1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

FENOL




Fenol (Benzenol, karbolik asit veya fenolik asit olarak da adlandırılır), C6H5OH moleküler formülüne sahip aromatik bir organik bileşiktir.

Fenol (C6H6O veya C6H5OH), renksiz, açık pembe, tatlı, keskin kokulu kristalimsi bir katıdır.

Fenol, uçucu olan beyaz kristal bir katıdır.

Molekül, bir hidroksi grubuna (-OH) bağlı bir fenil grubu (-C6H5) içerir.
Hafif asidiktir, kimyasal yanıklara neden olabileceğinden dikkatli kullanım gerektirir.

Fenol ilk olarak kömür katranından çıkarıldı, ancak bugün petrol türevi hammaddelerden büyük ölçekte (yaklaşık 7 milyar kg/yıl) üretiliyor.

Fenol, birçok malzeme ve faydalı bileşik için gerekli bir endüstriyel emtia öncüsüdür.

Fenol öncelikle plastikleri ve ilgili malzemeleri sentezlemek için kullanılır.

Fenol ve kimyasal türevleri, polikarbonatlar, epoksiler, Bakalit, naylon, deterjanlar, fenoksi herbisitler ve çok sayıda farmasötik ilaç üretmek için gereklidir.


Fenol, kimyasal bileşiklerin sentezlenmesi için bir ara madde olarak, naylon, herbisit, epoksi, kozmetik,deterjan ve dezenfektan endüstrilerinde kullanılır.
 
Fenol, makine parçaları ve elektronik cihazlar için endüstriyel bir temizleyici olarak uygulamalar bulur; plastikler ve pikrik asit gibi patlayıcılar için bir başlangıç malzemesi olarak; ilaç ve antioksidanların üretiminde hammadde olarak; kreozot gibi ahşap koruyucularda temel malzeme olarak; yoğun renkli boyalar yapmak için; ve gargara, sıvı deterjanlar, mürekkepler, zemin temizleyiciler ve dezenfektanlar gibi günlük ürünlerde.

Fenol, dünya ekonomisi için hayati önem taşıyan çok çeşitli kimyasal ürünlerde kullanılan reaktif bir organik kimyasaldır.

Fenol, yaygın olarak "fenolik reçineler" olarak bilinen, güçlü, suya dayanıklı ve iyi dielektrik özelliklere sahip malzemeler oluşturmak için aldehitler, örneğin formaldehit ile çeşitli şekillerde reaksiyona girer.

Sırasıyla, yapıştırıcılar (kontrplak bağlayıcılar, fren balataları, tezgahlar, yalıtım), yapısal şekiller (otomotiv parçaları, elektrik armatürleri) ve elektrikli laminatlar (devre kartları) olarak yaygın şekilde kullanılırlar.

Fenolün diğer kullanımları arasında kaprolaktam (naylon imalatında bir ara madde), bisfenol-A (epoksi reçineleri ve polikarbonat mühendisliği termoplastiklerinin imalatında bir ara madde), herbisitler, ahşap koruyucular, hidrolik sıvılar, ağır hizmet yüzey aktif maddeler, madeni yağ katkı maddeleri ve ekstraksiyon yardımcıları, farmasötikler, dezenfektan malzemeler, tank astarları ve kaplama malzemeleri ve plastikleştiriciler ve diğer özel kimyasallar yer alır.

Fenol, genel bir dezenfektan olarak, kimyasal analizde bir reaktif olarak ve suni reçinelerin, tıbbi ve endüstriyel organik bileşiklerin ve boyaların üretiminde kullanılır.

Fenol ayrıca gübre, patlayıcı, boya ve boya sökücü, ilaç, ilaç, tekstil ve kok üretmek için kullanılır.

Fenol, esas olarak diğer kimyasalların üretiminde bir ara madde olarak büyük hacimlerde üretilir.

Fenolün en kapsamlı tek kullanımı, kontrplak yapıştırıcısı, inşaat, otomotiv ve cihaz endüstrilerinde kullanılan düşük maliyetli, çok yönlü, termoset reçineler olan fenolik reçinelerin üretiminde bir ara madde olarak kullanılmasıdır.

Fenol ayrıca naylon ve diğer sentetik liflerin yapımında kullanılan kaprolaktam üretiminde bir ara ürün olarak kullanılır; bisfenol A, epoksi ve diğer reçineleri yapardım.


Fenol, fenolik yapıştırıcılar, polikarbonatlar ve epoksi reçineler gibi diğer kimyasal ürünlerin imalatında hayati öneme sahiptir ve birçok endüstri için gerekli hammaddeleri sağlar.

Fenol, kontrplak, pencere camı, döşeme ve tezgah üstü laminatlar, televizyonlar, bilgisayarlar, ev aletleri, spor malzemeleri ve tekneler dahil olmak üzere birçok ürün için kritik öneme sahiptir.

Fenol, benzen ve propilenden elde edilir.

Bu hammaddeler ilk önce kümen üretmek için kullanılır, bu daha sonra fenol ve yan ürünü asetona ayrılmadan önce kümen hidroperoksit haline gelmek için oksitlenir.


Fenol için en büyük pazar, fenol ve asetondan üretilen Bisfenol A'nın (BPA) üretimidir.

BPA ise polikarbonat (BPA'nın en önemli ve en hızlı büyüyen kullanımı) ve epoksi reçineleri üretmek için kullanılır.

Polikarbonat ve epoksi reçineler birçok farklı endüstride ve günlük olarak karşılaştığımız sayısız eşyada kullanılmaktadır.

Fenol, kontrplak ve yönlendirilmiş yonga levha gibi ahşap ürünlerde kullanılan fenolik yapıştırıcıların önemli bir bileşenidir.

Fenol ayrıca ev aletleri, tezgah üstü ve döşeme laminatları ve dökümhane dökümleri için ısıya dayanıklı bileşenlerin kalıplanmasında fenolik reçineler üretiminde kullanılır.





Brom ile reaksiyona girdiğinde, BPA yangın geciktirici tetrabromobisfenol A'yı oluşturur.
BPA ayrıca polisülfonlar ve poliakrilatlar gibi mühendislik termoplastiklerinin üretiminde de kullanılır.


Fenol, cildi dezenfekte etmek ve cilt tahrişini ve kaşıntıyı gidermek için kullanılan dezenfektan özelliklere sahip bir antiseptik olduğundan, ilaç endüstrisinden fenole artan bir talep olmuştur.







Özellikler
Fenol, 1000 mL'de (0.895 M) yaklaşık 84.2 g çözünen, suda kayda değer ölçüde çözünen organik bir bileşiktir.
Fenol-su kütle oranlarında ~2.6 ve daha yüksek homojen fenol ve su karışımları mümkündür.
Fenolün sodyum tuzu, sodyum fenoksit, suda çok daha fazla çözünür.



Tercih edilen IUPAC adı
Fenol

Sistematik IUPAC adı
benzenol
Karbolik asit
fenolik asit
Asit fenik
hidroksibenzen
fenik asit
fenil alkol


AT / Liste no.: 203-632-7

CAS numarası: 108-95-2

Mol. formül: C6H6O


Tepe Formülü: C₆H₆O
Kimyasal formül: C₆H₅OH
Molar Kütle: 94,11 g/mol
GTİP Kodu: 2907 11 00


Yoğunluk: 1,07 g/cm3 (20 °C)
Patlama sınırı: 1,3 - 9,5 %(V)
Parlama noktası: 81 °C
Tutuşma sıcaklığı: 595 °C
Erime Noktası: 38 - 43 °C
pH değeri: 5 (50 g/l, H₂O, 20 °C)
Buhar basıncı: 0,2 hPa (20 °C)
Yığın yoğunluğu: 620 kg/m3
Çözünürlük: 84 g/l


Eşanlamlılar: Karbolik asit, Hidroksibenzen, Fenik, monohidroksibenzen; fenik asit, fenilik asit, fenil hidroksit; oksibenzen, monofenol, fenil hidrat, fenilik alkol; fenol alkol; fenil alkol, fenol reaktifi, benzenol, karbolik, monofenol, Baker's P ve S sıvı ve merhem, NCI-C50124, NA 2821 Molten RCRA.


Fenol, alifatik alkolden daha asidiktir.



Fenol, elektrofilik aromatik ikameye karşı oldukça reaktiftir.

Artan nükleofilite, O'dan halkaya bağışlanan pi-elektron yoğunluğuna atfedilir. Halojenleme, asilasyon, sülfonasyon ve ilgili işlemler yoluyla halkaya birçok grup eklenebilir.

Fenol halkası o kadar güçlü bir şekilde aktive edilir ki, bromlama ve klorlama kolayca çoklu ikameye yol açar.

Fenol, oda sıcaklığında seyreltik nitrik asit ile reaksiyona girerek 2-nitrofenol ve 4-nitrofenol karışımı verir, konsantre nitrik asit ile diğer nitro grupları eklenir, örneğin 2,4,6-trinitrofenol verir.

Sulu fenol çözeltileri zayıf asidiktir ve mavi litmus'u hafifçe kırmızıya çevirir.

Fenol, sodyum hidroksit ile nötralize edilerek sodyum fenat veya fenolat oluşturur.

Yine de, karbonik asitten daha zayıf olduğundan, karbon dioksiti serbest bırakmak için sodyum bikarbonat veya sodyum karbonat tarafından nötralize edilemez.



Fenol ilk önce kömür katranından çıkarıldı, ancak şimdi ham petrolden başlayarak endüstriyel işlemlerle büyük ölçekte üretiliyor.

Fenol, fenolik reçineler, plastikler ve ilgili malzemeler gibi birçok malzemenin ve yararlı bileşiklerin öncüsü olarak ünlüdür.
Ayrıca patlayıcı, gübre, boya, kauçuk, tekstil, yapıştırıcı, ilaç, kağıt, sabun ve ahşap koruyucu üretiminde de kullanılır.

Asetonla yoğunlaşan fenol, polikarbonatlar için önemli bir yapı taşı olan bisfenol-A'yı verir. Tıpta fenol, kozmetik cerrahi ve fenolizasyon (tırnakların yeniden büyümesini önlemek için tırnak yatağına uygulanır) ve analjezi sırasında eksfoliyan olarak kullanılmıştır.

Fenol güçlü bir nörotoksindir ve kan dolaşımına enjekte edilirse nöral iletim sistemini kestiği için ani ölüme neden olabilir.

Fenol enjeksiyonları bazen bir infaz aracı olarak kullanılmıştır.

Üretme
Fenolün ticari önemi nedeniyle üretimi için birçok yöntem geliştirilmiştir, ancak kümen prosesi baskın teknolojidir.

Kümen süreci
Kümen sürecine genel bakış
Üretimin (2003) %95'ini, Hock süreci olarak da adlandırılan kümen süreci oluşturmaktadır.


Hock yeniden düzenlemesi yoluyla kümenin (izopropilbenzen) kısmi oksidasyonunu içerir: Diğer birçok işlemle karşılaştırıldığında, nispeten yumuşak koşullar ve ucuz ham maddeler kullanır. Prosesin ekonomik olabilmesi için fenol ve aseton yan ürününün rağbet görmesi gerekir.

2010 yılında, dünya çapında aseton talebi yaklaşık 6,7 milyon tondu ve bunun yüzde 83'ü kümen işlemiyle üretilen asetondan memnundu.


Kümen işlemine benzer bir yol, sikloheksilbenzen ile başlar.
Kümen hidroperoksit üretimine benzer şekilde bir hidroperoksite oksitlenir.
Hock yeniden düzenlemesi yoluyla, sikloheksilbenzen hidroperoksit, fenol ve sikloheksanonu vermek üzere ayrılır.
Sikloheksanon, bazı naylonların temel bir öncüsüdür.


Benzen, toluen, sikloheksilbenzenin oksidasyonu
Benzenin (C6H6) fenole doğrudan oksidasyonu teorik olarak mümkündür ve büyük ilgi görmektedir, ancak ticarileştirilmemiştir:


kullanımlar
Üretiminin üçte ikisini tüketen fenolün önemli kullanımları, plastik öncülere dönüştürülmesini içerir.
Aseton ile yoğuşturma, polikarbonatlar ve epoksit reçineleri için temel bir öncü olan bisfenol-A'yı verir.




Fenolün kısmi hidrojenasyonu, naylonun bir öncüsü olan siklohekzanonu verir.
Fenolün alkilasyonu, daha sonra etoksilasyona tabi tutulan nonilfenol gibi alkilfenolleri vermek üzere iyonik olmayan deterjanlar üretir.

Fenol aynı zamanda geniş bir ilaç koleksiyonunun, özellikle aspirin ve birçok herbisit ve farmasötik ilaçların çok yönlü öncüsüdür.

Fenol, moleküler biyolojide dokulardan veya hücre kültürü örneklerinden nükleik asit elde etmek için kullanılan sıvı-sıvı fenol-kloroform ekstraksiyon tekniğindeki bir bileşendir. Çözeltinin pH'ına bağlı olarak DNA veya RNA ekstrakte edilebilir.



Tıbbi
Fenol yaygın olarak antiseptik olarak kullanılır. Joseph Lister kullanımına öncülük etti.

1900'lerin başından 1970'lere kadar karbolik sabun üretti.
Konsantre fenol sıvıları, genellikle kimyasal matris ektomi olarak bilinen bir prosedür olan batık ayak parmağını ve tırnakları kalıcı olarak tedavi etmek için kullanılır.
Prosedür ilk olarak 1945 yılında Otto Boll tarafından tanımlanmıştır.
O zamandan beri ayak hastalıkları uzmanları tarafından gerçekleştirilen kimyasal matrisektomiler için tercih edilen kimyasal haline geldi.


Konsantre sıvı fenol, miringotomi ve timpanostomi tüpü yerleştirme gibi otoloji prosedürleri için genel anestezi veya diğer lokal anesteziklere alternatif olarak lokal anestezik olarak topikal olarak kullanılabilir.
Aynı zamanda hemostatik ve antiseptik niteliklere sahiptir, bu da onu bu kullanım için ideal kılar.


Aktif madde olarak genellikle %1.4 fenol içeren fenol spreyi, tıbbi olarak boğaz ağrısını tedavi etmek için kullanılır.

Kloraseptik sprey, TCP ve Carmex gibi oral analjeziklerin etken maddesidir.



FENOL'ün niş kullanımları
Fenol o kadar ucuzdur ki birçok küçük ölçekli kullanımı kendine çeker.

Fenol, havacılık endüstrisinde epoksi, poliüretan ve diğer kimyasal olarak dayanıklı kaplamaları çıkarmak için kullanılan endüstriyel boya sökücülerin bir bileşenidir.

Fenol türevleri, güneş kremleri, saç boyaları ve cilt aydınlatma müstahzarları dahil olmak üzere kozmetiklerin hazırlanmasında kullanılmıştır.

Bununla birlikte, güvenlik endişeleri nedeniyle, fenol Avrupa Birliği ve Kanada'da kozmetik ürünlerde yasaklanmıştır.


Fenolik reçineler, ayrıca elektron tüpleri, yalıtkanlar ve soketler gibi elektrikli bileşenlerin üretiminde kullanılan ısıyla sertleşen plastiklerin imalatında uygulama alanı bulmaktadır. Bunun dışında, ev tipi laminatlar ve kağıt kompozit paneller üretmek için kağıt fenolikler kullanılır; ve yüksek hızlı rulman pazarında cam fenolikler kullanılmaktadır.



Uygulama temelinde, fenol pazarı epoksi reçineler, polikarbonatlar, naylon, bakalit, deterjanlar, fenolik reçineler, farmasötik ilaçlar ve herbisitler olarak bölümlere ayrılabilir. Polikarbonatlar en büyük pazar payını oluşturdu ve imalat sanayilerindeki çok çeşitli polikarbonat kullanımları nedeniyle tahmin edilen süre boyunca büyüme hızını sürdürmesi bekleniyor.

Nihai kullanım temelinde pazar, bisfenol, fenolik reçineler, kaprolaktam ve diğer uygulamalara ayrılabilir.



FENOL'ün farklı dillere çevrilmiş isimleri:

asit karbolik (ro)

fenil-alkol (hr)

fenilalkol (ler)

fenilalcool (ro)

fenilalkol (hu)

fenilalkol (sl)

fenilalkoller (lt)

fenilspirts (lv)

fenol (cs)

fenol (da)

fenol (ler)

fenol (saat)

fenol (hu)

fenol (nl)

fenol (hayır)

Fenol (pl)

fenol (pt)

fenol (ro)

fenol (sk)

fenol (sl)

fenol (sv)

Fenoli (fi)

fenolis (lt)

fenolo (o)

fenoller (lv)

fenol (et)

fenilalkol (sk)

fenilalkol (sv)

fenüülalkol (et)

hidroksibenenceno (es)

Hidroksibenzen (pl)

karbol hapı (et)

karbolio rugštis (lt)

karbolna kiselina (sa)

karbolna kislina (sl)

karbolová kyselina (cs)

karbolsav (hu)

karbolskābe (lv)

Karbolsäure (de)

kyselina karbolová (sk)

monohidroksibenzen (saat)

monohidroksibenzen (sl)

monohidroksibenzen (lt)

monohidroksibenzoller (lv)

monohidroksibenzen (ro)

monohidroksibenzeno (pt)

monohidroksibenzol (hu)

Monohidroksibenzen (de)

monohidroksibenzen (sk)

monohüdroksübenseen (et)

fenol (da)

Fenol (de)

Fenilalkol (de)

fenol; asit karbolik; monohidroksibenzen; feniletanol (fr)

asit karbólico (es)

asit karbólico (pt)

alkol fenilico (pt)

φαινόλh (el)

карболова киселина (bg)

монохидроксибензен (bg)

фенилалкохол (bg)

фенол (bg)







CAS adları
Fenol

IUPAC isimleri
asit karbolik

benzenol

benzenol

Karbolik asit

fenolo

hidroksibenzen

hidroksibenzen

Hidroksibenzen, Karbolik asit

monohidroksibenzen

monohidroksibenzen

FENOL

Fenol

fenol

Fenol

fenol

Fenol - ML0107B

fenol karbolik asit monohidroksibenzen fenilalkol

Fenol, saf

fenol, saf

fenolfenol

fenilalkol

Phenol Pur F900B'nin genel adı fenoldür; Phenol Tech F900A'nın genel adı diaseton alkoldür






Ticari isimler
(Mono)hidroksibenzen

ASİT KARBOLUKO

Asido Karbolik

asido feniko

Asido feniko - İdrossibenzen

benzenol

Benzil alkol

Karbolik asit

karbolsaure

Karbolsäure, Karbolsäure, Monohidroksibenzol,

Karbolsäure, Karbolsäure, Monohidroksibenzol, Fenilalkohol, Benzofenol

TETRABROMOBİSFENOL A'NIN KARBONAT OLİGOMERİ

fenol

fenolo

HİDROKSIBENCENO

hidrat; asit fenik; Fenolo (İtalyanca)

hidroksibenzen

hidroksibenzen

hidroksibenzen; oksibenzen; fenik asit; fenil

hidroksibenzen; oksibenzen; fenik asit; fenil hidrat; asit fenik; Fenolo (İtalyanca)

Hidroksibenzol,Benzofenol, Karbolsäure

Idrossido di fenile

Karbolsaure

MONOHİDROKSİBENCENO

monohidroksibenzen

monohidroksibenzol

monoidrossibenzen

oksibenzen

fenik asit

fenik asit, karbolik asit, fenil hidroksit,

fenik asit, karbolik asit, fenil hidroksit, hidroksibenzen

FENOL

Fenol

fenol

Fenol Pur F900A

Fenol Pur F900B

fenol sentetik, teknik

Fenol Sentetik Teknik, A tipi

FENOL, KARBOLİK ASİT, FENİL HİDROKSİT

fenil hidrat

fenil hidroksit

fenilalkol

Fenilalkol, Benzofenol

fenilhidroksit

asit fenik

fenil alkol

fenilsaure

PhOH





Tarih
Fenol, 1834'te onu kömür katranından (saf olmayan biçimde) çıkaran Friedlieb Ferdinand Runge tarafından keşfedildi.

Runge fenol "Karbolsäure" (kömür-yağ-asit, karbolik asit) olarak adlandırılır.
Kömür katranı, petrokimya endüstrisinin gelişmesine kadar birincil kaynak olarak kaldı.

Fransız kimyacı Auguste Laurent, 1841'de fenolü saf haliyle benzenin bir türevi olarak çıkardı.

1836'da Auguste Laurent, benzen için "phène" adını icat etti; bu "fenol" ve "fenil" kelimesinin köküdür.

1843'te Fransız kimyager Charles Gerhardt "fenol" adını icat etti.

Sir Joseph Lister (1827–1912), öncü antiseptik cerrahi tekniğinde fenolün antiseptik özelliklerini kullandı.
Lister, yaraların iyice temizlenmesi gerektiğine karar verdi.
Daha sonra yaraları karbolik asit (fenol) içinde bir bez veya tiftikle kapladı.

Sürekli fenole maruz kalmanın neden olduğu cilt tahrişi, sonunda cerrahide aseptik (mikropsuz) tekniklerin kullanılmasına yol açtı.

Joseph Lister, University College London'da Robert Liston altında bir öğrenciydi ve daha sonra Glasgow Royal Infirmary'de Cerrah rütbesine yükseldi.
Lister, çağdaşı Louis Pasteur'ün çeşitli biyolojik ortamları sterilize etme çalışmalarını ve deneylerini inceledikten sonra karbolik asitle kaplı bezlerle deneyler yaptı.
Lister, Pasteur'ün deneylerinin gerektirdiği ısı ile yapılamayan canlı yaraları sterilize etmenin bir yolunu bulmak için ilham aldı.

Lister, Pasteur'ün araştırmasını incelerken teorisinin parçalarını bir araya getirmeye başladı: mikroplar hastaları öldürüyordu.
Mikroplar öldürülebilir veya önlenebilirse hiçbir enfeksiyonun olmayacağını teorileştirdi.

Lister, bir kimyasalın enfeksiyona neden olan mikroorganizmaları yok edebileceğini düşündü.

Bu arada, İngiltere'nin Carlisle kentinde yetkililer, kanalizasyon fosseptiklerinin kokusunu azaltmak için karbolik asit kullanarak kanalizasyon arıtma deneyleri yapıyorlardı.
Bu gelişmeleri duyan ve daha önce antiseptik amaçlar için diğer kimyasalları deneyen Lister, karbolik asidi yara antiseptiği olarak denemeye karar verdi. İlk şansını 12 Ağustos 1865'te bir hastayı aldığında elde etti: alt bacağının derisini delen kaval kemiği kırığı olan on bir yaşında bir erkek çocuk.
Normalde amputasyon tek çözüm olurdu.
Ancak Lister, karbolik asit denemeye karar verdi.
Kemiği yerleştirdikten ve bacağı splintlerle destekledikten sonra temiz pamuklu havluları seyreltilmemiş karbolik asitle ıslatıp yaraya uygulayarak üzerini folyo ile kapatıp dört gün bekletti.

Yarayı kontrol ettiğinde, Lister enfeksiyon belirtisi bulamayınca çok şaşırdı, sadece yaranın kenarlarında karbolik asidin neden olduğu hafif yanmadan kaynaklanan kızarıklık vardı.
Seyreltilmiş karbolik asitle taze bandajları yeniden uygulayan çocuk, altı haftalık tedaviden sonra eve yürüyerek gidebildi.

16 Mart 1867'de Lister'in çalışmasının ilk sonuçları Lancet'te yayınlandığında, yeni antiseptik yöntemini kullanarak on bir hastayı tedavi etmişti.
Bunlardan sadece biri ölmüştü ve bu, Lister'in pansuman tekniğiyle hiçbir ilgisi olmayan bir komplikasyon nedeniyle olmuştu.
Şimdi, ilk kez, bileşik kırıkları olan hastaların tüm uzuvları sağlam olarak hastaneden ayrılma olasılığı yüksekti.

- Richard Hollingham, Blood and Guts: A History of Surgery, s. 62
Hastanede antiseptik operasyonlar başlatılmadan önce, otuz beş cerrahi vakada on altı ölüm meydana geldi.
Neredeyse her iki hastadan biri öldü. 1865 yazında antiseptik cerrahi uygulanmaya başlandıktan sonra, kırk vakada yalnızca altı ölüm meydana geldi.
Ölüm oranı neredeyse yüzde 50'den yüzde 15'e düştü.
Olağanüstü bir başarıydı.

- Richard Hollingham, Blood and Guts: A History of Surgery, s. 63
Fenol, 19. yüzyılda Londra'da grip ve diğer rahatsızlıklara karşı koruma olarak pazarlanan etkisiz bir cihaz olan ve ünlü Carlill - Carbolic Smoke Ball Company davasının konusu olan Carbolic Smoke Ball'un ana maddesiydi.





toksisite
Fenol ve buharları gözleri, cildi ve solunum yollarını aşındırır.

Cilt ve mukoza zarları üzerindeki aşındırıcı etkisi, protein dejenere edici bir etkiye bağlıdır.

Fenol ile tekrarlanan veya uzun süreli cilt teması dermatite veya ikinci ve üçüncü derece yanıklara neden olabilir.

Fenol buharının solunması akciğer ödemine neden olabilir.

Bu madde, merkezi sinir sistemi ve kalp üzerinde ritim bozukluğu, nöbetler ve koma ile sonuçlanan zararlı etkilere neden olabilir.

Böbrekler de etkilenebilir.
Maddeye uzun süreli veya tekrarlanan maruz kalma, karaciğere ve böbreklere zarar verebilir.

Fenolün insanlarda kansere neden olduğuna dair bir kanıt yoktur.

Hidrofobik etkilerinin yanı sıra, fenolün toksisitesinin bir başka mekanizması da fenoksil radikallerinin oluşumu olabilir.

Fenol cilt tarafından nispeten hızlı bir şekilde emildiğinden, lokal kostik yanıklara ek olarak sistemik zehirlenmeler meydana gelebilir.
Büyük miktarda fenol ile resorptif zehirlenme, sadece küçük bir cilt alanında bile meydana gelebilir, bu da hızla merkezi sinir sisteminin felç olmasına ve vücut sıcaklığında ciddi bir düşüşe yol açar.
Oral toksisite için LD50, köpekler, tavşanlar veya fareler için 500 mg/kg'dan azdır; minimum öldürücü insan dozu 140 mg/kg olarak belirtildi.

ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Departmanı olan Toksik Maddeler ve Hastalık Kayıt Ajansı (ATSDR), fenolün yutulması için ölümcül dozun 1 ila 32 g arasında olduğunu belirtmektedir.

Cilt maruziyetinden kaynaklanan kimyasal yanıklar, polietilen glikol, izopropil alkol veya hatta belki de bol miktarda su ile yıkanarak dekontamine edilebilir.

Büyük sıçramalar için kontamine giysilerin çıkarılması ve acil hastane tedavisi gereklidir.
Bu, fenol kloroformla (moleküler biyolojide DNA ve RNA saflaştırması için yaygın olarak kullanılan bir karışım) karıştırıldığında özellikle önemlidir.
Fenol ayrıca düşük yapma ve düşük doğum ağırlığı riskinde artışa neden olarak rahimde gecikmiş gelişmeyi gösteren bir üreme toksinidir.



fenoller
Ana madde: Fenoller
Fenol ayrıca doğrudan bir hidroksil grubuna (-OH) bağlı altı üyeli bir aromatik halka içeren herhangi bir bileşiği ifade etmek için kullanılır.
Dolayısıyla fenoller, bu makalede tartışılan fenolün en basit üyesi olduğu bir organik bileşikler sınıfıdır.



 
Fenolün depolandığı yakın alanda güvenlik duşları, göz yıkama çeşmeleri, sağlanan soluma havası ve bağımsız solunum aparatları (SCBA) hazır olmalı ve uygun şekilde muhafaza edilmelidir. Güvenlik duşları ve göz yıkama çeşmeleri, çalışanları olası bir maruziyet konusunda uyarmak için alarmlara sahip olmalıdır.

Fenol, uygun NIOSH ve/veya OSHA onaylı tam koruyucu giysiler ve yüz siperlikleri olmadan kullanılmamalıdır.
Fenol ile kazara temas halinde, etkilenen alan(lar) derhal bol miktarda su ile iyice yıkanmalı ve derhal tıbbi yardım alınmalıdır.

Fenol depolama alanlarına girme potansiyeli olan tüm çalışanlar, fenolün tehlikeleri ve uygun kullanım prosedürleri hakkında düzenli eğitim almalıdır.

Fenol, yanıcı bir sıvı olarak ele alınmalı ve kıvılcımlardan ve açık alevlerden uzak, serin ve kuru bir alanda saklanmalıdır.
Güçlü oksitleyici ajanlarla geçimsizdir.
Yangın sırasında CO2, kuru kimyasallar, köpük veya su sisi gibi uygun söndürme maddeleri hazır bulundurulmalıdır.



Depolamak
Tüm Fenol saklama kapları, bir salınma durumunda ürünü içerecek yeterli ikincil muhafazaya (bentler) sahip olmalıdır.
Fenol hizmetindeki pompalar ve diğer ekipmanlar, damlamaları yakalamak ve toprak kirlenmesini önlemek için beton bir muhafaza sistemi üzerinde olmalıdır.
Depolama tankları, aşırı dolumları önlemek için yüksek seviye ve yüksek seviye alarmları ile donatılmalıdır.


Fenol, karbon çeliği ile temas ettiğinde renk değiştirebilir.
Bu nedenle, fenol depolama tankları ve transfer boruları genellikle paslanmaz veya astarlı karbon çelikten yapılır.
Kullanılan tipik bir astar, Carbozinc II'dir.
Genel olarak, daha küçük bağlantı parçaları, kaplama zorluğu nedeniyle paslanmaz çelik olacaktır.

Sıcak fenol, karbon çeliği için aşındırıcıdır.

Fenol depolama tankları yalıtılmıştır ve dahili (bayonet tipi) veya harici ısıtıcılar veya ısıtma yastıkları ile donatılmıştır.
Isıtıcılarda kullanılan ısı ortamı, renk atmasını önlemek için düşük basınçlı buhar veya başka bir düşük sıcaklıktaki ısı ortamı olmalıdır.
Tank içeriğini 115 ila 130 derece F arasında tutmak için bir sıcaklık kontrol sistemi bulunmalıdır.
150 derece F'nin üzerindeki ısıtma serpantinlerinin toplu cilt sıcaklıkları renk bozulmasına neden olabilir. Tanklar, rengi en aza indirmek ve atmosferik nemi dışarıda tutmak için nitrojen örtülü olabilir.

Çevre sorunları
ABD için, EPA CERCLA ve EPCRA düzenleyici gereklilikleri uyarınca, Fenol için raporlanabilir miktarı (RQ) aşan 1.000 pound'u aşan havaya, karaya veya suya salımlar Ulusal Müdahale Merkezine (1 800 424 8802), Yerel Müdahale Merkezine bildirilmelidir. Acil Durum Planlama Komitesi (LEPC) ve Devlet Acil Müdahale Komisyonu (SERC).

Eyalet ve yerel yasalar ek bildirimler gerektirebilir.

Dökülmeler
Dökülen malzeme ile tüm vücut temasını önlemek çok önemlidir. Fenolün güvenli kullanımı için yukarıda açıklanan kişisel koruyucu ekipman tavsiyelerine temizlik personeli tarafından uyulmalıdır.



ATAMAN KİMYA'nın İlginizi Çekebilecek Diğer Bazı Ürünleri:

1,3-Bütilen Glikol | Glikoller
1,4-Butandiol | Glikoller

2
2-Etilhekzanal | Aldehitler
2-Etilhekzanal | alkoller
2-Etilheksanoik Asit | esterler
2-Etilheksanol | alkoller
2-Etilheksilamin | Hidrokarbon Akışkanları
2-Metilbutanal | Aldehitler
2-Metilbütirik Asit | esterler
2-Metildekanal (MOA) | Aldehitler
2-Metilpentanoik Asit | esterler
2-Fenil Etil Alkol | alkoller

3
3-Dimetilaminopropilamin | Hidrokarbon Akışkanları
3-Metoksibütanol | alkoller
3-Metibütilamin | Hidrokarbon Akışkanları
 
A
Asetik Anhidrit | Diğer Kimyasallar
aseton | ketonlar
Akrilik Asit | esterler
Alifatik Çözücüler | Alifatik Çözücüler

B
Butoksil | Diğer Kimyasallar
Butil Akrilat | monomerler
Butil Alkol | alkoller
Butil Glikol | Glikol Eterler ve Esterler
Butil Polimerler | polimerler
Bütirik Asit | esterler

C
C.A.S.E Polioller | polioller
C13/C15-Aldehit | Aldehitler
Geleneksel Polioller | polioller

D
Di-2-etilheksilamin | Hidrokarbon Akışkanları
Di-bütil Maleat | plastikleştiriciler
Di-oktil Maleat | plastikleştiriciler
Di-sec-bütilamin | Hidrokarbon Akışkanları
Dibütilamin | Hidrokarbon Akışkanları
Diizobütilamin | Hidrokarbon Akışkanları
Diisononilamin | Hidrokarbon Akışkanları
Dimetilamin | Hidrokarbon Akışkanları
Dimetilbütilamin | Hidrokarbon Akışkanları
Dipropilamin | Hidrokarbon Akışkanları
Dipropilen Glikol | Glikoller

E
Elastomerik Etilen Kopolimerleri (Exxelor™) | polimerler
Escorene™ EVA Kopolimerleri | polimerler
Etil Asetat | Karboksilik asitler
Etil Tersiyer Butil Eter | Diğer Kimyasallar
Etilen Propilen Dien Kauçuk | polimerler
Exx-Baskı™ | Hidrokarbon Akışkanları
Exxal™ serisi | alkoller
Exxsol™ Aroması Giderilmiş Sıvılar | Alifatik Çözücüler

G
Glikolik asit-n-bütil ester | Diğer Kimyasallar

H
Heptan | Alifatik Çözücüler
heksan | Alifatik Çözücüler
Hidrokarbon Reçineleri (Escorez™) | polimerler

BEN
izobütanol | alkoller
İzobütil Asetat | Karboksilik asitler
İzobütilamin | Hidrokarbon Akışkanları
İzobütilen | Diğer Kimyasallar
İzobütiraldehit | Aldehitler

İzobütirik Anhidrit | Diğer Kimyasallar
İzodesil Alkol (Exxal™ 10) | alkoller
İzoheptil Alkol (Exxal™ 7) | alkoller
İzononanoik Asit | esterler
Isononanol | Aldehitler
Isononanol | alkoller
İzonil Alkol (Exxal™ 9) | alkoller
İzonilamin | Hidrokarbon Akışkanları
İzooktil Alkol (Exxal™ 8) | alkoller
Isopar™ İzoparafinik Sıvılar | Alifatik Çözücüler
İzopropil Asetat | Karboksilik asitler
İzopropil Alkol | alkoller
İzopropilamin | Hidrokarbon Akışkanları
İzovaleraldehit | Aldehitler
İzovalerik Asit | esterler
M
Metil Asetat | Karboksilik asitler
Metil Etil Keton | ketonlar
Metil İzobütil Karbinol | Diğer Kimyasallar
Metil İzobütil Keton | ketonlar
Monometilamin | Hidrokarbon Akışkanları
MPDiol Glikol | Glikoller

N
n-Bütil Asetat | Karboksilik asitler
n-Bütilamin | Hidrokarbon Akışkanları
n-Butiraldehit | Aldehitler
n-Butirik Anhidrit | Diğer Kimyasallar
n-Etilbütilamin | Hidrokarbon Akışkanları
n-Etilpropilamin | Hidrokarbon Akışkanları
n-Heptanal | Aldehitler
n-Heptanoik Asit | esterler
n-nonanal | Aldehitler
n-Parafinik Sıvılar | Alifatik Çözücüler
n-Propanol | alkoller
n-Propil Asetat | Karboksilik asitler
n-Propilamin | Hidrokarbon Akışkanları
n-Valeraldehit | Aldehitler
Naftalin Çözücüler | Alifatik Çözücüler
Neo Decanoik Asit | esterler
Neo Pentanoik Asit | esterler
Neopentil Glikol | Glikoller

Ö
Oktilamin | Hidrokarbon Akışkanları

P
Paraformaldehit | Aldehitler
Pelargonik Asit | esterler
Pentan Gazı | Alifatik Hidrokarbon
Petrosol™ Aroması Giderilmiş sıvılar | Alifatik Çözücüler
fenol | Diğer Kimyasallar
Plastikleştirici WVC 3800 | plastikleştiriciler
Plastomerler (Tam) | polimerler
Polimerik Polioller | polioller
Potasyum Format | Diğer Kimyasallar
Propionaldehit | Aldehitler
Propiyonik Anhidrit | Diğer Kimyasallar
Propilen Karbonat | Diğer Kimyasallar
Propilen Glikol | Glikoller
Propilen Glikol Metil Eter (PM) | Glikol Eterler ve Esterler
Propilen Glikol Metil Eter Asetat (PMA) | Glikol Eterler ve Esterler

R
Sert Polioller | polioller

S
SBS/SIS Blok Kopolimerleri (Vektör) | polimerler
Çözücü Nafta | aromatikler
Solvesso™ Sıvıları | aromatikler
Somertor™ | Alifatik Çözücüler
Non-Woven için Özel Elastomerler (Vistamaxx™) | polimerler
Stiren Alil Alkol Kopolimerleri | polimerler
Stiren Monomer | monomerler

T
TCD Diamin | Hidrokarbon Akışkanları
TCD-Alkol DM | alkoller
TCD-Alkol M | alkoller
Tert-Bütil Asetat | Karboksilik asitler
Toluen | aromatikler
Toluen Diizosiyanat | Diğer Kimyasallar
Tribütilamin | Hidrokarbon Akışkanları
Tridesil Alkol (Exxal™ 13) | alkoller
Trimetilamin | Hidrokarbon Akışkanları
Trimetilolpropan (TMP) | Diğer Kimyasallar
Tripropilamin | Hidrokarbon Akışkanları
Tripropilen Glikol | Glikoller

V
Valerik Asit | esterler
Vinil Asetat Monomer | monomerler
W
Beyaz Ruh | Alifatik Çözücüler
X
Ksilen | aromatikler




  Asetik anhidrit
  butoksil
  Fenol
  Glikolik asit-n-bütil ester
  izobütilen
  İzobütirik Anhidrit
  Metil İzobütil Karbinol
  n-Butirik Anhidrit
  potasyum format
  Propilen karbonat
  propiyonik anhidrit
  Etil Tersiyer Butil Eter
  Toluen Diizosiyanat
  Trimetilolpropan (TMP)
Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.