1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

ZINC CHLORIDE

Zinkchlorid; Chlorure de zinc; ZnCl2; Sinkkikloridi; Sinkklorio; Zinkklorid; zinc;dichloride; InChI=1S/2ClH.Zn/h2*1H;/q;;+2/p-2; hexite; zınkchlorıd; hexıte; HEXITE; ZINC CHLORIDE; ZİNC CHLORİDE; zinc chloride; zinc chloride, (65)Zn-labeled.


Kimyasal formülü ZnCl2 olan bu madde mavimsi açık gri renkte, kırılgan beyaz kristal halde olan bir metaldir. Dökülmüş halde sert ve kırılgandır. Suda kolaylıkla çözünür.Düşük kaynama sıcaklığına sahip olması bu maddenin kullanımını yaygın hale getirmektedir.  Bu değer özellikle piro metalurjik metal üretiminde çok belirleyici bir etmendir. Dünyadaki, bir senede kullanım miktarı açısından demir, alüminyum, ve bakırdan sonra gelmektedir. Yapısında % 48 çinko içeren çinko kaynağı bulunur ve özellikle yerel kan kesici olarak kullanılır.

Moleküler Yapısı

Cl -- Zn -- Cl

Üretim ve Reaksiyonları

Katı çinkonun hidroklorik asitle tepkimesi sonucu hidrojen gazı açığa çıkacak şekilde üretilebilirler.

Zn(k) + 2HCl----ZnCl2 + H2


Kullanım Alanları

*İlaç

Reçetesiz satılabilen bazı merhemlerin bileşiminde bulunur.

*Sağlık

İnce bir tabaka halinde uygulandığında cildin su kaybetmesini önlemektedir.Bebeklerin bez bağlanan bölgelerinde çok az miktarda kullanılarak ciltte ortaya çıkacak kızarıklıklar ve tahrişi önleyebilir.Göz hastalıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır.

*Lastik

Lastik sanayisinde aktivatör olarak kullanılır.

*Tekstil

Bu sektörde tekstil boyacılığında mordan olarak kullanılmaktadır.

*Kimya

Kimyasal sentezlerde su çekici olarak kullanılmaktadır.

*Pil

Pil gövdelerinin yapımında yardımcı bileşen olarak kullanılmaktadır.

*Diğer

Koku giderici ve dezenfektan olarak; tek başına ya da fenol ve başka antiseptiklerle birlikte demiryolu traverslerinin korunmasında; amonyum klorürle birlikte lehim işlerinde eritici olarak; parşömen kâğıdı, yapay ipek, kauçuğun vulkanizasyonunda, galvanizleme işlemlerinde, petrolün arıtılmasında merserize pamuk üretiminde kullanılmaktadır.
Çinko (Latince: Zinkum, İngilizce: Zinc, Almanca: Zink), mavimsi açık gri renkte, kırılgan bir metal. Elementlerin periyodik tablosunda geçiş elementleri grubunda yer alır. Düşük kaynama sıcaklığı dikkat çekicidir. Bu değer özellikle pirometalurjik metal üretiminde çok belirleyici bir etmendir. Dökülmüş halde sert ve kırılgandır. 120 °C'de şekillendirilebilir. Elektrokimyasal potansiyel dizisinde demirden daha negatif değerdedir. Böylece çinko anot olarak katodik korozyon korumada önemli bir kullanım bulur. Galvanizleme bu tür uygulamalardan biridir.

• Korozyondan korunma amacıyla, çelik gibi diğer metallerin galvanize edilmesinde,
• Pirinç, nikelli gümüş, değişik lehimler, alman gümüşü gibi alaşımların yapımında,
• Genellikle otomotiv endüstrisinde döküm kalıplarında,
• Pillerin gövdelerinin yapımında,
• Çinko klorür, deodorantlarda ve ahşap koruyucu olarak,
• Çinko sülfür, karanlıkta parlayan pigment olarak saatlerin akrep ve yelkovanlarında,
• Çinko metil, (Zn(CH3)2) pek çok organik maddenin sentezinde,
• Koku giderici ve dezenfektan olarak; tek başına ya da fenol ve başka antiseptiklerle birlikte demiryolu traverslerinin korunmasında;
• Ahşap malzemenin yangına karşı korunmasında;
• Parşömen kâğıdı, yapay ipek, aktif kömür, soğuk tutkal yapımında

kullanılır.

Ataman Chemicals © 2015 All Rights Reserved.