1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

PORTAKAL YAĞI (ORANGE OIL)


Portakal yağı, turuncu bir meyvenin (Citrus sinensis meyvesi) kabuğundaki hücreler tarafından üretilen uçucu bir yağdır. Çoğu uçucu yağın aksine, portakal suyu üretiminin bir yan ürünü olarak santrifüjle ekstrakte edilerek soğuk preslenmiş bir yağ elde edilir. Çoğunlukla (% 90'dan fazla) d-limonenden oluşur ve genellikle saf d-limonen yerine kullanılır. D-limonen damıtma yoluyla yağdan çıkarılabilir.

Kompozisyon
Portakal yağı içindeki bileşikler, her farklı yağ ekstraksiyonunda değişir. Kompozisyon, bölgesel ve mevsimsel değişikliklerin yanı sıra ekstraksiyon için kullanılan yöntemin bir sonucu olarak değişir. Gaz kromatografi-kütle spektrometresi ile birkaç yüz bileşik tanımlanmıştır. Yağdaki maddelerin çoğu terpen grubuna aittir ve limonen baskın olanıdır. Uzun zincirli alifatik hidrokarbon alkoller ve 1-oktanol ve oktanal gibi aldehitler ikinci önemli madde grubudur.

Portakal yağı temizleyici olarak kullanılır. Ayrıca Howard's Feed-N-Wax Ahşap Cilası ve Saç Kremi gibi bazı cila cilalarına / cilalarına katkı maddesi olarak kullanılır.

Biyolojik haşere kontrolü
Portakal yağı, biyolojik haşere kontrolü için yeşil pestisitlerde kullanılabilir. Karıncaları öldürebilir ve koku-feromon iz göstergelerini silerek yeniden istilayı bozabilir. [8]

Portakal yağının ayrıca Drywood termitlerini (Incisitermes) kontrol etmek için yararlı olduğu, ancak yok etmediği ve yalnızca onunla doğrudan temas edenleri öldürdüğü bilinmektedir. [9]

İnsanlar için aromaterapi malzemesi
Aromaterapi uygulamasında portakal yağı, "stresi azaltma", "anksiyeteyi" kontrol etme, "gevşeme" sağlama ve "ruh halini kaldırma" gibi çeşitli faydalar sağladığı tarif edilmektedir. Aromaterapi bir sahte bilimdir ve bu iddialar için belirtilen sözde kanıtların çoğu, çift kör veya kontrollü olmayan araştırmalardan gelir.

Tehlikeler
Yağın ana bileşeni olan limonen, koruyucu cilt yağlarını çözdüğü için hafif tahriş edicidir. Limonen ve oksidasyon ürünleri, cildi tahriş edicidir ve limonen-1,2-oksit (havadan oksidasyonla oluşur) bilinen bir cilt hassaslaştırıcıdır. Bildirilen tahriş vakalarının çoğu, saf bileşiğe uzun süreli endüstriyel maruz kalmayı içermektedir, örn. yağ giderme veya boyaların hazırlanması sırasında. Bununla birlikte, dermatit gösteren hastalar üzerinde yapılan bir çalışma,% 3'ünün limonene duyarlı hale geldiğini göstermiştir.

Limonen ayrıca yanıcıdır.

 
 
 
 
Orange oil is an essential oil produced by cells within the rind of an orange fruit (Citrus sinensis fruit). In contrast to most essential oils, it is extracted as a by-product of orange juice production by centrifugation, producing a cold-pressed oil. It is composed of mostly (greater than 90%) d-limonene, and is often used in place of pure d-limonene. D-limonene can be extracted from the oil by distillation.

Composition
The compounds inside an orange oil vary with each different oil extraction. Composition varies as a result of regional and seasonal changes as well as the method used for extraction. Several hundred compounds have been identified with gas chromatograph-mass spectrometry. Most of the substances in the oil belong to the terpene group with limonene being the dominant one. Long chain aliphatic hydrocarbon alcohols and aldehydes like 1-octanol and octanal are second important group of substances.

Orange oil is used as a cleaner. It is also used as an additive to certain wax finish/polish such as Howard's Feed-N-Wax Wood Polish & Conditioner.

Biological pest control
Orange oil can be used in green pesticides for biological pest control. It can kill ants, and by erasing their scent-pheromone trail indicators disrupts re-infestation.[8]

Orange oil is also known to be useful to control, but not exterminate Drywood termites (Incisitermes.), killing only those who come into direct contact with it.[9]

Aromatherapy material for humans
In the practice of aromatherapy, orange oil is described as providing various benefits, including the possibility of "reducing stress", controlling "anxiety", enabling "relaxation" and "lifting mood". Aromatherapy is a pseudoscience, and much of the purported evidence cited for these claims comes from research which is not double-blinded or controlled.

Hazards
The limonene which is the main component of the oil is a mild irritant, as it dissolves protective skin oils. Limonene and its oxidation products are skin irritants, and limonene-1,2-oxide (formed by aerial oxidation) is a known skin sensitizer. Most reported cases of irritation have involved long-term industrial exposure to the pure compound, e.g. during degreasing or the preparation of paints. However a study of patients presenting dermatitis showed that 3% were sensitized to limonene.

Limonene is also flammable.
 
Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.