1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

SODYUM MOLİBDAT

Eşanlamlı: Molibdik asit sodyum tuzu dihidrat

CAS Numarası: 10102-40-6
Doğrusal Formül: Na2MoO4 · 2H2O
Moleküler Ağırlık: 241.95
EC Numarası: 231-551-7

Sodyum Molibden Oksit Dihidrat, Disodyum molibdat dihidrat, Molibdik asit sodyum tuzu dihidrat, Sodyum molibdat (VI) dihidrat, Sodyum dioksido (diokso) molibden hidrat (2: 1: 2)


Sodyum molibdat, Na2MoO4, molibden kaynağı olarak faydalıdır.
Genellikle dihidrat, Na2MoO4 · 2H2O olarak bulunur.

Molibdat (VI) anyonu tetrahedraldir. Her bir anyonla iki sodyum katyonu koordine olur.

Sodyum molibdat ilk olarak hidrasyon yöntemi ile sentezlendi.
MoO3'ün 50–70 ° C'de sodyum hidroksit içinde çözülmesi ve filtre edilen ürünün kristalize edilmesi ile daha uygun bir sentez yapılır.
Susuz tuz 100 ° C'ye ısıtılarak hazırlanır.

disodyum dioksido-dioksomolibden
disodyum molibdat
disodyum; dioksido (diokso) molibden
molibdik asit (H2MoO4), disodyum tuzu
molibdik asit disodyum tuzu
molibdik asit, disodyum tuzu
sodyum molibdat (VII) dihidrat

Kullanımlar
Tarım sektörü gübre olarak yılda 1 milyon pound kullanıyor.
Özellikle molibden eksikliği olan topraklarda brokoli ve karnabaharda kamçı kuyruğunun tedavisi için kullanılması önerilmiştir.
Bununla birlikte, 0,3 ppm sodyum molibdat seviyesinde, hayvanlarda, özellikle sığırlarda bakır eksikliklerine neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır.
Sodyum Molibdat, enzimler için bir kofaktör olarak bitki ve hayvanların metabolizması ve gelişimi için gerekli olan kristal bir tozdur. (NCI)

Oksitleyici olmayan anodik bir inhibitör olduğu için endüstride korozyon inhibisyonu için kullanılır.
Sodyum molibdat ilavesi, nitrit-amin ile inhibe edilen sıvıların nitrit gereksinimini önemli ölçüde azaltır ve karboksilat tuzlu sıvıların korozyon korumasını iyileştirir.

Galvanik korozyonun bimetalik yapı nedeniyle potansiyel olduğu endüstriyel su arıtma uygulamalarında sodyum nitrit yerine sodyum molibdat uygulaması tercih edilir.
Sodyum molibdat, düşük ppm molibdat dozajının dolaşımdaki suyun daha düşük iletkenliğine izin vermesi bakımından avantajlıdır.
50-100 ppm seviyelerindeki sodyum molibdat, 800+ ppm seviyelerinde sodyum nitrit ile aynı seviyelerde korozyon inhibisyonu sunar.
Daha düşük sodyum molibdat konsantrasyonları kullanılarak, iletkenlik minimumda tutulur ve böylece galvanik korozyon potansiyelleri azaltılır Molibden kimyasalları tarım, yağlayıcı, pigment ve boya ve su arıtma endüstrilerinde yaygın olarak kullanılan özel bir hammaddedir.
Su arıtmada, sodyum molibdatın (Na2MoO4) açık devridaimli soğutma sistemlerinde ve kapalı devridaim soğutma sistemlerinde üstün bir korozyon önleyici olduğu kanıtlanmıştır.
Genellikle daha düşük seviyelerde ve inorganik ve organik fosfatlar gibi diğer inhibitörlerle kombinasyon halinde uygulanır.
Hem yumuşak hem de sert suda çok etkili bir inhibitör olmanın yanı sıra, molibdatlar termal olarak kararlıdır ve ayrıca oksijen varlığında mükemmel pasifatördür.
Ayrıca molibdat muameleleri çevre için daha güvenlidir ve fosfat ve / veya çinko deşarjının sınırlı olduğu yerlerde en uygun yöntem olabilir.

Endüstriyel su arıtma uygulamalarında, sodyum molibdat, sodyum nitrite karşı bimetalik yapı sistemlerinde en iyi korozyon korumasını sunar.
Bu karışık metalurjili soğutma sistemlerinde, yüksek galvanik korozyon potansiyeli vardır.
Sodyum molibdat, daha düşük ppm (s) 'de dozlandığından sodyum nitrit kullanımına göre bir avantaj sağlar ve bu, dolaşımdaki suyun daha düşük iletkenliğine izin verir.
Soğutma suyundaki düşük iletkenlik seviyeleri nedeniyle, galvanik korozyon potansiyeli büyük ölçüde azalır.
(50-100 ppm seviyelerindeki Sodyum Molibdat, 800+ ppm seviyelerinde sodyum nitrit ile aynı seviyede korozyon inhibisyonu sunar.)

Emniyet
Sodyum molibdat, alkali metallerle, en yaygın metallerle ve oksitleyici maddelerle uyumsuzdur.
Erimiş magnezyum ile temas ettiğinde patlayacaktır. İnterhalojenlerle (örneğin, brom pentaflorür; klor triflorür) şiddetli bir şekilde reaksiyona girecektir.
Sıcak sodyum, potasyum veya lityum ile reaksiyonu akkor halindedir.


Sodyum Molibdat Dihidrat çoğu ciltte genellikle hemen bulunur.
Hidrat veya susuz formlar satın alınabilir. Yüksek saflık, mikron altı ve nano toz formları düşünülebilir.
ATAMAN, uygulanabilir olduğunda, Mil Spec (askeri sınıf) dahil olmak üzere birçok standart sınıfa satış yapar; ACS, Reaktif ve Teknik Sınıf; Gıda, Tarım ve İlaç Derecesi; Optik Sınıf, USP ve EP / BP (Avrupa Farmakopesi / İngiliz Farmakopesi) ve ilgili ASTM test standartlarını takip eder.
Tipik ve özel paketleme mevcuttur.
İlgili ölçüm birimlerini dönüştürmek için bir Referans Hesaplayıcı olduğu gibi ek teknik, araştırma ve güvenlik (MSDS) bilgileri mevcuttur.

Kazan besleme suyu sistemleri için sodyum molibdat korozyon önleyici:

Molibdat içeren korozyon önleyici motorlar, artan sayıda ticari uygulamada daha çekici hale gelmektedir.

Sodyum molibdat, çevreye zarar vermezken devridaim soğutma suyu sistemlerinde düşük karbonlu çelik, bakır ve pirincin korozyonunu engeller.
Bu bileşikler ayrıca etkili su arıtımı için gerekli konsantrasyonda ekonomiktir.
Molibden, birçok yaşam formu tarafından çeşitli konsantrasyonlarda tolere edilir.
Molibden bileşikleri, ABD Halk Sağlığı Bülteni 293'te, Federal Tehlikeli Maddeler Etiketleme Yasası ve Mesleki Güvenlik ve Sağlık Yasası tarafından toksik olmayan olarak nitelendirilir.
Molibdat inhibisyonunun doğası tartışıldı. Molibdat adsorpsiyonla inhibe eder. Bu, tipik sularda çeliği korumak için damıtılmış suda koruma için gerekenden daha fazla molibdat kullanımını gerektirir.
Sodyum molibdat inhibisyonu, farklı bileşim ve pH değerlerine sahip sularda araştırılmıştır.
Sodyum molibdat içeren birkaç çok bileşenli inhibitör sistemi incelenmiştir.
Molibdatların genel demirli metaller korozyon önlemesinin ötesinde, önemli ticari çıkarımlara sahip olan çeşitli avantajları gösterilebilir.
Bunlar, çukur yayılmasının ve çatlak ve demir dışı metal korozyonunun inhibisyonlarını içerir.
Sodyum molibdatın bakırın korozyon inhibisyonu üzerindeki etkisi yumuşak suda incelenmiştir.
Havası alınmış yüksek klorür ve yüksek klorür + sodyum molibdat çözeltilerinde alüminyum ile potansiyodinamik polarizasyon deneyleri yapılmıştır.
Tek bir kimyasalın birden fazla metalin korozyonunu önleme kabiliyeti su arıtımında önemli avantajlara sahiptir.


Sodyum molibdat önemli bir molibden kaynağıdır ve çoğunlukla sodyum molibdat dehidrat olarak ortaya çıkar.
Kimyasal formülü Na2MoO4'tür. Molibdat anyonu tetrahedraldir ve her anyon için iki sodyum katyonu koordine edilir.

Sodyum Molibdat (Sodyum Molibdat Dihidrat), tarımsal gübreler, pigmentler, katalizörler, alev geciktiriciler, korozyon önleyiciler ve su arıtımı dahil olmak üzere imalatta yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sodyum Molibdat, tarımsal gübreler, pigmentler, katalizörler, alev geciktiriciler, korozyon önleyiciler ve su arıtımı dahil olmak üzere imalatta yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bitkiler ve hayvanlar için gerekli bir mikro besindir.
Bezelye, fasulye, mercimek, yonca ve yer fıstığı gibi hidroponik ve baklagil bitkilerinde yaygın olarak kullanılır.
Sodyum Molibdat, nitrojen alımını iyileştirir ve atmosferik nitrojenin bakteriler tarafından verimli bir şekilde sabitlenmesini destekler.

Sodyum Molibdat, düşük toksisitesinden dolayı endüstriyel su arıtımı dahil olmak üzere su arıtmada kullanılır.
Sodyum Molibdatın su arıtmadaki avantajı, düşük dozajlarda etkili olması, suyun düşük iletkenliğini muhafaza etmesi ve galvanik korozyon potansiyellerini azaltarak korozyonu önlemesidir.

Ayrıca galvanizleme ve cilalama dahil olmak üzere metal yüzey işlemi için kullanılır.
 
Disodyum molibdat olarak da bilinen Sodyum Molibdat dihidrat, Na2MoO4 kimyasal formülü ile kokusuz beyaz, kristal bir tozdur.
Saf molibden cevherinden üretilen bu ürün son derece yüksek bir kaliteye sahiptir.

Sodyum Molibdat, su arıtma endüstrisinde su arıtma ürünlerinde bir korozyon önleyici olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ayrıca tarımda bitkiler için bir mikro besin olarak kullanılır ve pigmentlerin, yağlayıcıların ve metal terbiye için bir katkı maddesinin imalat sürecinde kullanılır.

Korozyon önleyici olarak Sodyum Molibdat
Sodyum Molibdat, su ve soğutma sistemleri için çevreye duyarlı ideal bir korozyon inhibitörüdür.
Çeşitli sıcaklıklarda ve pH seviyelerinde çalışabilen sodyum molibdat, çeşitli sıcak veya soğuk ortamlarda kimyasal özelliklerde veya etkililikte hiçbir kayıp yaşamaz.
Kullanıldığında, hem açık hem de kapalı soğutma sistemlerinin soğutma suyunda bulunan demir, bakır ve alüminyum metallerin korozyonunu önleyebilir.

Tarımda Sodyum Molibdat
Sodyum molibdat, mükemmel bir toprak mikro besin maddesi olan ve sağlıklı bitki büyümesi için gerekli olan yararlı bir molibden kaynağı sunar ve onu tarım endüstrisinde popüler bir gübre seçeneği haline getirir.
Yaprak veya gübreleme uygulamaları için uygundur, mahsullere ve çiftlik hayvanlarına molibden sağlamak için küçük miktarlarda kullanılır.
Bakır eksikliklerini tedavi ederken sığır yemine sodyum molibdat da eklenir.



ÜRETİM
Sodyum molibdat ilk olarak hidrasyon işlemi ile üretildi.
Molibden trioksit 50-70 ° C sıcaklık aralığında sodyum hidroksit içinde çözülerek ve ardından filtrelenen ürünü kristalize ederek üretilebilir.
Nihai susuz ürün 100 ° C'ye ısıtılarak elde edilir.


MoO3 + 2NaOH + H2O → Na2MoO4 · 2H2O


Yukarıdaki reaksiyon, molibden trioksitin su ile birlikte sodyum molibdat üretmek için sodyum hidroksit ile reaksiyona girdiği üretim reaksiyonunu gösterir.


KULLANIMI
SU ARITMA
Sodyum molibdat, bimetalik yapısı nedeniyle galvanik korozyon potansiyelinin olduğu endüstriyel su arıtma işleminde sodyum nitrite göre tercih edilir.



Sodyum molibdat, 50-100 ppm aralığında tüketim kısıtlaması sunabilir. Oysa sodyum nitratın aynı tüketim kısıtlamasını sunması için 800 ppm seviyelerinde olması gerekir.
Daha düşük sodyum molibdat konsantrasyonları, düşük iletkenliği koruyacaktır ve bu nedenle galvanik tüketimin potansiyelleri azalacaktır.

 

TARIM
Tarım endüstrisi gübre olarak yılda yaklaşık yarım milyon kilogram sodyum molibdat kullanmaktadır.
Yapraklarda bulunan nitratların proteinlere ve amino asitlere dönüşümü için önemlidir.
Molibden, baklagillerin optimum büyümesi için gereklidir.

 

Bu kimyasal, topraktaki molibden eksikliğinden kaynaklanan brokoli ve karnabahar gibi bitkilerdeki kamçı kuyruğu bozukluğunu tedavi etmek için kullanılır.
Dozu sınırlar içinde olmalıdır, aksi takdirde hayvanlarda bakır eksikliğine yol açacaktır.

 

KİMYASAL TAKİP
Sodyum molibdat, tıbbi kimya ve biyokimyada uygulamalar bulur.
Maviye boyandığı renksiz post kromatografik analiz olan çok sayıda doğal organik kimyasalı izlemek için kullanılır.
Mavi renk molibden mavisi olarak bilinir.
 

KOROZYON ÖNLEME
Sodyum molibdat oksitleyici olmayan bir anodik inhibitördür ve bu nedenle korozyon inhibisyonunda kullanılır.
Bu kimyasal, nitrit amin ile inhibe edilen sıvılar tarafından nitrat ihtiyacını azaltır ve ardından karboksilat tuzlu sıvıların korozyon güvenliğini artırır.

 

ÖNLEMLER
Sodyum molibdat, oksitleyici maddeler, alkali metaller ve birçok normal metal ile uyumlu değildir.
Bu kimyasal sıvı magnezyum ile temas ettiğinde patlayabilir.
Brom pentaflorür ve klor triflorür gibi interhalojenlerle şiddetli reaksiyona girer.
Sodyum molibdat, sıcak lityum, sodyum veya potasyum ile işlendiğinde akkor reaksiyonlara neden olur.


Sodyum molibdat
Disodyum molibdat

CAS numarası
7631-95-0
10102-40-6 (dihidrat)


Kimyasal formül: Na2MoO4
Molar kütle: 205.92 g / mol (susuz)
241.95 g / mol (dihidrat)
Görünüm: Beyaz toz
Yoğunluk 3,78 g / cm3, katı
Erime noktası: 687 ° C (1,269 ° F; 960 K)
Suda çözünürlük: 84 g / 100 ml (100 ° C)
Kırılma indisi (nD): 1.714


Sodyum molibdat [Wiki]
12680-49-8 [RN]
231-551-7 [EINECS]
7631-95-0 [RN]
Dinatriumdioxido (dioxo) molibdaen [Almanca] [ACD / IUPAC Adı]
Dioxo (dioxydo) molibdène de disodium [Fransızca] [ACD / IUPAC Adı]
Disodyum dioksido (diokso) molibden [ACD / IUPAC Adı]
Molibden, diolatodiokso-, sodyum tuzu (1: 2) [ACD / Endeks Adı]
sodyum molibdat (susuz)
Sodyum Molibdat, susuz
[7631-95-0]
10102-40-6 [RN]
106463-33-6 [RN]
14666-91-2 [RN]
231-107-2 [EINECS]
disodyum diketo-dioksido-molibden
disodyum dioksido-dioksomolibden
disodyum dioksido-diokso-molibden
Disodyum molibdat
disodyum tetraoksomolibdat
disodyum; dioksido (diokso) molibden
EINECS 231-551-7
Molibdat (MoO42-), disodyum (T-4) -
Molibdat (MoO42-), disodyum, (β-4) -
Molibdat disodyum
Molibdik asit (H2MoO4), disodyum tuzu
Molibdik asit (H2MoO4), disodyum tuzu (8CI)
MOLİBDİK ASİT DİSODYUM TUZU
Molibdik asit, disodyum tuzu
Na2MoO4
Natriummolybdat [Almanca]
Natriummolybdat
Natriummolybdat [Almanca]
sodyum dioksido (diokso) molibden
sodyum molibdat (anh.)
Sodyum molibdat (Na2MoO4)
Sodyum molibdat (VAN)
Sodyum Molibdat% 35 Çözelti
Sodyum Molibdat ACS
Sodyum Molibdat Susuz
Sodyum Molibdat Kristalleri, Teknik Sınıf
Sodyum molibdat dihidrat
Sodyum Molibdat Dihidrat (Teknik Sınıf)
Sodyum Molibdat Çözeltisi% 35
Sodyum molibdat (VI)
Sodyum Molibdat, ACS Sınıfı
sodyum ortomolibdat
sodyum molibdat




Sodyum molibdat
Disodyum molibdat
7631-95-0
Sodyum molibdat (VI)
Molibdat disodyum
Natriummolybdat
sodyum molibden oksit
Molibdik asit, disodyum tuzu
Natriummolybdat [Almanca]
Sodyum molibdat (VAN)
Sodyum molibdat (Na2MoO4)
UNII-948QAQ08I1
CCRIS 5442
EINECS 231-551-7
NSC 77389
sodyum molibdat (susuz)
Molibdik asit (H2MoO4), disodyum tuzu
Molibdat (MoO42-), disodyum (T-4) -
disodyum; dioksido (diokso) molibden
948QAQ08I1
13466-16-5
Molibdat (MoO42-), disodyum (beta-4) -
Sodyum dimolibdat
Na2MoO4
Sodyum Molibdat Susuz
MoNa2O4
Molibdik asit (H2MoO4), disodyum tuzu
Molibden (sodyum olarak)
Anhidrik sodyum molibdat
disodyum tetraoksomolibdat
sodyum molibdat (anh.)
Molibdik asit, sodyum tuzu
EC 231-551-7
Sodyum Molibdat, susuz
Sodyum molibdat,> =% 98
Ddisodyum Molibdat Dihidrat
Sodyum Molibdat, ACS Sınıfı
Molibdat (MoO42-), sodyum (1: 2), (T-4) -
sodyum dioksido (diokso) molibden
Sodyum Molibdat% 35 Çözelti
Sodyum Molibdat Çözeltisi% 35
Sodyum molibdat, LR,> =% 99,5
Sodyum Molibdat Kristalleri, Teknik Sınıf
Sodyum Molibdat Dihidrat (Teknik Sınıf)
Molibdik asit (H2MoO4), disodyum tuzu (8CI)
Sodyum molibdat, susuz, toz, -100 gözenekli partikül boyutu,% 99.9 iz metaller esası

Diğer isimler
Molibdik asit (H2MoO4), disodyum tuzu, dihidrat
Molibdat (MoO42-), disodyum, dihidrat, (T-4) -
Sodyum Molibdat Susuz


Korozyon Önleyiciler hem açık hem de kapalı devridaimli soğutma suyu arıtma ürünlerinde kullanılır.
Benzotriazol (BZT) benzer, ancak daha az yaygın bir inhibitördür. Sodyum Molibdat ayrıca soğutma suyu arıtımında bir korozyon önleyici olarak kullanılır.
Molibden, sarı rengi nedeniyle dozaj ölçümlerini izlemek için hem inhibitör hem de eser kimyasal olarak kullanılır.

Sodyum Nitrit, demir ve çelik için bir başka yaygın metal korozyon inhibitörüdür ve tipik olarak, chiller sistemleri gibi kapalı devre soğutma suyu arıtma ürünlerinde kullanılır.
(Bu ürünlere eşlik eden diğer yardımcı ürünler, tampon / stabilizatör görevi gören ve aynı zamanda genel temizleme özelliklerine sahip olan boratlardır.)

Korozyon Engelleme:

KOROZYON ÖNLEME -
1939'da, iki patent ilk olarak, motorlu taşıt soğutucuları için korozyon inhibitörleri olarak kolayca çözünür sodyum, potasyum ve amonyum molibdatların kullanımını tanımladı.
Bu ve diğer inorganik molibdatlar, olumlu özellikleri ve davranışları nedeniyle şu anda en popüler korozyon önleyiciler arasındadır.
Molibdat bir anodik önleyicidir, yani metal korozyon hücresinin anot bileşeninin polarizasyonunu artırarak inhibe eder.
Temel olarak, Molibdat, demir, alüminyum ve bakırlı metallerin korozyonunu, kromat haricindeki diğer herhangi bir inhibitörden daha geniş bir pH aralığında inhibe eden şeffaf bir pasifleştirici film oluşturur.
Bunu, anodik siteleri bloke etmek ve gelişen metal oksit filmleri güçlendirmek için molibdat türleri olarak kaçan metal katyonları çökelterek yapar.
Ayrıca molibdat, "sıcak noktalar" veya artan sıcaklıklarla karşılaştığında kimyasal özelliklerini ve etkinliğini kaybetmez; klorlu sistemlerde veya klor, diğer inhibitörler gibi biyosit olarak kullanıldığında (örneğin Belcor 575) molibdat parçalanmaz.

Molibdatlar nadiren tek başına kullanılır, çünkü etkili korozyon geciktirme için gereken konsantrasyon seviyesi onu ticari olarak çekici kılar (örneğin 250 mg / L) - diğer anodik olarak aktif inhibitörlerde olduğu gibi, molibdat etkinliği artar ve diğer sinerjiklerle birleştirildiğinde konsantrasyon gereksinimi önemli ölçüde azalır. kimyasallar.
Bu sinerjistlerin en iyi bilinenleri arasında aminler (ör. Sikloheksilamin, DEAE), fosfonatlar (ör. HEDP, PBTC), azoller (ör. Toliltriazol, benzotriazol) ve çözünür çinko tuzları (ör. Çinko sülfat) bulunur.

Korozyonun engellenmesi için en büyük molibdat tüketimi, açık ve kapalı soğutma sistemlerinde soğutma suyunun arıtılmasıdır.

Ticari su arıtma programları, korozyonu, alg ve mikroorganizma büyümesini, pH düzenlemesini ve ölçek veya katı dispersiyonunu önlemek ve / veya kontrol etmek için genellikle dört veya beş başka bileşenle molibdat kullanır.
Bir bakır korozyon önleme işleminin tipik bir formülasyonu, korozyonu 0,021 mil / yıl oranına kadar geciktirmiştir. aşağıdaki gibidir:

Sodyum tolitriazol% 50 çözelti 1 mg / L
Sodyum molibdat dihidrat 5 mg / L
HEDP 3 mg / L
Çinko sülfat 2 mg / L

Molibdatlardan yararlanan diğer ürünler ve işlemler arasında hidrolik ve metal işleme sıvıları, geçici pas önleyici kaplamalar, mineral asitlerdeki paslanmaz çelikler için çukurlaşma önleyici, galvanizli çinko ve kalay levha için pasivasyon işlemleri, fosfat dönüştürme kaplaması için durulama, alüminyum anotlama işlemleri, sıcak dövme yağlayıcıları bulunur. , kazan suları, motor soğutucuları ve diğerleri


Çeliğe oldukça benzeyen parlak gri metal molibden, çok eski zamanlardan beri doğada bulunmakta, ancak sınırlı oluşundan dolayı her zaman son derece değerli görülmüştür.
Molibden, bir alaşım elementi ve metalik bir kaplama olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Moly oksitleri, petrokimya, su ve kimyasal arıtma dahil olmak üzere birçok endüstride kullanım alanı bulmaktadır.

Moly bileşikleri ve kullanımları:

Molibden disülfür veya Molibdenit, doğal olarak oluşan bir cevherdir ve molibdatlar bu cevherden yapılan kimyasal ürünlerdir.
Formülasyon, kükürt atomlarının oksijen atomları ile değiştirilmesiyle yapılır ve bu, molibdik asit veya saf molibdik oksit oluşumuna yol açar.
Hangi bazın kullanıldığına ve hangi koşullar altında bazlaştırmanın yapıldığına bağlı olarak, birden fazla molibdat üretilebilir ve en yaygın olanlar arasında saf molibdat dihidrat ve amonyum dimolibdat bulunur.

Molibdik oksit birkaç kullanım alanı bulur - belirli çelik türlerinde bir bileşen olarak, diğer molli bileşiklerin üretimi için ve en önemlisi, korozyon önleyici formülasyonlar şeklinde su arıtma tesislerinde bir kimyasal olarak.
Çelik ve alüminyumda korozyonun önlenmesine yardımcı olabilir ve kazanlar ve su ısıtma sistemleri gibi suyun ısıtılması gereken yerlerde en yaygın olarak sodyum molibdat kullanılır.


Molibdatların korozyon inhibitörü olarak kullanımı:

Molibdatların korozyon önleyiciler olarak kullanımıyla ilgili en eski patentler, motorlu motorlu taşıtlar için soğutma sıvıları için uygun oldukları düşünülen 1939 yılına kadar uzanmaktadır. Son çalışmalar molibdatın anodik bir inhibitör olduğunu kanıtlamıştır - bu, polarizasyonu artırarak hücrelerde korozyona neden olan anot bileşenini inhibe ettiği anlamına gelir.
Basit bir ifadeyle, molibdat doğru koşullar altında kullanıldığında alüminyum, demir ve bakır metallerin neden olduğu korozyonu önleyen koruyucu bir tabaka oluşturur.
Daha da önemlisi, molibdatlar, klor içeren sistemlerde yüksek sıcaklıklarla veya bozulmalarla karşılaştıklarında kimyasal özelliklerini veya etkinliklerini kaybetmezler.

Molibdat kullanmanın belki de en büyük avantajı, etkili korozyon inhibitörleri olarak kabul edilmek için çok düşük konsantrasyon seviyelerinin gerekmesidir.
Molibdatların korozyon inhibisyonu için en yaygın kullanımı açık ve kapalı su soğutma sistemleridir.
Tipik bir ticari arıtma programında, korozyonu önleyecek, pH seviyelerini düzenleyecek, yosun veya diğer mikroorganizmaların büyümesini kontrol edecek kombinasyon olacağından molibdatla birlikte dört ila beş başka bileşik kullanılabilir.

Su arıtma kimyasallarında neden molibden bileşiklerinin kullanıldığına geçelim:

Ofis binaları, hastaneler ve diğer bu tür ticari kurumlar gibi çoğu büyük ölçekli ticari kompleks, bir soğutma kulesinin bazı versiyonlarını kullanacaktır.
Binadaki HVAC sistemleri aracılığıyla üretilen ısının atılması gerekir ve bu, soğutma kuleleri ve buharlaşma süreci aracılığıyla gerçekleşir.
Buharlaşma gerçekleştiğinde, mineral tuzlarının bir konsantrasyonu vardır ve daha sonra bu tuzların çözünürlük seviyeleri doyma noktasına ulaşır, pullar oluşturmaya başlarlar.
Soğutma kulelerindeki su birkaç kez geri dönüştürülebilir, ancak her zaman belirli kimyasallara ihtiyaç vardır, çünkü su ile her zaman korozyon ve mantar veya mikrobiyal birikme olasılığı vardır.
Korozyon önleme için en yaygın olarak kullanılan kimyasal ürünlerden bazıları, kireç önleme için nitrit, borat ve silikat ve fosforik asidi içerir.

Kapalı su sistemleri için sodyum molibdat kullanımı uzun süredir kabul gören bir uygulamadır ve yalnızca korozyonu önlemekle kalmaz, aynı zamanda soğutma kulesi yaşam döngülerinin uzamasına da yardımcı olur.
Sodyum molibdat, düşük karbonlu çelik, bakır ve pirincin yanı sıra devridaim temelinde çalışan ve çevre açısından güvenli olan soğutma suyu sistemlerinde korozyonu engeller.
Önceden, kullanılan kromattı, ancak kromatın toksik olduğu tespit edildiğinde yasaklandı ve molibden kullanımının artmasına neden oldu.

Bu molibdat bileşikleri yalnızca birkaç ticari uygulamaya sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda su arıtması söz konusu olduğunda en ekonomik oldukları kabul edilir; Onu en uygun seçenek yapan şey molibdenin çoğu formda insanlar için güvenli ve toksik olmamasıdır.
Çalışmalar ve denemeler, sodyum molibdatın etkinliğinin, kullanılan su bileşimine ve diğer su arıtma kimyasallarına bağlı olarak değişebileceğini göstermiştir.


MOLİBDİK OKSİT VE MOLİBDATLARIN KULLANIMLARI NELERDİR?

Molibdik oksit, bazı çelik türlerinin bir bileşeni olarak, bir su arıtma kimyasalı olarak ve ayrıca diğer molibden bileşiklerinin üretimi için bir reaktif olarak kullanılır.
Molibdik oksidin çelikte bir bileşen ve su arıtma kimyasalları olarak birincil işlevi korozyonun önlenmesidir.


Molibdatlar ayrıca çelik ve alüminyum için çok iyi korozyon inhibitörleridir ve bu ürünler aynı zamanda su arıtma uygulamalarında da kullanılmaktadır.
Özellikle, sodyum molibdat genellikle kazan ve ısıtma sistemi su arıtma kimyasal formülasyonlarında kullanılır.
Sodyum molibdatların başka bir kullanımı, özellikle baklagiller için gübre formülasyonunda biyolojik olarak kullanılabilir bir molibden kaynağıdır.


Amonyum molibdatlar da bazen korozyon inhibitörleri olarak kullanılır ve bazen biyolojik olarak kullanılabilir bir molibden kaynağı olarak kullanılır.
Bu malzemeler ayrıca endüstriyel kimyasal imalatta katalizde kullanılır.


Tescilli Molibdat Bazlı Korozyon Önleyiciler
Tescilli molibdat bazlı korozyon inhibitörleri genellikle sulu bir sodyum molibdat çözeltisi, bir pH tamponu, muhtemelen bir dispersiyon ajanı ve bir azolden oluşur.
Bu inhibitörler, içme suyu sisteminin doğrudan / dolaylı olarak ısıtılması / soğutulması için kullanılan bir sisteme eklenmemelidir.
Korozyon koruması, molibdat ve demir arasındaki kimyasal reaksiyonla oluşan koruyucu bir "bariyer" film ile sağlanır.
Bu nedenle, başlangıçta demir yüzeyinin makul ölçüde temiz ve korozyon ürünlerinden arındırılmış olması gerekir.


Bununla birlikte, telafi aşırı veya sürekli ise, sisteme uygulanan sertlik molibdatı çökeltecek ve böylece sistemdeki demir materyalinin artmış inhibitör talebi ve korozyona neden olacaktır.
Ayrıca, kanalizasyon sistemine deşarj edilen toplam atık sudaki molibden konsantrasyonu, aşağıda belirtilen maksimum 5 mg / l Mo limitinden az olması gerektiğinden

Su Arıtma Programı Çevre Rehberi, molibdat bazlı korozyon inhibitörleri yüksek çevresel etkiye sahiptir.
Tipik olarak, sistemde 50-150 ppm Mo'luk bir molibden konsantrasyonu muhafaza edilir ve pH ve TDS seviyeleri, maksimum 9.0-10.5 ve 2500 mikromhos / cm'lik ilgili aralıklarda tutulur.







Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.