1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

BRUCITE (BRUSİT)

BRUCITE

 

METATAGS: BRUCITE; ICSD 64722; Nemalite; alabaster; asphalt; mineral;; Magnesium minerals; Hydroxide minerals; Cement; Concrete; Trigonal minerals; brucite; brucide; nemalit; NEMALİTE; NEMALITE; BRUCİTE; BRUCİDE; magnezyum mineral; hidroksit mineral; magnezyum hidroksit; Nemalite; Milmag; Magnesia, [Milk of]; Magnesiamaito; Reachim; Versamag; Duhor; Magnesia Magma; Magmesia hydrate; Kyowamag F; Hydrofy N; Marinco H; Duhor N; Ebson RF; FloMag H; Hydro-mag MA; MagneClear 58; FloMag HUS; Kisuma 5; Combustrol 500; Haley's MO; Kisuma 4AF; Kisuma 5A; Kisuma 5B; Kisuma 5BG; Kisuma 5E; Mint-O-Mag, Baschem 12; Magnifin H 10; Kisuma 5B-N; Kisuma 78; Kisuma S 4; Alcanex NHC 25; Hydrofy G 1.5; Hydrofy G 2.5; Lycal 96 HSE; Mag Chem MH 10; Magnesium hydroxide gel; Marinco H 1241; Martinal VPF 8812; Magnesium(II) hydroxide; Phillips magnesia tablets; Star 200; Magnesium hydroxide slurry; Asahi Glass 200-06; Magnesium hydroxide [JAN]; Magnesium oxide (Mg(OH)2); magnezium hydroxide; magnesium hydroxide; magnesium hidroksit; magnezyum hidroksit; magnezyum hydroxide; magnezium hydroksit; MAGNEZYUM HİDROKSİT;Magnesia 5OH; Magnesium dihydroxide; Magnesium (II) hydroxide; Magnifin A; Magnifin H 10; Milk of magnesia; Magnesia magma.

 

 

 

 


Mg (OH) 2

Yorumlar: brucite Kristal kümesi.
Renk: Mavi, Gri, Gri mavi, Sarı, Beyaz.
Yoğunluk: 2.39 - 2.4, Ortalama = 2.39

Archibald Bruce'a (Şubat 1777 New York, New York, ABD - Şubat 22, 1818 New York, New York, ABD) şerefine, Francois Sulpice Beudant tarafından 1824'te adlandırılan doktor, erken Amerikan mineralojist, American Mineralogical Journal'ın editörü ve Ilk önce türleri tanımladı.
Brucite çoğu zaman kaba, ilgi çekmeyen formdadır, ancak birçok lokalite, toplayıcılar için oldukça arzu edilen belirgin ve ilginç kristaller üretir. Brucite bağımsız bir mineral olarak oluşabilir, ancak klorit grubunun mineralleri ve Montmorillonit ve Smectite gibi kil mineralleri içerisinde tabakalar olarak da oluşabilir. Ticari olarak inci gri mermer olarak bilinen bazı mermer çeşitlerinin bir bileşenini oluşturmaktadır.

Brucite, bu minerali tanımlayan bir mineralojist olan Archibald Bruce'un (1777-1818) onuruna verilir.

Brucite, Mg (OH) 2 kimyasal formülü ile magnezyum hidroksitin mineral formudur. Bu mermer periklazın ortak bir tadilat ürünüdür; Metamorfizma kireçtaşlarında ve klorit şistlerde düşük sıcaklıkta bir hidrotermal damar minerali; Ve dunitlerin serpantinleşmesi sırasında oluşmuştur. Brucite genellikle serpantin, kalsit, aragonit, dolomit, manyezit, hidromagnezit, artinit, talk ve krizotil ile birlikte bulunur.

Tabakalar arasında hidrojen bağlarıyla katmanlı bir CdI2 benzeri yapı benimser.

Brucite, mineral numunesi olarak sıkça kullanılmayan, ancak önemli bazı endüstriyel kullanımları olan bir mineraldir. Bu, magnezyum metalinin minör bir cevheridir ve bir magnezyum kaynağıdır. Ayrıca bazı refrakterlerde bir katkı maddesi olarak kullanılır.
İlginç olan brucite'ın yapısı budur. Temel yapı, oktahedronların magnezyum hidroksit yığın tabakalarını oluşturur. Oktahedronlar, magnezyum iyonlarından oluşur ve +2 yükü, altı yüklü, sekizgenli olarak koordine edilmiş hidroksitlere -1 yük ile bağlanır. Her bir hidroksit üç manyetiyoma bağlanır. Sonuç +2 / 6 = +1/3 (magnezyumlarda +6 yük altı hidroksit bağına bölünmüş +2 yük) ve -1 / 3 = -1/3 (-1 yük, üç manyezyum arasında bölünen hidroksitler üzerinde nötr bir tabaka şeklindedir. ); Dolayısıyla masraflar iptal olur.

Brusit tabakalar üzerinde bir şarj olmaması, katmanlar arasında iyonları tutmak için hiçbir yük bulunmadığı anlamına gelir ve yaprakları bir arada tutmak için bir "tutkal" görevi görür. Tabakalar sadece zayıf artık bağlarla bir araya getirilir ve bu, çok yumuşak kolaylıkla parçalanmış bir mineral oluşturur. Brucite, gibbsite, Al (OH) 3 ile yakından ilişkilidir. Bununla birlikte, brusit magnezyumuna (+2) göre, gibbsite alüminyumunda (+3) ekstra yük, nötr bir tabaka korumak için sekizyüzlülerin üçte birinin merkezi bir iyonun boş olmasını gerektirir.

Brucite, Mg (OH) 2, mineral toplayıcılarla ve kontakt metamorfik ve ultramafik kayaları inceleyen uzmanlara göre bilinen nadir bir mineraldir. Çevre dostu bir alev geciktirici ve ticari talep görüyor; Aynı zamanda büyük talep gören metal, magnezyum için potansiyel bir cevher kaynağını temsil eder. Alev geciktiriciler için mevcut brucite pazarı yılda 50 000 tondan daha azdır ancak katlanarak artmaktadır. Brucite'nin CO2 içermemesi avantajı vardır; Dolayısıyla hiçbiri kalsinasyon sırasında serbest bırakılır, bugünün toplumunda iklim değişikliği ile ilgili olumlu bir özelliktir. Bu inceleme belgesi, brusitin termodinamik özelliklerini inceleyen bilim insanları, iletişim meta-morfik özelliklerini inceleyen jeologlar, arama jeologları ve potansiyel son kullanıcıları özetlemektedir. Mineral ve metal talebi göz önüne alındığında, yüksek dereceli brusit yatakları önümüzdeki birkaç yıl içinde sıcak arama hedefi haline gelebilir.

Endüstriyel uygulamalar

Mg (OH) 2'nin yapısı.
Sentetik brusit esas olarak, refrakter yalıtkan olarak kullanılan magnezyumun (MgO) öncülü olarak tüketilmektedir. Biraz alev geciktirici olarak bulunur çünkü alüminyum hidroksit ve huntit ile hidromagnezit karışımlarına benzer şekilde suyu serbest bırakmak için termal olarak ayrışır. Ayrıca endüstri için önemli bir magnezyum kaynağı oluşturmaktadır.

 

 

 

 

 

Mg(OH)2

Comments: Crystal cluster of brucite.
Color: Blue, Gray, Gray blue, Yellow, White.
Density:2.39 - 2.4, Average = 2.39

Named in 1824 by Francois Sulpice Beudant in honor of Archibald Bruce (February 1777 New York, New York, USA - February 22, 1818 New York, New York, USA), physician, early American mineralogist, editor of American Mineralogical Journal, and who first described the species.
Brucite is most often in crude, uninteresting form, but several localities produce distinct and interesting crystals which are highly desirable to collectors. Brucite may form as a standalone mineral, but it can also form as layers within minerals of the chlorite group and clay minerals such as Montmorillonite and Smectite. It forms a component of certain types of marbles, which are commercially known as pearl grey marble.

Brucite is named in honor of Archibald Bruce (1777-1818), a mineralogist who first described this mineral.

Brucite is the mineral form of magnesium hydroxide, with the chemical formula Mg(OH)2. It is a common alteration product of periclase in marble; a low-temperature hydrothermal vein mineral in metamorphosed limestones and chlorite schists; and formed during serpentinization of dunites. Brucite is often found in association with serpentine, calcite, aragonite, dolomite, magnesite, hydromagnesite, artinite, talc and chrysotile.

It adopts a layered CdI2-like structure with hydrogen-bonds between the layers.

Brucite is a mineral that is not often used as a mineral specimen but does have some important industrial uses. It is a minor ore of magnesium metal and a source of magnesia. It is also used as an additive in certain refractories.
It is brucite's structure that is interesting. The basic structure forms stacked sheets of octahedrons of magnesium hydroxide. The octahedrons are composed of magnesium ions with a +2 charge bonded to six octahedrally coordinated hydroxides with a -1 charge. Each hydroxide is bonded to three magnesiums. The result is a neutral sheet since +2/6 = +1/3 (+2 charge on the magnesiums divided among six hydroxide bonds) and -1/3 = -1/3 (-1 charge on the hydroxides divided among three magnesiums); thus the charges cancel.

The lack of a charge on the brucite sheets means that there is no charge to retain ions between the sheets and act as a "glue" to keep the sheets together. The sheets are only held together by weak residual bonds and this results in a very soft easily cleaved mineral. Brucite is closely related to gibbsite, Al(OH)3. However the extra charge in gibbsite's aluminum (+3) as opposed to brucite's magnesium (+2) requires that one third of the octahedrons to be vacant of a central ion in order to maintain a neutral sheet.

Brucite, Mg(OH)2, is an uncommon mineral primarily known to mineral collectors, and to specialists studying contact metamorphic and ultramafic rocks. It is an environmentally friendly flame-retardant and is in commercial demand; it also represents a potential ore source for the metal, magnesium, which is itself in great demand. The present brucite market for flame-retardants is less than 50 000 tonnes annually, but it is increasing exponentially. Brucite has the advantage of not containing CO2; hence none is released during calcination, a positive feature in today's society concerned with climate change. This review paper summarises the topic for scientists studying the thermodynamic properties of brucite, geologists studying its contact meta-morphic characteristics, exploration geologists and potential end-users. Given the demand for the mineral and metal, high-grade brucite deposits may become hot exploration targets within the next few years.

Industrial applications

Structure of Mg(OH)2.
Synthetic brucite is mainly consumed as a precursor to magnesia (MgO), a useful refractory insulator. It finds some use as a flame retardant because it thermally decomposes to release water in a similar way to aluminium hydroxide and mixtures of huntite and hydromagnesite. It also constitutes a significant source of magnesium for industry.

Magnesian attack of cement and concrete
When cement or concrete are exposed to Mg2+. The neoformation of brucite, an expansive material, induces mechanical stress in the hardened cement paste and is responsible for the formation of cracks and fissures in concrete. This kind of failure occurs upon prolonged contact between sea water or brines and concrete.

The use of dolomite as aggregate in concrete can also cause the magnesian attack and should be avoided.

Ataman Chemicals © 2015 All Rights Reserved.