1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

GLİOKSİLİK ASİT

Glioksalik asit [HOOC−CHO], kıvamlı bir sıvıdır; belirli bir erime noktası yoktur; ısıtılınca değişik ürünler vererek bozunur. Glioksalik asit, en çok ham meyvelerde bulunur; hammeyveye ekşi tadını veren asitler arasındadır. Glioksalik asit, güçlü yükseltgenlerle karbondiokside kadar yükseltgenir; ılıman yükseltgenlerle oksalik aside (HOOC−COOH) yükseltgenir. 


Glioksilik asit veya oksoasetik asit, organik bir bileşiktir. Asetik asit, glikolik asit ve oksalik asit ile birlikte glioksilik asit, C2 karboksilik asitlerden biridir.
Doğal olarak oluşan ve endüstriyel olarak yararlı olan renksiz bir katıdır.

Tercih edilen IUPAC adı: Oksoasetik asit
Sistematik IUPAC adı: Oxoethanoic acid
Glioksilik asit; 2-Oksoasetik asit; Formilformik asit
CAS Numarası: 298-12-4

Glioksilik asit, alfa karbon atomunda bir okso grubu taşıyan asetik asit olan bir 2-okso monokarboksilik asittir.
Bir insan metaboliti, bir Escherichia coli metaboliti, bir Saccharomyces cerevisiae metaboliti ve bir fare metaboliti olarak rol oynar.
Bir 2-okso monokarboksilik asit ve bir aldehidik asittir. Bir glioksilatın eşlenik asididir.

INCI Adı
Glioksilik Asit, Su

Açıklama
Yarı kalıcı saç düzleştirici ve saç şekillendirici etkiye sahip saç şekillendirici bileşen. Glioksilik asidin karboksilik ve aldehit grupları, saç keratininde bulunan amin grupları ile reaksiyona girerek stabil bağların oluşmasına neden olur.

Özellikle glioksilik asit, sistin disülfür köprüsünü kırmadan yarı kalıcı saç düzleştirme sağlar. Alkali kimyasallara ve diğer düzleştirici maddelere özgü saç ve saç derisine zarar vermeden saç liflerinin uzun süreli rahatlatıcı etkisini sağlar.

Glioksilik asit 50H, yalnızca eser miktarda CMR safsızlık glioksal içeriğine sahip ve formaldehit içermeyen yüksek saflıkta kozmetik bir sınıftır. Bu, formülatörlerin saç düzleştirici kozmetiklerde AB ve diğer kozmetik düzenlemeler tarafından belirlenen izin verilen maksimum 100 ppm glioksal düzeyini aşmadan% 25'e varan seviyeleri kullanmasına olanak tanır.

Glioksilik asit 50H, dalgalı ve sıkı kıvırcık saçları düzleştirmek için saç düzleştirme formülasyonlarında kullanım alanı bulur. Yassı demir ile uygulandığında doğal bukleleri yumuşatarak parlak ipek görünümü sağlar ve saçın yönetilebilirliğini artırır.

Reaktivite Profili
GLYOXYLIC ACID, bir karboksilik asittir. Hazırlık tehlikesi, nitrik asit ve glioksal glioksilik asit üretmek için patlayıcı sonuçlar doğurdu.
Karboksilik asitler, onları kabul edecek bir baz varsa, hidrojen iyonları bağışlar.
Bu şekilde hem organik (örneğin aminler) hem de inorganik tüm bazlarla reaksiyona girerler.
"Nötralizasyon" adı verilen bazlarla reaksiyonlarına, önemli miktarda ısının evrimi eşlik eder.
Bir asit ve bir baz arasındaki nötrleştirme, su artı bir tuz üretir.
Altı veya daha az karbon atomlu karboksilik asitler suda serbestçe veya orta derecede çözünürdür; altıdan fazla karbonu olanlar suda çok az çözünür.
Çözünür karboksilik asit, hidrojen iyonları verecek şekilde suda bir dereceye kadar ayrışır. Bu nedenle karboksilik asit çözeltilerinin pH'ı 7.0'dan azdır.
Pek çok çözünmeyen karboksilik asit, kimyasal bir baz içeren sulu çözeltilerle hızla reaksiyona girer ve nötrleştirme çözülebilir bir tuz oluştururken çözünür.
Sulu çözelti içindeki karboksilik asitler ve sıvı veya erimiş karboksilik asitler, gaz halindeki hidrojen ve bir metal tuzu oluşturmak için aktif metallerle reaksiyona girebilir.
Bu tür reaksiyonlar prensip olarak katı karboksilik asitler için de meydana gelir, ancak katı asit kuru kalırsa yavaştır.
"Çözünmeyen" karboksilik asitler bile havadan yeterince su emebilir ve Glyoksilik asit içinde demir, çelik ve alüminyum parçaları ve kapları aşındırmak veya çözmek için yeterince çözünebilir.
Diğer asitler gibi karboksilik asitler de gaz halinde hidrojen siyanür oluşturmak için siyanür tuzları ile reaksiyona girer.
Kuru, katı karboksilik asitler için reaksiyon daha yavaştır. Çözünmeyen karboksilik asitler, gaz halindeki hidrojen siyanürün salınmasına neden olmak için siyanür çözeltileriyle reaksiyona girer.
Yanıcı ve / veya toksik gazlar ve ısı, karboksilik asitlerin diazo bileşikleri, ditiokarbamatlar, izosiyanatlar, merkaptanlar, nitrürler ve sülfitler ile reaksiyonu sonucu oluşur.
Karboksilik asitler, özellikle sulu çözelti içinde ayrıca yanıcı ve / veya toksik gazlar ve ısı üretmek için sülfitler, nitritler, tiyosülfatlar (H2S ve SO3 vermek için), ditiyonitlerle (SO2) reaksiyona girer.
Karbonatlar ve bikarbonatlarla reaksiyonları zararsız bir gaz (karbondioksit) üretir ancak yine de ısıtır.
Diğer organik bileşikler gibi, karboksilik asitler de güçlü oksitleyici maddelerle oksitlenebilir ve güçlü indirgeyici maddelerle indirgenebilir. Bu reaksiyonlar ısı üretir.
Çok çeşitli ürünler mümkündür.
Diğer asitler gibi, karboksilik asitler de polimerizasyon reaksiyonlarını başlatabilir; diğer asitler gibi, genellikle kimyasal reaksiyonları katalize ederler (oranını arttırırlar).


Glyoxylic acid or oxoacetic acid is an organic compound. Together with acetic acid, glycolic acid, and oxalic acid, glyoxylic acid is one of the C2 carboxylic acids. 
It is a colourless solid that occurs naturally and is useful industrially.

Preferred IUPAC name: Oxoacetic acid
Systematic IUPAC name: Oxoethanoic acid
Glyoxylic acid; 2-Oxoacetic acid; Formylformic acid
CAS Number: 298-12-4 

Glyoxylic acid is a 2-oxo monocarboxylic acid that is acetic acid bearing an oxo group at the alpha carbon atom. 
It has a role as a human metabolite, an Escherichia coli metabolite, a Saccharomyces cerevisiae metabolite and a mouse metabolite. 
It is a 2-oxo monocarboxylic acid and an aldehydic acid. It is a conjugate acid of a glyoxylate.

INCI Name
Glyoxylic Acid, Water

Description
Hair styling ingredient with semi-permanent hair straightening & hair conditioning effect. The carboxylic and aldehyde groups of glyoxylic acid react with the amine groups present in hair keratin resulting in the formation of stable bonds.

In particular, glyoxylic acid produces semi-permanent hair straightening without breaking the cystine disulfide bridge. It provides long lasting relaxing effect of hair fibres, without causing damage to the hair and scalp irritations typical of alkaline chemical and other straightening agents.

Glyoxylic acid 50H is high purity cosmetic grade with only trace content of the CMR impurity glyoxal and without formaldehyde. This allows formulators to use levels up to 25% in hair straightening cosmetics without exceeding the maximum permitted level of 100 ppm glyoxal established by EU & other cosmetic regulations. 

Glyoxylic acid 50H finds use in hair straightening formulations to smooth wavy & tightly curly hair. When applied with flat iron it softens natural curls providing shiny silk appearance and improving hair maneageability.

Reactivity Profile
GLYOXYLIC ACID is a carboxylic acid. Preparative hazard, nitric acid and glyoxal to produce glyoxylic acid has had explosive consequences. 
Carboxylic acids donate hydrogen ions if a base is present to accept them. 
They react in this way with all bases, both organic (for example, the amines) and inorganic. 
Their reactions with bases, called "neutralizations", are accompanied by the evolution of substantial amounts of heat. 
Neutralization between an acid and a base produces water plus a salt. 
Carboxylic acids with six or fewer carbon atoms are freely or moderately soluble in water; those with more than six carbons are slightly soluble in water. 
Soluble carboxylic acid dissociate to an extent in water to yield hydrogen ions. The pH of solutions of carboxylic acids is therefore less than 7.0. 
Many insoluble carboxylic acids react rapidly with aqueous solutions containing a chemical base and dissolve as the neutralization generates a soluble salt. 
Carboxylic acids in aqueous solution and liquid or molten carboxylic acids can react with active metals to form gaseous hydrogen and a metal salt. 
Such reactions occur in principle for solid carboxylic acids as well, but are slow if the solid acid remains dry. 
Even "insoluble" carboxylic acids may absorb enough water from the air and dissolve sufficiently in Glyoxylic acid to corrode or dissolve iron, steel, and aluminum parts and containers. 
Carboxylic acids, like other acids, react with cyanide salts to generate gaseous hydrogen cyanide. 
The reaction is slower for dry, solid carboxylic acids. Insoluble carboxylic acids react with solutions of cyanides to cause the release of gaseous hydrogen cyanide. 
Flammable and/or toxic gases and heat are generated by the reaction of carboxylic acids with diazo compounds, dithiocarbamates, isocyanates, mercaptans, nitrides, and sulfides. 
Carboxylic acids, especially in aqueous solution, also react with sulfites, nitrites, thiosulfates (to give H2S and SO3), dithionites (SO2), to generate flammable and/or toxic gases and heat. 
Their reaction with carbonates and bicarbonates generates a harmless gas (carbon dioxide) but still heat. 
Like other organic compounds, carboxylic acids can be oxidized by strong oxidizing agents and reduced by strong reducing agents. These reactions generate heat. 
A wide variety of products is possible. 
Like other acids, carboxylic acids may initiate polymerization reactions; like other acids, they often catalyze (increase the rate of) chemical reactions.

Acetic acid, 2-oxo-
Glyoxylic acid
glyoxylic acid
glyoxylic acid ...%
glyoxylic acid...%

Translated names
acid glioxilic … % (ro)
acide glyoxylique ... % (fr)
acido gliossilico … % (it)
aċidu gliossiliku ...% (mt)
glioksilna kiselina ...% (hr)
glioksilna kislina ... % (sl)
glioksilo rūgštis …% (lt)
glioksālskābe, … % (lv)
glyoksyylihappo, …% (fi)
glyoxylová kyselina …% (cs)
glyoxylsyra …% (sv)
glyoxylsyre …% (da)
Glyoxylsäure … % (de)
glyoxylzuur … % (nl)
Glüoksüülhape kontsentratsiooniga ... % (et)
kwas glioksalowy ...% (pl)
kyselina 2-oxoetánová ...% (sk)
Ácido glioxílico ...% (es)
ácido glioxílico a ... % (pt)
γλυοξαλικό οξύ …% (el)
глиоксилова киселина ...% (bg)
… %-os glioxilsav (hu)

CAS names
Acetic acid, 2-oxo-

IUPAC names
2-oxo acetic acid
2-oxoacetic acid
Acetic acid, 2-oxo-
glyocylic acid
glyoxyl acid
GLYOXYLIC ACID
Glyoxylic acid
glyoxylic acid
glyoxylic acid
Glyoxylic Acid (ca. 50% in Water, ca. 9mol/L)
Glyoxylic Acid 50% (aqueous solution)
oxaldehydic acid
oxoacetic acid
oxoethanoic acid

Trade names
glyoxylic acid
Glyoxylic acid 50 % (aqueous solution)
glyoxylic acid 50% (aqueous solution)
Glyoxylic acid liq 50
Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.