1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

N-Methyl-2-pyrrolidone





N-Methyl-2-pyrrolidone


AT / Liste no.: 212-828-1
CAS numarası: 872-50-4
Mol. formül: C5H9NO


N-Methyl-2-pyrrolidone' nun eşanlamlıları: N-metilpirolidon, NMP, n-Metil-2-pirolidon, N-Metil-2-pirolidinon, 1-metil-2-pirolidon, 1-Metil-5-pirolidinon, 1- Metilpirolidin-2-on, N-Metil-2-pirolidinon, N-Metilpirolidinon, N-Metilpirolidon, Pharmasolve, Pyrol M, 1-Metil-2-pirolidon (NMP), 1-Metil-2-pirolidinon,N-metil pirolidinon , 1-Metil-2-pirolidon, 1-metilpirolidin-1-on, N-Metil-2-pirolidon, M-Pirol


Kimyasal formül: C5H9NO
Molar kütle: 99.133 g·mol-1
Yoğunluk: 1,028 g/cm3
Erime noktası: -24 °C (-11 °F; 249 K)
Kaynama noktası: 202 - 204 °C (396 - 399 °F; 475 - 477 K)
Suda çözünürlük: Çözünür
Etanol, aseton, dietil eter, etil asetat, kloroform, benzen içinde çözünürlük
günlük P: -0.40



NMP, N-metil pirrolidinon, N-metil-2-pirolidon veya 1-metil-2-pirolidon olarak da adlandırılan N-Methyl-2-pyrrolidone, düşük viskoziteye sahip oldukça polar, aprotik bir organik çözücüdür.

N-Methyl-2-pyrrolidone, su ve diğer organik çözücülerle kolayca karışabilir ve birçok uygulamada yaygın olarak kullanılır.


N-Methyl-2-pyrrolidone (NMP), yüksek çözücülüğe ve düşük uçuculuğa sahip güçlü, aprotik bir çözücüdür.

Bu renksiz, kaynama noktası yüksek, parlama noktası düşük buhar basınçlı sıvı hafif amin benzeri bir koku taşır.

N-Methyl-2-pyrrolidone, yüksek kimyasal ve termal kararlılığa sahiptir ve tüm sıcaklıklarda su ile tamamen karışabilir.

N-Methyl-2-pyrrolidone, su, alkoller, glikol eterler, ketonlar ve aromatik/klorlu hidrokarbonlar ile birlikte bir çözücüdür.

N-Methyl-2-pyrrolidone hem damıtma yoluyla geri dönüştürülebilir hem de kolayca biyolojik olarak parçalanabilir.


N-Methyl-2-pyrrolidone, grafiti çıkarma, otomotiv ve endüstriyel temizlik, su bazlı kaplamalar ve fotorezist sıyırma dahil olmak üzere çok sayıda uygulama için çok yönlü bir çözücüdür.



N-Methyl-2-pyrrolidone UYGULAMALARI:

1) Elektronik
Balmumu, akı giderme
Çapak giderme
Elektronik parça temizliği
Yarı iletken parça temizleme
Lityum pil üretimi için solvent
Yarı iletken foto-dirençli tiner
Renk filtresi ışığa dayanıklı tiner

Elektronik.

N-Methyl-2-pyrrolidone elektronikte uzun yıllardır fotorezist sıyırıcı olarak kullanılmaktadır.

CFC'lerin kullanımdan kaldırılmasıyla NMP, yarı sulu akış giderme, yağ giderme ve kaplamalar (poliamid, epoksi ve poliüretan) dahil olmak üzere diğer elektronik uygulamalarda bir çözücü olarak yaygın kabul görmüştür.

Grafiti Sökücüler.
N-Methyl-2-pyrrolidone bazlı grafiti sökücüler, yüksek performans ve biyolojik olarak parçalanabilirliği düşük uçuculuk ve yanıcılıkla birleştirir.

N-Methyl-2-pyrrolidone, Glikol Eter PMA, PEA ve DPMA gibi glikol eterler veya asetatlarla karıştırılabilir; uygun maliyetlidirler ve ruj ve mum boya grafiti ile tahrif edilmiş yüzeylerde performansı artırırlar.




2) Otomotiv ve Kaplamalar
kalıp temizleme
Metal (parça) temizliği



Kaplama Solventi.

N-Methyl-2-pyrrolidone, çoğu ticari reçine için güçlü bir çözücüdür.

Yüksek kaynama noktası ve mükemmel çözücü gücü nedeniyle, N-Methyl-2-pyrrolidone, yüksek sıcaklıkta fırınlanmış kaplamaların özelliklerini genişletir ve geliştirir.

Örneğin, çözücü olarak NMP ile yüksek katı bağlayıcılar daha kolay elde edilir.
Oldukça sık olarak, fırınlanmış yüzeyler olağanüstü mekanik ve dielektrik özelliklere sahip kaplamalar verir.
N-Methyl-2-pyrrolidone ayrıca reolojik kontrole yardımcı olur: daha iyi akış ve tesviye - daha az krater ve iğne deliği oluşumu.

Bu nedenlerden dolayı N-Methyl-2-pyrrolidone, tel kaplama ve diğer yüksek sıcaklıkta kaplama uygulamalarında oldukça etkilidir.

N-Methyl-2-pyrrolidone ayrıca üretan dispersiyonları için tercih edilen solventtir ve akrilik ve stiren akrilik lateksler için mükemmel bir birleştiricidir.



3) Kimyasal
Ekstrakt maddesi (asetilen, BTX, bütadien)
Sentetik reçine yüzey kaplama solventi
Reaksiyon solventleri (PPS, poliimid, vb.)
ekipman yıkama

Yüksek çözücülüğü ve düşük uçuculuğu nedeniyle N-Methyl-2-pyrrolidone, hidrokarbonlar, terpenler, propilen karbonat ve P-Serisi glikol eterler dahil olmak üzere Ekipman yıkama solventi formülasyonlarında kullanılır.



4) Optik
Plastik lens imalat ekipmanı temizliği




5) İlaç ve Tarım Kimyasalları
suda çözünür solvent
Temizlik
çıkarma


Tarımsal.

Tarımsal kimya endüstrisi, tarımsal formülasyonlarda N-Methyl-2-pyrrolidoneun çözücülük ve işleme özelliklerinden yararlanır.

N-Methyl-2-pyrrolidone, özellikle Alachlor, Propoxur, Oxyfluorfen, Difenoconazole, Trifluralin, Triadimenol, Tebuconazole, Pendimetalin, Propanil, Phenmedipham, Alpha-Cypermethrin ve Chlorpyrifos formülasyonları dahil tarımsal uygulamalarda bir solvent olarak uygun şekilde kullanılabilir.



Tüketici ve Endüstriyel Temizleyiciler.
N-Methyl-2-pyrrolidone, zemin sıyırma, fırın temizleyicileri, grafiti sökücüler ve boya sökücülerde etkili bir sıyırma maddesidir.

Yüksek çözücülüğü ve düşük uçuculuğu nedeniyle N-Methyl-2-pyrrolidone, hidrokarbonlar, terpenler, propilen gibi çözücülerle otomotiv ve endüstriyel temizleyicilerde kullanılır.


N-Methyl-2-pyrrolidone, polimerik malzemeleri, boyaları ve diğer kirleticileri çıkarmak için tekstil endüstrisi gibi çeşitli endüstriyel temizlik amaçları için kullanılabilir.

Bu temizleme amaçları, selüloz, vinil, akrilik ve diğer reçinelere dayalı vernikler, boyalar ve diğer cilalar için etkili bir sıyırma maddesi olarak kullanımı içerir.


N-Methyl-2-pyrrolidoneun kullanımına başka bir örnek, karbon birikintilerini ve diğer yanma ürünlerini yanmalı motorlardan uzaklaştırmaktır.





Petrokimya İşleme.

N-Methyl-2-pyrrolidoneun doymamış hidrokarbonlar, aromatikler ve kükürt içeren gazlar için seçici bir afiniteye sahip olduğu gösterilmiştir.
Nispi reaktivitesizliği ve yüksek çözücülüğü nedeniyle, N-Methyl-2-pyrrolidone, yağlama yağı işleme ve doğal ve sentetik gaz saflaştırmada bir özütleme çözücüsü olarak geniş uygulama alanı bulur.




Muhtelif Solvent Uygulamaları.
NMP'nin mükemmel termal ve kimyasal kararlılığı, birçok sentetik reaksiyon sisteminde çözücü veya yardımcı çözücü olarak kullanımını arttırır.
N-Methyl-2-pyrrolidone, doymamış hidrokarbonlar, aromatikler ve kükürt bileşikleri için seçici bir afinite gösterir.
N-Methyl-2-pyrrolidone su, aromatik/klorlu hidrokarbonlar, alkoller, glikol eterler ve ketonlar ile birlikte çözücü olabilir.


N-Methyl-2-pyrrolidone higroskopiktir (nemi alır), ancak normal koşullar altında kararlıdır.
N-Methyl-2-pyrrolidone, hidrojen peroksit, nitrik asit, sülfürik asit vb. gibi güçlü oksitleyicilerle şiddetli reaksiyona girer.
Birincil ayrışma ürünleri karbon monoksit ve nitrojen oksit dumanları üretir.






N-Methyl-2-pyrrolidone, N-Methyl-2-pyrrolidone veya NMP, florlu kaplamalar için temel bir çözücüdür.

N-Methyl-2-pyrrolidone çok yavaş buharlaşan bir çözücüdür.

N-Methyl-2-pyrrolidone, böcek ilaçları, mantar ilaçları ve herbisitler gibi tarımsal formülasyonlar ve sentez uygulamaları için bir çözücüdür.

Bir düşük alkil pirolidon olan N-Methyl-2-pyrrolidone çözücü, güçlü ve çok yönlü bir aprotik çözücüdür.

N-Methyl-2-pyrrolidoneun yüksek kaynama noktası, düşük buhar basıncı ve yüksek kararlılığı, onu çok sayıda endüstriyel uygulamada etkili bir çözücü haline getirir. n-Metil-2-pirolidon, su, alkol ve diğer organik maddelerle birlikte çözücü olarak kullanılabilir.

N-Methyl-2-pyrrolidone çözücü, yüksek sıcaklıklarda bile pH 2-10 arasında hidrolize karşı oldukça dirençlidir.


N-Methyl-2-pyrrolidone (NMP), suyla karışabilen çok yönlü bir polar aprotik çözücüdür. N-Methyl-2-pyrrolidone, insanlarda ve hayvanlarda bir ilaç çözücü ve penetrasyon arttırıcı olarak kullanılır.

N-Methyl-2-pyrrolidone, polar ve polar olmayan çözücülerde serbestçe çözünür ve biyolojik zarları kolayca geçmelidir. N-Methyl-2-pyrrolidone, insan derisinden ve gastrointestinal ve solunum yollarından hızla emilir.

N-Methyl-2-pyrrolidone, floropolimer bazlı tek kat ve astarlarda kullanılan poliamid/imid (PAI) veya polietersülfon (PES) gibi bazı bağlayıcı reçineleri çözmek için kullanılır.


Yaygın olarak N-metil-2-pirolidon, NMP veya M-Pyrol olarak adlandırılan n-Metil-2-pirolidon, yarı iletken endüstrisinde bir yağ giderici, dirençli bir sıyırıcı ve fenolik kalıp kaplama reçineleri için bir çözücü olarak kullanılır.


n-Metil-2-pirolidon, 1,3-bütadien ve asetilenin geri kazanılması gibi petrokimyasalların işlenmesinde üretilen belirli hidrokarbonları geri kazanmak için kullanılır.

n-Metil-2-pirolidon, ekşi gaz ve hidrokükürt giderme tesislerinden hidrojen sülfürü emer.
NMP, H2S için çok yüksek çözünürlüğe sahip, kaynaması yüksek bir sıvıdır.
NMP, H2S ve CO2 için güçlü bir afiniteye sahip, uçucu olmayan bir polar çözücüdür.

n-Metil-2-pirolidonun iyi çözücülük özellikleri, n-Metil-2-pirolidonun çok çeşitli polimerleri çözmek için kullanılmasına yol açmıştır.

Spesifik olarak, n-Metil-2-pirolidon, tekstillerin, reçinelerin ve metal kaplı plastiklerin yüzey işlemi için bir çözücü olarak veya bir boya sökücü olarak kullanılır.

n-Metil-2-pirolidon ayrıca ticari olarak polifenilen sülfid hazırlanmasında bir çözücü olarak kullanılır.

İlaç endüstrisinde, n-Metil-2-pirolidon ilaçların formülasyonunda hem oral hem de transdermal dağıtım yollarıyla kullanılır.

n-Metil-2-pirolidon ayrıca lityum-iyon pil imalatında elektrot hazırlama için bir çözücü olarak yoğun bir şekilde kullanılır. n-Metil-2-pirolidon, poliviniliden florür bağlayıcıyı çözmek için benzersiz bir yeteneğe sahiptir.

n-Metil-2-pirolidonun toksisitesi ve yüksek kaynama noktası nedeniyle, pil imalatında su gibi başka çözücü(ler) ile değiştirilmesi için çok çaba harcanmaktadır.



n-Metil-2-pirolidon, nitrojen içeren 5 üyeli halkalı bir bileşiktir. n-Metil-2-pirolidon, aşağıdaki mükemmel özellikler nedeniyle birçok kullanıma sahiptir.

n-Metil-2-pirolidon oldukça polardır ve çoğu organik çözücüyle (alkoller, eterler, ketonlar, aromatik hidrokarbonlar, klorlu hidrokarbonlar, vb.) karışabilir.

Organik ve inorganik maddeler n-Metil-2-pirolidonda yüksek oranda çözünür.
n-Metil-2-pirolidon su ile her oranda karışır.



n-Metil-2-pirolidonun kaynama noktası yüksektir, donma noktası düşüktür ve kullanımı kolaydır.
n-Metil-2-pirolidon kimyasal ve termal olarak kararlıdır ve aşındırıcı değildir.



n-Metil-2-pirolidon, seri üretilen kimyasallardan ince kimyasallar üretmek için kullanılır.

Elektronik alanındaki n-Metil-2-pirolidon uygulamaları son yıllarda genişledi.

n-Metil-2-pirolidonun yüksek polarite ve çözücülük gücü ve yüksek saflıkta, yüksek dereceli üretim teknolojimiz, bu alanda ihtiyaç duyulan yüksek performansı sağlar.

n-Metil-2-pirolidon, organik ve inorganik bileşikleri kloroflorokarbon çözücülere eşit veya onlardan daha iyi çözebilir.

Bu nedenle n-Metil-2-pirolidon, çeşitli endüstriyel alanlarda temizlik veya ayırıcı madde olarak kullanılmaktadır.

n-Metil-2-pirolidon, klorlu çözücülerle ilişkili dünya çapındaki çevre kirliliği sorunları nedeniyle metal temizleme uygulamalarında 1,1,1-trikloretan yerine geçiyor.


n-Metil-2-pirolidon, boya ve kaplama çıkarma, petrokimya işleme, mühendislik plastikleri kaplamaları, zirai kimyasallar, elektronik temizlik ve endüstriyel/evsel temizlik gibi çeşitli endüstrilerde ve uygulamalarda kullanılan bir çözücüdür.

İyi çözücü özellikleri nedeniyle, n-Metil-2-pirolidon çok çeşitli polimerleri çözer.


n-Metil-2-pirolidon tekstillerin, reçinelerin ve metal kaplı plastiklerin yüzey işlemlerinde veya boya sökücü olarak kullanılır.




Madde adları ve diğer tanımlayıcılar

1-Methyl-2-pyrrolidinone

1-methyl-2-pyrrolidone


EC Inventory, Pre-Registration process, Other
1-Methyl-2-pyrrolidone

1-methyl-2-pyrrolidone

1-Methyl-2-pyrrolidone (NMP)

1-Methyl-5-pyrrolidinone

1-Methylazacyclopentan-2-one

1-Methylpyrrolidin-2-one

1-Methylpyrrolidinone

1-Methylpyrrolidone

2-Pyrrolidinone, 1-methyl-

AgsolEx 1

Methylpyrrolidone

Microposit 2001

N-Methyl-2-pyrrolidinone

N-Methyl-2-pyrrolidone

N-Methyl-2-pyrrolidone

N-Methyl-2-pyrrolidone

N-Methyl-2-pyrrolidone; 1-methyl-2-pyrrolidone

N-Methyl-gamma-butyrolactam

N-Methylpyrrolidinone

N-Methylpyrrolidone

N-methylpyrrolidone

NMP

Pharmasolve

Pyrol M

SL 1332




Translated names
1-methyl-2-pyrrolidon (da)

1-Methyl-2-pyrrolidon (de)

1-methyl-2-pyrrolidon (nl)

1-methylpyrrolidin-2-on (cs)

1-metil-2-pirolidon (hr)

1-metil-2-pirolidon (sl)

1-metil-2-pirolidonas (lt)

1-metil-2-pirolidons (lv)

1-metil-2-pirolidonă (ro)

1-metil-2-pirrolidon (hu)

1-metil-2-pirrolidon (mt)

1-metil-2-pirrolidona (es)

1-metil-2-pirrolidona (pt)

1-metil-2-pirrolidone (it)

1-metyl-2-pyrrolidon (no)

1-metyl-2-pyrrolidon (sv)

1-metylo-2-pirolidon (pl)

1-metylpyrolidín-2-ón (sk)

1-metyyli-2-pyrrolidoni (fi)

1-metüül-2-pürrolidoon (et)

1-méthyl-2-pyrrolidone (fr)

1-μεθυλο-πυρρολιδόνη-2 (el)

1-метил-2-пиролидон (bg)

<I>N</I>-metil-2-pirolidon (hr)

N-methyl-2-pyrrolidon (cs)

N-methyl-2-pyrrolidon (da)

N-Methyl-2-pyrrolidon (de)

N-methyl-2-pyrrolidon (nl)

N-metil-2-pirolidon (sl)

N-metil-2-pirolidonas (lt)

N-metil-2-pirolidons (lv)

N-metil-2-pirolidonă (ro)

N-metil-2-pirrolidon (hu)

N-metil-2-pirrolidon (mt)

N-metil-2-pirrolidona (es)

N-metil-2-pirrolidona (pt)

N-metil-2-pirrolidone (it)

N-metyl-2-pyrolidón (sk)

N-metyl-2-pyrrolidon (no)

N-metyl-2-pyrrolidon (sv)

N-metylo-2-pirolidon (pl)

N-metyyli-2-pyrrolidoni (fi)

N-metüül-2-pürrolidoon (et)

N-méthyl-2-pyrrolidone (fr)

N-μεθυλο-πυρρολιδόνη-2· (el)

N-метил-2-пиролидон (bg)



CAS names
2-Pyrrolidinone, 1-methyl-

IUPAC names
1-mehyl-2-pyrrolodone

1-Methyl 2-pyrrolidone

1-methyl 2-pyrrolidone

1-Methyl-2-pyrrolidinone

1-methyl-2-pyrrolidon

1-Methyl-2-Pyrrolidone

1-Methyl-2-pyrrolidone

1-methyl-2-pyrrolidone

1-Methyl-2-pyrrolidone

1-methyl-2-pyrrolidone

1-Methyl-2-pyrrolidone (NMP)

1-methylpyrrolidin-1-one

1-methylpyrrolidin-2-one

1-methylpyrrolidin-2-one,N-METHYLPYRROLIDONE, 1-Methyl-2-pyrrolidinone, N-Methyl-2-pyrrolidone

1-methylpyrrolidone

1-méthyl-2-pyrrolidone

1-O-butyl 2-O-(phenylmethyl) benzene-1,2-dicarboxylate

2-Pyrrolidinone, 1-methyl-

2-Pyrrolidone, 1-methyl

Methyl pyrrolidone

METHYL-N 2-PYRROLIDONE

n methyl 2 pyrrolidone

N-Methyl pyrolidone

N-methyl-2-pyrolidone

N-Methyl-2-pyrrolidinone

N-Methyl-2-pyrrolidon

N-Methyl-2-pyrrolidone

N-Methyl-2-pyrrolidone

N-Methyl-2-pyrrolidone

N-Methyl-2-pyrrolidone

N-Methyl-2-pyrrolidone

N-Methyl-2-pyrrolidone; 1-methyl-2-pyrrolidone

N-Methylpyrrolidone

N-Methylpyrrolidone

NMP

NMP

NMP (N-Methyl-2-pyrrolidone)






Trade names
1-Methyl-2-pyrrolidinone

1-Methyl-2-pyrrolidone

1-methyl-2-pyrrolidone
1-Methyl-5-pyrrolidinone

1-Methylazacyclopentan-2-one

1-Methylpyrrolidinone

1-Methylpyrrolidone

2-Pyrrolidinone, 1-methyl- (7CI, 8CI, 9CI)

2-Pyrrolidinone, 1-methyl-(7Cl, 8Cl, 9Cl)

M-Pyrol

N-Methyl pyrrolidone

N-methyl pyrrolidone

N-Methyl-.gamma.-butyrolactam

N-Methyl-2-pyrrolidinone

N-Methyl-2-pyrrolidone

N-Methyl-2-pyrrolidone

N-Methyl-Pyrrolidone

N-Methyl-α-pyrrolidinone

N-Methyl-α-pyrrolidone

N-METHYLPYROLIDONE

N-Methylpyrrolidinone

N-Methylpyrrolidon

n-methylpyrrolidon in Lube Green preparation

N-Methylpyrrolidone

NMP

POLYFLON PTFE SM-3900

Pyrol-M


Other names
NMP

Other identifiers
26138-58-9

CAS number
26138-58-9

Deleted CAS number
53774-35-9

CAS number
53774-35-9

Deleted CAS number
57762-46-6

CAS number
57762-46-6

Deleted CAS number
606-021-00-7

Index Number
872-50-4

Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.