1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

TARTARIC ACID ( TARTARİK ASİT )

Tartarik asit, tartaric acid,  cas no : 133-37-9, tartarik, şarap asidi, Cas no : 526-83-0, L – tartarik asit, DL, L, +, tartarik asit, DL-Tartaric Acid, L (+)- Tartaric Acid, D (-)- Tartaric Acid

Cas no: 133-37-9
Cas no : 526-83-0
Eş anlamlıları: 2,3-dihydroxysuccinic acid, threaric acid, racemic acid, uvic acid, paratartaric acid

Tartarik asit doğada bulunan doğal bir karboksilik asittir. Meyvelerde bulunur ve mayhoş bir tadı vardır, özellikle üzüm ve vişnede bol miktarda bulunur. Şarap üretiminin bir yan ürünü olan tartarik asit şekerleme, aromalı içecekler, toz içecekler, reçel marmelat üretiminde asitliği düzenleyici olarak kullanılmaktadır. Metal, ayna, fiberoptik, yapı sektörlerinde de kendisine kullanım alanı bulmaktadır. Yapı sektöründe kullanılan tartarik asit türü ise anti caking agent içermek zorundadır ve tanecik büyüklüğü 270 mesh civarında olmalıdır. Doğal tartarik asit ilaç sektöründe de kullanılmaktadır. ( antibiyotik, kalp hastalıkları için vb. )

Tartarik asit, bitkilerde yaygın olarak bulunan kristal yapılı, renksiz organik asit. Başta gıda sanayi olmak üzere çeşitli sanayi dallarında kullanılan bu asit, şarabın mayalanması esnasında potasyum bitartarak ve potasyumun yan ürünü olarak elde edilir. Tartarik asidi bu karışımdan ilk olarak Carl Wilhem Scheele ayırmıştır. Şarap üretiminede ortaya çıkan atıklar potasyum hidroksitle nötralleştirilir. Çöken kalsiyum tartarın sülfürik asitle işlenmesiyle de tartarik asit oluşur. Tartarik asit gazozlarda çoğunlukla kullanılır bunun yanında jelatinli tatlılarda, metallarin temizlenmesinde ve cilalanmasında,yün boyama işlerinde kullanılır. Antimon potasyum tartarlarıda böcek ilacı ve mordan olarak kullanılır.
Tartarik asitler suda çözenebilen dikarboksili asitlerdir.
Ataman Chemicals © 2015 All Rights Reserved.