1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

SODIUM BROMIDE (SODYUM BROMÜR)


SODIUM BROMIDE

CAS NO:7647-15-6
EC NO:231-599-9

 

METATAGS: SODYUM BROMÜR, sodyum Bromür tuzu; Sodyum bromit (NaBr), Sedoneural NaBr, Trisodyum tribromür, Bromnatrium, [Alman] Bromnatrium, HSDB 5039, MGK 77384, EPA Pestisit Kimyasal Kodu 013907, bromosodium, Sodiumbromide, sodyum bromür (TN), sodyum bromür çözüm, sodyum bromür [JAN] IC, AC1Q1UKI, Sodyum bromür (JP17), Sodyum bromür ultra kuru, sodyuım Bromidi, sodyum bromür, sodyum bromür standart, sodyum bromür tuzu, tuz sodyum bromür, sodiyum bıromür tuzu, bromosodyum, sodyum bromo, sodyum brom, sodıyım brom, bromür, SODIUM BROMIDE, Bromide salt of sodium, Sodium bromite (NaBr), Sedoneural NaBr, Trisodium tribromide, Bromnatrium, Bromnatrium [German], HSDB 5039, NSC 77384, EPA Pesticide Chemical Code 013907, bromosodium, Sodiumbromide, Sodium bromide, Sodium bromide solution, Sodium bromide [JAN],Bromide standard for IC, AC1Q1UKI, Sodium bromide (JP17), Sodium bromide ultra dry, sodyuım bromıte, sodıum bromide, sodyum bromıde, sodyum bromite, bromıde, bromıte, bromite, bromide, sodiyum bromide, sodiyum bromite, soduyum bromide, soduyum bromite, sodiumbromide, sodiumbromite, sodyumbromite, sodyumbromide, salt sodium bromide, salt sodium bromite, sodium bromide salt; SODIUM BROMIDE; 7647-15-6; Bromide salt of sodium; Sodium bromide (NaBr); Sedoneural; Trisodium tribromide; Bromnatrium; Sodiumbromide; Bromnatrium [German]; Caswell No. 750A; NaBr; UNII-LC1V549NOM; HSDB 5039; EINECS 231-599-9; NSC 77384; EPA Pesticide Chemical Code 013907; CHEMBL1644694; CHEBI:63004; MFCD00003475; 59217-63-9; Sodium bromide [JAN]; bromosodium; Sodium bromide (TN); ACMC-1BDFJ; AC1Q1UKI; Sodium bromide (JP17); Sodium bromide, ultra dry; WLN: NA E; SODIUM BROMIDE,; ACS; Sodium bromide, Puratronic?; DSSTox_CID_14903

 

 

 

 

 

 

 


Sodyum bromür, NaBr formülüne sahip inorganik bir bileşiktir. Sodyum klorürü andıran yüksek erime noktalı, beyaz bir kristal katıdır. Bromür iyonunun yaygın olarak kullanılan bir kaynağıdır ve birçok uygulaması vardır.

Sodyum bromür (NaBr), aşağıdaki özelliklere ve faydalara sahip, tekli tuzlu temiz bir tuzlu sudur:
Oluşuma zarar vermez,
Termal ve kimyasal olarak kararlıdır,
Diğer bromürler ve klorür çözeltileri ile harmanlanabilir ve
Kalsiyum hassasiyeti olduğu bilinen formasyonlarda kullanıldığında özellikle yararlıdır.
Yüzde 44.7'lik bir sodyum bromür sulu solüsyonu, galon başına 12.4 libre yoğunluğa ve 41 ° F (5 ° C) bir kristalleşme sıcaklığına (LCTD) sahiptir.

Saf bir sodyum bromür (NaBr) tuzlu su genellikle klorür iyonu arzu edilmezse ve sodyum kalsiyum üzerinde tercih edildiğinde seçilir. Oluşum sularının, kalsiyum iyonuyla çökelebilecek yüksek sülfat veya karbonat seviyeleri içerdiği durumlarda genellikle kullanılır.

Uygulamalar
Sodyum bromür, endüstride en yararlı inorganik bromürdür. Ayrıca TEMPO aracılı oksidasyon reaksiyonlarında bir katalizör olarak kullanılır.

Tıp
Ayrıca bkz: Potasyum bromür § Tıbbi ve Veterinerlik
Sedoneüral olarak da bilinen sodyum bromür, hipnotik, antikonvülsan ve yatıştırıcı tıpta kullanılır ve yaygın olarak antikonvülzan ve sakinleştirici olarak 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başlarında kullanılır. Etkisi bromür iyonundan kaynaklanır ve bu nedenle potasyum bromür eşit derecede etkilidir. 1975 yılında, toksisite nedeniyle Bromo-Seltzer gibi ABD'de uyuşturuculardan bromürler çıkarıldı.

Diğer bromin bileşiklerinin hazırlanması
Sodyum bromür organik sentez ve diğer alanlarda diğer bromürlerin hazırlanması için yaygın olarak kullanılmaktadır. Finkelstein reaksiyonu ile alkil klorürleri daha reaktif alkil bromidlere dönüştüren bromür nükleofilinin bir kaynağıdır:

NaBr + RCI → RBr + NaCl (R = alkil)
Fotoğrafta büyük bir ihtiyaç duyulduğunda, ancak şimdi küçülen, ışığa duyarlı tuz gümüşü bromür NaBr kullanılarak hazırlanır.

Dezenfektan
Sodyum bromür, sıcak küvetler ve yüzme havuzları için bir dezenfektan olarak klor ile birlikte kullanılır.

Petrol endüstrisi
Sodyum bromür, yağ kuyularında kullanılan yoğun sıvılar hazırlamak için kullanılır.

Sodyum Bromidin Kullanımı
 
Sodyum bromür bir zamanlar tıp endüstrisinde birçok önemli kullanıma sahipti. Bu bileşikteki bromür, baş ağrısı ve anti nöbet ilaçları için bir sedatif olarak kullanıldı. Bu artık insanlarda kullanılmasa da, daha iyi ilaçlar geliştirildiğinden, köpekler ve kediler için hala yaygın bir antikonvülzan. Bu amaçla potasyum bromür de kullanılır.
 
Sodyum bromür ayrıca yüzme havuzları ve kaplıcaları için dezenfektan olarak yaygın olarak kullanılır. Kloru dengesiz hale getirdiği için klor ile dikkatle kullanılmalıdır ve bu klor seviyelerinde düşüşe neden olur. Yeşil alglerin açılması için yaygın olarak pazarlanmaktadır.
Sodyum bromür, petrol kuyularında yaygın olarak kullanılan yoğun akışkanların hazırlanmasında kullanılan petrol endüstrisinde önemli bir yere sahiptir.
 
Aynı zamanda diğer bromürlerin hazırlanmasında da kullanılır. Bunlardan biri, bir zamanlar fotoğraf alanında yaygın olarak kullanılan gümüş bromür. Ayrıca saf bromür oluşturmak için konsantre sülfürik asit ile birlikte kullanılır.

Sanayi Kullanımları
Ara ürünler
Oksitleyici / indirgeyici ajanlar
İşleme yardımcıları, aksi belirtilmedikçe
Petrol üretimine özgü işleme yardımcıları

 

 

 

 

 

 

Sodium bromide is an inorganic compound with the formula NaBr. It is a high-melting white, crystalline solid that resembles sodium chloride. It is a widely used source of the bromide ion and has many applications.

Sodium bromide (NaBr) is a single salt clear brine fluid with the following features and benefits:
It is non-damaging to the formation,
It is thermally and chemically stable,
It can be blended with other solutions of bromides and chlorides, and
It is especially useful when used in formations that are known to have calcium sensitivity.
A 44.7 percent aqueous solution of sodium bromide has a density of 12.4 pounds per gallon and a crystallization temperature (LCTD) of 41°F (5°C).

A pure sodium bromide (NaBr) brine fluid is often selected when the chloride ion is not desirable and when sodium is preferred over calcium. It is often used in situations where formation waters contain high levels of sulfate or carbonate that may precipitate with the calcium ion.

Applications
Sodium bromide is the most useful inorganic bromide in industry. It is also used as a catalyst in TEMPO-mediated oxidation reactions.

Medicine
See also: Potassium bromide § Medical and Veterinary
Also known as Sedoneural, sodium bromide has been used as a hypnotic, anticonvulsant, and sedative in medicine, widely used as an anticonvulsant and a sedative in the late 19th and early 20th centuries. Its action is due to the bromide ion, and for this reason potassium bromide is equally effective. In 1975, bromides were removed from drugs in the U.S. such as Bromo-Seltzer due to toxicity.

Preparation of other bromine compounds
Sodium bromide is widely used for the preparation of other bromides in organic synthesis and other areas. It is a source of the bromide nucleophile to convert alkyl chlorides to more reactive alkyl bromides by the Finkelstein reaction:

NaBr + RCl → RBr + NaCl (R = alkyl)
Once a large need in photography, but now shrinking, the photosensitive salt silver bromide is prepared using NaBr.

Disinfectant
Sodium bromide is used in conjunction with chlorine as a disinfectant for hot tubs and swimming pools.

Petroleum industry
Sodium bromide is used to prepare dense fluids used in oil wells.

Uses of Sodium Bromide

Sodium bromide once had many important uses in the medical industry. The bromide in this compound was used as a sedative, for headaches, as well as a anti seizure medication. Although this is no longer used in humans, because better drugs were developed, it is still a common anticonvulsant for dogs and cats. Potassium bromide is also used for this purpose.

Sodium bromide is also commonly used as a disinfectant for swimming pools and spas. It must be used carefully with chlorine because it makes the chlorine unstable and this causes a drop in the chlorine levels. It is widely marketed as a way to remove green algae blooms.
Sodium bromide also has an important application in the petroleum industry where it is used to prepare the dense fluids that are commonly used in oil wells.

It is also used in the preparation of other bromides. One of these is silver bromide, which was once widely used in photography. It is also used, together with concentrated sulfuric acid, to create pure bromide.

Industry Uses
Intermediates
Oxidizing/reducing agents
Processing aids, not otherwise listed
Processing aids, specific to petroleum production

Ataman Chemicals © 2015 All Rights Reserved.