SODYUM BENZOAT
Sodyum benzoat, mikroorganizmaların metabolik süreçlerini bozarak çalışır, böylece onların büyümesini ve gıda ürünlerinin bozulmasını önler.
Sodyum benzoat asidik koşullarda özellikle etkilidir, bu da onu asitli yiyecek ve alkolsüz içecekler, meyve suları, turşu ve çeşniler gibi içeceklerde kullanıma uygun hale getirir.
Sodyum benzoat, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) gibi düzenleyici otoriteler tarafından belirlenen onaylanmış limitler dahilinde kullanıldığında tüketim için güvenli kabul edilir.
CAS Numarası: 532-32-1
EC Numarası: 208-534-8
Moleküler Formül: C7H5NaO2
Molekül Ağırlığı: 144.10317
Eş anlamlılar: Sodyum benzoat, 532-32-1, Sobenat, Antimol, Benzoik asit, sodyum tuzu, Benzoik asit sodyum tuzu, Benzoat sodyum, Soda benzoatı, Benzoat, sodyum, sodyum;benzoat, Sodyumbenzoat, Natrium benzoikum, FEMA No. 3025 , Fuminaru, Benzoan sodny, Caswell No. 746, Microcare sb, PUROX S, FEMA Number 3025, Benzoan sodny [Çek], CCRIS 3921, HSDB 696, Benzoesaeure (na-salz), UNII-OJ245FE5EU, EINECS 208-534-8 , OJ245FE5EU, benzoik asit sodyum, EPA Pestisit Kimyasal Kodu 009103, INS NO.211, DTXSID1020140, E211, AI3-07835, Benzoesaeure (na-salz) [Almanca], INS-211, DTXCID90140, Sodyum benzoat [USAN:JAN], E-211, CHEBI:113455, Sodyum benzoat [USAN:JAN:NF], EC 208-534-8, AMMONÜL BİLEŞENİ Sodyum benzoat, UCEPHAN BİLEŞENİ Sodyum benzoat, Sodyum benzoat AMMONUL BİLEŞENİ, Sodyum benzoat UCEPHAN BİLEŞENİ, Sodyum benzoik asit , Sodyum benzoat (II), Sodyum benzoat [II], Sodyum benzoat (MART.), Sodyum benzoat [MART.], Sodyum benzoat (EP MONOGRAPH), Sodyum benzoat [EP MONOGRAPH], C7H5NaO2, MFCD00012463, BzONa, monoSodyum benzoat, Sodyum benzoat USP, Sodyum benzoat,(S), Sodyum benzoat (TN), SCHEMBL823, CHEMBL1356, Sodyum benzoat [MI], Sodyum benzoat (JP17/NF), Sodyum benzoat [FCC], Sodyum benzoat [JAN], C7-H6 -O2.Na, Sodyum benzoat [FHFI], Sodyum benzoat [HSDB], Sodyum benzoat [INCI], Sodyum benzoat [USAN], Sodyum benzoat [VANDF], Sodyum benzoat [USP-RS], Sodyum benzoat [WHO-DD] , Sodyum benzoat (Koku Sınıfı), Benzoik asit, sodyum tuzu (1:1), HY-Y1316, Tox21_300125, Sodyum benzoat [TURUNCU KİTAP], AKOS003053000, AKOS015890021, CCG-266169, LS-2390, NCGC00254072-01, CAS- 532-32-1, CS-0017788, E 211, FT-0645126, S0593, D02277, A829462, Q423971, J-519752.
Meyve suları, gazlı içecekler, soya sosu, ketçap, fıstık ezmesi, krem peynir ve diğer gıdalarda HPLC yöntemiyle sodyum benzoat tayini önerilmiştir.
Sodyum benzoat, Gıda ve İlaç İdaresi onaylı, toksik olmayan bir ilaçtır.
Sodyum benzoat, hem kozmetik hem de gıda ürünlerinde koruyucu olarak kullanılır; burada hem bakteri hem de mantar oluşumunu önler, ancak ikincisine karşı daha aktiftir.
Sodyum benzoat ayrıca yiyecek ve içeceklerde koruyucu olarak da kullanılır.
Sodyum benzoat, şaşırtıcı cilt bakım özellikleri nedeniyle değil, koruyucu olarak çalıştığı için kozmetikte popüler bir içeriktir.
Sodyum benzoat (bir cilt bakım ürünündeki bir besin maddesi veya vitamin gibi aktif bir madde), cilt hücrelerinizi beslemek için kullanılır; muhtemelen aynı besinler, ürününüzü kolonize edip onu küflendirebilecek havadaki mikroplar için de iyi bir besindir.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), bunu “genel olarak güvenli olarak kabul edilen” bir içerik olarak tanımlamıştır.
Sodyum benzoat, asitli yiyecek ve içeceklerde (çoğunlukla pH'ı 5'in altında olanlarda) koruyucu olarak kullanılan bir gıda katkı maddesidir.
Mantar önleyici olarak eklenen sodyum benzoat, tek tek hücrelerin içindeki pH'ı dengelemek, ürünün genel asitliğini yükseltmek ve mantarların büyümesinin daha zor olduğu bir ortam yaratmak için kullanılır.
Bu mantarlar yiyecekleri istila edebilir ve sodyum benzoatın bozulmasına neden olarak raf ömrünü önemli ölçüde azaltabilir.
Sodyum benzoat, yiyecek ve içecek endüstrisinde yaygın olarak kullanılan yaygın bir gıda koruyucu ve katkı maddesidir.
Sodyum benzoat, benzoik asidin sodyum tuzudur ve C7H5NaO2 kimyasal formülüne sahiptir.
Sodyum benzoat, suda oldukça çözünür, beyaz, kokusuz ve kristal bir tozdur.
Sodyum benzoatın koruyucu olarak kullanılmasının başlıca nedenlerinden biri, bakteri, maya ve mantarların büyümesini engelleme yeteneğidir.
Sodyum benzoat asidik koşullarda özellikle etkilidir, bu da onu asitli yiyecek ve alkolsüz içecekler, meyve suları, turşu ve çeşniler gibi içeceklerde kullanıma uygun hale getirir.
Sodyum benzoat, mikroorganizmaların metabolik süreçlerini bozarak çalışır, böylece onların büyümesini ve gıda ürünlerinin bozulmasını önler.
Sodyum benzoat, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) gibi düzenleyici otoriteler tarafından belirlenen onaylanmış limitler dahilinde kullanıldığında tüketim için güvenli kabul edildiğinin dikkate alınması önemlidir.
Bazı kişiler sodyum benzoata karşı duyarlı veya alerjik olabilir ve nadir durumlarda sodyum benzoat olumsuz reaksiyonlara neden olabilir veya belirli sağlık koşullarını kötüleştirebilir.
Sodyum benzoatın her zaman gıda etiketlerini okuması ve herhangi bir endişeniz varsa sağlık uzmanlarına danışmanız önerilir.
Sodyum benzoat, benzoik asidin sodyum tuzu formudur ve benzoik asidin sodyum hidroksit ile reaksiyona sokulmasıyla sentezlenir.
Sodyum benzoatın üretilmesi gerekirken, benzoik asit elma, kuru erik, erik, yeşillik, karanfil ve bazı meyveler gibi bazı gıdalarda doğal olarak bulunur.
Bağımsız Kozmetik İçerik İnceleme Paneli, maksimum kullanım seviyelerinin %0,5 ila %1 arasında değiştiği kozmetiklerde kullanıldığında Sodyum benzoatın güvenli olduğuna karar verdi.
Ham formunda Sodyum benzoat, suda çözünen beyaz, kristalimsi bir katıdır.
Sodyum benzoat, yaygın olarak gıda koruyucusu (E numarası E211 ile) ve dekapaj maddesi olarak kullanılan benzoik asidin sodyum tuzudur.
Sodyum benzoat, C6H5COONa formülüne sahip beyaz kristalli bir kimyasal olarak görünür.
Gliseril monostearat son derece yanıcı sayılmaz.
Sodyum benzoatın nispeten yüksek bir parlama noktası vardır ve yangın tehlikelerine önemli ölçüde katkıda bulunması beklenmemektedir.
Ancak herhangi bir organik bileşik gibi sodyum benzoat da belirli koşullar altında yanabilir.
Sodyum benzoat, gliseril monostearat'ın açık alevlerden ve tutuşma kaynaklarından uzakta işlenmesi ve saklanması açısından önemlidir.
Sodyum benzoat normal koşullar altında genellikle stabildir.
Sodyum benzoat yüksek sıcaklıklarda bozunmaya uğrayabilir ve bu da potansiyel olarak tehlikeli yan ürünlerin açığa çıkmasına neden olabilir.
Sodyum benzoat aşırı ısıdan veya yüksek sıcaklıklara uzun süre maruz kalmaktan kaçınmak için önemlidir.
Sodyum benzoatın düzenlenmiş konsantrasyonlarda tüketilmesi ve kullanılması güvenli kabul edilirken, belirli sağlık koşulları veya alerjisi olan kişiler olumsuz etkilerle karşılaşabilir.
Gliseril monostearat veya ilgili maddelere karşı bilinen bir duyarlılığınız veya alerjiniz varsa, sodyum benzoat içeren ürünlerden kaçınmanız ve bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir.
Sodyum benzoat, ülkeye veya bölgeye bağlı olarak farklı düzenleyici kurumlar tarafından belirlenen düzenleme ve kısıtlamalara tabidir.
Bu düzenlemeler tipik olarak izin verilen konsantrasyonları, kullanımları ve etiketleme gerekliliklerini tanımlar.
Sodyum benzoat, sodyum benzoatın tüketici ürünlerinde güvenli kullanımını sağlamak amacıyla üreticilerin ve formül hazırlayıcıların bu düzenlemelere uyması açısından önemlidir.
Sodyum benzoat, benzoik asitle karşılaştırıldığında suda serbestçe çözünebilen bir benzoik asit sodyum tuzudur.
Sodyum benzoat genellikle kozmetik, gıda ve farmasötik ürünlerde antimikrobiyal koruyucu olarak kullanılır.
Kalite kontrolünde uygulamaya yönelik farmasötik ikincil standartlar, ilaç laboratuvarlarına ve üreticilere şirket içi çalışma standartlarının hazırlanmasına uygun ve uygun maliyetli bir alternatif sağlar.
Benzoik asit sodyum olarak da bilinen sodyum benzoat, gıda endüstrisinde yaygın olarak gıda koruyucu olarak kullanılır, kokusuz veya hafif benzoin kokusuna sahiptir ve tadı tatlı buruktur.
1.180g Sodyum benzoatın antiseptik performansı yaklaşık 1g benzoik asite eşdeğerdir.
Asidik ortamda, Sodyum benzoatın çeşitli mikroorganizmalar üzerinde bariz bir engelleyici etkisi vardır: pH 3,5 olduğunda, %0,05'lik çözelti mayanın büyümesini tamamen engelleyebilir; pH 5,5'in üzerinde olduğunda Sodyum benzoatın birçok küf ve maya üzerinde zayıf etkisi vardır; Alkali çözeltide neredeyse hiç etkisi yoktur.
Sodyum benzoat vücuda girdikten sonra, biyotransformasyon sürecinde glisin ile birleşerek ürik asit haline gelir veya glukuronik asit ile birleşerek glukoziduronik asit oluşturur ve hepsi vücuttan idrarla atılır, vücutta birikmez. vücut.
Sodyum benzoat normal dozaj kapsamında olduğu sürece Sodyum benzoat insan vücuduna zararsız olacaktır ve güvenli bir koruyucudur.
Sodyum benzoat ayrıca gazlı içecekler, konsantre meyve suyu, margarin, sakız bazı, reçel, jöle, soya sosu vb. için de kullanılabilir. İnsanlar için kabul edilebilir günlük alım miktarı (ADI) < 5 mg/kg vücut ağırlığı (hesaplama esası olarak benzoik asit alınır) .
Sodyum benzoat büyük lipofilikliğe sahiptir ve hücre zarının hücrelere nüfuz etmesi, hücre zarının geçirgenliğine müdahale etmesi ve hücre zarının amino asit emilimini engellemesi kolaydır; Hücreye girerken alkalin depolamanın iyonizasyon asitleşmesine neden olur, solunum enzimlerinin aktivitesini inhibe eder ve asetil koenzim A'nın yoğunlaşma reaksiyonunu durdurur ve böylece gıda antiseptiği amacına ulaşır.
Sodyum benzoat genellikle sodyum hidroksitin (NaOH) benzoik asit (C6H5COOH) ile nötrleştirilmesiyle üretilir; bu da ticari olarak tolüenin oksijenle kısmi oksidasyonu yoluyla üretilir.
Sodyum benzoat, E numarası E211 olan, yaygın olarak kullanılan bir gıda koruyucudur.
Sodyum benzoat, benzoik asidin sodyum tuzudur ve suda çözündüğünde bu formda bulunur.
Sodyum benzoat, sodyum hidroksitin benzoik asitle reaksiyona sokulmasıyla üretilebilir.
Sodyum benzoat, sodyum ve benzoik asitten oluşan bir tuzdur.
Sodyum benzoat doğal olarak meyvelerde ve elma, kızılcık ve tarçın gibi baharatlarda bulunur.
Doğal olarak oluşmasına rağmen, Sodyum benzoat genellikle kozmetik için büyük miktarlarda ihtiyaç duyulduğunda laboratuvarda sentezlenir.
Sodyum benzoat, bazı meyve ve baharatlarda doğal olarak bulunan benzoik asitin sodyum hidroksit ile birleştirilmesiyle üretilen sentetik bir kimyasaldır.
Sodyum benzoat, salata sosları, gazlı içecekler, reçeller, meyve suları ve çeşniler gibi asitli gıdalarda bulunabilen bir koruyucudur.
Sodyum benzoat ayrıca gargaralarda, gümüş cilalarında, öksürük şuruplarında, sabunlarda ve şampuanlarda da bulunur.
Sodyum benzoat doğal olarak oluşmaz ancak benzoik asit tarçın, karanfil, domates, çilek, erik, elma ve kızılcık dahil olmak üzere birçok bitkide bulunur.
Sodyum benzoat, benzoik asit ve sodyum hidroksit maddelerinden sentezlenir veya yapay olarak hazırlanır.
Ek olarak, bazı bakteriler yoğurt gibi süt ürünlerini fermente ederken benzoik asit üretir.
Sodyum benzoat, E211 adı altında kozmetiklerde ve gıdalarda antifungal koruyucu olarak kullanılmaktadır.
Sodyum benzoat bu nedenle mantarlara, mayalara ve bakterilere karşı çok etkilidir.
Sodyum benzoat, soda, su ve benzoik asit ile oldukça kolay bir şekilde yapılır.
Sodyum benzoat erik, kuru erik veya elma gibi bazı meyvelerde doğal olarak bulunur.
Sodyum benzoat birçok meyve ve çayda bulunan organik bir alkoldür.
Sodyum benzoat bir hidroksil grubuna (-OH) sahipken, ilgili bileşik olan Benzoik Asit bir karboksil grubuna (-COOH) sahiptir.
Sodyum benzoat, kalsiyum benzoat ve potasyum benzoat, benzoik asitin tuzlarıdır.
Sodyum benzoat, benzil alkol ve benzoik asitin bir esteridir.
Benzoik asit sodyum tuzu olarak da bilinen sodyum benzoat, sodyum hidroksitin Benzoik asit ile reaksiyona sokulmasıyla kimyasal olarak yapılabilir.
Sodyum benzoat kokusuzdur veya hafif bir benzoin kokusuna sahiptir ve tadı tatlı buruktur.
Havada stabildir Sodyum benzoat koruyucu olarak açık havadaki nemi emebilir sodyum benzoat asidik koşullar altında bakteriyostatik ve fungistatiktir.
Bir gıda katkı maddesi olarak sodyum benzoat, sodyum benzoat E numarası E211'e sahiptir.
Sodyum benzoat doğal bir madde içerdiğinden Sodyum benzoat muhtemelen güvenlidir, değil mi? Sonuçta ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve Kanada Sağlık Koruma Şubesi bu kimyasal koruyucunun düşük miktarlarda tüketildiğinde kabul edilebilir olduğunu ilan etti.
Sodyum benzoat, raf ömrünü uzatmak için bazı gazlı içeceklere, paketlenmiş gıdalara ve kişisel bakım ürünlerine eklenen bir koruyucudur.
Sodyum benzoat, işlenmiş yiyecek ve içeceklerde raf ömrünü uzatmak için kullanılan bir koruyucu olarak bilinir, ancak başka birçok kullanım alanı da vardır.
Sodyum benzoat yaygın bir gıda koruyucusu ve küf önleyicidir.
Sodyum benzoat en çok düşük asitli yiyecek ve içeceklerde ve ekmek, kek, turta, tortilla ve diğerleri gibi fırınlanmış ürünlerde etkilidir.
Sodyum benzoat, benzoik asit ve sodyum hidroksitin birleştirilmesiyle elde edilen kokusuz, kristalimsi bir tozdur.
Sodyum benzoat kendi başına iyi bir koruyucudur ve sodyum hidroksit ile birleştirilmesi ürünlerde çözünmesine yardımcı olur.
Sodyum benzoat, bazı içecekler gibi asidik koşullarda askorbik asit (C vitamini) ile birleştirildiğinde Sodyum benzoat oluşturabilir.
Sodyum benzoat bilinen bir kanserojendir ve aşırı miktarda tüketilmesi halinde sağlık riskleri oluşturabilir.
Sodyum benzoatın bazı gıda boyalarıyla birlikte bazı duyarlı bireylerde, özellikle de çocuklarda hiperaktivite veya dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) semptomlarına katkıda bulunabileceği iddiaları vardır.
Sodyum benzoat, bu bağlantıya ilişkin bilimsel kanıtlar sınırlı ve sonuçsuzdur.
Belirli koşullar altında (ısıya, ışığa veya asidik koşullara maruz kalma gibi) yasal sınırlar dahilinde kullanıldığında risk düşük olsa da, Sodyum benzoat diğer bileşenlerle reaksiyona girerek benzen oluşturabilir.
Sodyum benzoat güçlü bir kanserojendir ve yiyecek ve içecek ürünlerinde en aza indirilmelidir.
Düzenleyici makamlar, tüketici ürünlerinde izin verilen benzen miktarını izler ve sınırlar koyar.
Sodyum Benzoatın Kullanım Alanları:
Sodyum benzoat en yaygın olarak salata sosları (örneğin sirkedeki asetik asit), gazlı içecekler (karbonik asit), reçeller ve meyve suları (sitrik asit), turşu (asetik asit), çeşniler ve dondurulmuş yoğurt sosları gibi asidik gıdalarda kullanılır.
Sodyum benzoat mikrobiyal bozulmayı önleyerek bu içeceklerin tazeliğini ve kalitesini korumaya yardımcı olur.
Sodyum benzoat yoğurt, peynir ve dondurma gibi bazı süt ürünlerinde bulunabilir.
Sodyum benzoat, bozulmaya neden olan mikroorganizmaların büyümesini önlemeye yardımcı olur ve bozulabilen bu ürünlerin raf ömrünü uzatır.
Ketçap, mayonez, hardal ve soya sosu dahil birçok çeşni ve sos, koruyucu olarak sodyum benzoat içerebilir.
Sodyum benzoat bakteri üremesini önlemeye yardımcı olur ve bu ürünlerin lezzetini ve kalitesini korur.
Sodyum benzoat bazen evcil hayvan gıdalarında ve hayvan yemlerinde güvenliğini sağlamak ve raf ömrünü uzatmak için koruyucu olarak kullanılır.
Sodyum benzoat, bozulmaya ve kirlenmeye yol açabilecek bakteri ve küflerin büyümesine karşı korunmaya yardımcı olur.
Su arıtma uygulamalarında Sodyum benzoat, korozyon önleyici olarak ve soğutma kuleleri ile endüstriyel su sistemlerinde mikrobiyal büyümeyi kontrol etmek için kullanılabilir.
Sodyum benzoat, sistem verimliliğini olumsuz yönde etkileyebilecek kireç ve biyofilm oluşumunun önlenmesine yardımcı olur.
Sodyum benzoat, bitki büyüme düzenleyicisi olarak potansiyel kullanımı ve tarım ve bahçecilikte hastalık kontrolü açısından incelenmiştir.
Sodyum benzoat mantar öldürücü özelliklere sahip olabilir ve bazı bitki patojenlerinin büyümesini engellemek için kullanılabilir.
Sodyum benzoat bazen havai fişek bileşimlerinde ateşlendiğinde yeşil renkli alevler üretmek için kullanılır.
Sodyum benzoat renklendirici görevi görür ve istenen görsel efektlerin oluşturulmasına yardımcı olur.
Sodyum benzoat, saç bakım ürünleri (şampuanlar, saç kremleri, şekillendirme ürünleri), cilt bakım ürünleri (losyonlar, kremler, temizleyiciler) ve ağız bakım ürünleri (diş macunu, gargara) dahil olmak üzere çeşitli kişisel bakım ürünlerinde kullanılır.
Sodyum benzoat, ürünün stabilitesini korumak ve bakteri ve mantarların büyümesini önlemek için koruyucu görevi görür.
Sodyum benzoat, sıvı sabunlar, deterjanlar ve dezenfektanlar gibi bazı temizlik ürünlerinde bulunabilir.
Sodyum benzoat, mikroorganizmaların büyümesini engellemeye yardımcı olur ve bu ürünlerin raf ömrünü uzatır.
Sodyum benzoat yapıştırıcılarda ve sızdırmazlık maddelerinde koruyucu olarak kullanılır.
Sodyum benzoat, mikrobiyal büyümenin önlenmesine yardımcı olarak ürünün bütünlüğünü ve stabilitesini sağlar.
Petrol ve gaz sektöründe sodyum benzoat bazen sondaj sıvılarında, üretim sıvılarında ve boru hattı sistemlerinde korozyon önleyici olarak kullanılır.
Sodyum benzoat metal yüzeylerin su, asit ve bakterilerin neden olduğu korozyondan korunmasına yardımcı olur.
Sodyum benzoat, fotoğraf endüstrisinde belirli fotoğraf işlemlerinde geliştirici bir madde olarak kullanılmıştır.
Dijital fotoğrafçılığın ortaya çıkışıyla birlikte bu endüstrideki kullanımı önemli ölçüde azaldı.
Sodyum benzoat tekstil baskı ve boyama proseslerinde boya yardımcı maddesi olarak kullanılabilmektedir.
Sodyum benzoat aynı zamanda ilaç ve kozmetiklerde koruyucu olarak da kullanılır.
Sodyum benzoat bu koşullar altında bakteriyostatik ve fungistatik olan benzoik asite (E210) dönüştürülür.
Sodyum benzoat, suda çözünürlüğünün zayıf olması nedeniyle genellikle doğrudan kullanılmaz.
Bir gıda koruyucusu olarak konsantrasyon, ABD'de FDA tarafından ağırlıkça %0,1 ile sınırlandırılmıştır.
Amerikan Yem Kontrol Yetkilileri Birliği'ne göre sodyum benzoatın hayvan yemi katkı maddesi olarak %0,1'e kadar kullanılmasına da izin veriliyor.
Birleşik Krallık'taki alkolsüz içeceklerin çoğunda sodyum benzoatın yerini potasyum sorbat almıştır.
Sodyum benzoat, cilt bakım ürünlerinde mikroorganizmaların aşırı çoğalmasını önlemek için kullanılan bir koruyucudur.
Sodyum benzoat, küf ve bakteri oluşumunu azaltmaya yardımcı olan bir küf inhibitörüdür.
Sodyum benzoat gıda, ilaç, kozmetik ve hayvan yemlerinde koruyucu olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Sodyum benzoat hiperamonyemi ve üre döngüsü bozukluklarının tedavisinde kullanılır.
Sodyum benzoat havai fişeklerde düdük karışımında yakıt olarak kullanılır.
Sodyum benzoat ayrıca diş macunu ve ağız gargaralarının hazırlanmasında da kullanılır.
Sodyum benzoat, salata sosları (sirke), gazlı içecekler (karbonik asit), reçeller ve meyve suları (sitrik asit), turşu (sirke) ve çeşniler gibi asidik gıdaların çoğunda uygulama alanı bulur.
Sodyum benzoat, benzoik asidin sodyum hidroksit ile nötrleştirilmesiyle üretilir.
Sodyum benzoatın gıda endüstrisinin ötesinde de uygulamaları vardır.
Sodyum benzoat, bakteri ve mantarların büyümesini engellemek için kozmetik, şampuan ve losyon gibi çeşitli kişisel bakım ürünlerinde kullanılır.
Sodyum benzoat, otomotiv antifrizinde korozyon önleyici olarak ve bazı farmasötik formülasyonlarda ilaç olarak kullanılır.
Sodyum benzoat aynı zamanda birçok yiyecek ve alkolsüz içeceklerde bulunan bir koruyucudur.
Birçok alkolsüz içecek, hem koruyucu olarak hem de yüksek fruktozlu mısır şuruplarının lezzet etkisini arttırmak için Sodyum benzoat içerir.
Sodyum benzoat en çok küf, bakteri, maya ve diğer mikropları kontrol altına almak için elma sirkesi, turşu, çeşniler, reçeller ve konserveler ve soya sosu gibi asidik gıdalara eklenir.
Sodyum benzoat enerji üretme yeteneklerine müdahale eder.
Sodyum benzoat yalnızca asidik ortamlarda benzoik asite dönüşür. sodyum benzoat, pH yaklaşık 3,6'nın altında olmadığı sürece anti-mikrobiyal etkisi için kullanılmaz.
Sodyum benzoat, alkolsüz içecekler, enerji içecekleri, spor içecekleri ve aromalı su gibi alkolsüz içeceklerde yaygın olarak koruyucu olarak kullanılır.
Sodyum benzoat öncelikle çeşitli yiyecek ve içecek ürünlerinde koruyucu olarak kullanılır.
Sodyum benzoat, mikroorganizmaların büyümesini engellemeye yardımcı olarak bu ürünlerin raf ömrünü uzatır.
Sodyum benzoat genellikle gazlı içeceklerde, meyve sularında, reçellerde, jölelerde, salata soslarında, çeşnilerde ve işlenmiş gıdalarda bulunur.
Sodyum benzoat aynı zamanda havai fişeklerde, bir tüpe sıkıştırıldığında ve ateşlendiğinde ıslık sesi çıkaran bir toz olan düdük karışımında yakıt olarak da kullanılır.
Sodyum benzoat aynı zamanda asit tipi gıdaların da önemli bir koruyucusudur.
Sodyum benzoat, uygulama sırasında benzoik asidin etkili formuna dönüşür.
Sodyum benzoat maddesi asit tipi yemlerin çok önemli bir koruyucusudur.
Sodyum benzoat, uygulama sırasında benzoik asidin etkili formuna dönüşür.
Uygulama aralığı ve dozajı için sodyum benzoat.
Ayrıca Sodyum benzoat gıda koruyucu olarak da kullanılabilir.
İlaç endüstrisi ve bitki genetiği araştırmalarında kullanılan sodyum benzoat, aynı zamanda boya ara maddeleri, fungisit ve koruyucu maddeler olarak da kullanılır.
Sodyum benzoat, gıda katkı maddesi (koruyucu), ilaç endüstrisinde fungisit, boya mordanı, plastik endüstrisinde plastikleştirici olarak kullanılır ve ayrıca baharatlar ve diğerlerinin organik sentetik ara maddesi olarak kullanılır.
Sodyum benzoat bir koruyucudur.
Sodyum benzoat asidik koşullar altında bakteriyostatik ve fungistatiktir.
Sodyum benzoat en yaygın olarak salata sosları (sirke), gazlı içecekler (karbonik asit), reçeller ve meyve suları (sitrik asit), turşu (sirke) ve çeşniler gibi asidik gıdalarda kullanılır.
Sodyum benzoat aynı zamanda ilaç ve kozmetiklerde koruyucu olarak da kullanılır.
Bir gıda katkı maddesi olarak sodyum benzoat, E numarası E211'e sahiptir.
Sodyum benzoat suda çözünme konusunda benzoik asitten çok daha iyidir.
Sodyum benzoat en karakteristik fiziksel özelliklerinden biridir.
Yardımcı madde sodyum benzoattan biraz daha iyi muhafaza etse de, bunu ya biraz daha fazla kullanarak ya da ürününüze asit ekleyerek pH'ı düşürerek telafi edebilirsiniz.
Sodyum benzoat aynı zamanda havai fişeklerde, bir tüpe sıkıştırıldığında ve ateşlendiğinde ıslık sesi çıkaran bir toz olan düdük karışımında yakıt olarak da kullanılır.
Sodyum benzoat aynı zamanda en hızlı yanan roket yakıtlarından biridir ve çok fazla itme ve duman sağlar.
Sodyum benzoatın dezavantajları da vardır: Yakıtın darbeye karşı hassasiyeti nedeniyle yakıt keskin bir şekilde sıkıştırıldığında yüksek patlama tehlikesi vardır.
Sodyum benzoat bir gıda koruyucusu görevi görebilir.
Sodyum benzoatın üretim yöntemleri:
Benzoik asit ve sodyum bikarbonat ile nötralize edilmiştir.
Nötrleştirme kabına su ve sodyum bikarbonatı koyun, sodyum benzoatı kaynatın ve sodyum bikarbonat çözeltisi içinde çözünmesini sağlayın.
Reaksiyon çözeltisinin PH değeri 7-7,5'e ulaşana kadar sodyum benzoatı benzoik asitle karıştırın.
Sodyum benzoatı karbondioksitin üzerine çıkacak şekilde ısıtın ve ardından yarım saat süreyle rengini gidermek için aktif karbon ekleyin.
Emme filtrasyonu yapın, süzüntü yoğunlaştıktan sonra Sodyum benzoatı pullama tepsisine koyun, tamburda tabakalar halinde kurutun, ezin ve ardından Sodyum benzoat elde edilir.
Benzoik asit (%99,5) tüketim oranı 1045kg/t ve sodyum bikarbonat (%98) 610kg/t.
7.5 PH değerine ulaşmak için tenceredeki benzoik asidi nötralize etmek için %32 soda solüsyonu kullanın ve nötrleştirme sıcaklığı 70°C'dir.
Nötrleştirilmiş çözeltinin rengini gidermek için %0,3 aktif karbon kullanın, vakumla filtreleyin, konsantre edin, kurutun ve ardından toz haline getirilmiş Sodyum benzoat elde edilir.
C6H5COOH+Na2CO3→C6H5COONa
Toluen oksidasyonu yoluyla elde etmek için, benzoik asit, sodyum bikarbonat, sodyum karbonat veya sodyum hidroksit ile reaksiyona sokuldu.
Sodyum benzoat, efervesans bitene kadar sıcak konsantre bir sodyum karbonat çözeltisine benzoik asit ilave edilerek hazırlanır.
Daha sonra çözelti buharlaştırılır, soğutulur ve kristalleşmesine veya kuruyana kadar buharlaşmasına izin verilir ve daha sonra granüle edilir.
Sodyum benzoatın Güvenlik Profili:
Sodyum benzoat, onaylanmış limitlere uygun olarak kullanıldığında düzenleyici otoriteler tarafından genel olarak güvenli (GRAS) olarak kabul edilmektedir.
FDA ve diğer düzenleyici kurumlar, gıda ürünlerinde kullanımı için belirli maksimum seviyeler belirlemiştir.
Bununla birlikte, sodyum benzoat içeren yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketiminin, özellikle diğer bazı maddelerle kombinasyon halinde, potansiyel sağlık etkilerine sahip olabileceğini belirtmekte fayda var.
Örneğin, sodyum benzoat, askorbik asit (C vitamini) veya sitrik asit ile birleştirildiğinde, bilinen bir kanserojen olan benzeni oluşturabilir.
Benzen oluşumunu en aza indirmek için üreticilerin, sodyum benzoat içeren ürünlerdeki bu maddelerin seviyelerini sınırlamaları gerekmektedir.
Yutulan Sodyum benzoat karaciğerde glisin ile konjuge edilerek idrarla atılan hippurik asit elde edilir.
Sistemik benzoat toksisitesinin semptomları salisilatlarınkine benzer.
Serbest asit formunun ağız yoluyla uygulanması ciddi mide tahrişine neden olabilirken, benzoat tuzları büyük miktarlarda iyi tolere edilir: örneğin 200 mL su içinde 6 g Sodyum benzoat, bir karaciğer fonksiyon testi olarak ağızdan uygulanır.
Klinik veriler, sodyum benzoatın immünolojik olmayan temas ürtikerine ve immünolojik olmayan ani temas reaksiyonlarına neden olabileceğini göstermiştir.
Bununla birlikte, sodyum benzoatın bu reaksiyonların kesinlikle kutanöz olduğu da kabul edilmektedir ve bu nedenle %5'e kadar konsantrasyonlarda güvenle kullanılabilir.
Ancak bebekler ve çocuklara yönelik formülasyonlar tasarlanırken immünolojik olmayan bu fenomen dikkate alınmalıdır.
Diğer olumsuz etkiler arasında anafilaksi ve ürtikeryal reaksiyonlar yer alır; ancak kontrollü bir çalışma, benzoik asit verilen hastalarda ürtiker görülme sıklığının laktoz plasebo verilen hastalardan daha fazla olmadığını göstermiştir.
Sodyum benzoat, kafein ve enjeksiyonunun yenidoğanlarda kullanılmaması önerilmiştir; ancak başkaları tarafından bazı neonatal metabolik bozuklukların tedavisinde kullanılmıştır.
Sodyum benzoat, benzoat koruyucuların 3 yaşındaki çocukların davranışları üzerinde ebeveynler tarafından tespit edilebilen ancak basit bir klinik değerlendirme ile tespit edilemeyen genel bir olumsuz etkisinin olduğu ileri sürülmüştür.
Askorbik asit (C vitamini, E300) ile birlikte sodyum benzoat ve potasyum benzoat, bilinen bir kanserojen olan benzeni oluşturur.
Bununla birlikte, her ikisini de içeren içeceklerin çoğunda benzen seviyeleri, tüketim için tehlikeli olduğu düşünülen seviyelerin altındadır.
Isı, ışık ve raf ömrü benzenin oluşma hızını etkileyebilir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde sodyum benzoat, Gıda ve İlaç İdaresi tarafından genel olarak güvenli (GRAS) olarak kabul edilmektedir.
Uluslararası Kimyasal Güvenlik Programı, günde 647-825 mg/kg vücut ağırlığı dozlarında insanlarda herhangi bir olumsuz etki bulamadı.
Kedilerin sodyum benzoat ve tuzlarına karşı toleransı, sıçanlara ve farelere göre önemli ölçüde daha düşüktür.
İnsan vücudu, Sodyum benzoatı glisin ile birleştirerek hippurik asit oluşturarak hızla temizler ve daha sonra vücuttan atılır.
Bunun metabolik yolu, benzoatın bütirat-CoA ligaz tarafından bir ara ürün olan benzoil-CoA'ya dönüştürülmesiyle başlar ve bu daha sonra glisin N-asiltransferaz tarafından hippurik asite metabolize edilir.
Bazı kişiler sodyum benzoata karşı duyarlı veya alerjik olabilir.
Alerjik reaksiyonlar; deri döküntüleri, kaşıntı, kurdeşen, şişme, solunum güçlüğü veya mide-bağırsak rahatsızlığı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Sodyum Benzoat Tanımlayıcıları:
CAS Numarası: 532-32-1
CHEBI:113455
ChEMBL1356
ChemSpider: 10305
ECHA Bilgi Kartı: 100.007.760
E numarası: E211 (koruyucular)
PubChem Müşteri Kimliği: 517055
RTECS numarası: DH6650000
UNII: OJ245FE5EU
DTXSID1020140
CAS Numarası: 532-32-1
Molekül Ağırlığı: 144.10
EC Numarası: 208-534-8
CAS numarası: 532-32-1
EC numarası: 208-534-8
Tepe Formülü: C₇H₅NaO₂
Kimyasal formül: C₆H₅COONa
Molar Kütle: 144,10 g/mol
GTİP Kodu 2916: 31 00
SCAS Numarası:532-32-1
Molekül Ağırlığı:144.10
Beilstein:3572467
EC Numarası:208-534-8
MDL numarası:MFCD00012463
eCl@ss:39024301
PubChem Madde Kimliği: 329751625
NACRES: NA.21o
Sodyum Benzoatın Özellikleri:
Kimyasal formül: C7H5NaO2
Molar kütle: 144,105 g·mol−1
Görünüm: beyaz veya renksiz kristal toz
Koku: kokusuz
Yoğunluk: 1,497 g/cm3
Erime noktası: 410 °C (770 °F; 683 K)
Suda çözünürlük: 62,65 g/100 mL (0 °C)
62,84 g/100 mL (15°C)
62,87 g/100 mL (30 °C)
74,2 g/100 mL (100 °C)[1]
Çözünürlük: sıvı amonyak ve piridin içinde çözünür
Metanolde çözünürlük: 8,22 g/100 g (15 °C)
7,55 gr/100 gr (66,2 °C)
Etanolde çözünürlük
2,3 g/100 g (25°C)
8,3 gr/100 gr (78°C)
1,4-Dioksan'da çözünürlük: 0,818 mg/kg (25 °C)
Yoğunluk: 1,50 g/cm3 (20 °C)
Tutuşma sıcaklığı >500 °C
Erime Noktası: 436 °C
pH değeri: 8 (100 g/l, H₂O, 20 °C)
Yığın yoğunluğu: 350 kg/m3
Çözünürlük: 556 g/l
E 211'in (Sodyum Benzoat) Hesaplanan Özellikleri
Molekül Ağırlığı: 144.10
Hidrojen Bağı Donör Sayısı: 0
Hidrojen Bağı Alıcı Sayısı: 2
Dönebilen Tahvil Sayısı: 1
Tam Kütle: 144.01872368
Monoizotopik Kütle: 144.01872368
Topolojik Kutupsal Yüzey Alanı: 40,1 Ų
Ağır Atom Sayısı: 10
Karmaşıklık: 108
İzotop Atom Sayısı: 0
Tanımlı Atom Stereocenter Sayısı: 0
Tanımsız Atom Stereocenter Sayısı: 0
Tanımlı Bond Stereocenter Sayısı: 0
Tanımsız Bond Stereocenter Sayısı: 0
Kovalent Bağlı Birim Sayısı: 2
Bileşik Kanonikleştirilmiş: Evet
Sodyum Benzoatın Özellikleri:
Test (asidimetrik, susuz madde üzerinde hesaplanan): %99,0 - 100,5
Test (HPLC, susuz madde üzerinde hesaplanan): %99,0 - 101,0
Kimlik: testi geçti
Çözeltinin görünümü (100 g/l, su) testi geçti
Asitlik veya alkalilik: testi geçer
Klorür (Cl): ≤ %0,02
Sülfat (SO₄): ≤ %0,01
Toplam klor: ≤ %0,03
Ağır metaller (Pb olarak): ≤ 10 ppm
As (Arsenik): ≤ 1 ppm
Cd (Kadmiyum): ≤ 10 ppm
Cu (Bakır): ≤ 10 ppm
Hg (Cıva): ≤ 1 ppm
Pb (Kurşun): ≤ 2 ppm
Zn (Çinko): ≤ 10 ppm
Benzen: ≤ 2 ppm
Toluen: ≤ 890 ppm
Diğer artık solventler (ICH Q3C): üretim süreci nedeniyle hariç tutulur
Çok nükleer asitler: testi geçer
Oksitlenebilir madde: testi geçer
Su (Karl Fischer'e göre): ≤ 1,5 %Ürün Bilgisi
CAS numarası: 532-32-1
EC numarası: 208-534-8
Sınıf: Ph Eur,BP,NF,FCC,E 211
Tepe Formülü: C₇H₅NaO₂
Kimyasal formül: C₆H₅COONa
Molar Kütle: 144,10 g/mol
GTİP Kodu: 2916 31 00