1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

GLYCERIN ( GLİSERİN )

GLYCERIN ( GLİSERİN )
GLYCEROL (GLİSEROL)


CAS NO: 56-81-5


METATAGS:gliserin;glserin;gliserine;gliserol;gılıserol;gılserıne;glycerol;glycerin;Glycerine;1,2,3-Propanetriol;Glycyl alcohol;56-81-5;Trihydroxypropane;Glyceritol;PROPANE-1,2,3-TRIOL;Propanetriol;Osmoglyn;1,2,3-trihydroxypropane;Grocolene;Glysanin;Glyrol;Glycerin, synthetic;Dagralax;Ophthalgan;Vitrosupos;Synthetic glycerin;Synthetic glycerine;Optim;Moon;Star;Glycerin mist;Glycerin, anhydrous;Incorporation factor;Glycerin (mist;Glycerinum;Polyglycerine;Polyglycerin;Propanetriol (VAN);Glicerol;Glycerolum;Glycerin ;Clyzerin, wasserfrei;1,2,3-Trihydroxypropane;Glycerin;Glycerine;Glycerol

 


Gliserin (gliserol veya gliserin olarak da bilinir;) basit bir poliol bileşiğidir. Tatlı ve toksik olmayan, renksiz, kokusuz, yapışkan bir sıvıdır. Gliserol omurgası, trigliserit olarak bilinen tüm lipidlerde bulunur. Gıda endüstrisinde bir tatlandırıcı ve nemlendirici olarak ve farmasötik formülasyonlarda yaygın şekilde kullanılır. Gliserol, sudaki çözünürlüğünden ve higroskopik yapısından sorumlu olan üç hidroksil grubuna sahiptir.

 


Gliserin yapısı

Akiral olmasına rağmen, gliserol iki primer alkolün birinin reaksiyonlarına göre prokiraldir. Böylece, sübstitüe edilmiş türevlerde, stereospesifik numaralama her bir karbonu sn-1, sn-2 veya sn-3 olarak etiketlendirir.

 


Sentetik gliserin
Genellikle düşük maliyetli olmasa da, gliserol, propilen'den çeşitli yollarla üretilebilir. Epichlorohydrin süreci en önemlisidir; Propilenin klorlanması ile allil klorür elde edilir ve bu da hipoklorit ile diklorohidrinlere yükseltilir, bu da epiklorohidrin vermek üzere güçlü bir baz ile tepkimeye girer. Bu epiklorohidrin daha sonra hidrolize edilerek gliserol elde edilir. Propilenden klor içermeyen işlemler, akrolein ve propilen oksitten gliserol sentezi içerir.

 

Gliserin uygulamaları

Gıda endüstrisi
Yiyecek ve içeceklerde, gliserol nemlendirici, çözücü ve tatlandırıcı olarak görev yapar ve gıdaları korumaya yardımcı olabilir. Ticari olarak hazırlanan az yağlı gıdalarda (örn., Kurabiyeler) dolgu maddesi olarak ve likörlerde yoğunlaştırıcı bir madde olarak kullanılır. Gliserin ve su, bazı bitki yapraklarını korumak için kullanılır. Bir şeker yerine koyu olarak, çay kaşığı başına yaklaşık 27 kilokalori (şeker 20'dir) ve sukroz kadar% 60 tatlıdır. Plak ve diş boşluğuna neden olan bakterileri beslemez. Bir gıda katkı maddesi olarak, gliserol E sayısı E422 olarak etiketlenmiştir. Çok sert ayarlanmasını önlemek için buzlanma (buzlanma) eklenir.

Gıdalarda olduğu gibi, gliserol bir karbonhidrat olarak Beslenme ve Diyetetik Akademisi tarafından sınıflandırılır. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) karbonhidrat ataması, protein ve yağ hariç tutulan tüm kalorik makro besin maddelerini içerir. Gliserin, şeker şekline benzer bir kalorik yoğunluğa sahip ancak vücutta daha düşük bir glisemik indeks ve farklı metabolik yollar barındırıyor; bu nedenle bazı beslenme savunucuları gliserolü düşük karbonhidratlı diyetlerle uyumlu bir tatlandırıcı olarak kabul ediyor.

Soğutma etkisi istenmediği takdirde, ağızda ısıtma etkisi nedeniyle, soğutma etkisine sahip olan eritritol ve ksilitol gibi poliol tatlandırıcıları kullanırken bir katkı maddesi olarak da önerilir.

Gliserinin farmasötik ve kişisel bakım uygulamaları

Müshil olarak kullanılan gliserol fitilleri
Gliserol, medikal, farmasötik ve kişisel bakım preparatlarında, özellikle pürüzsüzlüğü artırmak, yağlandırmak ve nemlendirici olarak kullanılır. Allerjen immünoterapileri, öksürük şurupları, iksirler ve ekspektoranlar, diş macunu, ağız gargaraları, cilt bakım ürünleri, tıraş kremi, saç bakım ürünleri, sabunlar ve su bazlı kişisel yağlayıcılarda bulunur. Tabletler gibi katı dozaj formlarında gliserol bir tablet tutma ajanı olarak kullanılır. İnsan tüketimi için, gliserol, kalori makro besin maddesi olarak şeker alkolleri arasında U.S. FDA tarafından sınıflandırılır.

Gliserol, gliserin sabunun bir bileşenidir. Parfüm için uçucu yağlar eklenmiştir. Bu tür bir sabun, hassas, kolayca tahriş olmuş ciltli kişiler tarafından kullanılır; çünkü nemlendirme özellikleriyle cilt kuruluğunu önler. Cilt tabakaları vasıtasıyla nemi çeker ve aşırı kuruma ve buharlaşmayı yavaşlatır veya engeller.

Gliserol rektum içine fitil veya küçük hacimli (2-10 ml) (lavman) formda verildiğinde müshil olarak kullanılabilir; Anal mukozayı tahriş eder ve hiperozmotik bir etkiye neden olur.

Gliserol oral olarak tatlılığını azaltmak için genellikle meyve suyu ile karıştırıldığında gözün iç basıncında hızlı ve geçici bir düşüşe neden olabilir. Bu, ciddi derecede artmış göz basıncının ilk acil tedavisi için yararlı olabilir.

Antifriz

Etilen glikol ve propilen glikol gibi, gliserol, su molekülleri ile güçlü hidrojen bağları oluşturan, su-su hidrojen bağlarıyla rekabet eden, iyonik olmayan bir kosmotropdir. Bu, sıcaklık önemli derecede azalmadığı sürece buz kristal örgüsünün oluşumunu bozar. Minimum donma noktası sıcaklığı, suda% 70 gliserole karşılık gelen -36 ° F (-38 ° C) civarındadır.

Gliserol tarihsel olarak, daha düşük bir donma noktası olan etilen glikol yerine otomotiv uygulamaları için bir anti-friz olarak kullanıldı. Bir gliserol-su karışımının minimum donma noktası bir etilen glikol-su karışımından daha yüksek olmakla birlikte, gliserol toksik değildir ve otomotiv uygulamaları için yeniden incelenmektedir.

Laboratuarda, gliserol, dondurucu sıcaklığın çökmesi nedeniyle 0 ° C'nin altındaki sıcaklıklarda depolanan enzimatik ayıraçların çözücülerinin ortak bir bileşenidir. Ayrıca buz kristallerinin, bakteriler, nematodlar ve memeli embriyoları gibi donmuş çözeltilerde depolanan laboratuar organizmalarına hasar vermesi için gliserolün suda çözündüğü bir kriyoprotektan olarak da kullanılır.

 

 

 

 


Glycerın (also called glycerol or glycerine;) is a simple polyol compound. It is a colorless, odorless, viscous liquid that is sweet-tasting and non-toxic. The glycerol backbone is found in all lipids known as triglycerides. It is widely used in the food industry as a sweetener and humectant and in pharmaceutical formulations. Glycerol has three hydroxyl groups that are responsible for its solubility in water and its hygroscopic nature.


Structure of glycerın

Although achiral, glycerol is prochiral with respect to reactions of one of the two primary alcohols. Thus, in substituted derivatives, the stereospecific numbering labels each carbon as either sn-1, sn-2, or sn-3.

 

Synthetic glycerın
Although usually not cost-effective, glycerol can be produced by various routes from propylene. The epichlorohydrin process is the most important; it involves the chlorination of propylene to give allyl chloride, which is oxidized with hypochlorite to dichlorohydrins, which reacts with a strong base to give epichlorohydrin. This epichlorohydrin is then hydrolyzed to give glycerol. Chlorine-free processes from propylene include the synthesis of glycerol from acrolein and propylene oxide.

 

Applications of glycerın

Food industry
In food and beverages, glycerol serves as a humectant, solvent, and sweetener, and may help preserve foods. It is also used as filler in commercially prepared low-fat foods (e.g., cookies), and as a thickening agent in liqueurs. Glycerol and water are used to preserve certain types of plant leaves.As a sugar substitute, it has approximately 27 kilocalories per teaspoon (sugar has 20) and is 60% as sweet as sucrose. It does not feed the bacteria that form plaques and cause dental cavities. As a food additive, glycerol is labeled as E number E422. It is added to icing (frosting) to prevent it from setting too hard.

As used in foods, glycerol is categorized by the Academy of Nutrition and Dietetics as a carbohydrate. The U.S. Food and Drug Administration (FDA) carbohydrate designation includes all caloric macronutrients excluding protein and fat. Glycerol has a caloric density similar to table sugar, but a lower glycemic index and different metabolic pathway within the body, so some dietary advocates accept glycerol as a sweetener compatible with low-carbohydrate diets.

It is also recommended as an additive when using polyol sweeteners such as erythritol and xylitol which have a cooling effect, due to its heating effect in the mouth, if the cooling effect is not wanted.

Pharmaceutical and personal care applications of glycerın

Glycerol suppositories used as laxatives
Glycerol is used in medical, pharmaceutical and personal care preparations, mainly as a means of improving smoothness, providing lubrication, and as a humectant. It is found in allergen immunotherapies, cough syrups, elixirs and expectorants, toothpaste, mouthwashes, skin care products, shaving cream, hair care products, soaps, and water-based personal lubricants. In solid dosage forms like tablets, glycerol is used as a tablet holding agent. For human consumption, glycerol is classified by the U.S. FDA among the sugar alcohols as a caloric macronutrient.

Glycerol is a component of glycerin soap. Essential oils are added for fragrance. This kind of soap is used by people with sensitive, easily irritated skin because it prevents skin dryness with its moisturizing properties. It draws moisture up through skin layers and slows or prevents excessive drying and evaporation.

Glycerol can be used as a laxative when introduced into the rectum in suppository or small-volume (2-10 ml) (enema) form; it irritates the anal mucosa and induces a hyperosmotic effect.

Taken orally (often mixed with fruit juice to reduce its sweet taste), glycerol can cause a rapid, temporary decrease in the internal pressure of the eye. This can be useful for the initial emergency treatment of severely elevated eye pressure.


Antifreeze

Like ethylene glycol and propylene glycol, glycerol is a non-ionic kosmotrope that forms strong hydrogen bonds with water molecules, competing with water-water hydrogen bonds. This disrupts the crystal lattice formation of ice unless the temperature is significantly lowered. The minimum freezing point temperature is about -36 °F (-38 °C) corresponding to 70% glycerol in water.

Glycerol was historically used as an anti-freeze for automotive applications before being replaced by ethylene glycol, which has a lower freezing point. While the minimum freezing point of a glycerol-water mixture is higher than an ethylene glycol-water mixture, glycerol is not toxic and is being re-examined for use in automotive applications.

In the laboratory, glycerol is a common component of solvents for enzymatic reagents stored at temperatures below 0 °C due to the depression of the freezing temperature. It is also used as a cryoprotectant where the glycerol is dissolved in water to reduce damage by ice crystals to laboratory organisms that are stored in frozen solutions, such as bacteria, nematodes, and mammalian embryos.

Ataman Chemicals © 2015 All Rights Reserved.