1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

N-metilpirolidon





N-Metilpirolidon


AT / Liste no.: 212-828-1
CAS numarası: 872-50-4
Mol. formül: C5H9NO


N-Metilpirolidonun sinonimleri: N-metilpirolidon, NMP, n-Metil-2-pirolidon, N-Metil-2-pirolidinon, 1-metil-2-pirolidon, 1-Metil-5-pirolidinon, 1-Metilpirolidin-2- bir, N-Metil-2-pirolidinon, N-Metilpirolidinon, N-Metilpirolidon, Pharmasolve, Pyrol M, 1-Metil-2-pirolidon (NMP), 1-Metil-2-pirolidinon,N-metil pirrolidinon, 1-Metil -2-pirolidon, 1-metilpirolidin-1-on, N-Metil-2-pirolidon, M-Pirol


Kimyasal formül: C5H9NO
Molar kütle: 99.133 g·mol-1
Yoğunluk: 1,028 g/cm3
Erime noktası: -24 °C (-11 °F; 249 K)
Kaynama noktası: 202 - 204 °C (396 - 399 °F; 475 - 477 K)
Suda çözünürlük: Çözünür
Etanol, aseton, dietil eter, etil asetat, kloroform, benzen içinde çözünürlük
günlük P: -0.40



NMP, N-metil pirrolidinon, N-metil-2-pirolidon veya 1-metil-2-pirolidon olarak da adlandırılan N-metilpirolidon, düşük viskoziteye sahip oldukça polar, aprotik bir organik çözücüdür.

N-metilpirolidon, su ve diğer organik çözücülerle kolayca karışabilir ve birçok uygulamada yaygın olarak kullanılır.


N-metilpirolidon (NMP), yüksek çözücülüğe ve düşük uçuculuğa sahip güçlü, aprotik bir solventtir.

Bu renksiz, kaynama noktası yüksek, parlama noktası düşük buhar basınçlı sıvı hafif amin benzeri bir koku taşır.

N-metilpirolidon yüksek kimyasal ve termal stabiliteye sahiptir ve tüm sıcaklıklarda su ile tamamen karışabilir.

N-metilpirolidon, su, alkoller, glikol eterler, ketonlar ve aromatik/klorlu hidrokarbonlarla birlikte bir çözücüdür.

N-metilpirolidon hem damıtma yoluyla geri dönüştürülebilir hem de kolayca biyolojik olarak parçalanabilir.


N-metilpirolidon, grafiti çıkarma, otomotiv ve endüstriyel temizlik, su bazlı kaplamalar ve fotorezist sıyırma dahil olmak üzere çok sayıda uygulama için çok yönlü bir çözücüdür.



N-metilpirolidon UYGULAMALARI:

1) Elektronik
Balmumu, akı giderme
Çapak giderme
Elektronik parça temizliği
Yarı iletken parça temizleme
Lityum pil üretimi için solvent
Yarı iletken foto-dirençli tiner
Renk filtresi ışığa dayanıklı tiner

Elektronik.

N-metilpirolidon elektronikte uzun yıllardır fotorezist sıyırıcı olarak kullanılmaktadır.

CFC'lerin kullanımdan kaldırılmasıyla NMP, yarı sulu akış giderme, yağ giderme ve kaplamalar (poliamid, epoksi ve poliüretan) dahil olmak üzere diğer elektronik uygulamalarda bir çözücü olarak yaygın kabul görmüştür.

Grafiti Sökücüler.
N-metilpirolidon bazlı grafiti sökücüler, yüksek performans ve biyolojik olarak parçalanabilirliği düşük uçuculuk ve yanıcılıkla birleştirir.

N-metilpirolidon, Glikol Eter PMA, PEA ve DPMA gibi glikol eterler veya asetatlarla karıştırılabilir; uygun maliyetlidirler ve ruj ve mum boya grafiti ile tahrif edilmiş yüzeylerde performansı artırırlar.




2) Otomotiv ve Kaplamalar
kalıp temizleme
Metal (parça) temizliği



Kaplama Solventi.

N-metilpirolidon, çoğu ticari reçine için güçlü bir çözücüdür.

Yüksek kaynama noktası ve mükemmel çözücü gücü nedeniyle, N-metilpirolidon, yüksek sıcaklıkta fırınlanmış kaplamaların özelliklerini genişletir ve geliştirir.

Örneğin, çözücü olarak NMP ile yüksek katı bağlayıcılar daha kolay elde edilir.
Oldukça sık olarak, fırınlanmış yüzeyler olağanüstü mekanik ve dielektrik özelliklere sahip kaplamalar verir.
N-metilpirolidon aynı zamanda reolojik kontrole de yardımcı olur: daha iyi akış ve tesviye - daha az krater ve delik oluşumu.

Bu nedenlerden dolayı, N-metilpirolidon tel kaplama ve diğer yüksek sıcaklıkta kaplama uygulamalarında oldukça etkilidir.

N-metilpirolidon ayrıca üretan dispersiyonları için tercih edilen solventtir ve akrilik ve stiren akrilik lateksler için mükemmel bir birleştiricidir.



3) Kimyasal
Ekstrakt maddesi (asetilen, BTX, bütadien)
Sentetik reçine yüzey kaplama solventi
Reaksiyon solventleri (PPS, poliimid, vb.)
ekipman yıkama

Yüksek çözücülüğü ve düşük uçuculuğu nedeniyle N-metilpirolidon, hidrokarbonlar, terpenler, propilen karbonat ve P-Serisi glikol eterler dahil olmak üzere Ekipman yıkama çözücü formülasyonlarında kullanılır.



4) Optik
Plastik lens imalat ekipmanı temizliği




5) İlaç ve Tarım Kimyasalları
suda çözünür solvent
Temizlik
çıkarma


Tarımsal.

Tarımsal kimya endüstrisi, tarımsal formülasyonlarda N-metilpirolidonun çözücülük ve işleme özelliklerinden yararlanır.

N-metilpirolidon, özellikle Alachlor, Propoxur, Oxyfluorfen, Difenoconazole, Trifluralin, Triadimenol, Tebuconazole, Pendimethalin, Propanil, Phenmedipham, Alpha-Cypermethrin ve Chlorpyrifos formülasyonları dahil tarımsal uygulamalarda solvent olarak uygun şekilde kullanılabilir.



Tüketici ve Endüstriyel Temizleyiciler.
N-metilpirolidon, zemin sıyırma, fırın temizleyiciler, grafiti sökücüler ve boya sıyırıcılar için etkili bir sıyırma maddesidir.

Yüksek çözücülüğü ve düşük uçuculuğu nedeniyle N-metilpirolidon, hidrokarbonlar, terpenler, propilen karbonat ve P-Serisi glikol eterler gibi çözücülerle otomotiv ve endüstriyel temizleyicilerde kullanılır.




Bu temizleme amaçları, selüloz, vinil, akrilik ve diğer reçinelere dayalı vernikler, boyalar ve diğer cilalar için etkili bir sıyırma maddesi olarak kullanımı içerir.


N-metilpirolidon kullanımının başka bir örneği, karbon birikintilerini ve diğer yanma ürünlerini yanmalı motorlardan uzaklaştırmaktır.





Petrokimya İşleme.

N-metilpirolidonun doymamış hidrokarbonlar, aromatikler ve kükürt içeren gazlar için seçici bir afiniteye sahip olduğu gösterilmiştir.
Nispeten reaktivite olmaması ve yüksek çözücülüğü nedeniyle, N-metilpirolidon yağlama yağı işleme ve doğal ve sentetik gaz saflaştırmada bir özütleme çözücüsü olarak geniş bir uygulama alanı bulmaktadır.




Muhtelif Solvent Uygulamaları.
NMP'nin mükemmel termal ve kimyasal kararlılığı, birçok sentetik reaksiyon sisteminde çözücü veya yardımcı çözücü olarak kullanımını arttırır.
N-metilpirolidon, doymamış hidrokarbonlar, aromatikler ve kükürt bileşikleri için seçici bir afinite gösterir.
N-metilpirolidon, su, aromatik/klorlu hidrokarbonlar, alkoller, glikol eterler ve ketonlar ile birlikte çözücü olabilir.


N-metilpirolidon higroskopiktir (nemi alır), ancak normal koşullar altında stabildir.
N-metilpirolidon, hidrojen peroksit, nitrik asit, sülfürik asit vb. gibi güçlü oksitleyicilerle şiddetli reaksiyona girer.
Birincil ayrışma ürünleri karbon monoksit ve nitrojen oksit dumanları üretir.






N-metilpirolidon, N-metil-2-pirolidon veya NMP, florlu kaplamalar için temel bir çözücü olmuştur.

N-metilpirolidon çok yavaş buharlaşan bir çözücüdür.

N-metilpirolidon, insektisitler, fungisitler ve herbisitler gibi tarımsal formülasyonlar ve sentez uygulamaları için bir çözücüdür.

Bir alt alkil pirolidon olan N-metilpirolidon çözücü, güçlü ve çok yönlü bir aprotik çözücüdür.

N-metilpirolidonun yüksek kaynama noktası, düşük buhar basıncı ve yüksek stabilitesi, onu çok sayıda endüstriyel uygulamada etkili bir çözücü haline getirir. N-metilpirolidon, su, alkol ve diğer organik maddelerle birlikte çözücü olarak kullanılabilir.

N-metilpirolidon çözücü, yüksek sıcaklıklarda bile pH 2-10 arasında hidrolize karşı oldukça dirençlidir.


N-metilpirolidon (NMP), suyla karışabilen çok yönlü bir polar aprotik çözücüdür. N-metilpirolidon, insanlarda ve hayvanlarda bir ilaç çözücü ve penetrasyon arttırıcı olarak kullanılır.

N-metilpirolidon, polar ve polar olmayan çözücülerde serbestçe çözünür ve biyolojik zarları kolayca geçmelidir. N-metilpirolidon, insan derisinden ve gastrointestinal ve solunum yollarından hızla emilir.

N-metilpirolidon, floropolimer bazlı tek kat ve astarlarda kullanılan poliamid/imid (PAI) veya polietersülfon (PES) gibi bazı bağlayıcı reçineleri çözmek için kullanılmıştır.


Yaygın olarak N-metil-2-pirolidon, NMP veya M-Pyrol olarak adlandırılan N-metilpirolidon, yarı iletken endüstrisinde bir yağ giderici, dirençli bir sıyırıcı ve fenolik kalıp kaplama reçineleri için bir çözücü olarak kullanılır.


N-metilpirolidon, 1,3-bütadien ve asetilenin geri kazanılması gibi petrokimyasalların işlenmesinde üretilen belirli hidrokarbonları geri kazanmak için kullanılır.

N-metilpirolidon, asitli gaz ve hidrokükürt giderme tesislerinden hidrojen sülfürü emer.
NMP, H2S için çok yüksek çözünürlüğe sahip, kaynaması yüksek bir sıvıdır.
NMP, H2S ve CO2 için güçlü bir afiniteye sahip, uçucu olmayan bir polar çözücüdür.

N-metilpirolidonun iyi çözücülük özellikleri, N-metilpirolidonun çok çeşitli polimerleri çözmek için kullanılmasına yol açmıştır.

Spesifik olarak, N-metilpirolidon, tekstillerin, reçinelerin ve metal kaplı plastiklerin yüzey işlemi için bir çözücü olarak veya bir boya sökücü olarak kullanılır.

N-metilpirolidon aynı zamanda ticari olarak polifenilen sülfürün hazırlanmasında bir çözücü olarak kullanılır.

Farmasötik endüstrisinde, N-metilpirolidon ilaçların formülasyonunda hem oral hem de transdermal dağıtım yollarıyla kullanılır.

N-metilpirolidon ayrıca lityum-iyon pil imalatında elektrot hazırlığı için bir çözücü olarak yoğun bir şekilde kullanılır. N-metilpirolidon, poliviniliden florür bağlayıcıyı çözmek için benzersiz bir yeteneğe sahiptir.

N-metilpirolidonun toksisitesi ve yüksek kaynama noktası nedeniyle, pil imalatında su gibi başka çözücü(ler) ile değiştirilmesi için çok çaba harcanmaktadır.



N-metilpirolidon, nitrojen içeren 5 üyeli halkalı bir bileşiktir. N-metilpirolidon, aşağıdaki mükemmel özellikler nedeniyle birçok kullanıma sahiptir.

N-metilpirolidon oldukça polardır ve çoğu organik çözücüyle (alkoller, eterler, ketonlar, aromatik hidrokarbonlar, klorlu hidrokarbonlar, vb.) karışabilir.

Organik ve inorganik maddeler, N-metilpirolidonda yüksek oranda çözünür.
N-metilpirolidon su ile her oranda karışır.
N-metilpirolidon, benzer çözücülere kıyasla yüksek bir parlama noktasına sahiptir.
N-metilpirolidonun kaynama noktası yüksektir, donma noktası düşüktür ve kullanımı kolaydır.



N-metilpirolidon, seri üretilen kimyasallardan ince kimyasallar üretmek için kullanılır.

Elektronik alanındaki N-metilpirolidon uygulamaları son yıllarda genişledi.

N-metilpirolidonun yüksek polarite ve çözücülük gücü ve yüksek saflıkta, yüksek dereceli üretim teknolojimiz, bu alanda ihtiyaç duyulan yüksek performansı sağlar.

N-metilpirolidon, organik ve inorganik bileşikleri kloroflorokarbon çözücülere eşit veya onlardan daha iyi çözebilir.

Bu nedenle N-metilpirolidon, çeşitli endüstriyel alanlarda bir temizleme veya salma maddesi olarak kullanılmaktadır.

N-metilpirolidon, klorlu çözücülerle ilişkili dünya çapındaki çevre kirliliği sorunları nedeniyle metal temizleme uygulamalarında 1,1,1-trikloretan'ın yerini alıyor.


N-metilpirolidon, boya ve kaplama çıkarma, petrokimya işleme, mühendislik plastikleri kaplamaları, tarım kimyasalları, elektronik temizlik ve endüstriyel/evsel temizlik gibi çeşitli endüstrilerde ve uygulamalarda kullanılan bir çözücüdür.

İyi çözücülük özelliklerinden dolayı, N-metilpirolidon çok çeşitli polimerleri çözer.


N-metilpirolidon, tekstillerin, reçinelerin ve metal kaplı plastiklerin yüzey işlemlerinde veya boya sökücü olarak kullanılır.




Madde adları ve diğer tanımlayıcılar

Düzenleyici işlem adları
1-Metil-2-pirolidinon

1-metil-2-pirolidon


AT Envanteri, Ön Kayıt süreci, Diğer
1-Metil-2-pirolidon

1-metil-2-pirolidon

1-Metil-2-pirolidon (NMP)

1-Metil-5-pirolidinon

1-Metilazasiklopentan-2-on

1-Metilpirolidin-2-on

1-Metilpirolidinon

1-Metilpirolidon

2-Pirolidinon, 1-metil-

AgsolEx 1

metilpirolidon

Mikroposit 2001

N-Metil-2-pirolidinon

N-Metil-2-pirolidon

N-metil-2-pirolidon

n-Metil-2-pirolidon

N-metil-2-pirolidon; 1-metil-2-pirolidon

N-Metil-gamma-bütirolaktam

N-Metilpirolidinon

N-Metilpirolidon

N-metilpirolidon

NMP

Farmasolve

pirol M

SL 1332




Çevrilmiş isimler
1-metil-2-pirolidon (da)

1-Metil-2-pirolidon (de)

1-metil-2-pirolidon (nl)

1-metilpirolidin-2-on (cs)

1-metil-2-pirolidon (saat)

1-metil-2-pirolidon (sl)

1-metil-2-pirolidonlar (lt)

1-metil-2-pirolidonlar (lv)

1-metil-2-pirolidonă (ro)

1-metil-2-pirolidon (hu)

1-metil-2-pirolidon (mt)

1-metil-2-pirolidon (es)

1-metil-2-pirolidon (pt)

1-metil-2-pirolidon (it)

1-metil-2-pirolidon (hayır)

1-metil-2-pirolidon (sv)

1-metilo-2-pirolidon (pl)

1-metilpirolidin-2-on (sk)

1-metili-2-pirolidoni (fi)

1-metüül-2-pürrolidon (et)

1-metil-2-pirolidon (fr)

1-μεθυλο-πυρρολιδόνη-2 (el)

1-metil-2-pirolidon (bg)

<I>N</I>-metil-2-pirolidon (saat)

N-metil-2-pirolidon (cs)

N-metil-2-pirolidon (da)

N-Metil-2-pirolidon (de)

N-metil-2-pirolidon (nl)

N-metil-2-pirolidon (sl)

N-metil-2-pirolidonlar (lt)

N-metil-2-pirolidonlar (lv)

N-metil-2-pirolidonă (ro)

N-metil-2-pirolidon (hu)

N-metil-2-pirolidon (mt)

N-metil-2-pirrolidon (es)

N-metil-2-pirrolidon (pt)

N-metil-2-pirolidon (it)

N-metil-2-pirolidon (sk)

N-metil-2-pirolidon (hayır)

N-metil-2-pirolidon (sv)

N-metilo-2-pirolidon (pl)

N-metili-2-pirolidoni (fi)

N-metüül-2-pürrolidon (et)

N-metil-2-pirolidon (fr)

N-μεθυλο-πυρρολιδόνη-2· (el)

N-Metil-2-Pirолидон (bg)



CAS adları
2-Pirolidinon, 1-metil-

IUPAC isimleri
1-mehil-2-pirolodon

1-Metil 2-pirolidon

1-metil 2-pirolidon

1-Metil-2-pirolidinon

1-metil-2-pirolidon

1-Metil-2-Pirolidon

1-Metil-2-pirolidon

1-metil-2-pirolidon

1-Metil-2-pirolidon

1-metil-2-pirolidon

1-Metil-2-pirolidon (NMP)

1-metilpirolidin-1-on

1-metilpirolidin-2-on

1-metilpirolidin-2-on,N-METİLPİROLİDON, 1-Metil-2-pirolidinon, N-METİL-2-PİROLİDON

1-metilpirolidon

1-metil-2-pirolidon

1-O-bütil 2-O-(fenilmetil) benzen-1,2-dikarboksilat

2-Pirolidinon, 1-metil-

2-Pirolidon, 1-metil

metil pirolidon

METİL-N 2-PİROLİDON

n metil 2 pirolidon

N-Metil pirolidon

N-metil-2-pirolidon

N-Metil-2-pirolidinon

N-Metil-2-pirolidon

N-METİL-2-PİROLİDON

N-Metil-2-pirolidon

N-metil-2-pirolidon

n-metil-2-pirolidon

N-metil-2-pirolidon

N-metil-2-pirolidon; 1-metil-2-pirolidon

N-Metilpirolidon

N-Metilpirolidon

NMP

NMP

NMP (n-metil-2-pirolidon)






Ticari isimler
1-Metil-2-pirolidinon

1-Metil-2-pirolidon

1-metil-2-pirolidon
,
1-Metil-5-pirolidinon

1-Metilazasiklopentan-2-on

1-Metilpirolidinon

1-Metilpirolidon

2-Pirolidinon, 1-metil- (7CI, 8CI, 9CI)

2-Pirolidinon, 1-metil-(7Cl, 8Cl, 9Cl)

M-Pirol

N-Metil pirolidon

N-metil pirolidon

N-Metil-y-butirolaktam

N-Metil-2-pirolidinon

N-METİL-2-PİROLİDON

N-Metil-2-pirolidon

N-Metil-Pirolidon

N-Metil-α-pirolidinon

N-Metil-α-pirolidon

N-METİLPİROLİDON

N-Metilpirolidinon

N-Metilpirolidon

Lube Green preparasyonundaki n-metilpirolidon

N-Metilpirolidon

NMP

POLİFLON PTFE SM-3900

Pirol-M


Diğer isimler
NMP


CAS numarası
26138-58-9

Silinen CAS numarası
53774-35-9

CAS numarası
53774-35-9

Silinen CAS numarası
57762-46-6

CAS numarası
57762-46-6

Silinen CAS numarası
606-021-00-7

Endeks Numarası
872-50-4




Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.