Maltodekstrin
Maltodekstrin = D-glikoz
CAS Numarası: 9050-36-6
EC / Liste no.: 232-940-4
Maltodekstrin, üreticilerin lezzetlerini, kalınlıklarını veya raf ömürlerini iyileştirmek için birçok gıdaya eklediği beyaz, nişastalı bir tozdur.
Maltodekstrin, esas olarak yiyecek ve içeceklerde koyulaştırıcı, tatlandırıcı ve/veya stabilizatör olarak kullanılan bir polisakkarittir. Nispeten kısa zincirli bir polimerdir (bazıları buna bir oligomer diyebilir); ticari ürünler, zincir başına ortalama ≈3 ila ≈17 glikoz birimi içerir. Genellikle mısır veya buğday olmak üzere tahıl nişastalarının kısmen hidrolize edilmesiyle üretilir.
Maltodekstrin güvenli, ucuz ve suda son derece çözünür olduğundan, bebek formülünden dondurmaya, salata sosuna, fıstık ezmesinden biraya kadar çeşitli ürünlerde gıda katkı maddesi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Sukraloz ve stevia gibi tatlandırıcılarda tamamlayıcı bir bileşendir.
Maltodekstrin, sakaroz (adi şeker) kadar iyi bir tatlandırıcı madde değildir, ancak eşdeğer miktarda şeker kadar kalori içeriğine sahiptir. Obez bireyler ve şeker hastaları, tüketmeden önce bir besinin maltodekstrin içerdiğini bilmeli; gıda etiketlerinde listelenen bir bileşendir.
Maltodekstrin, hamur işleri, şekerlemeler ve alkolsüz içecekler gibi paketlenmiş gıdalarda yaygın olarak bulunan bir bileşendir. Mevcut olduğunda, genellikle gıda etiketinde yer alır. Sporcular maltodekstrin'i karbonhidrat takviyesi olarak da kullanabilirler.
Maltodekstrin mısır, pirinç, patates nişastası veya buğdaydan yapılan beyaz bir tozdur. Bitkilerden gelmesine rağmen yüksek oranda işlenmiştir.
Bunu yapmak için, önce nişastalar pişirilir ve daha sonra onu daha da parçalamak için ısıya dayanıklı bakteriyel alfa-amilaz gibi asitler veya enzimler eklenir.
Elde edilen beyaz toz suda çözünür ve nötr bir tada sahiptir.
Maltodekstrinler mısır şurubu katılarıyla yakından ilişkilidir, tek farkları şeker içeriğidir.
Her ikisi de, parçalanmaya daha fazla yardımcı olmak için su ilavesini içeren kimyasal bir işlem olan hidrolize uğrar.
Bununla birlikte, hidrolizden sonra mısır şurubu katıları en az yüzde 20 şeker iken, maltodekstrin yüzde 20'den az şekerdir.
Maltodekstrin, gıda bileşeni olarak kullanılan bir polisakkarittir.
Maltodekstrin, bitkisel nişastadan kısmi hidroliz ile üretilir ve genellikle beyaz higroskopik spreyle kurutulmuş toz olarak bulunur.
Maltodekstrin kolayca sindirilebilir, glikoz kadar hızlı emilir ve orta derecede tatlı veya neredeyse tatsız olabilir (polimerizasyon derecesine bağlı olarak).
Maltodekstrin, çeşitli işlenmiş gıdalarda bir bileşen olarak bulunabilir.
Yenilebilir ürünlerde Maltodextrin şu şekilde yardımcı olabilir:
Maltodekstrin, malzemeleri birbirine bağlamaya yardımcı olmak için gıdaları veya sıvıları koyulaştırmaya yardımcı olur
Maltodekstrin doku veya lezzeti iyileştirir
Maltodextrin gıdaları korur ve raf ömrünü uzatır
Maltodekstrin, düşük kalorili, işlenmiş gıdalarda şeker veya yağın yerini alır
Maltodekstrin'in besin değeri yoktur. Ancak sindirimi çok kolay bir karbonhidrattır ve hızlı bir şekilde enerji sağlayabilir.
Bu nedenle, üreticiler birçok spor içeceğine ve atıştırmalıklarına Maltodextrin ekler.
Genellikle maltodekstrin içeren yiyecekler şunları içerir:
makarna, pişmiş tahıllar ve pirinç
et ikameleri
pişmiş ürünler
salata sosları
Donmuş gıdalar
çorbalar
şekerler ve tatlılar
enerji ve spor içecekleri
Bazı üreticiler ayrıca losyonlara, saç bakım ürünlerine ve hayvan yemlerine maltodekstrin ekler.
Gıda Kullanımları:
Alkolsüz içecekler
Şeker
Pişmiş ürünler
Salata sosları
Çorbalar
Donmuş gıdalar
Nişastadan üretilen ve genel olarak güvenli (GRAS) statüsü kabul edilen maltodekstrin, bir gıda bileşeni olarak izin verilir ve laktozdan çok daha ucuz bir karbonhidrattır.
Maltodekstrin, gıda katkı maddesi ve lezzet arttırıcı olarak kullanılan bir polisakkarittir. Nişastanın polimer adı verilen daha küçük birimlere parçalanması olan kısmi hidroliz adı verilen bir işlemde nişastalardan üretilir.
Maltodekstrin, raf ömrünü uzatmak, toz görünümü iyileştirmek, tatlılığı azaltmak, erimeyi önlemek, granülasyonu önlemek veya geciktirmek ve besin kayıplarını azaltmak için dolgu maddesi olarak kullanımını içeren birçok işleve sahiptir.
Maltodekstrin 185-105 arasında yüksek bir glisemik indeks değerine sahiptir, bu nedenle diyabetik ve/veya hipoglisemik bireyler tarafından dikkatli bir şekilde ve bir sağlık uzmanının tavsiyesi altında kullanılmalıdır.
Maltodekstrin, 20'den az dekstroz eşdeğeri (DE) vasıtasıyla hidrolize nişastadır (mısır, patates veya diğerleri).
Maltodekstrinin DE'si koruma derecesi ile ilişkilidir.
Yükseltilmiş DE sistemleri oksijene daha az sızdırır ve tozların daha yüksek kapsülleme verimliliğine sahiptir.
Bu kapsülleyici ajan, nispeten ucuz olma, tat bakımından yumuşak, suda yüksek oranda çözünür, yüksek katılarda düşük viskozite, hafif tatlı, sindirilebilir ve kremsi beyaz higroskopik polisakarit tozları ile renksiz olma avantajını sunar.
Maltodekstrin, enkapsüle edilmiş frenk üzümü, guava (Osorio ve diğerleri, 2011) ve mor tatlı patates için mükemmel bir koruma olabilir.
Maltodekstrin oksidasyona karşı bir koruyucu görevi görür ve kapsüllenmiş gıda bileşenlerinin stabilitesini arttırır.
Ferrari ve diğerleri tarafından püskürtülerek kurutulmuş böğürtlen küspesi çalışması. (2013) maltodekstrin kullanarak, fonksiyonel bir bileşen olarak farklı gıda ürünlerine eklenebilen daha kararlı tozlar ile sonuçlandı.
Maltodekstrin, dekstroz eşdeğeri (DE) < 20 olan, tatlı olmayan, besleyici bir sakarit polimeridir.
Hammadde olarak mısır, patates, buğday, pirinç, tapyoka, sago palmiyesi, arpa ve sorgum gibi botanik kaynaklardan elde edilen nişastalar kullanılabilir.
Maltodekstrinler, ağızda eriyen yumuşak, yayılabilir, ısıyla geri dönüşümlü jeller oluşturma yeteneklerinden dolayı süt ürünleri, şekerlemeler, dondurulmuş tatlılar, tahıllı unlu mamuller ve et ürünlerinde bir FR olarak kullanılır.
Düşük DE'li maltodekstrin, tam gövdeli bir doku ve ağız kaplaması sağlamak için sıvı gıdalara genellikle %1-5 seviyesinde eklenirken, kurabiyelerdeki yağın yaklaşık %25-35'inin yerini alabilir. Nişastalar genellikle 0 ila 100 arasında bir DE değerine hidrolize edilir ve DE arttıkça esmerleşme reaksiyonu, donma noktası depresyonu, higroskopiklik, tatlılık, çözünürlük ve ozmalite artarken viskozite, yapışkanlık, film oluşturma yeteneği ve önleme yeteneği artar. büyük kristal oluşumu azalır.
Düşük DE'li maltodekstrin, doğal nişastanınkilere benzer özelliklere sahiptir ve bir FR olarak kullanılabilir.
Maltodekstrin, tatlandırıcıların, probiyotiklerin ve hidroksisitrik asit gibi aktif biyomoleküllerin kapsüllenmesi için vücut oluşturucu maddeler, kaplamalar ve duvar malzemesi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yapı
Maltodekstrin, değişken uzunlukta zincirlere bağlı D-glikoz birimlerinden oluşur. Glikoz birimleri, glikojenin lineer türevinde görüldüğü gibi (α1,6-dallanmanın çıkarılmasından sonra) birincil olarak a(1→4) glikozidik bağlarla bağlantılıdır. Maltodekstrin tipik olarak üç ila 17 glikoz birimi uzunluğunda değişen zincirlerin bir karışımından oluşur.
Maltodekstrinler DE (dekstroz eşdeğeri) ile sınıflandırılır ve 3 ile 20 arasında bir DE'ye sahiptir. DE değeri ne kadar yüksekse, glikoz zincirleri o kadar kısa, tatlılık o kadar yüksek, çözünürlük o kadar yüksek ve ısı direnci o kadar düşük olur. DE 20'nin üzerinde, Avrupa Birliği'nin CN kodu buna glikoz şurubu diyor; DE 10 veya altında gümrük CN kodu terminolojisi maltodekstrinleri dekstrinler olarak sınıflandırır.
Üretme
Maltodekstrin, herhangi bir nişastadan enzimatik olarak türetilebilir. ABD'de bu nişasta genellikle mısırdır; Avrupa'da buğday kullanımı yaygındır. Avrupa Birliği'nde, buğday türevi maltodekstrin, 1169/2011 Sayılı AT Yönetmeliği Ek II'de belirtildiği gibi, buğday alerjen etiketlemesinden muaftır.[3] Ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde, Gıda Alerjeni Etiketleme ve Tüketiciyi Koruma Yasası uyarınca alerjen beyanından muaf değildir ve gönüllü glütensiz bir talep üzerindeki etkisi, geçerli Gıda ve İlaç İdaresi politikası.
Gıda kullanımları
Maltodekstrin, yiyecek ve içecek ürünlerinin ağız hissini iyileştirmek için kullanılır.
Patates cipsi ve sarsıntılı gibi bazı atıştırmalıklarda da kullanılır.
Yağ içeriğini azaltmak ancak dokuyu korumak için "hafif" fıstık ezmesinde kullanılır.
Maltodekstrin bazen sporcular tarafından toz formda, jel paketlerde veya enerji içeceklerinde besin takviyesi olarak alınır.
Maltodekstrin, bebek maması gibi gıda ürünlerini kalınlaştırmak için ucuz bir katkı maddesi olarak kullanılır.
Ayrıca şeker ikamelerinde ve diğer ürünlerde dolgu maddesi olarak kullanılır.
Maltodekstrin, 85 ile 105 arasında değişen bir glisemik indekse sahiptir.
Hayvan çalışmalarında, maltodekstrinin bağırsak iltihabını şiddetlendirebileceğini gösteren kanıtlar vardır.
Diğer kullanımlar
Maltodextrin hem tarlada hem de seralarda bahçecilikte insektisit olarak kullanılmaktadır.
Biyokimyasal etkisi yoktur.
Etkinliği, haşere böcekleri üzerine seyreltik bir çözelti püskürtülmesine dayanır, bunun üzerine çözelti kurur, böceklerin sivri uçlarını bloke eder ve boğularak ölüme neden olur.
Maltodekstrinler mısır nişastasını hidrolize ederek yapılan saflaştırılmış, konsantre, tatlı olmayan, besleyici karbonhidratlardır. Beyaz, hafif higroskopik bir toz, benzer tanımlamaya sahip granüller veya suda berrak ila puslu bir çözelti halinde bulunur. Tozlar veya granüller suda serbestçe çözünür veya kolayca dağılabilir. Bir maltodekstrin çözeltisi, hafif bir tat, pürüzsüz ağız hissi ve kısa doku ile karakterize edilir ve çeşitli formülasyonlarda kısmen veya tamamen yağın yerini alabilir. Maltodekstrinler, ekstrüde edilmiş yüksek lifli tahıllar ve atıştırmalıklardaki yağların yerini almak için de kullanılabilir. Şu anda ticari olarak salata soslarında, soslarda, margarinde ve donmuş tatlılarda yağ değişimi için kullanılmaktadırlar. Yağ ikame maddeleri olarak, maltodekstrinler gram başına sadece dört kalori sağlarken, yağlar gram başına dokuz kalori sağlar.
Kimyasal özellikler
Beyaz toz veya buğday veya mısır nişastasının kısmi hidrolizinden elde edilen çözelti.
Kimyasal özellikler
Maltodekstrin, tatlı olmayan, kokusuz, beyaz bir toz veya granüller halinde bulunur. DE arttıkça maltodekstrinin çözünürlüğü, higroskopikliği, tatlılığı ve sıkıştırılabilirliği artar. USP32–NF27, fiziksel ve işlevsel özelliklerini geliştirmek için fiziksel olarak değiştirilebileceğini belirtir.
kullanır
Nişastanın kısmi asit veya enzimatik hidrolizinden elde edilen kısa zincirli sakkarit polimerleri, dönüştürme işleminin daha erken bir aşamada durdurulması dışında, mısır şurubu ile aynı şekilde. Esas olarak alfa-1,4 bağlarıyla bağlı D-glukoz birimlerinden oluşur, dekstroz eşdeğeri 20'den azdır ve temelde tatlı değildir ve fermente edilemez. Adil çözünürlüğe sahiptir. Vücut oluşturucu, hacim artırıcı, tekstüre edici, taşıyıcı ve kristalizasyon inhibitörü olarak işlev görür. Krakerlerde, pudinglerde, şekerlemelerde ve şekersiz dondurmalarda kullanılır.
kullanır
Maltodekstrin, nişastadan elde edilen bir oligosakkarittir. Maltodekstrin, gıda katkı maddesi olarak ve şekerleme ve gazlı içecek üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
kullanır
maltodekstrin, çoğunlukla mısır, patates veya pirinç nişastasından elde edilen bir polisakkarittir. Emici ve cilt şartlandırıcı olarak kabul edilir. Aynı zamanda bir emülsiyon stabilizatörü ve/veya bir film oluşturucu olarak da kullanılabilir. Maltodekstrin, yüz pudraları, makyaj malzemeleri, kremler, losyonlar, jeller ve sabunlar dahil olmak üzere çeşitli kozmetik müstahzarlara dahil edilmiştir.
Üretim yöntemleri
Maltodekstrin, nişastanın su varlığında asit ve/veya enzimlerle ısıtılması ve işlenmesiyle hazırlanır. Bu işlem, değişen zincir uzunluklarına sahip bir glikoz polimerleri çözeltisi üretmek için nişastayı kısmen hidrolize eder. Bu solüsyon daha sonra süzülür, konsantre edilir ve kurutularak maltodekstrin elde edilir.
İlaç Uygulamaları
Maltodekstrin, tablet formülasyonlarında hem doğrudan sıkıştırma hem de ıslak granülasyon veya aglomerasyon işlemlerinde bir bağlayıcı ve seyreltici olarak kullanılır. Maltodekstrin, tablet ve kapsül formülasyonlarının çözünme hızı üzerinde hiçbir olumsuz etkiye sahip değil gibi görünmektedir; magnezyum stearat %0.5-1.0 kayganlaştırıcı olarak kullanılabilir. Çözünürlüğü zayıf olan ilaçların biyoyararlanımını geliştirmek için püskürtülerek kurutulmuş yeniden dağılabilir su içinde yağ emülsiyonunda bir taşıyıcı olarak kullanılmıştır. Maltodekstrin, sulu film kaplama işlemlerinde bir tablet film oluşturucu olarak da kullanılabilir. Yüksek DE değerine sahip maltodekstrin dereceleri özellikle çiğnenebilir tablet formülasyonlarında faydalıdır.
Maltodekstrin, çözeltilerin viskozitesini arttırmak ve şurupların kristalleşmesini önlemek için farmasötik formülasyonlarda da kullanılabilir. Terapötik olarak, maltodekstrin, izokalorik dekstroz solüsyonlarından daha düşük ozmolariteye sahip solüsyonlar hazırlanabileceğinden, oral besin takviyelerinde sıklıkla bir karbonhidrat kaynağı olarak kullanılır. Vücut ozmolaritesinde, maltodekstrin çözeltileri şekerlerden daha yüksek kalori yoğunluğu sağlar.
Maltodekstrin, şekerleme ve gıda ürünlerinin yanı sıra kişisel bakım uygulamalarında da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Güvenlik profili
Ayrışmak için ısıtıldığında keskin duman ve tahriş edici dumanlar yayar.
Emniyet
Maltodekstrin, yaklaşık 17 kJ/g (4 kcal/g) besin değerine sahip, kolayca sindirilebilir bir karbonhidrattır. ABD'de, mevcut iyi üretim uygulamalarıyla tutarlı seviyelerde doğrudan insan gıda bileşeni olarak genellikle güvenli (GRAS) olarak kabul edilmektedir. Bir eksipiyan olarak maltodekstrin, genellikle tahriş edici olmayan ve toksik olmayan bir malzeme olarak kabul edilir.
depolamak
Maltodekstrin, soğuk bir sıcaklıkta (<30°C) ve %50'den az bağıl nemde saklandığında en az 1 yıl stabildir. Maltodekstrin çözeltileri, bir antimikrobiyal koruyucunun eklenmesini gerektirebilir.
Maltodekstrin, iyi kapatılmış bir kapta, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.
uyumsuzluklar
Belirli pH ve sıcaklık koşulları altında maltodekstrin, sararma veya esmerleşme meydana getirmek için amino asitlerle Maillard reaksiyonlarına girebilir. Güçlü oksitleyici ajanlarla uyumsuz.
• MALTODEXTRIN
• SEFAROZ ÜZERİNDE DEKSTRİN
• DEKSTRİN TİP I
• DEKSTRİN TİP II
• DEKSTRİN TİP III
• DEKSTRİN TİP IV
• DEKSTRİN (BEYAZ)
• DEKSTRİN 10
• DEXTRIN 15
• DEKSTRİN 20
• DEXTRIN MISIR BEYAZI
• DEKSTRİN TİP II
• HAREKETSİZ DEXTRIN
• HAREKETSİZ DEXTRIN-10
• İNGİLİZ GUM
• Maltrodekstrin De:15-20
• Maltodekstrin Tozu/Maltodekstrin/Dekstroz Maltodekstrin
• Maltrodekstrin De
• Maltodekstrin - dekstroz eşdeğeri 10-15
• PASELLİ MD10PH
• Mısır nişastasından elde edilen dekstrin, Maltodekstrin
• Fortodex
• GoMMelin
• LeiocoM
• Torrefaksiyon dekstrin
• MALTODEXTRIN, DEXTROZ EŞDEĞERİ 13.0-1 7.0
• MISIR NİŞASTADAN DEXTRIN 15
• Dekstrin 5
• MISIR NİŞASTADAN DEXTRIN 10
• MALTODEXTRIN, DEXTROZ EŞDEĞERİ 4.0-7. 0
• MALTODEXTRIN, DEXTROZ EŞDEĞERİ 16.5-1 9.5
• MISIR NİŞASTADAN DEXTRIN 20
• MALTODEXTRIN, GIDA SINIFI
• MaltodekstrinTozu
• mısır nişastasından dekstrin
• MALTODEXTRIN,FCC
• MALTODEXTRINDE20
• DİRENÇLİ MALTODEKSTRİN
• MALTODEXTRINDE5
• FİBERSOL
• FİBRESOL
• MISIR NSTARKMALTODEKSTRİN
• PATATES STARCHMALTODEXTRIN
• WEATMALTODEXTRINS
• Maltodekstrin beyazı
• Dekstrin mısır nişastası
• Maltodekstrin NF
• Maltdekstrin
• MISIR NİŞASTADAN Maltodekstrin
• Maltodekstrin USP/EP/BP
• MD Maltodekstrin
• Doğrudan Tedarikçi Gıda Katkı Maddeleri Tatlandırıcı CAS No 9050-36-6 Maltodextrin
• 9050-36-6
• Polisakkarit
• Karbonhidratlar
• Biyokimyasal
• Biyokimyasallar ve Reaktifler
• Karbonhidratlar ve Nişastalar
Maltodekstrinler, nişastanın güvenli ve uygun enzimlerle kısmi hidrolizi ile oluşturulan, beyaz bir toz veya konsantre çözelti olarak hazırlanan ve Dekstroz Eşdeğeri (DE) ile sınıflandırılan kompleks malto, oligo ve polisakkarit karışımlarıdır.
DE, 100 değeri verilen glikoz ile kuru ağırlık bazında glikoz olarak hesaplanan indirgeyici şeker yüzdesini temsil eder ve aynı zamanda nişasta kaynağından, üretim prosedüründen ve ölçüden etkilenen malto oligosakaritin polimerizasyon derecesinin eşdeğeridir. hidroliz.
Maltodekstrinlerin DE'sinin arttırılması onların higroskopikliğini, suda çözünürlüğünü, akışkanlığını, ozmolalitesini, tatlılığını, gıdalarda esmerleşme reaksiyonunu ve bebeklerde sindirilebilirliğini arttırır.
Aksine, DE'nin azaltılması, doymuş bir çözelti için yaklaşık -60°C'de koyulaşma, kohezyon, film oluşturma ve camsı bir durum gibi nişasta benzeri özelliklere sahip maltodekstrinlerle sonuçlanır.
Maltodekstrin, yağ taklitleri, içecek, aroma taşıyıcılar, dondurulmuş tatlılar ve beslenme ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Maltodekstrinler ve glikoz şurupları, klinik diyabetik uygulamada kullanım için bebek sütü ve yiyecekleri, alkolsüz içecekler, spor içecekleri ve enerji takviyeleri dahil olmak üzere birçok farklı gıda maddesinin ana bileşenleridir. Ayrıca diğer üretilmiş yiyecek ve içecek türlerinde de geniş uygulamaları vardır.
Maltodekstrin, sofra şekerinden bile daha yüksek bir glisemik indekse (GI) sahiptir. Bu, maltodekstrinin, onu içeren yiyecekleri yedikten kısa bir süre sonra insanların kan şekerinde keskin bir artışa veya ani yükselmeye neden olabileceği anlamına gelir.
Kan şekerindeki bir artış, diyabet veya insülin direnci olan kişiler için özellikle tehlikeli olabilir.
Yüksek bir GI, bu gıdalardaki şekerlerin, vücudun onları emeceği kan dolaşımına hızla gireceği anlamına gelir.
Buna karşılık, fasulye ve kepekli makarnayı içeren kompleks karbonhidratlar, vücut onları yavaş emdiği için daha sağlıklıdır.
Bu, insanların daha uzun süre tok hissetmelerini sağlar.
Neyden yapılmıştır?
Mısır nişastası maltodekstrin üretimi için yaygın olarak kullanılmaktadır, ancak son zamanlarda tapyoka, patates, pirinç ve buğday gibi diğer nişastalara dikkat çekilmiştir.
Farklı botanik kaynaklardan maltodekstrinin yapısındaki farklılıklar, fiziksel, kimyasal ve fonksiyonel özelliklerini belirler, ancak kullanımlarının çoğu benzerdir.
mısır maltodekstrin
Mısır veya mumlu mısırdan elde edilir ve beş tür arasında en çok kullanılan maltodekstrindir.
tapyoka maltodekstrin
Manyok kökünden ve doğal nişastaya benzer özelliklere sahip düşük DE türünden elde edilir ve genellikle tatlılarda, dondurmalarda, soslarda ve soslarda yağ ikame maddesi olarak kullanılır.
patates maltodekstrin
Vücudumuzda daha yüksek bir sindirim hızına sahiptir, daha yüksek bir viskoziteye sahiptir ve aynı DE ile mısır ve mumlu mısır maltodekstrininden daha şeffaf bir çözelti oluşturur. Patates maltodekstrin kısa sürede vücudumuz tarafından emilerek enerji sağladığı için spor içeceklerinde kullanılabilir.
pirinç maltodekstrin
Pirinç maltodekstrin, diğer maltodekstrinlere kıyasla daha düşük moleküler ağırlıklı sakaritlerden oluşur ve daha yüksek protein ve lipid içeriğine sahiptir ve yüksek viskozite sergiler.
Buğday Maltodekstrin
Gördüğünüz gibi, FDA tarafından maltodekstrin bitki kaynaklarında listelenmiyor. Gluten içerebilir, ancak Avrupa Komisyonu 1169/2011 sayılı Yönetmelikte buğday bazlı maltodekstrinin de glutensiz olduğunu onaylamıştır. (3)
Neyden yapılmıştır?
Maltodekstrin, nişastanın eksik bir hidroliz ürünüdür. Polisakaritler, tetrasakaritler veya dörtten fazla glikoz ünitesi uzunluğundaki oligosakaritlerin bir karışımı olan ve ayrıca az miktarda maltotrioz, maltoz ve glikoz içeren küçük zincirli moleküllerden oluşur.
Fonksiyonel özellikleri, indirgeyici şeker bileşimi ile yakından ilişkilidir. Maltodekstrin içindeki indirgeyici şeker bileşimi, onun tatlılığını, viskozitesini, higroskopikliğini ve diğer özelliklerini etkileyecektir.
Maltodekstrinler, karbonhidratların veya şekerlerin kimyasal muamelesinden (hidroliz) sentezlenir. Kaynak karbonhidrat mısır, mısır, buğday, pirinç veya tapyoka olabilir. Maltodekstrin tatlı tadı yoktur. Maltodekstrin, pudingler, kremalar, jelatinler, soslar ve salata soslarında koyulaştırıcı veya dolgu maddesi olarak kullanılır. Fazla tatlılığı olmadığı için konserve meyvelerde, tatlılarda ve toz içeceklerde suni tatlandırıcılar ile tatlılığını arttırmak için kullanılabilir. İşlenmiş gıdaların raf ömrünü en üst düzeye çıkarmak için koruyucu olarak da kullanılabilirler.
Maltodekstrin, yüksek glisemik indeksli, yüksek oranda işlenmiş bir gıda katkı maddesidir; bu nedenle, tüketimi kan şekeri seviyesinde ani bir artışa neden olabilir. Şeker hastaları bunu not etmelidir.
Mısır, buğday, pirinç, patates ve tapyoka nişastasından elde edilen nişasta küçük moleküllere parçalanır. Nişasta molekülleri su ve enzimlerin yardımıyla daha da kesilir. Hidrolizden sonra, yan ürünler saflaştırılır ve bir toza dönüştürmek için püskürtülerek kurutulur.
Maltodekstrinin kullanım alanları nelerdir?
Maltodekstrin esas olarak gıda katkı maddesi olarak kullanılır.
İşlenmiş yiyecekleri kalınlaştırın veya toplu olarak ekleyin.
Yapay tatlandırıcılar ile kombine edildiğinde bazı gıda ürünlerinin tatlılığını arttırın.
Gıda ürünlerinin raf ömrünü koruyucu olarak en üst düzeye çıkarın.
Belirli gıda ürünlerinin dokusunu güçlendirin.
Maltodekstrin, patates, mısır, buğday veya arpa gibi nişastalardan hidroliz yoluyla üretilir.
Maltodekstrin karmaşık bir karbonhidrattır, yani uzun bir karbonhidrat zinciri oluşturmak için birden fazla basit şekeri birleştirir. Şekerler ve karbonhidratlar yakından ilişkilidir ve maltodekstrin, 3 ila 20 dekstroz eşdeğeri (DE) derecesini korurken, bir gıda etiketinde bir karbonhidrat olarak sınıflandırılacak kadar karmaşıktır.
DE derecesi, tatlılık, glikoz zincirlerinin uzunluğu, çözünürlük ve ısı direnci ile ilgilidir. DE 10'un altında maddeler dekstrin olarak kabul edilir. Dekstrinler uzun glikoz zincirlerine, düşük tatlılık değerlerine, düşük çözünürlüğe ve yüksek ısı direncine sahiptir.
Uygun bir enerji kaynağı olduğu için maltodekstrin, vücut geliştiriciler ve dayanıklılık sporcuları tarafından enerjiyi hızlı bir şekilde aç hücrelere yönlendirmek için düzenli olarak kullanılır.
Bira endüstrisinde, içeceğin alkol içeriğini veya aromasını değiştirmeden nihai ürünün özgül ağırlığını artırmak için bira yaşlanırken maltodekstrin eklenir. Maltodextrin ayrıca biranın "ağızdaki hissini" iyileştirir, tüketicilerin beğendiği köpüklü kafayı korur ve içecek kuruluğunu azaltır.
Maltodekstrinin en yaygın kullanımı, örneğin yulaf ezmesine, soslara ve salata soslarına hacim ve doku kattığı ve genel görünümünü iyileştirdiği bir gıda koyulaştırıcıdır.
Şeker ikameleri, geleneksel sofra şekeri ile 1:1 ölçülmez. Tüketicilerin, genellikle büyük ölçüde azaltılmış bir hacimde sakarozdan çok daha tatlı olan çok fazla şeker ikamesi eklemesini önlemek için, şeker ikamelerine, kullanımlarını şekere eşitlemek için daha fazla yığın vererek maltodekstrin eklenir.
Gıda endüstrisinde olduğu gibi, farmasötiklerde de maltodekstrin dolgu maddesi görevi görür. Kapsüller genellikle maltodekstrin içerir, çünkü ilaçları stabilize ederken tıbbi içeriği ne ekler ne de azaltır.