1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

AGAR AGAR

Kırmızı deniz yosunlarının ekstrakte edilmesi ile elde edilen bir polisakkarittir. Bu deniz yosunlarının cinsleri daha çok Gelidium ve Gracilaria şeklinde olup farklı ülkelerden toplanmaktadır. Agar tek bir kimyasal madde olmayıp Agaroz ve Agaropektin polisakkaritlerinden oluşan bir polimerdir.
Agar İnce tabaka toz halinde bulunur. Kalitesini farklılaştıran özellikler; jel kuvveti, jelleşme ve erime derecesi, rengi, çözünürlüğü gibi etmenler agarın kalitesini değiştirir. Agarın genel olarak jelleşme sıcaklığı 30-40 °C’deki sıcak çözeltisi soğutularak jelleşme elde edilir.   90 – 95°C üzerinde ısıtıldığında erimektedir. Agar ağırlığının yirmi katı kadar su çekebilme özelliğine sahiptir.
 
Agarın Kullanım Alanları
Agar  Gıda sektöründe, fırıncılık, şekerleme, süt ve süt ürünlerinde ve et ürünlerinde kullanılır.
Gıda Endüstrisinde; ısıya karşı dirençli jel oluşturması ve jel oluşturma sıcaklığı ile erime sıcaklığının farklı olması özel kullanımlar için tercih edilmektedir. Bu amaçla kurabiyelerde, pudinglerde, süsleme jölelerinde, pasta dolgularında, kremalı pastalarda ve diğer benzeri gıdalarda stabilizatör olarak kullanılmaktadır. Pasta süslemelerinde (şeker kaplamaları ve kremalar) %0,2-0,5 oranında kullanımı stabiliteyi arttır. Ve şekerli sıvının akıp ambalaja yapışmasını engeller. %0,12 oranında kullanımı şerbetlerde ve dondurmalarda kıvamlılığı homojeniteyi sağlar. Ayrıca peynirlerde yapı geliştirici ve dilimlenme kalitesini artırmak amacıyla kullanılabilmektedir.

Ataman Chemicals © 2015 All Rights Reserved.