1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

PERACETIC ACID (peracetic acid)

Perasetik asit, güçlü, keskin buruk kokusu olan renksiz bir sıvıdır.
Bakterisit ve fungisit olarak özellikle gıda işlemede kullanılır; kaprolaktam ve gliserol yapımında bir reaktif olarak; epoksi bileşikleri hazırlamak için bir oksidan olarak; bir ağartma maddesi olarak; bir sterilize edici ajan; ve polyester reçineler için bir polimerizasyon katalizörü olarak.

Perasetik asit, asetik asit, hidrojen peroksit ve sudan oluşan bir dengeden oluşur. Oksitleyici bir ajan olarak hareket ettiği, proteinleri denatüre ettiği ve hücre duvarlarını bozduğu düşünülmektedir.

Perasetik asit (peroksiasetik asit veya PAA olarak da bilinir), CH3CO3H formülüne sahip organik bir bileşiktir.
Bu organik peroksit, asetik asidi andıran karakteristik buruk kokusu olan renksiz bir sıvıdır. Oldukça aşındırıcı olabilir.

Perasetik asit veya peroksiasetik asit (PAA), proteinin denatürasyonu, hücre duvarı geçirgenliğinin bozulması ve proteinler, enzimler ve diğer metabolitlerdeki sülfhidril ve kükürt bağlarının oksidasyonu yoluyla hidrojen peroksit ile hemen hemen aynı şekilde işlev gören bir oksitleyici ajandır.


Perasetik asit, gram pozitif ve gram negatif bakterileri, mantarları ve mayaları 5 dakikadan daha kısa sürede 100 ppm'den daha az bir hızda etkisiz hale getirecektir. Organik madde varlığında 200 ila 500 ppm gereklidir. Virüsler için doz aralığı geniştir (12 ila 2250 ppm), poliovirüs maya ekstraktında 15 dakikada 1500 ila 2250 ppm inaktive edilmiştir. 50 ° C ila 56 ° C sıcaklıkta perasetik asit kullanan bir işleme sistemi, perasetik asit ve işleme sistemiyle uyumlu olan ve yasal olarak pazarlanan diğer geleneksel sterilizasyon yöntemleriyle sterilize edilemeyen ısıya duyarlı yarı kritik ve kritik cihazları işlemek için kullanılabilir. bu tip cihaz için onaylanmıştır (örneğin, buhar, hidrojen peroksit gaz plazma, buharlaştırılmış hidrojen peroksit). İşlemeden sonra cihazlar hemen kullanılmalı veya yüksek seviyeli dezenfekte edilmiş endoskopa benzer şekilde saklanmalıdır.156-158 Sterilant,% 35 perasetik asit, filtrelenmiş ve maruz bırakılmış musluk suyu ile% 0.2'ye seyreltilir. ultraviyole ışığa. Bu işleme sisteminin önceki sürümüyle simüle edilmiş kullanım denemeleri mükemmel mikrobisidal aktivite göstermiştir, 74,158-161,162 ve üç klinik araştırma hem mükemmel mikrobiyal öldürmeyi hem de enfeksiyona yol açan klinik başarısızlık olmadığını göstermiştir.

Peroksiasetik veya perasetik asit, izolatörleri sterilize etmek için kullanılan ilk mikrop öldürücüydü ve etkinliği, düşük maliyeti ve çoğu plastikle uyumluluğu nedeniyle hala kullanılmaktadır. Parazit kistlerine ve eklembacaklı yumurtalarına nüfuz etmemesine rağmen, düşük konsantrasyonlarda ve sıcaklıklarda ve sıvı halde organik madde varlığında etkilidir (van der Gulden ve van Erp, 1972). Laboratuvar kimyasal tedarikçilerinden% 40 perasetik asit içeren bir sıvı olarak temin edilebilir. Perasetik asidin önemli bir avantajı, buhar ve sıvı fazlarda etkili olmasıdır (Block, 2001; Trexler, 1984). Oda sıcaklığında% 1-2'lik bir çözelti püskürtüldüğünde oluşan buhar, en dirençli bakteri ve küf sporlarını 15 dakika içinde etkisiz hale getirecek ve sıvının doğrudan uygulanması aynı etkiyi 1 dakika içinde gerçekleştirecektir (Trexler, 1984). Perasetik asit bazen% 4 konsantrasyonda kullanılır, ancak gerçek gnotobiyotik uygulamalardan bunun% 1'den daha etkili olduğuna dair bir kanıt yoktur (R. Orcutt, kişisel iletişim, Mart 2014). Buhar fazında optimum sporisidal aktivite% 80 bağıl nemde elde edilir. Perasetik asit solüsyonu her zaman kullanımdan hemen önce hazırlanmalıdır çünkü 24 saat içinde gücünün yaklaşık yarısını kaybeder. Otuz dakikalık temas süresi yeterlidir. Perasetik asit aşındırıcıdır ve gözleri, cildi ve solunum sistemini tahriş eder. Perasetik asit kullanan personel eldiven, tek kullanımlık giysiler ve kimyasal filtre kartuşlu tam yüz maskesi takmalıdır.

Perasetik asidin hidrojen peroksit ile birleştirilmesi sinerjik antimikrobiyal aktivite ile sonuçlanır (Block, 2001). % 1 hidrojen peroksit ve% 0.08 perasetik asit içeren kullanıma hazır bir sterilan solüsyon olan Spor-Klenz ™ (Steris Life Sciences), geniş sporisidal etkinliğe sahiptir ve Mycobacterium spp. 20 ° C'de 20 dakikalık temas süresinden sonra (Rutala ve diğerleri, 1991). Gnotobiyotikler için kabul edilen bir sterilant haline geldi. 1 saatlik bir temas süresi önerilir. Perasetik asit ve hidrojen peroksiti birleştiren başka ürünler de mevcuttur

Perasetik Asit
S.C. Gad, Encyclopedia of Toxicology'de (Üçüncü Baskı), 2014

Perasetik Asit (PAA), hastane endoskopi, sterilizasyon, kümes hayvanları ve et işleme, gıda işleme ve diğer birçok endüstride kullanılan oldukça aşındırıcı bir kimyasaldır. Bu sayfada kimyasal özellikleri, mikrobiyal aktiviteyi, kullanım uygulamalarını ve tehlikeleri ve riskleri ele alacağız. Çalışanları PAA'ya aşırı maruz kalmaktan korumak için sunduğumuz izleme çözümlerini veya Perasetik Asit için belirlenmiş düzenlemeleri kesinlikle arıyorsanız, diğer sayfalardan birini ziyaret edin.


Maruziyet ve Maruz Kalma İzleme
Güzergah esler ve yollar (çevresel salınım dahil)
Perasetik asit üretimi ve dezenfektan olarak kullanılması, çeşitli atık akışları yoluyla veya doğrudan çevreye salınmasına neden olabilir. Perasetik asidin olası yolları göz, deri, soluma ve yutmadır.

İnsan maruziyeti
Perasetik aside mesleki maruziyet, üretildiği veya kullanıldığı işyerlerinde bu bileşiğin solunması ve deri yoluyla temas yoluyla ortaya çıkabilir. İzleme ve kullanım verileri, genel popülasyonun, yiyeceklerin yutulması yoluyla ve perasetik asit ile işlenmiş ürünlerle deri teması yoluyla perasetik aside maruz kalabileceğini göstermektedir.

Çevresel maruziyet (hava, su, tortu, toprak ve biyotadaki verileri izleme)
Perasetik asit, ortamda formaldehit ve foto oksidan radikalleri içeren bir dizi fotokimyasal reaksiyon yoluyla oluşur. Bu bileşiğin suda yüksek çözünürlüğü, asit yağmurunda bir bileşen haline gelmesini sağlar.

Sanitizasyon
C.P. Chauret, Encyclopedia of Food Microbiology (İkinci Baskı), 2014

Perasetik Asitler
Perasetik asit, asetik asit ve hidrojen peroksidin reaksiyona girmesiyle oluşan organik bir asittir. Çeşitli ticari formülasyonlar mevcuttur. Çözelti içinde perasetik asit çözülür ve asetik asit ve hidrojen peroksit oluşturur. Perasetik asit, gıdayla temas eden çeşitli yüzeylerde 150–200 ppm konsantrasyonlarda kullanılır. Biyofilmleri gidermede etkilidir ve daha soğuk sıcaklıklarda iyi çalışır. Perasetik asidin, hücresel proteinler ve enzimlerle reaksiyona girerek diğer oksitleyici maddelerle benzer şekilde işlev gördüğüne inanılmaktadır. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, 30 mg l-1'deki perasetik asidin, paslanmaz çelik ve polipropilen yüzeylerden S. aureus biyofilm hücrelerinin uzaklaştırılmasında 250 mg l-1 sodyum hipokloritten daha etkili olduğu gösterilmiştir. Başka bir çalışma, perasetik asit dezenfektanlarının paslanmaz çelik yüzeyler üzerinde sulu bir çözelti içinde asılı bakteri sporlarına karşı bir miktar sporosidal aktiviteye sahip olabileceğini düşündürmektedir. Ancak sporosidal aktivite, sulu bir süspansiyon olmadan paslanmaz çeliğe yapışan sporlara karşı minimaldi.

Köpekler ve Kediler İçin Enfeksiyon Kontrol Programları
Jane E. Sykes, J. Scott Weese, in Canine and Feline Enfeksiyon Hastalıkları, 2014

Perasetik asit
Perasetik asit, peroksijen bileşik ailesine aittir. Spesifik bir perasetik asit yeniden işleme sisteminde (Steris System 1, Steris) 50 ° C ila 56 ° C'de kullanıldığında,% 0,2'lik solüsyonlar çok kısa sürelerde (30 ila 45 dakika) sterilizasyon sağlar. Perasetik asit, organik madde varlığında aktiftir ve aslında uzaklaştırılmasını artırabilir. Bununla birlikte, kanın cihaza sabitlenmesini önlemek için sterilizasyondan önce endoskoplar yine de iyice temizlenmelidir. Sterilizasyondan sonra, işlemci aleti iyice durular. Perasetik asit stabildir ancak aşındırıcı olabilir ve zamanla endoskopların renginin değişmesine neden olabilir. Diğer kimyasal sterilizatörlere göre daha pahalıdır. Perasetik asit konsantreleri mukoza zarında tahrişe neden olabilir ve göz ve cilt için aşındırıcıdır, ancak% 0,2'lik çözeltiler genellikle tahriş edici değildir.

Alet Hazırlama, Sterilizasyon ve Antiseptikler
David E. Freeman, Jörg A.Auer, At Cerrahisinde (Dördüncü Baskı), 2012

Perasetik Asit
Perasetik asit veya peroksiasetik asit (PAA), proteinin denatürasyonu, hücre duvarı geçirgenliğinin bozulması ve proteinler, enzimler ve diğer metabolitlerdeki sülfhidril ve kükürt bağlarının oksidasyonu yoluyla hidrojen peroksit ile hemen hemen aynı şekilde işlev gören bir oksitleyici ajandır. 24 PAA, farklı kimyasal formülasyonlarla (Nu Cidex% 0.35, STERIS% 0.20, Anioxyde 1000 ve Sekusept Aktiv) çok sayıda marka adı altında mevcuttur. STERIS Corporation, STERIS System 18'de kullanılmak üzere% 35 peroksiasetik asit konsantresi olan STERIS 20 Sterilant Konsantreyi pazarlamıştır (Şekil 9-8). Artroskopik kamera ve teleskop bu sistemde 20 dakikalık bir döngüde işlenebilir, durulanabilir ve kurutulabilir. Esnek endoskopları da sterilize etmek için rutin olarak kullanılır. Bakterilerin, mantarların, virüslerin ve sporların manuel olarak kullanılması halinde yok edilmesi için 10 veya 15 dakikalık bir temas süresi ve% 0,09'dan fazla PAA konsantrasyonu önerilir.9 Glutaraldehit ile karşılaştırıldığında, PAA benzer veya hatta daha iyi bir biyosidal etkinliğe sahiptir personel için daha az rahatsız edici ve çevre için daha güvenli olduğu iddia edilmektedir. PAA, proteinleri sabitlemez ve bu nedenle bir biyofilm oluşturmaz. Glutaraldehit ile sertleştirilmiş materyali biyopsi kanallarından uzaklaştırma özelliğine sahiptir ve aktivitesi organik maddelerden olumsuz etkilenmez.

Olası olumsuz etkiler, 7.5 veya daha yüksek pH aralığında minimum etkilerle, uygulama çözeltisinin pH değeriyle güçlü bir şekilde bağlantılıdır. PAA, glutaraldehitten daha az kararlıdır, aşındırıcı olabilir ve güçlü, sirke benzeri bir kokuya sahiptir. PAA'nın daldırılabilir cihazlarda kullanıldığında ek dezavantajları vardır; Konsantre formda ciddi göz ve cilt hasarına neden olabilir, alüminyum eloksal kaplamayı matlaştırabilir, onunla muamele edilen aletler saklanamaz ve pahalıdır.9,27 PAA i


aynı zamanda zayıf bir kanserojendir.28 Bu nedenle, manuel daldırma yöntemleri kullanılırken, PAA yeterli havalandırma ve kişisel koruyucu önlemler ile kullanılmalıdır. PAA ayrıca endoskopların kozmetik renginin solmasına neden olur, ancak manuel olarak kullanılırsa herhangi bir işlevsel hasar olmaz; STERIS System 1 sterilizatöründe bu sorun yoktur, çünkü yeterli durulama otomatiktir.

İlaçların Sterilizasyonu
Shruti Moondra, ... Rakesh K. Tekade, Dozaj Formu Tasarım Parametreleri, 2018

14.10.5.1 Perasetik Asit
Perasetik asit şu anda birkaç sterilizasyon prosedüründe kullanılmaktadır. İzolatörler ve buhar fazı üreticileri gibi ürünlerin dekontaminasyonu, dezenfeksiyonu veya sterilizasyonu için perasetik asit kullanıldı. Suda çözünebilen perasetik asit, keskin kokulu ve renksiz bir sıvıdır. Piyasada% 35 veya% 40 çözüm olarak var. Çoğunlukla kararsız ve kolayca parçalanabilir (oksijen, asetik asit ve hidrojen peroksit ve su dahil diğer bozunma ürünleri ile temas ettiğinde) bulunur.

FABRİKADA TEMİZLİK İŞLEMLERİ | Dezenfektan Türleri
J. Fisher, Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition'da (İkinci Baskı), 2003

Perasetik asit
Perasetik asit 1955 yılında piyasaya sürüldü. Malzeme bir denge karışımı olarak sağlandı:

Suda çözünür ve tamamen biyolojik olarak parçalanabilir, zararsız ürünlere dönüşür:

Sağlandığı şekliyle perasetik asit aşındırıcıdır ve sirke gibi çok rahatsız edici bir kokusu vardır; Bu özelliklerden dolayı, kullanılması hoş değildir ve manuel kullanım tavsiye edilmez. Köpürmez olduğu için CIP için uygundur.

Perasetik asit oldukça reaktif bir malzemedir. Kullanımdaki bir çözelti olarak, çok kararlı değildir ve organik malzemelerle reaksiyona girecektir. Perasetik asit, kauçuk contalar gibi bitki malzemelerine saldırabilir ve daha yüksek konsantrasyonlarda korozyon bir sorun olabilir.

Perasetik asit, bakteri sporları ve virüsleri içeren geniş bir antimikrobiyal spektruma sahiptir. Bu aktivite hızlıdır ve ortam sıcaklığından daha düşük sıcaklıklarda tutulur.

Hastane Atıklarının Dezenfeksiyonu, Sterilizasyonu ve Kontrolü
William A. Rutala, David J. Weber, Mandell, Douglas, and Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases (Sekizinci Baskı), 2015

Perasetik Asit
Perasetik veya peroksiasetik asit, tüm mikroorganizmalara karşı çok hızlı bir etki ile karakterize edilir. Perasetik asidin özel bir avantajı, zararlı bozunma ürünlerinin (yani asetik asit, su, oksijen, hidrojen peroksit) olmamasıdır; organik materyalin uzaklaştırılmasını artırır155 ve hiçbir kalıntı bırakmaz. Organik madde varlığında etkili kalır ve düşük sıcaklıklarda bile sporisidaldir. Perasetik asit bakır, pirinç, bronz, düz çelik ve galvanizli demiri aşındırabilir, ancak bu etkiler katkı maddeleri ve pH modifikasyonları ile azaltılabilir.


IUPAC adı: Ethaneperoxoic acid. Diğer isimler: Peroksiasetik asit; Asetik peroksit; Asetil hidroperoksit; Proxitane.CAS Numarası: 79-21-0; EC Numarası: 201-186-8; PERASETİK ASİT
Peroksiasetik asit; Ethaneperoxoic acid; 79-21-0; ethaneperoxoic acid; PAA; PERASETİK ASİT

Asetik peroksit
Asetil hidroperoksit
Asit perasetiği
Asit peroksiasetiği
Acido peroxiacetico
Desoxon 1
Estosteril
Hidroperoksit, asetil
Kyselina peroxyoctova
Monoperasetik asit
Osbon AC
PAA


Perasetik asit, 8.2'lik bir pKa ile ana asetik asitten daha zayıf bir asittir.

Eter, sülfürik asitte çok çözünür; etanolde çözünür

Perasetik asit endüstriyel olarak asetaldehitin otoksidasyonu ile üretilir:

O2 + CH3CHO → CH3CO3H
Asetik asidin hidrojen peroksit ile güçlü bir asit katalizörüyle işlenmesi üzerine oluşur:

H2O2 + CH3CO2H ⇌ CH3CO3H + H2O
Alternatif olarak, asetil klorür ve asetik anhidrit, daha düşük su içeriğine sahip bir asit çözeltisi oluşturmak için kullanılabilir.

Dezenfektanlar Perasetik asit
Perasetik asit

Perasetik asit (C2H4O3) sulu bir çözelti içinde asetik asit (CH3COOH) ve hidrojen peroksit (H2O2) karışımıdır.
Delici bir kokuya ve düşük pH değerine sahip parlak, renksiz bir sıvıdır (2,8).
Perasetik asit, hidrojen peroksit ve asetik asit arasındaki bir reaksiyonla üretilir:

O O
|| ||
CH3-C-OH + H2O2 -> CH3C-O-OH + H2O

asetik asit + hidrojen peroksit -> perasetik asit

Perasetik asit ayrıca asetaldehidin oksidasyonu ile de üretilebilir. Perasetik asit genellikle% 5-15'lik konsantrasyonlarda üretilir.
Perasetik asit suda çözüldüğünde hidrojen peroksit ve asetik aside parçalanır ve su, oksijen ve karbondioksite ayrışır.
Perasetik asit bozunma ürünleri toksik değildir ve suda kolayca çözülebilir.
Perasetik asit çok güçlü bir oksidandır; oksidasyon potansiyeli, klor ve klor dioksitinkinden daha fazladır.

Perasetik asit uygulamaları nelerdir?

Perasetik asit, esas olarak bir temizleyici ve dezenfektan olarak uygulandığı gıda endüstrisinde kullanılmaktadır.
1950'lerin başından beri, meyve ve sebzelerden bakteri ve mantarların uzaklaştırılması için asetik asit uygulanıyordu.
Ayrıca gıda maddeleri için yeniden kullanılan durulama suyunun dezenfeksiyonu için kullanılmıştır.


Günümüzde perasetik asit, tıbbi malzemelerin dezenfeksiyonu ve kağıt hamuru endüstrilerinde biyo film oluşumunun engellenmesi için uygulanmaktadır.
Su arıtma sırasında dezenfektan olarak ve erik dezenfeksiyonu için kullanılabilir.
Perasetik asit, soğutma kulesi su dezenfeksiyonu için uygundur; biyolojik film oluşumunu etkili bir şekilde önler ve Legionella bakterilerini kontrol eder.

Perasetik asit dezenfeksiyonu nasıl çalışır?

Dezenfektan olarak perasetik asit, mikroorganizmaların dış hücre zarlarını okside eder.
Oksidasyon mekanizması elektron transferinden oluşur.
Daha güçlü bir oksidan kullanıldığında elektronlar mikroorganizmaya çok daha hızlı aktarılır ve mikroorganizmanın hızla deaktive olmasına neden olur.



Perasetik asit etkisi

Perasetik asit, çok çeşitli patojenik mikroorganizmaların deaktivasyonu için uygulanabilir. Ayrıca virüsleri ve sporları devre dışı bırakır. Perasetik asit aktivitesi, suda bulunan organik bileşiklerden neredeyse hiç etkilenmez.
Bununla birlikte, pH ve sıcaklık, peraktik asit aktivitesini etkiler. Perasetik asit, pH değeri 7 olduğunda, 8 ile 9 arasındaki bir pH aralığında olduğundan daha etkilidir.
15 ° C sıcaklıkta ve 7 pH değerinde, patojenleri etkili bir şekilde devre dışı bırakmak için 7 pH ve 35 ° C sıcaklıktan beş kat daha fazla perasetik asit gerekir.



Tahliye talepleri

Soğutma kulesi suyu bir nehirden veya gölden çekildiğinde ve kullanıldıktan sonra aynı su kütlesine boşaltılması gerektiğinde, belirli deşarj taleplerini karşılamalıdır.
Ek olarak, su sıcaklığı çok yüksek olmayabilir, çünkü ılık su, düşük oksijen içeriğine sahiptir ve bu da alg büyümesini destekler. Bu, balık ölümlerine ve suda biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden olabilir.


Perasetik asit, bazı çamaşır deterjanları tarafından yerinde üretilir.
Bu yol, bir alkalin hidrojen peroksit çözeltisi varlığında tetraasetiletilendiaminin (TAED) reaksiyonunu içerir.
Perasetik asit, hidrojen peroksitin kendisinden daha etkili bir ağartma maddesidir.
PAA ayrıca formaldehit ve foto-oksidan radikalleri içeren bir dizi fotokimyasal reaksiyon yoluyla çevrede doğal olarak oluşur.

Perasetik asit, stabilitesini korumak için her zaman asetik asit ve hidrojen peroksit ile karışım halinde çözelti halinde satılır.
Aktif bileşen olarak asit konsantrasyonu değişebilir.


Kullanımlar
Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı, perasetik asidi ilk kez 1985 yılında sert yüzeylerde iç mekan kullanımı için bir antimikrobiyal olarak tescil ettirdi.
Kullanım alanları arasında tarımsal tesisler, gıda işletmeleri, tıbbi tesisler ve ev banyoları bulunmaktadır.
Perasetik asit ayrıca süt ürünleri ve peynir işleme tesislerinde, gıda işleme ekipmanlarında ve bira fabrikaları, şarap imalathaneleri ve içecek fabrikalarındaki pastörizatörlerde kullanılmak üzere tescil edilmiştir.
Aynı zamanda tıbbi malzemelerin dezenfeksiyonunda, kağıt hamuru endüstrilerinde biyofilm oluşumunu önlemek için, su arıtıcı ve dezenfektan olarak uygulanmaktadır.
Perasetik asit, biyofilm oluşumunu önlediği ve Legionella bakterilerini etkin bir şekilde kontrol ettiği bir soğutma kulesi suyu dezenfektanı olarak kullanılabilir.
 Antimikrobiyal olarak perasetik asidin ticari adı Nu-Cidex'tir.

Avrupa Birliği'nde Peroksiasetik asit, 2013 yılında ABD Tarım Bakanlığı tarafından sunulmasının ardından EFSA tarafından rapor edildi.

Yüzeylerden fentanil analoglarını temizlemek için dekontaminasyon kitleri (diğerlerinin yanı sıra birçok polis kuvveti tarafından kullanıldığı gibi) genellikle perasetik asit üretmek için suyla karışan katı perasetil borat içerir.

Epoksidasyon
Daha fazla asidik perasitten (örneğin, m-CPBA) daha az aktif olmasına rağmen, çeşitli alkenlerin epoksidasyonu için çeşitli formlarda perasetik asit kullanılır.
Faydalı uygulamalar, doymamış yağlar, sentetik ve doğal kauçuklar ve pinen gibi bazı doğal ürünler içindir.
Çeşitli faktörler serbest asit veya sülfürik asit miktarını etkiler (ilk etapta perasidi hazırlamak için kullanılır).

Emniyet
Perasetik asit, güçlü bir oksitleyici ajandır ve cilt, gözler ve solunum sistemi için ciddi tahriş edicidir.


ECHA Bilgi Kartı 100.001.079


Özellikleri
Kimyasal formül: C2H4O3
Molar kütle: 76.05 g / mol
Görünüm: Renksiz sıvı
Yoğunluk: 1.0375 g / mL
Erime noktası: 0 ° C
Kaynama noktası: 105 ° C 25 C @ (1.6 kPa)
Asitlik (pKa): 8.2
Kırılma indeksi (nD): 1.3974
Viskozite: 3.280 cP

PERASETİK ASİT; Peroksiasetik asit; Ethaneperoxoic asit; 79-21-0; Estosteril; Asetik peroksit; Peroxoacetic asit; Monoperasetik asit; Osbon AC; Asetil hidroperoksit
Proxitane 4002; Desoxon 1; Hidroperoksit, asetil; Ethaneperoxic asit; Caswell No. 644; UNII-I6KPI2E1HD; Asit perasetiği [Fransızca]; CCRIS 686; Asit peroksiasetiği [Fransızca]
Acido peroxiacetico [İspanyolca]; Kyselina peroxyoctova [Çekçe]; EINECS 201-186-8; Asit perasetiği; Acido peroxiacetico; Asit peroksiasetiği; F50; Kyselina peroxyoctova
LCAP; Asetikperoksit; peraktik asit; asetik asit; Peroxacetic asit; Peroksiasetik asit, ağırlıkça yaklaşık% 35 çöz. seyreltilmiş asetik asit içinde stabilize edilmiş; asetik asit oksit
Peroksi asetik asit; AcOOH; Asesit (TN); ACMC-20egd0; CH3CO2OH; Ethaneperoxoic asit, 9CI; CH3C (O) OOH




Peracetic Asit Sterilizasyonu
Sağlık Tesislerinde Dezenfeksiyon ve Sterilizasyon Rehberi

Perasetik asit, organik toprak varlığında etkinliğini koruyan, oldukça biyosidal bir oksitleyicidir. Perasetik asit, endoskopik borulardaki yüzey kontaminantlarını (esas olarak protein) giderir.711, 717 Tıbbi, cerrahi ve dental aletleri kimyasal olarak sterilize etmek için perasetik asit kullanan otomatik bir makine (örneğin, endoskoplar, artroskoplar) 1988'de piyasaya sürüldü. Bu mikroişlemci kontrollü, düşük -sıcaklık sterilizasyon yöntemi, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygın olarak kullanılmaktadır.107 Sterilant,% 35 perasetik asit ve bir antikorozif madde, tek dozluk bir kap içinde sağlanır. Kap, kullanım sırasında, kapağı kapatmadan ve döngüyü başlatmadan hemen önce delinir. Konsantre perasetik asit, yaklaşık 50 ° C'lik bir sıcaklıkta süzülmüş su (0.2 mm) ile% 0.2'ye seyreltilir. Seyreltilmiş perasetik asit makinenin haznesi içinde dolaştırılır ve dış yüzeyleri, lümenleri ve aksesuarları dekontamine ederek endoskop kanallarından 12 dakika boyunca pompalanır. Üç adede kadar sert endoskop veya bir esnek endoskopun işlenmesine izin vermek için değiştirilebilir tepsiler mevcuttur. Yönlendirilmiş akışla tüm kanalların sulanması için çoğu esnek endoskop tipi için konektörler mevcuttur. Sert endoskoplar kapaklı bir kap içine yerleştirilir ve sterilan, lümenleri ya dolaşımdaki sterilantı içine daldırarak ya da lümen (ler) e doğrudan akışı sağlamak için kanal konektörlerini kullanarak doldurur (kanal konektörlerinin önemi için aşağıya bakın). Perasetik asit, kanalizasyon yoluyla atılır ve cihaz, filtrelenmiş suyla dört kez durulanır.

Süzülen suyun steriliteyi korumak için yetersiz olabileceğine dair endişeler artmıştır896. Sınırlı veriler, düşük seviyeli bakteriyel kontaminasyonun bir AER'de filtrelenmiş su kullanımını takip edebileceğini göstermiştir, ancak perasetik asit sistemi kullanan AER'ler hakkında hiçbir veri yayınlanmamıştır161. Temiz filtrelenmiş hava, fazla suyu uzaklaştırmak için makinenin haznesinden ve endoskop kanallarından geçirilir719. Herhangi bir sterilizasyon işleminde olduğu gibi, sistem yalnızca sterilantın temas edebileceği yüzeyleri sterilize edebilir. Örneğin, bronkoskopi ile ilgili enfeksiyonlar, bronkoskoplar yanlış konektör kullanılarak işlendiğinde meydana geldi155, 725. Bu olayların araştırılması, bronkoskopların uygun olmayan kanal konektörleri kullanıldığında ve üreticinin sağladığı yeniden işleme talimatları arasında tutarsızlıklar olduğunda yetersiz bir şekilde yeniden işlendiğini ortaya çıkardı. bronkoskop ve otomatik endoskop yeniden işlemcisinin üreticisi155. Sterilizasyona ulaşmak için kanal konektörlerinin önemi, sert lümenli cihazlar için de gösterilmiştir137, 856.

Üreticiler, prosesin etkinliğini sağlamak için hem kurulum sırasında hem de rutin olarak biyolojik monitörlerin (G. stearothermophilus spor şeritleri) kullanılmasını önermektedir. Üreticinin klipsi şeridi makinede belirlenen noktada tutmak için kullanılmalıdır çünkü daha geniş bir kelepçe sterilantın altında sıkışmış sporlara ulaşmasına izin vermeyecektir897. Bir araştırmacı, spor şeridini makine içinde tutmak için uygun klipsler kullanıldığında% 3'lük bir başarısızlık oranı bildirdi.718 Sıvı kimyasal sterilizatör için buhar sterilizasyonu veya ETO'yu izlemek için tasarlanmış biyolojik monitörlerin kullanımı, spor dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle sorgulanmıştır. Daha az geçerli izlemeye neden olabilecek filtre kağıdı şeritlerinden temizleme 898-901. İşlemci, yeni bir perasetik asit solüsyonu kabında tampon sistemi tespit edilmezse döngüyü otomatik olarak durduracak bir iletkenlik probu ile donatılmıştır. Aktif bileşenin> 1500 ppm olduğunu tespit eden bir kimyasal izleme şeridi, ek bir proses kontrolü olarak rutin kullanım için mevcuttur.


Aksiyon modu
Perasetik asidin etki mekanizmasına ilişkin yalnızca sınırlı bilgi mevcuttur, ancak diğer oksitleyici maddeler olarak işlev gördüğü düşünülmektedir, yani proteinleri denatüre eder, hücre duvarı geçirgenliğini bozar ve proteinler, enzimler ve diğer metabolitlerdeki sülfhidral ve kükürt bağlarını okside eder654 , 726.


Mikrobisidal Aktivite
Perasetik asit gram pozitif ve gram negatif bakterileri, mantarları ve mayaları <100 ppm'de <5 dakika içinde etkisiz hale getirecektir. Organik madde varlığında 200-500 ppm gereklidir. Virüsler için doz aralığı geniştir (12-2250 ppm), poliovirüs maya ekstraktında 15 dakikada 1500 ila 2250 ppm ile inaktive edilmiştir. Süspansiyondaki bakteri sporları 15 saniye ila 30 dakika içinde 500 ila 10.000 ppm (% 0.05 ila 1) ile inaktive edilir. 654

Simüle edilmiş kullanım denemeleri, mikrobisidal aktivite 111, 718-722 gösterdi ve üç klinik çalışma hem mikrobiyal öldürme olduğunu hem de enfeksiyona yol açan klinik başarısızlık olmadığını gösterdi90, 723, 724. Perasetik asit sistemini ETO ile karşılaştıran alfa ve meslektaşları gösterdi sistemin yüksek etkinliği. Sadece perasetik asit sistemi M'nin 6-log10'unu tamamen öldürebildi.


ycobacterium chelonae, Enterococcus faecalis ve B. atrophaeus sporları hem organik hem de inorganik bir tehdit ile.722 Diğer sterilizasyon süreçleri gibi, sürecin etkililiği de toprak zorlukları 902 ve test koşulları tarafından azaltılabilir.856

Kullanımlar
Bu otomatik makine, Amerika Birleşik Devletleri'nde tıbbi (ör., GI endoskoplar) ve cerrahi (ör. Esnek endoskoplar) aletleri kimyasal olarak sterilize etmek için kullanılır. Lümenli endoskoplar, sterilantın kontamine lümenle doğrudan temas etmesini sağlamak için uygun bir kanal konektörüne bağlanmalıdır.137, 856, 903 Olympus America, bu sistemi Olympus bronkoskopları ve gastrointestinal endoskopları yeniden işlemek için uyumlu bir ürün olarak listelememiştir (Olympus Amerika, 30 Ocak 2002, yazılı tebliğ).


Sanitizasyon
C.P. Chauret, Encyclopedia of Food Microbiology (İkinci Baskı), 2014

Perasetik Asitler
Perasetik asit, asetik asit ve hidrojen peroksidin reaksiyona girmesiyle oluşan organik bir asittir. Çeşitli ticari formülasyonlar mevcuttur. Çözelti içinde perasetik asit çözülür ve asetik asit ve hidrojen peroksit oluşturur. Perasetik asit, gıdayla temas eden çeşitli yüzeylerde 150–200 ppm konsantrasyonlarda kullanılır. Biyofilmleri gidermede etkilidir ve daha soğuk sıcaklıklarda iyi çalışır. Perasetik asidin, hücresel proteinler ve enzimlerle reaksiyona girerek diğer oksitleyici maddelerle benzer şekilde işlev gördüğüne inanılmaktadır. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, 30 mg l-1'deki perasetik asidin, paslanmaz çelik ve polipropilen yüzeylerden S. aureus biyofilm hücrelerinin uzaklaştırılmasında 250 mg l-1 sodyum hipokloritten daha etkili olduğu gösterilmiştir. Başka bir çalışma, perasetik asit dezenfektanlarının paslanmaz çelik yüzeyler üzerinde sulu bir çözelti içinde asılı bakteri sporlarına karşı bir miktar sporosidal aktiviteye sahip olabileceğini düşündürmektedir. Ancak sporosidal aktivite, sulu bir süspansiyon olmadan paslanmaz çeliğe yapışan sporlara karşı minimaldi.



Taze Gıda Endüstrisinde Perasetik Asit
Richard Warburton, ChemDAQ tarafından
Taze Gıda Endüstrisinde Perasetik Asit
Bugün gıda endüstrisindeki en büyük sorun gıda güvenliğidir; ve mikrobiyal kontaminasyon, gıda tedarikinin bir numaralı düşmanıdır. Perasetik asit gibi bileşiklerle kimyasal işlemler, mikrobiyal kontaminasyonun kontrolü için en etkili yöntemler arasındadır.

Perasetik asit, CH3C (O) OOH kimyasal formülüne sahiptir ve asetik asit ve hidrojen peroksitten oluşan bir denge karışımında oluşturulur.

CH3COOH + H2O2 CH3CO3H + H2O

Her bileşenin oranları bir üreticinin karışımından diğerine değişiklik gösterse de, hemen hemen her zaman asetik asit ve sirke içeren su çözeltisi kullanılır. Perasetik asit, 0.1 ppm civarında güçlü bir sirke benzeri kokuya sahiptir, ancak yaklaşık 1 ppm'nin üzerinde önemli ölçüde rahatsız edici hale gelir. Perasetik asit, hidrojen peroksitten bile daha etkili olan çok etkili bir antimikrobiyal bileşiktir.

Doğrudan gıdaya uygulanacak biyosidal kimyasal bakterilere karşı etkili olmasının yanı sıra zararlı kalıntı bırakmamalıdır. Perasetik asit çok reaktiftir ve hızla asetik asit (sirke içindeki asit), oksijen ve suya ayrışır. Bu süreç o kadar eksiksizdir ki, Çevre Koruma Ajansı (EPA) düzenlemeleri perasetik asit kalıntılarını, meyveler, sebzeler, ağaç yemişleri, tahıl taneleri, otlar ve baharatlar üzerinde uygulama başına 100 ppm'e kadar ve daha az solüsyon içeren gıda ürünlerindeki toleranslardan muaf tutar. Ekipmana 500 ppm uygulandı; [1] ve ABD Tarım Bakanlığı düzenlemeleri, perasetik asidin organik olarak NOP sertifikalı gıdalara doğrudan uygulanabilmesini sağlar. [2] İyi etkililik, esasen toksik kalıntı içermeyen, kolay uygulama (su çözeltisinde) ve nispeten düşük maliyetli bu özellikler, perasetik asidi yiyecek ve içecekle ilgili birçok endüstride giderek daha popüler bir antimikrobiyal haline getirmiştir. Perasetik asit karışımları ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından gıda ile temas eden yüzeylerde (21 CFR 178.1010) ve meyveler, sebzeler (21 CFR 173.315) ve et, kümes hayvanları ve deniz ürünleri (21) ile doğrudan gıda teması için dezenfektan olarak onaylanmıştır. CFR 173.370).

Şişeleme ve İçecek
Birçok şişeleme tesisi, mikrobiyal kontaminasyonu azaltmak için dezenfektan ve dezenfektan olarak perasetik asit kullanır. Perasetik asit ayrıca bira endüstrisi için dezenfektan olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Daha yeni trendlerden biri, hem kabın hem de şişenin sterilize edildiği aseptik ambalaj ile mikrobiyal kontaminasyonu tamamen ortadan kaldırmak yönünde olmuştur. Aseptik ambalaj, daha uzun raf ömrü ve daha düşük nakliye maliyetleri sunar ve süt ürünleri, düşük asitli ve yüksek asitli içecekler için kullanılır. [3, 4] Örneğin, büyük bir orta batı şirketi perasetik asit kullanarak aseptik olarak süt ürünleri üretir ve ürünlerini içinde herhangi bir yere gönderebilir. ABD, buzdolabına ihtiyaç duymadan, böylece nakliye maliyetlerini büyük ölçüde azaltır. Müşteri beklentilerini karşılamak için elbette ürünler markette satış noktasında soğutulmaktadır.

Taze Ürün
Patojenleri azaltmak için, en taze vejetablantimikrobiyal bir çözelti içinde yıkanır. Geleneksel bekleme modu klordur (sulu hipoklorit solüsyonu) ve son yıllarda perasetik asit yıkamalarına geçiş artmıştır. [5, 6] Marul, ıspanak ve çilek gibi meyveler gibi çoğu taze sebze, sevkiyattan önce toplandıktan sonra yıkanır. . [7] Ancak çilek gibi bazı ürünlerde çürümeye neden olan mantarın hasattan önce meyvede olduğu ve çilekleri hasattan birkaç gün önce işlemenin raf ömrünü uzattığı bilinmektedir. [8]

Etler, Kümes Hayvanları ve Deniz Ürünleri
Et üretim endüstrisinde, klor ve perasetik asit gibi antimikrobiyallerin, doğrudan ete uygulandıklarında patojen seviyelerini düşürmede çok etkili oldukları gösterilmiştir [9, 10] ve ABD'de artık doğrudan müdahale için kullanılmaktadırlar. [11]

Bazı araştırmalar, klorin / hipokloritin yağlar ve proteinlerle reaksiyona girerek çeşitli klorlu bileşikler [12] oluşturabileceğini ve bazıları potansiyel olarak kanserojen [13] olduğunu bulmuştur. Fasulye filizi ve lahana gibi sebzelerin sodyum hipoklorit ile muamelesinin bile, bilinen bir kanserojen kloroformu (CHCl3) ürettiği bulunmuştur. [14] Bununla birlikte, FDA, gıda üretiminde kullanılan konsantrasyonlarda önemli ölçüde kanserojen oluştuğuna inanmamaktadır ve klor ve hipoklorit, ABD'de taze ürün, et ve kümes hayvanlarına doğrudan müdahale için onaylanmıştır [15]

Sonuç olarak, Rusya ABD'den tavuk ithalatını yasakladı Perasetik asit kullanan müdahale bu soruna sahip değildir ve Haziran 2010'da Rusya, kümes hayvanı ithalatına getirdiği yasağı kaldırarak tavukların setilpiridyum klorür, peroksiasetik asit veya hidrojen peroksit ile işlem görmesine izin verdi. [16 ] Benzer şekilde, AB, kümes hayvanları için klor yıkamalarının kullanımına ilişkin endişelerinden dolayı 1997'den beri ABD tavuğu ithal etmemişti. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, perasetik asit gibi patojen azaltma tedavilerinin kullanımının güvenli olduğunu, ancak AB'deki tavuk işleme tesislerinin bakteriyel kontaminasyonu sınırlandırmak için daha sıkı süreç kontrollerine odaklandığından AB'nin yasağı büyük ölçüde kaldırmadığını söyledi. geniş kimyasal müdahaleden daha fazla. [17] Tavukların kimyasal müdahale olmadan işlenmesi, ABD Tarım Bakanlığı'nın patojen azaltma gereksinimlerini karşılamak isteyen ABD kümes hayvanı fabrikaları için bir seçenek değildir. [18]

Perasetik asit, deniz ürünlerinin mikrobiyal kontaminasyonunu azaltmak ve deniz ürünlerini daha uzun süre taze tutmak için etkili bulunmuştur [19] ve FDA tarafından balıkla doğrudan temas için onaylanmıştır. [20]

Perasetik Aside Mesleki Maruziyetler
Yukarıda tartışıldığı gibi, perasetik asidin iki temel gücü, bir biyosit olarak etkinliği ve zararsız yan ürünlere hızla bozulmasına neden olan yüksek reaktivitesidir. Bu yüksek reaktivite, perasetik asit gıda işleme ortamını kullanan işçiler için bir risk oluştursa da anekdot raporları, bazı çalışanların perasetik asit ve benzeri kimyasallara maruziyetten olumsuz etkilendiğini göstermektedir.

İşverenlerin büyük çoğunluğu çalışanlarını güvende tutmak istiyor ve bunu 1970 Mesleki Güvenlik ve Sağlık Yasası (OSHA) tarafından dayatılan güvenli bir çalışma ortamı sağlama yasal görevi olmasa bile yapacak. Perasetik asit ancak yakın zamanda yaygın bir şekilde benimsenmiştir ve OSHA henüz perasetik asit için izin verilen maruz kalma limitlerini ilan etmemiştir. Yakın zamana kadar işverenler en iyi kararlarına güvenmek zorundaydı, bu da çoğu zaman perasetik asit artık kokmayana kadar havalandırmayı çalıştırmak anlamına geliyordu.

perasetik asit, gıda üreticilerine ve işleyicilere sanitasyondan sterilizasyona kadar birçok fayda sağlar. Perasetik asit çok etkili bir biyosittir, ancak çevrede hızla reaksiyona girerek zararsız yan ürünlere dönüşür. Perasetik asit, sütten üretime ve et işlemeye kadar gıda yelpazesinde uygulama alanı buluyor ve giderek daha fazla benimseniyor.




Perasetik asit (PAA) genellikle esnek endoskopların manuel ve otomatik prosedürlerde yeniden işlenmesi için alet dezenfektanlarının aktif bileşeni olarak dahil edilir. Bu tür alet dezenfektanları genellikle oda sıcaklığı ile 40 ° C arasında kısa maruz kalma süreleri ile kullanılır. PAA'nın aktif bileşen olarak tanıtılmasıyla, Hastane Hijyeni ve Enfeksiyon Önleme Komisyonu (Kommission für Krankenhaushygiene und Infektionsprävention, KRINKO) [1] tarafından talep edildiği gibi, alet dezenfektanları için geniş bir virüsidal etkinlik yelpazesi elde edilebilir. PAA ile kısa maruz kalma süreleri kullanıldığında aletler için sadece küçük bir sıcaklık stresi vardır ve sadece aldehitler virüslere karşı karşılaştırmalı bir etkinlik aralığı gösterebilirler. Ancak aldehitler için, yeterli virüsidal etkiye ulaşmak için genel olarak daha yüksek sıcaklıklar gereklidir, bu da bu kimyasalların zarflı ve zarfsız virüslere karşı iddiasıyla sonuçlanır.

PAA'nın virüs etkisizleştirici özellikleri daha önce Sprößig grubu tarafından ayrıntılı olarak gösterilmişti.
Daha sonra perasetik asit bazlı formülasyonlar olup olmadığı sorgulanmıştır.

PAA'nın [4] fiksasyon potansiyeli nedeniyle esnek endoskopları yeniden işlerken temizleme adımı için kullanılır. Piyasadaki mevcut formülasyonlar, her zaman PAA ilavesinden önce bir temizleme adımı içeren iki adımlı bir prosedüre dayanmaktadır.



...% peroksiacto rūgštis (lt)
Asit perasetik (ro)
Asit perasetik sintetizat din tetraasetiletilenediamină (TAED) ve perkarbonat de sodiu (ro)
asit perasetik. . . % (ro)
asit peracétique à…%. . (fr)
Asit péracétique (fr)
Acide péracétique produit à partir de tétracétyléthylènediamine (TAED) ve de perkarbonat de sodyum (fr)
Acido peracetico (o)
acido peracetico. . . % (o)
Acido peracetico ottenuto da tetracetiletilendiamina (TAED) ve perkarbonato di sodio (it)
Aċidu peraċetiku (mt)
Aċidu peraċetiku ġġenerat minn tetra-aċetiletilenedijamina (TAED) u perkarbonat tas-sodju (mt)
Kwas nadoctowy (pl)
kwas nadoctowy ...% (pl)
Kwas nadoctowy uzyskany z tetraacetyloetylenodiaminy (TAED) i nadwęglanu sodu (pl)
Kyselina peroxyctova (sk)
kyselina peroxyoctova (cs)
kyselina peroxyoctová ...% (sk)
Kyselina peroxyoctová připravená z tetraacetyletylendiaminu (TAED) a peroxouhličitanu sodného (cs)
Tetra-asetiletilēndiamīna (TAED) un nātrija perkarbonāta iegūta peroksietiķskābe (lv) yok
Per-azijnzuur (nl)
Perasetik asit (hayır)
Tetra-asetiletilendiamin (TAED) ve sodyum perkarbonattan (sk) üretilen perasetik asit
perazijnzuur. . . % (nl)
Perazijnzuur, verkregen uit tetra-acetylethyleendiamine (TAED) ve natriumpercarbonaat (nl)
Perecetsav (hu)
perecetsav…% (hu)
pereddikesyre (da)
pereddikesyre. . . % (da)
Pereddikesyre genereret fra tetraacetylethylendiamin (TAED) ve natriumpercarbonat (da)
pereddiksyre ...% (hayır)
Pereddiksyre generert fra tetraacetylendiamin (TAED) ve natriumperkarbonat (no)
Peressigsäure (de)
Peressigsäure. . . % (de)
Peressigsäure, hergestellt aus Tetraacetylethylendiamin (TAED) ve Natriumpercarbonat (de)
Peretikkahappo (fi)
peretikkahappo. . . % (fi)
Perocetna kislina (sl)
natrijevega perkarbonata (sl) içinde perocetna kislina, pridobljena iz tetraacetil etilendiamina (TAED)
perocetna kislina ...% (sl)
Peroctena kiselina (saat)
peroctena kiselina. . . % (saat)
Peroctena kiselina dobivena iz tetraacetiletilendiamina (TAED) i natrijevog perkarbonata (hr)
Peroksiacto rūgštis (lt)
Peroksiacto rūgštis, gauta iš tetraacetiletilendiamino (TAED) ir natrio peroksokarbonato (lt)
Peroksietiķskābe (lv)
peroksyeddiksyre ...% (hayır)
peroxyoctová kyselina ...% (cs)
Perättiksyra (sv)
perättiksyra. . . % (sv)
Perättiksyra som framställs från tetraacetyletylendiamin (TAED) ve natriumperkarbonat (sv)
Peräädikhape (ve)
Peräädikhape…% (et)
peräädikhape, mis saadakse tetraatsetüületüleendiamiinist (TAED) ja naatriumperkarbonaadist (et)
Tetra-asetyylietyleenidiamiinista (TAED) ve natriumperkarbonaatista tuotettu peretikkahappo (fi)
Tetraasetil-etilén-diaminból (TAED) és nátrium-perkarbonátból előállított perecetsav (hu)
Ácido peracético (es)
Ácido peracético (pt)
ácido peracético. . . % (es)
ácido peracético. . . % (pt)
Cido peracético generado a partir de tetraacetiletilendiamina ve percarbonato de sodio (es)
Arzu peracético produzido partir de tetra-acetiletilenodiamina (TAED) ve perkarbonato de sódio (pt)
Υπεροξικό οξύ (el)
υπεροξικό οξύ. . . % (el)
Υπεροξικό οξύ που παράγεται από τετρα-ακετυλοαιθυλενοδιαμίνη (TAED) και υπερανθρακικό νάτριο (el)
Пероцетна киселина (bg)
Değiştirilmiş киселина, тетраацетилетилендиамин (TAED) ve натрив перкарбонат (bg) tarafından генерирана
пероцетна киселина ...% (bg)
…% Paraetiķskābe (lv)


etaneperoksoik asit; PAA; PERASETİK ASİT
Perasetik asit
Perasetik asit susuz
Alkali koşullarda hidrojen peroksit tarafından N-asetilkaprolaktamın perhidrolizi ile oluşturulan perasetik asit
1,3-diasetiloksipropan-2-il asetat ve hidrojen peroksitten üretilen perasetik asit
Tetra-asetiletilendiamin (TAED) ve sodyum perkarbonattan üretilen perasetik asit
Tetraasetiletilendiamin ve hidrojen peroksitten üretilen perasetik asit
peroksiasetik asit
Peroksiasetik asit - Sulu stabilize çözelti
Peroksietanoik Asit
64-19-7 ve 7722-84-1'in reaksiyon kütlesi
Hidrojen peroksit ve suyun reaksiyon kütlesi
ASPERIX®
Oxystrong
PERACLEAN®
Proksitan


Perasetik Asidi Anlamak
Peroksiasetik asit veya PAA olarak da bilinen Perasetik Asit, suda asetik asit ve hidrojen peroksit ile karışım halinde kullanılan organik bir kimyasal bileşiktir. Sirke gibi güçlü bir kokuya sahip, çok düşük seviyelerde kokabilen renksiz bir sıvıdır. Güçlü bir oksidandır ve oldukça reaktiftir. Bununla birlikte, asetik asit (sirke) ve suya hiçbir zararlı kalıntı bırakmadan parçalanır, bu da onu gıda için güvenli bir antimikrobiyal ararken tercih edilen kimyasal yapar.

Perasetik Asit, hidrojen peroksit, asetik asit ve suyun birleştirilmesiyle üretilir. PAA, mikropların dış hücre zarını oksitleyerek dezenfektan olarak işlev görür. Perasetik asit çözeltisi ne kadar konsantre olursa, antimikrobiyal olarak o kadar etkilidir, ancak buhar konsantrasyonu o kadar büyüktür ve bu nedenle fuar o kadar büyüktür.


Etrafındaki herkes için kesinlikle risk. Bu yüksek oranda biyosidiyal oksitleyici, geniş bir patojen yelpazesine karşı iyi etkinlik gösterir.

Mikrobiyal Aktivite: PAA, gram pozitif ve gram negatif bakterileri, mantarları ve mayaları <100 ppm'de <5 dakika içinde etkisiz hale getirecektir. Organik madde varlığında 200-500 ppm gereklidir. Virüsler için dozaj aralığı geniştir (12-2250 ppm), poliovirüs maya ekstraktında 15 dakikada 1500-2250 ppm ile inaktive edilmiştir. Süspansiyondaki bakteri sporları, 500 ila 10.000 ppm (% 0.05 ila 1) ile 15 saniye ila 30 dakika arasında inaktive edilir.



Protein İşleme
Perasetik Asit (PAA), kümes hayvanları ve et işlemede kullanılan baskın antimikrobiyal kimyasaldır.

Endoskopi / Sterilizasyon
Sterilantların ve Perasetik Asit gibi Yüksek Seviye Dezenfektanların (HLD'ler) kullanılması, bu temel görevleri yerine getiren kişiler için bir risk oluşturur. Çalışma uygulamaları nedeniyle ekipman sızıntıları veya maruziyet için gaz buharı izleme, bu kimyasalların güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamanın önemli bir parçasıdır.


Gıda İşleme ve Ürün Dezenfeksiyonu
Bakterilere karşı etkili olmasının yanı sıra, doğrudan gıdaya uygulanacak biyosidal kimyasallar zararlı kalıntı bırakmamalıdır. Perasetik asit çok reaktiftir ve hızla asetik asit (sirke içindeki asit), oksijen ve suya ayrışır.

Aseptik Ambalaj
Perasetik Asit veya Hidrojen Peroksit, Aseptik Paketleme söz konusu olduğunda tercih edilen biyosittir. Bu kimyasallar, düşük asitli şişelenmiş ürünlerin raf ömrünü uzatmaya yardımcı olur. Perasetik Asit önemli sağlık riskleri taşır, bu nedenle çalışanları güvende tutmak için gerekli önlemleri almak önemlidir.


Perasetik Asitin tehlikeleri nelerdir
Perasetik Asit güvenliği, potansiyel olarak maruz kalan herkes için büyük bir sorundur çünkü PAA gözleri, cildi ve solunum sistemini aşındırır. Maruziyet, inhalasyon ve / veya sıvı veya aerosol ile doğrudan temastan kaynaklanabilir. NIOSH'a göre, perasetik asit buharına akut maruziyet semptomları arasında öksürük, zor nefes alma ve nefes darlığı; cilt kızarıklığı, ağrı ve kabarcıklar; gözlere şiddetli derin yanıklar. % 15 veya daha yüksek konsantrasyonlar ayrıca yangın ve patlama tehlikelerine ve reaktivite sorunlarına yol açar. Perasetik asit için kullanım eğitiminin ve güvenlik önlemlerinin yerinde olduğundan emin olmak önemlidir.

Diğer bir önemli endişe, perasetik asidin düşük seviyelerde bile sirke tipi bir kokuya sahip olmasıdır, bu nedenle zorluk, maruziyet seviyenizin güvenli olup olmadığını bilmek olur ... koklasanız da olmasanız da. PAA etrafında çalışıyorsanız ve zamanla kokusunu almıyorsanız, bunun nedeni koku alma yorgunluğu olabilir. Koku alma yorgunluğu, burun körlüğü veya koku yorgunluğu olarak da bilinir. Özetle, koku alma duyunuz, kendinizi PAA'ya aşırı maruz kalmaktan korumanın güvenilmez bir yoludur. Bu nedenle, dezenfekte ettiğiniz öğelerin başkaları için güvenli olduğundan emin olurken, kendi güvenliğiniz ve çalışma ortamındaki diğerleri için perasetik aside maruz kalma seviyelerini takip ettiğinizden emin olun.

Peroksiasetik asit veya PAA olarak da bilinen perasetik asit (CAS No. 79-21-0), sağlık hizmetlerinde kimyasal dezenfektan, gıda endüstrisinde dezenfektan ve su arıtımı sırasında dezenfektan dahil olmak üzere çok sayıda uygulamada kullanılan organik bir kimyasal bileşiktir. Perasetik asit, daha önce farmasötikler için kimyasal ara ürünlerin üretimi sırasında da kullanılmıştır. Asetik asit ve hidrojen peroksitin bir asit katalizör ile reaksiyona sokulmasıyla üretilen perasetik asit, her zaman asetik asit, hidrojen peroksit ve su içeren stabilize solüsyonlarda satılır. Gıda ve sağlık sektörü için perasetik asit tipik olarak yüzde 1 ila 5'lik konsantrelerde satılır ve kullanılmadan önce seyreltilir.

Birçok kullanıcı perasetik asidin çok yönlü ve etkili olduğunu bilir ve çevresel sorumlulukları olan profesyoneller, asetik asit, oksijen ve su içeren bozunma ürünleri nedeniyle çevre dostu olduğunu düşünür. Bununla birlikte, endüstriyel hijyenistler, bunun aynı zamanda oldukça aşındırıcı ve güçlü bir oksitleyici olduğunu ve perasetik aside maruz kalmanın gözleri, cildi ve solunum sistemini ciddi şekilde tahriş edebileceğini kabul eder.










Peracetic acid is a colorless liquid with a strong, pungent acrid odor. 
Used as a bactericide and fungicide, especially in food processing; as a reagent in making caprolactam and glycerol; as an oxidant for preparing epoxy compounds; as a bleaching agent; a sterilizing agent; and as a polymerization catalyst for polyester resins.

Peracetic acid is composed of an equilibrium of acetic acid, hydrogen peroxide and water. It is thought to act as an oxidising agent, denaturing proteins and disrupting cell walls

Peracetic acid (also known as peroxyacetic acid, or PAA), is an organic compound with the formula CH3CO3H. 
This organic peroxide is a colorless liquid with a characteristic acrid odor reminiscent of acetic acid. It can be highly corrosive.

Peracetic acid or peroxyacetic acid (PAA) is an oxidizing agent that functions in much the same way as hydrogen peroxide, through denaturation of protein, disruption of cell wall permeability, and oxidation of sulfhydryl and sulfur bonds in proteins, enzymes, and other metabolites


Peracetic acid will inactivate gram-positive and gram-negative bacteria, fungi, and yeasts in less than 5 minutes at less than 100 ppm. In the presence of organic matter, 200 to 500 ppm is required. For viruses the dosage range is wide (12 to 2250 ppm), with poliovirus inactivated in yeast extract in 15 minutes with 1500 to 2250 ppm. A processing system using peracetic acid at a temperature of 50° C to 56° C can be used for processing heat-sensitive semicritical and critical devices that are compatible with the peracetic acid and processing system and cannot be sterilized by other legally marketed traditional sterilization methods validated for that type of device (e.g., steam, hydrogen peroxide gas plasma, vaporized hydrogen peroxide). After processing, the devices should be used immediately or stored in a manner similar to that of a high-level disinfected endoscope.156-158 The sterilant, 35% peracetic acid, is diluted to 0.2% with tap water that has been filtered and exposed to ultraviolet light. Simulated-use trials with the earlier version of this processing system have demonstrated excellent microbicidal activity,74,158-161,162 and three clinical trials have demonstrated both excellent microbial killing and no clinical failures leading to infection

Peroxyacetic, or peracetic, acid was the first germicide used to sterilize isolators and is still used because of its effectiveness, low cost, and compatibility with most plastics. It is effective at low concentrations and temperatures, and, in liquid form, in the presence of organic matter, although it does not penetrate parasite cysts and arthropod eggs (van der Gulden and van Erp, 1972). It is available from laboratory chemical suppliers as a liquid containing 40% peracetic acid. A major advantage of peracetic acid is that it is effective in vapor and liquid phases (Block, 2001; Trexler, 1984). The vapor generated when a 1–2% solution is sprayed at room temperature will inactivate the most resistant bacteria and mold spores within 15 min, and direct application of the liquid achieves the same action within 1 min (Trexler, 1984). Peracetic acid is sometimes used at a concentration of 4%, but there is no evidence from actual gnotobiotic applications that this is more effective than 1% (R. Orcutt, personal communication, March 2014). Optimal sporicidal activity in the vapor phase is achieved at 80% relative humidity. Peracetic acid solution should always be prepared immediately before use, because it loses about half of its strength within 24 h. Thirty minutes of contact time is sufficient. Peracetic acid is corrosive, and it is irritating to the eyes, skin, and respiratory tract. Personnel using peracetic acid should wear gloves, disposable clothing, and a full-face respirator with chemical filter cartridges.

Combining peracetic acid with hydrogen peroxide results in synergistic antimicrobial activity (Block, 2001). Spor-Klenz™ (Steris Life Sciences), a ready-to-use sterilant solution containing 1% hydrogen peroxide and 0.08% peracetic acid, has broad sporicidal efficacy and completely inactivates Mycobacterium spp. after 20 min of contact time at 20°C (Rutala et al., 1991). It has become an accepted sterilant for gnotobiotics. A contact time of 1 h is recommended. Other products combining peracetic acid and hydrogen peroxide are available

Peracetic Acid
S.C. Gad, in Encyclopedia of Toxicology (Third Edition), 2014

Peracetic Acid (PAA) is a highly corrosive chemical used in hospital endoscopy, sterilization, poultry & meat processing, food processing, and many other industries. On this page we will cover the chemical properties, microbial activity, applications for use and hazards & risks. If you are strictly looking for the regulations that have been set for Peracetic Acid or the monitoring solutions that we offer to protect employees from over-exposure to PAA, visit one of those other pages.


Exposure and Exposure Monitoring
Routes and pathways (including environmental release)
Peracetic acid production and usage as a disinfectant may result in its release through various waste streams or directly into the environment. The probable routes of peracetic acid are eye, dermal, inhalation, and ingestion.

Human exposure
Occupational exposure to peracetic acid may occur through inhalation and dermal contact with this compound at workplaces where it is produced or used. Monitoring and use data indicate that the general population may be exposed to peracetic acid via ingestion of food and through dermal contact with products treated with peracetic acid.

Environmental exposure (monitoring data in air, water, sediment, soil, and biota)
Peracetic acid is formed in the environment through a series of photochemical reactions involving formaldehyde and photo oxidant radicals. This compound’s high water solubility enables it to become a constituent in acid rain.

Sanitization
C.P. Chauret, in Encyclopedia of Food Microbiology (Second Edition), 2014

Peracetic Acids
Peracetic acid is an organic acid generated by reacting acetic acid and hydrogen peroxide. Several commercial formulations are available. In solution, peracetic acid dissolves and forms back acetic acid and hydrogen peroxide. Peracetic acid is used at concentrations of 150–200 ppm on various food-contact surfaces. It is efficient in removing biofilms and works well at colder temperatures. Peracetic acid is believed to function in a similar fashion as other oxidizing agents by reacting with cellular proteins and enzymes. In a recent study, peracetic acid at 30 mg l−1 was shown to be more efficient than 250 mg l−1 of sodium hypochlorite at removing biofilm cells of S. aureus from stainless steel and polypropylene surfaces. Another study suggests that peracetic acid sanitizers may have some sporocidal activity against suspended bacterial spores in an aqueous solution on stainless steel surfaces. However, sporocidal activity was minimal against spores adhering to stainless steel without the presence of an aqueous suspension.

Infection Control Programs for Dogs and Cats
Jane E. Sykes, J. Scott Weese, in Canine and Feline Infectious Diseases, 2014

Peracetic acid
Peracetic acid belongs to the peroxygen family of compounds. When used at 50°C to 56°C in a specific peracetic acid reprocessing system (Steris System 1, Steris), 0.2% solutions achieve sterilization in very short time periods (30 to 45 minutes). Peracetic acid is active in the presence of organic matter and may actually enhance its removal. Nevertheless endoscopes must still be thoroughly cleaned before sterilization to avoid fixation of blood onto the instrument. After sterilization, the processor rinses the instrument thoroughly. Peracetic acid is stable but can be corrosive and causes discoloration of endoscopes over time. It is more expensive than other chemical sterilants. Peracetic acid concentrates can cause irritation to mucous membranes and are corrosive to the eye and skin, but 0.2% solutions are generally nonirritating.

Instrument Preparation, Sterilization, and Antiseptics
David E. Freeman, Jörg A. Auer, in Equine Surgery (Fourth Edition), 2012

Peracetic Acid
Peracetic acid or peroxyacetic acid (PAA) is an oxidizing agent that functions in much the same way as hydrogen peroxide, through denaturation of protein, disruption of cell wall permeability, and oxidation of sulfhydryl and sulfur bonds in proteins, enzymes, and other metabolites.24 PAA is available under numerous brand names with different chemical formulations (Nu Cidex 0.35%, STERIS 0.20%, Anioxyde 1000, and Sekusept Aktiv). The STERIS Corporation has marketed STERIS 20 Sterilant Concentrate, a 35% peroxyacetic acid concentrate, for use in the STERIS System 18 (Figure 9-8). An arthroscopic camera and telescope can be processed, rinsed, and dried in this system in a 20-minute cycle. It is routinely used to sterilize flexible endoscopes as well. A contact time of 10 or 15 minutes and a concentration of greater than 0.09% PAA are recommended for destruction of bacteria, fungi, viruses, and spores, if used manually.9 Compared with glutaraldehyde, PAA has a similar or even a better biocidal efficacy and is claimed to be less irritating for staff and safer for the environment. PAA does not fix proteins and therefore does not create a biofilm. It has the ability to remove glutaraldehyde-hardened material from biopsy channels, and its activity is not adversely affected by organic matter.

Potential adverse effects are strongly linked to the pH value of the application solution, with minimal effects in a pH range of 7.5 or higher. PAA is less stable than glutaraldehyde, can be corrosive, and has a strong, vinegar-like odor. PAA has additional drawbacks when used on immersible instruments; it can cause serious eye and skin damage in a concentrated form, it can dull aluminum anodized coating, instruments treated with it cannot be stored, and it is expensive.9,27 PAA is also a weak carcinogen.28 Therefore, when using manual immersion methods, PAA should be used with adequate ventilation and personal protective measures. PAA also causes cosmetic discoloration of endoscopes, but without any functional damage, if used manually; the STERIS System 1 sterilizer does not have this problem, however, because adequate rinsing is automatic.

Sterilization of Pharmaceuticals
Shruti Moondra, ... Rakesh K. Tekade, in Dosage Form Design Parameters, 2018

14.10.5.1 Peracetic Acid
Peracetic acid is presently utilized in several sterilization procedures. For the decontamination, disinfection, or sterilization of products, such as isolators and vapor-phase producers, peracetic acid was used. Peracetic acid, which is soluble in water, has a pungent odor and is a colorless liquid. In the market, it exists as a 35% or 40% solution. It is mostly found to be unstable, and easily decomposable (when in contact with oxygen, acetic acid, and other degradation products including hydrogen peroxide and water).

CLEANING PROCEDURES IN THE FACTORY | Types of Disinfectant
J. Fisher, in Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition (Second Edition), 2003

Peracetic acid
Peracetic acid was introduced in 1955. The material is supplied as an equilibrium mixture:

It is soluble in water and is completely biodegradable, breaking down to harmless products:

As supplied, peracetic acid is corrosive and has a very irritating smell, similar to vinegar; because of these properties, it is unpleasant to handle, and manual use is not recommended. It is suitable for CIP, as it is nonfoaming.

Peracetic acid is a highly reactive material. As an in-use solution, it is not very stable and will react with organic materials. Peracetic acid may attack plant materials, such as rubber gaskets, and at higher concentrations, corrosion may be a problem.

Peracetic acid has a wide antimicrobial spectrum, which includes bacterial spores and viruses. This activity is fast and is maintained at temperatures lower than ambient.

Disinfection, Sterilization, and Control of Hospital Waste
William A. Rutala, David J. Weber, in Mandell, Douglas, and Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases (Eighth Edition), 2015

Peracetic Acid
Peracetic, or peroxyacetic acid, is characterized by a very rapid action against all microorganisms. A special advantage of peracetic acid is its lack of harmful decomposition products (i.e., acetic acid, water, oxygen, hydrogen peroxide); it enhances removal of organic material155 and leaves no residue. It remains effective in the presence of organic matter and is sporicidal even at low temperatures. Peracetic acid can corrode copper, brass, bronze, plain steel, and galvanized iron, but these effects can be reduced by additives and pH modifications


IUPAC name: Ethaneperoxoic acid. Other names: Peroxyacetic acid; Acetic peroxide; Acetyl hydroperoxide; Proxitane.CAS Number:79-21-0;EC Number:201-186-8;PERACETIC ACID
;Peroxyacetic acid; Ethaneperoxoic acid;79-21-0;ethaneperoxoic acid; PAA; PERACETIC ACID

Acetic peroxide
Acetyl hydroperoxide
Acide peracetique
Acide peroxyacetique
Acido peroxiacetico
Desoxon 1
Estosteril
Hydroperoxide, acetyl
Kyselina peroxyoctova
Monoperacetic acid
Osbon AC
PAA


Peracetic acid is a weaker acid than the parent acetic acid, with a pKa of 8.2.

Very soluble in ether, sulfuric acid; soluble in ethanol

Peracetic acid is produced industrially by the autoxidation of acetaldehyde:

O2 + CH3CHO → CH3CO3H
It forms upon treatment of acetic acid with hydrogen peroxide with a strong acid catalyst:

H2O2 + CH3CO2H ⇌ CH3CO3H + H2O
As an alternative, acetyl chloride and acetic anhydride can be used to generate a solution of the acid with lower water content.

Disinfectants Peracetic acid
Peracetic acid

Peracetic acid (C2H4O3) is a mixture of acetic acid (CH3COOH) and hydrogen peroxide (H2O2) in a watery solution. 
It is a bright, colorless liquid that has a piercing odor and a low pH value (2,8).
Peracetic acid is produced by a reaction between hydrogen peroxide and acetic acid:

O O
|| ||
CH3-C-OH + H2O2 -> CH3C-O-OH + H2O

acetic acid + hydrogen peroxide -> peracetic acid

Peracetic acid can also be produced by oxidation of acethaldehyde. Peracetic acid is usually produced in concentrations of 5-15%.
When peracetic acid dissolves in water, it disintegrates to hydrogen peroxide and acetic acid, which will fall apart to water, oxygen and carbon dioxide.
Peracetic acid degradation products are non-toxic and can easily dissolve in water.
Peracetic acid is a very powerful oxidant; the oxidation potential outranges that of chlorine and chlorine dioxide.

What are the applications of peracetic acid?

Peracetic acid is used mainly in the food industry, where it is applied as a cleanser and as a disinfectant. 
Since the early 1950’s, acetic acid was applied for bacteria and fungi removal from fruits and vegetables. 
It was also used for the disinfection of recicled rinsing water for foodstuffs.
Nowadays peracetic acid is applied for the disinfection of medical supplies and to prevent bio film formation in pulp industries.
It can be applied during water purification as a disinfectant and for plumming disinfection.
Peracetic acid is suitable for cooling tower water disinfection; it affectively prevents bio film formation and controls Legionella bacteria.

How does peracetic acid disinfection work?

Peracetic acid as a disinfectant oxidizes the outer cell membranes of microorganisms. 
The oxidation mechanism consists of electron transfer. 
When a stronger oxidant is used, the electrons are transferred to the microorganism much faster, causing the microorganism to be deactivated rapidly.



Peracetic acid affectivity

Peracetic acid can be applied for the deactivation of a large variety of pathogenic microorganisms. It also deactivates viruses and spores. Peracetic acid activity is hardly influenced by organic compounds that are present in the water.
However, pH and temperature do influence peractetic acid activity. Peracetic acid is more effective when the pH value is 7 than at a pH range between 8 and 9. 
At a temperature of 15 °C and a pH value of 7, five times more peracetic acid is required to affectively deactivate pathogens than at a pH value of 7 and a temperature of 35 °C.



Discharge demands

When cooling tower water is tapped from a river or lake, and must be discharged into the same water body after it has been used, it must meet certain discharge demands. 
Aditionally, the water temperature may not be too high, because warm water has a low oxygen content, which promotes algal growth. This can cause fish mortality and a decrease in water biodiversity.


Peracetic acid is generated in situ by some laundry detergents. 
This route involves the reaction of tetraacetylethylenediamine (TAED) in the presence of an alkaline hydrogen peroxide solution. 
The peracetic acid is a more effective bleaching agent than hydrogen peroxide itself.
PAA is also formed naturally in the environment through a series of photochemical reactions involving formaldehyde and photo-oxidant radicals.

Peracetic acid is always sold in solution as a mixture with acetic acid and hydrogen peroxide to maintain its stability.
The concentration of the acid as the active ingredient can vary.


Uses
The United States Environmental Protection Agency first registered peracetic acid as an antimicrobial in 1985 for indoor use on hard surfaces.
Use sites include agricultural premises, food establishments, medical facilities, and home bathrooms.
Peracetic acid is also registered for use in dairy and cheese processing plants, on food processing equipment, and in pasteurizers in breweries, wineries, and beverage plants.
It is also applied for the disinfection of medical supplies, to prevent biofilm formation in pulp industries, and as a water purifier and disinfectant. 
Peracetic acid can be used as a cooling tower water disinfectant, where it prevents biofilm formation and effectively controls Legionella bacteria.
 A trade name for peracetic acid as an antimicrobial is Nu-Cidex.

In the European Union, Peroxyacetic acid was reported by the EFSA after submission in 2013 by the US Department of Agriculture .

Decontamination kits for cleaning fentanyl analogues from surfaces (as used by many police forces, amongst others) often contain solid peracetyl borate, which mixes with water to produce peracetic acid.

Epoxidation
Although less active than more acidic peracids (e.g., m-CPBA), peracetic acid in various forms is used for the epoxidation of various alkenes.
Useful application are for unsaturated fats, synthetic and natural rubbers, and some natural products such as pinene. 
A variety of factors affect the amount of free acid or sulfuric acid (used to prepare the peracid in the first place).

Safety
Peracetic acid is a strong oxidizing agent and severe irritant to the skin, eyes, and respiratory system.


ECHA InfoCard 100.001.079 


Properties
Chemical formula:C2H4O3
Molar mass: 76.05 g/mol
Appearance: Colorless liquid
Density:1.0375 g/mL
Melting point: 0 °C
Boiling point:105 °C 25 C @ (1.6 kPa)
Acidity (pKa):8.2
Refractive index (nD):1.3974 
Viscosity:3.280 cP

PERACETIC ACID; Peroxyacetic acid; Ethaneperoxoic acid; 79-21-0; Estosteril; Acetic peroxide; Peroxoacetic acid; Monoperacetic acid; Osbon AC; Acetyl hydroperoxide
;Proxitane 4002; Desoxon 1; Hydroperoxide, acetyl; Ethaneperoxic acid; Caswell No. 644; UNII-I6KPI2E1HD; Acide peracetique [French]; CCRIS 686; Acide peroxyacetique [French]
;Acido peroxiacetico [Spanish]; Kyselina peroxyoctova [Czech]; EINECS 201-186-8; Acide peracetique; Acido peroxiacetico; Acide peroxyacetique; F50;Kyselina peroxyoctova
;LCAP; Aceticperoxide; peractic acid; per-acetic acid; Peroxacetic acid; Peroxyacetic acid, ca.35wt.% sol. in diluted acetic acid, stabilized; acetic acid oxide
;Peroxy acetic acid; AcOOH; Acecide (TN); ACMC-20egd0; CH3CO2OH; Ethaneperoxoic acid, 9CI; CH3C(O)OOH




Peracetic Acid Sterilization
Guideline for Disinfection and Sterilization in Healthcare Facilities 

Peracetic acid is a highly biocidal oxidizer that maintains its efficacy in the presence of organic soil. Peracetic acid removes surface contaminants (primarily protein) on endoscopic tubing.711, 717 An automated machine using peracetic acid to sterilize medical, surgical, and dental instruments chemically (e.g., endoscopes, arthroscopes) was introduced in 1988. This microprocessor-controlled, low-temperature sterilization method is commonly used in the United States.107 The sterilant, 35% peracetic acid, and an anticorrosive agent are supplied in a single-dose container. The container is punctured at the time of use, immediately prior to closing the lid and initiating the cycle. The concentrated peracetic acid is diluted to 0.2% with filtered water (0.2 mm) at a temperature of approximately 50°C. The diluted peracetic acid is circulated within the chamber of the machine and pumped through the channels of the endoscope for 12 minutes, decontaminating exterior surfaces, lumens, and accessories. Interchangeable trays are available to permit the processing of up to three rigid endoscopes or one flexible endoscope. Connectors are available for most types of flexible endoscopes for the irrigation of all channels by directed flow. Rigid endoscopes are placed within a lidded container, and the sterilant fills the lumens either by immersion in the circulating sterilant or by use of channel connectors to direct flow into the lumen(s) (see below for the importance of channel connectors). The peracetic acid is discarded via the sewer and the instrument rinsed four times with filtered water.

Concern has been raised that filtered water may be inadequate to maintain sterility896. Limited data have shown that low-level bacterial contamination may follow the use of filtered water in an AER but no data has been published on AERs using the peracetic acid system161. Clean filtered air is passed through the chamber of the machine and endoscope channels to remove excess water719. As with any sterilization process, the system can only sterilize surfaces that can be contacted by the sterilant. For example, bronchoscopy-related infections occurred when bronchoscopes were processed using the wrong connector155, 725. Investigation of these incidents revealed that bronchoscopes were inadequately reprocessed when inappropriate channel connectors were used and when there were inconsistencies between the reprocessing instructions provided by the manufacturer of the bronchoscope and the manufacturer of the automatic endoscope reprocessor155. The importance of channel connectors to achieve sterilization was also shown for rigid lumen devices137, 856.

The manufacturers suggest the use of biological monitors (G. stearothermophilus spore strips) both at the time of installation and routinely to ensure effectiveness of the process. The manufacturer’s clip must be used to hold the strip in the designated spot in the machine as a broader clamp will not allow the sterilant to reach the spores trapped under it897. One investigator reported a 3% failure rate when the appropriate clips were used to hold the spore strip within the machine.718 The use of biological monitors designed to monitor either steam sterilization or ETO for a liquid chemical sterilizer has been questioned for several reasons including spore wash-off from the filter paper strips which may cause less valid monitoring898-901. The processor is equipped with a conductivity probe that will automatically abort the cycle if the buffer system is not detected in a fresh container of the peracetic acid solution. A chemical monitoring strip that detects that the active ingredient is >1500 ppm is available for routine use as an additional process control.


Mode of Action
Only limited information is available regarding the mechanism of action of peracetic acid, but it is thought to function as other oxidizing agents, i.e., it denatures proteins, disrupts cell wall permeability, and oxidizes sulfhydral and sulfur bonds in proteins, enzymes, and other metabolites654, 726.


Microbicidal Activity
Peracetic acid will inactivate gram-positive and gram-negative bacteria, fungi, and yeasts in <5 minutes at <100 ppm. In the presence of organic matter, 200-500 ppm is required. For viruses, the dosage range is wide (12-2250 ppm), with poliovirus inactivated in yeast extract in 15 minutes with 1500 to 2250 ppm. Bacterial spores in suspension are inactivated in 15 seconds to 30 minutes with 500 to 10,000 ppm (0.05 to 1%).654

Simulated-use trials have demonstrated microbicidal activity 111, 718-722 and three clinical trials have demonstrated both microbial killing and no clinical failures leading to infection90, 723, 724. Alfa and co-workers, who compared the peracetic acid system with ETO, demonstrated the high efficacy of the system. Only the peracetic acid system was able to completely kill 6-log10 of Mycobacterium chelonae, Enterococcus faecalis, and B. atrophaeus spores with both an organic and inorganic challenge.722 Like other sterilization processes, the efficacy of the process can be diminished by soil challenges.902 and test conditions.856

Uses
This automated machine is used to chemically sterilize medical (e.g., GI endoscopes) and surgical (e.g., flexible endoscopes) instruments in the United States. Lumened endoscopes must be connected to an appropriate channel connector to ensure that the sterilant has direct contact with the contaminated lumen.137, 856, 903 Olympus America has not listed this system as a compatible product for use in reprocessing Olympus bronchoscopes and gastrointestinal endoscopes (Olympus America, January 30, 2002, written communication).


Sanitization
C.P. Chauret, in Encyclopedia of Food Microbiology (Second Edition), 2014

Peracetic Acids
Peracetic acid is an organic acid generated by reacting acetic acid and hydrogen peroxide. Several commercial formulations are available. In solution, peracetic acid dissolves and forms back acetic acid and hydrogen peroxide. Peracetic acid is used at concentrations of 150–200 ppm on various food-contact surfaces. It is efficient in removing biofilms and works well at colder temperatures. Peracetic acid is believed to function in a similar fashion as other oxidizing agents by reacting with cellular proteins and enzymes. In a recent study, peracetic acid at 30 mg l−1 was shown to be more efficient than 250 mg l−1 of sodium hypochlorite at removing biofilm cells of S. aureus from stainless steel and polypropylene surfaces. Another study suggests that peracetic acid sanitizers may have some sporocidal activity against suspended bacterial spores in an aqueous solution on stainless steel surfaces. However, sporocidal activity was minimal against spores adhering to stainless steel without the presence of an aqueous suspension.



Peracetic Acid in the Fresh Food Industry
By Richard Warburton, ChemDAQ
Peracetic Acid in the Fresh Food Industry
The big issue in the food industry today is food safety; and microbial contamination is the number one enemy of the food supply. Chemical treatments with compounds such as peracetic acid are among the most effective methods for control of microbial contamination.

Peracetic acid has the chemical formula CH3C(O)OOH and is formed in an equilibrium mixture of acetic acid and hydrogen peroxide.

CH3COOH  +  H2O2    CH3CO3H  +  H2O

It is almost always used is water solution with acetic acid and vinegar, although the proportions of each component vary from one manufacturer’s blend to the next. Peracetic acid has a strong vinegar-like smell around 0.1 ppm but becomes significantly irritating above about 1 ppm. Peracetic acid is a very effective antimicrobial compound, even more effective than hydrogen peroxide.

In addition to being an effective against bacteria, any biocidal chemical that will be applied directly to food must not leave any harmful residues. Peracetic acid is very reactive and quickly decomposes to acetic acid (acid in vinegar), oxygen and water. This process is so complete that the Environmental Protection Agency (EPA) regulations exempt peracetic acid residues from tolerances in food products treated up to 100 ppm per application on fruits, vegetables, tree nuts, cereal grains, herbs and spices and with solutions of less than 500 ppm applied to equipment;[1] and U.S. Department of Agriculture regulations provide that peracetic acid may be directly applied to foods that are NOP certified as organic.[2] These features of good efficacy, essentially no toxic residues, easy application (in water solution) and relatively low cost have made peracetic acid an increasingly popular antimicrobial in many food and beverage-related industries. Peracetic acid blends have been approved by the U.S. Food and Drug Administration (FDA) approved as sanitizer on food contact surfaces (21 CFR 178.1010) and for direct food contact with fruits, vegetables (21 CFR 173.315) and meat, poultry and seafood (21 CFR 173.370).

Bottling and Beverage
Many bottling plants use peracetic acid as a sanitizer and disinfectant to reduce microbial contamination. Peracetic acid is also widely used as a sanitizer for the brewing industry.

One of the more recent trends has been toward completely eliminating microbial contamination with aseptic packaging whereby both the container and the bottle are sterilized. Aseptic packaging offers longer shelf life and reduced shipping costs and is used for milk products, low acid and high acid beverages.[3, 4] For example one large midwestern company produces dairy products aseptically using peracetic acid and can ship their product anywhere in the U.S. without the need to refrigerate, thus greatly reducing shipping costs. The items of course are refrigerated at the point of sale in the grocery store in order to meet customer expectations.

Fresh Produce
To reduce pathogens, most fresh vegetables are washed in an antimicrobial solution. The traditional standby has been chlorine (aqueous hypochlorite solution) and in recent years there has been an increasing switch to peracetic acid washes.[5, 6] Most fresh vegetables such as lettuce, spinach and fruit such as strawberries are washed after picking before shipment.[7] However, it has been recognized in some products such as strawberries that the fungus that causes the rot are already in the berry before harvest and that treating the strawberries several days before harvest increases shelf life.[8]

Meats, Poultry and Seafood
In the meat production industry, antimicrobials such as chlorine and peracetic acid have been shown to be very effective at reducing pathogen levels if applied directly to the meat,[9, 10] and in the U.S., they are now being used for direct intervention.[11]

Some research has found that chlorine/hypochlorite can react with fats and proteins to form various chlorinated compounds[12] some which are potentially carcinogenic.[13] Even treatment of vegetables such as bean sprouts and cabbages with sodium hypochlorite were found to produce chloroform (CHCl3) a known carcinogen.[14] However, FDA does not believe that carcinogens are formed to a significant extent at the concentrations used in food production and chlorine and hypochlorite are both approved for direct intervention in fresh produce, meat and poultry in the U.S.[15]

As a consequence, Russia banned imports of chicken from the U.S. Intervention using peracetic acid does not have this problem, and in June 2010, Russia lifted its ban on poultry imports to allow chicken treated with cetylpyridium chloride, peroxyacetic acid or hydrogen peroxide.[16]  Similarly, the EU had also not imported U.S. chicken since 1997 because of its concerns about the use of chlorine washes for poultry. The European Food Safety Authority has said that the use of pathogen reduction treatments such as peracetic acid is safe, but the EU has yet to lift the ban in large part because chicken processing plants in the EU focus on tighter process controls to limit bacterial contamination rather than broad chemical intervention.[17] Processing chickens without chemical intervention is not an option for US poultry plants wanting to meet the U.S. Department of Agriculture’s requirements for pathogen reduction.[18]

Peracetic acid has been found effective for reducing microbial contamination of seafood and for keeping seafood fresher for longer[19] and has been approved for direct contact with fish by FDA.[20]

Occupational Exposures to Peracetic Acid
As discussed above, the two key strengths of peracetic acid are its effectiveness as a biocide and its high reactivity which causes it to quickly degrade to harmless byproducts. This high reactivity though presents a risk to workers using peracetic acid food processing environment and anecdotal reports indicate that some workers in have been adversely affected by exposure to peracetic acid and similar chemicals.[21, 22]

The vast majority of employers wants to keep their people safe and would do so even without the legal duty to provide a safe work environment imposed by the 1970 Occupational Safety and Health Act (OSHA). Peracetic acid has only recently become widely adopted and OSHA has not yet promulgated permissible exposure limits for peracetic acid. Until recently employers had to rely on their best judgment which often meant cranking up the ventilation until peracetic acid could not longer be smelt.

peracetic acid offers many benefits to food producers and processors from sanitization to sterilization. Peracetic acid is a very effective biocide but it quickly reacts in the environment to break down to harmless byproducts. Peracetic acid is finding application across the food spectrum from dairy to produce to meat processing and is being increasingly adopted. 




Peracetic acid (PAA) is often incorporated as active ingredient of instrument disinfectants for reprocessing flexible endoscopes in manual and automatic procedures. Such instrument disinfectants are often used between room temperature and 40 °C with short exposure times. By introducing PAA as active ingredient, a broad range of virucidal efficacy for instrument disinfectants can be achieved, as requested by the Commission for Hospital Hygiene and Infection Prevention (Kommission für Krankenhaushygiene und Infektionsprävention, KRINKO) [1]. There is only a minor temperature stress for the instruments when using short exposure times with PAA and only aldehydes are able to demonstrate a comparative range of efficacy against viruses. But for aldehydes, higher temperatures are necessary in general for reaching a sufficient virucidal action resulting in a claim of these chemicals against enveloped and non-enveloped viruses.

The virus-inactivating properties of PAA had been demonstrated earlier in detail by the group of Sprößig. 
Later it was questioned whether peracetic-acid-based formulations are suited for the cleaning step when reprocessing flexible endoscopes due to the fixation potential of PAA [4]. Current formulations on the market are always based on a two-step procedure including a cleaning step before the addition of PAA.



...% peroksiacto rūgštis (lt)
Acid peracetic (ro)
Acid peracetic sintetizat din tetraacetiletilenediamină (TAED) și percarbonat de sodiu (ro)
acid peracetic. . . % (ro)
acide peracétique à … % . . (fr)
Acide péracétique (fr)
Acide péracétique produit à partir de tétracétyléthylènediamine (TAED) et de percarbonate de sodium (fr)
Acido peracetico (it)
acido peracetico . . . % (it)
Acido peracetico ottenuto da tetracetiletilendiamina (TAED) e percarbonato di sodio (it)
Aċidu peraċetiku (mt)
Aċidu peraċetiku ġġenerat minn tetra-aċetiletilenedijamina (TAED) u perkarbonat tas-sodju (mt)
Kwas nadoctowy (pl)
kwas nadoctowy ...% (pl)
Kwas nadoctowy uzyskany z tetraacetyloetylenodiaminy (TAED) i nadwęglanu sodu (pl)
kyselina peroxyctová (sk)
kyselina peroxyoctová (cs)
kyselina peroxyoctová ... % (sk)
Kyselina peroxyoctová připravená z tetraacetyletylendiaminu (TAED) a peroxouhličitanu sodného (cs)
No tetra-acetiletilēndiamīna (TAED) un nātrija perkarbonāta iegūta peroksietiķskābe (lv)
Per-azijnzuur (nl)
Peracetic acid (no)
Peracetic acid generated from tetra-acetylethylenediamine (TAED) and sodium percarbonate (sk)
perazijnzuur . . . % (nl)
Perazijnzuur, verkregen uit tetra-acetylethyleendiamine (TAED) en natriumpercarbonaat (nl)
Perecetsav (hu)
perecetsav …% (hu)
pereddikesyre (da)
pereddikesyre . . . % (da)
Pereddikesyre genereret fra tetraacetylethylendiamin (TAED) og natriumpercarbonat (da)
pereddiksyre ... % (no)
Pereddiksyre generert fra tetraacetylendiamin (TAED) og natriumperkarbonat (no)
Peressigsäure (de)
Peressigsäure . . . % (de)
Peressigsäure, hergestellt aus Tetraacetylethylendiamin (TAED) und Natriumpercarbonat (de)
Peretikkahappo (fi)
peretikkahappo . . . % (fi)
Perocetna kislina (sl)
perocetna kislina, pridobljena iz tetraacetil etilendiamina (TAED) in natrijevega perkarbonata (sl)
perocetna kislina...% (sl)
Peroctena kiselina (hr)
peroctena kiselina . . . % (hr)
Peroctena kiselina dobivena iz tetraacetiletilendiamina (TAED) i natrijevog perkarbonata (hr)
Peroksiacto rūgštis (lt)
Peroksiacto rūgštis, gauta iš tetraacetiletilendiamino (TAED) ir natrio peroksokarbonato (lt)
Peroksietiķskābe (lv)
peroksyeddiksyre ... % (no)
peroxyoctová kyselina...% (cs)
Perättiksyra (sv)
perättiksyra . . . % (sv)
Perättiksyra som framställs från tetraacetyletylendiamin (TAED) och natriumperkarbonat (sv)
Peräädikhape (et)
Peräädikhape … % (et)
peräädikhape, mis saadakse tetraatsetüületüleendiamiinist (TAED) ja naatriumperkarbonaadist (et)
Tetra-asetyylietyleenidiamiinista (TAED) ja natriumperkarbonaatista tuotettu peretikkahappo (fi)
Tetraacetil-etilén-diaminból (TAED) és nátrium-perkarbonátból előállított perecetsav (hu)
Ácido peracético (es)
Ácido peracético (pt)
ácido peracético . . . % (es)
ácido peracético . . . % (pt)
Ácido peracético generado a partir de tetraacetiletilendiamina y percarbonato de sodio (es)
Ácido peracético produzido a partir de tetra-acetiletilenodiamina (TAED) e percarbonato de sódio (pt)
Υπεροξικό οξύ (el)
υπεροξικό οξύ . . . % (el)
Υπεροξικό οξύ που παράγεται από τετρα-ακετυλοαιθυλενοδιαμίνη (TAED) και υπερανθρακικό νάτριο (el)
Пероцетна киселина (bg)
Пероцетна киселина, генерирана от тетраацетилетилендиамин (TAED) и натрив перкарбонат (bg)
пероцетна киселина...% (bg)
…% paraetiķskābe (lv)


ethaneperoxoic acid; PAA; PERACETIC ACID
Peracetic acid
Peracetic acid anhydrous
Peracetic acid generated by perhydrolysis of N-acetylcaprolactam by hydrogen peroxide in alkaline conditions
Peracetic acid generated from 1,3-diacetyloxypropan-2-yl acetate and hydrogen peroxide
Peracetic acid generated from tetra-acetylethylenediamine (TAED) and sodium percarbonate
Peracetic acid generated from tetraacetylethylenediamine and hydrogen peroxide
peroxyacetic acid
Peroxyacetic acid - Aqueous stabilised solution
Peroxyethanoic Acid
Reaction mass of 64-19-7 and 7722-84-1
Reaction mass of hydrogen peroxide and water
ASPERIX®
Oxystrong
PERACLEAN®
Proxitane


Understanding Peracetic Acid
Peracetic Acid, also known as peroxyacetic acid or PAA, is an organic chemical compound that is used in a mixture with acetic acid and hydrogen peroxide in water. It is a colorless liquid that has a strong vinegar like odor that can be smelt at very low levels. It is a strong oxidant and is highly reactive. However, it breaks down to acetic acid (vinegar) and water leaving no harmful residue, which makes it the chemical of choice when looking for a food-safe antimicrobial.

Peracetic Acid is produced by combining hydrogen peroxide, acetic acid and water. PAA functions as a disinfectant by oxidizing the outer cell membrane of microbes. The more concentrated the Peracetic acid solution, the more effective it is as an antimicrobial, but the greater the vapor concentration and so the greater the exposure risk to everyone around. This highly biocidial oxidizer shows good efficacy against a broad spectrum of pathogens.

Microbial Activity: PAA will inactivate  gram-positive and  gram-negative bacteria, fungi, and yeasts in <5  minutes at <100 ppm. In the presence of organic matter, 200-500 ppm  is required. For viruses, the dosage range is wide (12 -2250 ppm), with poliovirus inactivated in yeast extract in 15 minutes with 1500 to 2250 ppm. Bacterial spores in suspension are inactivated in 15 seconds to 30 minutes with 500 to 10,000 ppm (0.05 to 1%).



Proteins Processing
Peracetic Acid (PAA) is the predominant antimicrobial chemical used in poultry and meat processing.

Endoscopy/ Sterilization
The use of sterilants and High Level Disinfectants (HLDs) such as Peracetic Acid present a risk to those people performing these essential tasks. Gas vapor monitoring for equipment leaks or exposure due to work practices is an essential part of the means to ensure that these chemicals can be used safely.


Food Processing and Produce Disinfection
In addition to being effective against bacteria, any biocidal chemical that will be applied directly to food must not leave any harmful residues. Peracetic acid is very reactive and quickly decomposes to acetic acid (acid in vinegar), oxygen and water. 

Aseptic Packaging
Peracetic Acid or Hydrogen Peroxide is the biocide of choice when it comes to Aseptic Packaging. These chemicals help to extend the shelf-life of low acid bottled products. Peracetic Acid does come with significant health risks, so it is important to take the necessary precautions to keep employees safe.


What are the dangers of Peracetic Acid
Peracetic Acid safety is a major concern for anyone potentially exposed because PAA is corrosive to the eyes, the skin and the respiratory tract.  Exposure can occur from inhalation and / or direct contact with the liquid or aerosol. According to NIOSH, symptoms of acute exposure to peracetic acid vapor include cough, labored breathing, and shortness of breath; skin redness, pain, and blisters; severe deep burns to the eyes.  Concentrations of 15% or higher, also give rise to fire and explosion hazards and reactivity issues. It is important to ensure that training for use and safety precautions for peracetic acid are in place.

Another major concern is that peracetic acid has a vinegar type odor, even at low levels, so the challenge becomes knowing if your level of exposure is safe... whether you smell it or not.  If you are working around PAA and over time you do not smell it, it may be due to olfactory fatigue. Olfactory fatigue is also known as nose blindness or odor fatigue. In summary, your sense of smell is an unreliable means of protecting yourself from over-exposure to PAA. So, while making sure the items you're disinfecting are safe for others, be sure to keep track of peracetic acid exposure levels for your own safety and others in the work environment.

Peracetic acid (CAS No. 79-21-0), also known as peroxyacetic acid or PAA, is an organic chemical compound used in numerous applications, including chemical disinfectant in healthcare, sanitizer in the food industry, and disinfectant during water treatment. Peracetic acid has also previously been used during the manufacture of chemical intermediates for pharmaceuticals. Produced by reacting acetic acid and hydrogen peroxide with an acid catalyst, peracetic acid is always sold in stabilized solutions containing acetic acid, hydrogen peroxide, and water. For the food and healthcare industries, peracetic acid is typically sold in concentrates of 1 to 5 percent and is diluted before use.

Many users know peracetic acid to be versatile and effective, and professionals with environmental responsibilities consider it to be environmentally friendly due to its decomposition products, which include acetic acid, oxygen, and water. However, industrial hygienists recognize that it is also highly corrosive and a strong oxidizer, and exposure to peracetic acid can severely irritate the eyes, skin, and respiratory system.


Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.