maskesi kullanın.
Demir(II) sülfatın tanımlayıcıları:
Kimyasal Adı: Demir(II) sülfat
Kimyasal Formül: FeSO4
Moleküler Ağırlık:
Susuz: 151,91 g/mol
Heptahidrat: 278.01 g/mol
CAS Numarası: 7782-63-0
EC Numarası: 231-753-5
CAS Numarası: 7782-63-0
ChemSpider: 22804
ECHA Bilgi Kartı: 100.028.867
PubChem Müşteri Kimliği: 62662
RTECS numarası: NO8510000
BİRİM: 39R4TAN1VT
BM numarası: 3077
CompTox Kontrol Paneli (EPA) DTXSID0029688
InChI: InChI=1S/Fe.H2O4S/c;1-5(2,3)4/h;(H2,1,2,3,4)/q+2;/p-2
Anahtar: BAUYGSIQEAFULO-UHFFFAOYSA-L
EC / Liste no.: 231-753-5
CAS numarası: 7720-78-7
Eş anlamlılar: Demir(II) sülfat heptahidrat, Demir(II) sülfat heptahidrat
Doğrusal Formül: FeSO4 · 7H2O
CAS Numarası: 7782-63-0
Moleküler Ağırlık: 278.01
Demir(II) sülfatın özellikleri:
Kimyasal formül: FeSO4
Mol kütlesi: 278.02 g/mol
Görünüm: Mavi-yeşil kristaller
Koku: Kokusuz
Yoğunluk: 1,895 g/cm3
Erime noktası: 60–64 °C (140–147 °F; 333–337 K)
Suda çözünürlük:
15,65 g/100 mL (0 °C)
19,986 g/100 mL (10 °C)
29,51 g/100 mL (25 °C)
39,89 g/100 mL (40,1 °C)
51,35 g/100 mL (54 °C)
Çözünürlük: Alkolde ihmal edilebilir düzeyde
Etilen glikolde çözünürlük: 6,38 g/100 g (20 °C)
Buhar basıncı: 1,95 kPa
Manyetik duyarlılık (χ): 1,12×10−2 cm3/mol
Kırılma indeksi (nD): 1.471 (heptahidrat)
Moleküler Ağırlık: 151.91
Hidrojen Bağı Donör Sayısı: 0
Hidrojen Bağı Alıcı Sayısı: 4
Döndürülebilir Bağ Sayısı: 0
Tam Kütle: 151.886665
Monoizotopik Kütle: 151.886665
Topolojik Kutup Yüzey Alanı: 88.6 Ų
Ağır Atom Sayısı: 6
Karmaşıklık: 62.2
İzotop Atom Sayısı: 0
Tanımlı Atom Stereomerkez Sayısı: 0
Tanımsız Atom Stereocenter Sayısı: 0
Tanımlı Bond Stereocenter Sayısı: 0
Tanımsız Bond Stereocenter Sayısı: 0
Kovalent Bağlı Birim Sayısı: 2
Bileşik Kanonikleştirildi: Evet
Yapı: Monoklinik, mP108
Uzay grubu: P21/c, No. 14
Nokta grubu: 2/m
Kafes sabiti:
a = 8,704(2) Å, b = 6,801(3) Å, c = 4,786(8) Å (293 K, susuz)
α = 90°, β = 90°, γ = 90°
Koordinasyon geometrisi: Oktahedral (Fe2+)
Demir(II) Sülfat Termokimyası:
Isı kapasitesi (C): 394,5 J/mol·K
Standart molarbentropi (S⦵298): 409,1 J/mol·K
Oluşumun standart entalpisi (ΔfH⦵298): -3016 kJ/mol
Gibbs serbest enerjisi (ΔfG⦵): −2512 kJ/mol
Demir(II) sülfatın ilgili bileşikleri:
Demir(III) sülfat
Diğer katyonlar:
Kobalt(II) sülfat
Bakır(II) sülfat
Manganez(II) sülfat
Nikel(II) sülfat
Demir(II) sülfatın isimleri:
Düzenleyici süreç adları:
demir sülfat heptahidrat
Demir sülfat
demir (II) sülfat
demir (II) sülfat (1:1) heptahidrat
Demir (II) sülfat
Demir sülfat
Demir sülfat
Demir sülfat
demir sülfat
Demir(II)sülfat susuz
Sülfürik asit, demir(2+) tuzu (1:1)
sülfürik asit, demir(II) tuzu (1:1), heptahidrat
Tercüme edilen isimler:
asit sülfürik, sare de fier(II) (1:1), heptahidrat (ro)
asit sülfürik, sel de fer (II) (1:1), heptahidrat (fr)
Dzelzs sülfatları (lv)
dzelzs(II) sulfāta (1:1) heptahidrāts (lv)
dzelzs(II) sulfāta heptahidrāts (lv)
dzelzs(II) sülfatlar (lv)
Eisen(II)-sülfat (de)
Eisen(II)sülfat(1:1)heptahidrat (de)
Eisensulfat (de)
Eisensulfateptahidrat (de)
fero sülfat heptahidrat (hr)
ferrosülfaat heptahidraat (nl)
ferrosülfaattiheptahidraatti (fi)
ferrosulfat heptahidrat (da)
ferrosulfatheptahidrat (hayır)
demir sülfat heptahidrat (mt)
jeležies (II) sülfatlar (lt)
geležies (II) sülfatlar (1:1) heptahidratlar (lt)
Geležies sülfatlar (lt)
geležies sülfatas, heptahidratas (lt)
heptahidrat síranu železnatého (sk)
ijzer(II)sülfat (nl)
ijzer(II)sülfaat (1:1) heptahidraat (nl)
IJzersulfaat (nl)
demir (II) sülfat (1:1) heptahidrat (mt)
Demir sülfat (hayır)
jern(II)sülfat (da)
jern(II)sülfat (hayır)
jern(II)sülfat (1:1) heptahidrat (da)
jern(II)sülfat (1:1) heptahidrat (hayır)
Jernsulfat (da)
yıl(II)sülfat (sv)
järn(II)sülfat, heptahidrat (sv)
Kavanoz (sv)
järnsulfatheptahydrat (sv)
kwas siarkowy(VI), sól żelaza(II) (1:1), heptahidrat (pl)
kyselina sírová, železnatá soľ, heptahidrát (sk)
kénsav, vas(II)-só, (1:1) heptahidrát (hu)
raud(II)sülfat (et)
raud(II)sülfaat (1:1), heptahüdraat (et)
raud(II)sulfaatheptahüdraat (et)
Raudsülfat (ve)
Rauta(II)sülfatti (fi)
Rauta(II)sülfaattiheptahidraatti (fi)
Rautasulfaatti (fi)
Biyosidal aktif maddeler
sal de ferro (II) (1:1) de ácido sulfúrico, hepta-hidratado (pt)
ferro (II) asido solforico, eptaidrato (it) satışı
Schwefelsäure, Eisen(II)salz (1:1), Heptahidrat (de)
Siarczan żelaza (çoğul)
siarczan żelaza (II) (çoğul)
siarczan żelazawy heptahidrat (pl)
sieros rūgštis, geležies(II) druska (1:1), heptahidratas (lt)
Demir Solfato (it)
demir solfato (II) (it)
solfato di ferro (II) eptaidrato (o)
solfato ferroso eptaidrato (o)
Ateş sülfatı (ro)
sülfat de fier (II) (1:1) heptahidrat (ro)
ateş sülfatı(II) (ro)
heptahidratlı feros sülfat (ro)
Sülfat tal-hadid (mt)
sülfat tal-hadid (II) (mt)
Sülfat de fer (fr)
sülfat de fer (II) (fr)
sülfat de fer (II), heptahidrat (1:1) asit sülfürik, sel de fer(II) (1:1), heptahidratsülfat ferreux, heptahidrat (fr)
sülfat ferreux, heptahidrat (fr)
Demir sülfat (pt)
demir sülfat (II) (pt)
sülfato de ferro (II) (1:1) heptahidratado (pt)
Bakır sülfat (es)
demir sülfat (II) (es)
sulfato de hierro (II), heptahidrato (es)
sulfato ferroso hepta-hidratado (pt)
sülfato ferroso, heptahidrato (es)
sülfürik asit, demir(II) tuzu (1:1), heptahidrat (mt)
sumporna kiselina, željezova(II) sol (1:1), heptahidrat (saat)
svavelsyra, järn(II)tuz (1:1), heptahidrat (sv)
svovelsyre, jern(II)tuz (1:1), heptahidrat (hayır)
svovlsyre, jern(II)-tuz (1:1), heptahidrat (da)
Síran železnatý (cs)
síran železnatý (cs)
Síran železnatý (sk)
síran železnatý (sk)
síran železnatý (1:1) heptahidrát (cs)
síran železnatý heptahidrát (cs)
sērskābes dzelzs(II) sals (1:1), heptahidrāts (lv)
vas(II)-szulfát (hu)
vas(II)-szulfat (1:1) heptahidrát (hu)
vas(II)-szulfat, heptahidrat (hu)
Vas-szulfát (hu)
väävelhappe raud(II)sool (1:1), heptahüdraat (et)
zwavelzuur, ijzer(II)zout, (1:1) heptahidraat (nl)
ácido sulfúrico, sal de hierro (II), heptahidrato (es)
železnatá sůl kyseliny sírové (1:1), heptahidrát (cs)
zelezov (II) sülfat (sl)
železov (II) sülfat (1:1) heptahidrat, (sl)
Zelezov sülfat (sl)
železov sülfat heptahidrat (sl)
železova(II) sol (1:1) žveplove kisline, heptahidrat (sl)
Željezov sülfat (hr)
željezov(II) sülfat (hr)
željezov(II) sülfat (1:1) heptahidrat (saat)
άλας θειικού οξέος με σίδηρο(ΙΙ) (1:1), επταένυδρο (el)
Θειικός σίδηρος (el)
θειικός σίδηρος (ΙΙ) (el)
θειικός σίδηρος(ΙΙ) (1:1), επταένυδρος (el)
θειικός υποσίδηρος, επταένυδρος (el)
железен (II) сулфат (bg)
железен (II) сулфат (1:1) хептахидрат (bg)
Железен сулфат (bg)
C&L Envanteri
C&L Envanteri
Sülfürik asit, demir(2+) tuzu (1:1)
IUPAC isimleri:
Eisen(II)sülfat heptahidrat
Ferrosülfat, Copperas
Demir sülfat
Demir sülfat
Demir sülfat (1:1)
Demir sülfat heptahidrat
demir sülfat heptahidrat
Demir sülfat heptahidrat
demir sülfat
Demir sülfat
Demir sülfat
Demir Sülfat Monohidrat
demir sülfat, demir sülfat, demir sülfat, ferrik sülfat, demir(II)sülfat
GFU Demir(II)sülfat
demir (2+) sülfat
demir (2+) sülfat heptahidrat
demir (2+) sülfat
Demir (II) sülfat
demir (II) sülfat
demir (II) sülfat (1:1) heptahidrat
DEMİR (II) SÜLFAT HEPTAHİDRAT
demir (II) sülfat heptahidrat
Demir (II) sülfat heptahidrat
demir (II) sülfat
demir (II) sülfat monohidrat
Demir (II)sülfa hidrat
demir sülfat
Demir sülfat
demir sülfat heptahidrat
Demir Sülfat
Demir sülfat
demir sülfat
Demir Sülfat
Demir sülfat
demir sülfat
demir sülfat (teknik sınıf)
demir sülfat heptahidrat
Demir sülfat hidratları SBE (çelik endüstrisinin asitleme işleminde metal yüzeyini temizlemek için kullanılan yan ürünü) piyasaya sürülmektedir.
Demir sülfat, Ferröz sülfat
Demir(+2) katyon sülfat
demir(2+) sülfat
demir(2+) sülfat
Demir(2+) sülfat heptahidrat
demir(2+) sülfat heptahidrat
demir(2+) sülfat monohidrat
demir(2+);sülfat;heptahidrat
Demir(II) sülfat
Demir(II) sülfat
Demir(II) sülfat heptahidrat
Demir(II) sülfat heptahidrat
Demir(II) sülfat veya Demir(2+) sülfat
demir(II) sülfat
demir(II)sülfat
demir(II)sülfat heptahidrat
Demir(III) sülfat
demir; sülfürik asit
demir;sülfürik asit
siarczan żalazawy
Solfato di ferro (II) eptaidrato
Sülfürik asit, demir(2+) tuzu (1:1)
sülfürik asit, demir(II) tuzu (1:1), heptahidrat
Síran železnatý bezvodý, mono(hepta)hidrátDemir Sülfat susuz, monohidröz, heptahidre
Vas(II)-sülfat-heptahidrát
Zelená skalice
Ticari isimler:
[CZ] Skalice zelená
[TR] Yeşil Vitriol
Kaparosa
Pıhtılaştırıcı
Kombinasyon
Bakırlar
Dekromatör
Duretter
Duroferon
Eisensulfat Feinkristallin Heptahidrat FeSO4.7 H2O
Eisensülfat Feinkristallin Heptahidrat FeSO4.7 H2O, rieselfähig
Kurutulmuş demir sülfat
Kurutulmuş demir sülfat
Feofol Spansül
Feosol
Feospan
Fer-In-Sol
Fero-Folik 500
Ferralyn
Ferro-Mezuniyet
Demir-Theron
FERROGRANÜL 20
FERROGRANÜL 30
ferominin
FERRO TOZU 30
FERROSALT 18
Demir kumu
Ferrosülfaatti, Kemwater COP
Ferrosülfat
Demir sülfat
Demir sülfat (1:1)
Kurutulmuş demir sülfat
Demir sülfat heptahidrat
Demir sülfat
Demir sülfat
Demir sülfat heptahidrat
demir sülfat heptahidrat
Demir sülfat mikrokristalin Heptahidrat FeSO4.7H2O
Demir sülfat mikrokristalin Heptahidrat FeSO4.7H2O, serbest akışlı
Demir Sülfat Monohidrat
Demir sülfat monohidrat
demir sülfat monohidrat
Fersolat
FESPOLE 20
FESPOLE 28
Yeşil Tuzlar
Demir sülfatı
HEPTASAL
Demir monosülfat
Demir sülfat (1:1)
Demir sülfat (FeSO4)
Demir sülfat
Demir sülfat heptahidrat
Demir vitriol
Demir(2+) sülfat
demir(2+) sülfat
Demir(2+) sülfat (1:1)
Demir(II) sülfat
Irospan
Kesuka
KRONoKROM
Mikrofer Spansül
Mistrale 50
MONOSAL
Odofos
HIZLI FLOC
Hızlı akış
Quickfloc (tuz)
SACHTOFER DD2C
SACHTOFER KURU
SACHTOFER NEMLİ
SACHTOFER S
SACHTOFER YARI DERİ
SACHTOFER TM
SFE171
siarczan żelaza(II) jednowodny
siarczan żelaza(II) siedmiowodny
Yavaş-Fe
Ferro microcristallino eptaidrato'nun Solfato'su
Kükürtlü
Sülfürik asit, demir(2+) tuzu (1:1) (8CI, 9CI) (CA İNDEKS ADI)
Demir sülfat
Diğer isimleri:
Demir(II) sülfat
Demir sülfat
Demir sülfatı
Demir vitriol
Demirli vitriol
Bakırlar
Melanterit
Szomolnokit
Diğer tanımlayıcılar:
026-003-00-7
026-003-01-4
13463-43-9
139939-63-2
139939-63-2
56172-58-8
56172-58-8
7720-78-7