1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

LECITHIN (LESİTİN)


LECITHIN (LESİTİN)



CAS Number:8002-43-5

 

SYNONMYS:Lecithin; lecithol; vitellin; kelecin; granulestin; 1,2-diacyl-sn-glycero-3-phosphatidylcholine; EGG YOLK LECITHIN; EGG YOLK LECITHINS; GLYCINE SOJA (SOYBEAN) LECITHIN; GLYCINE SOJA LECITHIN; LECITHIN, SOYBEAN; LECITHINS; LECITHINS, EGG YOLK; SOYBEAN LECITHIN; SOYBEAN PHOSPHOLIPID; ACTI-FLOW 68SB; AF 1; PC; kelecin; LECITHIN; froM Egg;Alcolec-S; granulestin; L-α-Lecithin; LIPOID(R)E80; Lecithin, NF; Phospholutein;lecitin; lecıtın; lesıtın; lecıthın; lesidin; lezidin; lezitin

 

 

Molecular Formula:C42H80NO8P

 

  Lecithin is a fat that is essential in the cells of the body. It can be found in many foods, including soybeans and egg yolks. Lecithin is taken as a medicine and is also used in the manufacturing of medicines.Lecithin is used for treating memory disorders such as dementia and Alzheimer's disease. It is also used for treating gallbladder disease, liver disease, certain types of depression, high cholesterol, anxiety, and a skin disease called eczema. Lecithin is converted into acetylcholine, a substance that transmits nerve impulses.

  Lecithin describes a substance that's naturally found in the tissues of your body. It's made up of fatty acids, and it has a variety of commercial and medical uses.Lecithin works as an emulsifier, meaning it suspends fats and oils and keeps them from mixing with other substances.Lecithin supplements can be purchased to help treat high cholesterol, as a breastfeeding aid, and to treat ulcerative colitis, among other things.

  Lecithin is used for binding things together that do not naturally bind in the food, drug, and cosmetic industries. Proposed drug use of lecithin includes treatment for high levels of cholesterol in the blood, nerve disorders, manic disorders, and liver ailments. However, no quality clinical trials exist to support lecithin's use for these indications.

 

 

Types of lecithin

  Lecithin supplements are usually derived from sunflower seeds, eggs, or soybeans. Soy is by far the ingredient most commonly used to create lecithinsupplements. Animal fats, fish, and corn are also sometimes used.

  While soybean lecithin tends to come in granulated capsule form, you can buy sunflower lecithin in both powder and liquid form, too. Sunflower lecithin isn't as common, but some people prefer it, especially if they're trying to avoid genetically modified organisms (GMOs) in their food.

  While soybeans are sometimes genetically modified in mass production, sunflower seeds aren't. The process of extraction is also gentler for sunflower lecithin. Extracting lecithin from the sunflower seeds doesn't require harsh chemicals.

 


Mechanism of Action

  Lecithin contains fatty acids that can activate gene controlling receptors (peroxisome proliferator-activated receptors). Once activated, these receptors play a major role in energy balance and metabolic function 

  Peroxisome proliferator-activated receptors exist in many types of tissues such as in the heart, liver, muscle, fat, and intestine. These tissues rely on the receptor activation for promotion of fatty acid, ketone bodies, and glucose metabolism. Ketone bodies are used by the body as a source of energy.

 

 

 

 

 

Moleküler Formül: C42H80NO8P


  Lesitin, vücudun hücrelerinde gerekli olan bir yağdır. Soya fasulyesi ve yumurta sarısı da dahil olmak üzere birçok gıdada bulunabilir. Lesitin ilaç olarak alınır ve ayrıca ilaç üretiminde de kullanılır. Lesitin, bunama ve Alzheimer hastalığı gibi bellek bozukluklarının tedavisinde kullanılır. Ayrıca safra kesesi hastalığının, karaciğer hastalığının, belirli depresyon tiplerinin, yüksek kolesterol, anksiyete ve egzama adı verilen bir deri hastalığının tedavisinde de kullanılır.Lesitin, sinir uyarılarını ileten bir madde olan asetilkoline dönüştürülür.

  Lesitin, vücudunuzun dokularında doğal olarak bulunan bir maddeyi tanımlar. Yağ asitlerinden oluşur ve çeşitli ticari ve tıbbi kullanımları vardır. Lesitin bir emülgatör olarak çalışır, yani yağları ve yağları süspansiyona alır ve diğer maddelerle karışmasını engeller.Lesitin takviyeleri, emzirme yardımı olarak yüksek kolesterolü tedavi etmek ve diğer şeylerin yanı sıra ülseratif koliti tedavi etmek için satın alınabilir.

  Lesitin, yiyecek, ilaç ve kozmetik endüstrilerinde doğal olarak bağlanmayan şeyleri birbirine bağlamak için kullanılır. Lesitinin önerilen ilaç kullanımı, kandaki yüksek düzeydeki kolesterol, sinir bozuklukları, manik bozukluklar ve karaciğer rahatsızlıklarının tedavisini içerir. Bununla birlikte, lesitinin bu endikasyonlar için kullanımını desteklemek için hiçbir kalite klinik çalışması bulunmamaktadır.

 

 

Lesitin çeşitleri

  Lesitin takviyeleri genellikle ayçiçeği tohumu, yumurta veya soya fasülyesinden elde edilir. Soya, lesitin takviyeleri oluşturmak için en çok kullanılan maddedir. Hayvan yağları, balık ve mısır da bazen kullanılır.

  Soya fasulyesi lesitini granül halindeki kapsül formuna gelme eğilimindeyken, ayçiçek lesitini de hem toz hem de sıvı halde alabilirsiniz. Ayçiçeği lesitini yaygın değildir, ancak bazı insanlar özellikle de genetiği değiştirilmiş organizmalardan (GDO'lar) gıdalarından kaçınmaya çalışıyorlarsa bunu tercih ederler.

  Soya fasulyesi bazen seri üretimde genetik olarak modifiye edilirken, ayçiçeği tohumu olmaz. Ekstraksiyon süreci ayçiçeği lesitini için de daha naziktir. Ayçiçeği tohumlarından ayıklamak lesitin sert kimyasallar gerektirmez.

 

Hareket mekanizması

  Lesitin, gen kontrol eden reseptörleri (peroksizom proliferatörü ile aktive edilmiş reseptörler) aktive edebilen yağ asitleri içerir. Aktive edildikten sonra, bu reseptörler enerji dengesi ve metabolik fonksiyonda önemli bir rol oynarlar.

  Peroksizom proliferatör aktive reseptörler, kalp, karaciğer, kas, yağ ve bağırsak gibi birçok doku türünde bulunur. Bu dokular, yağlı asit, keton cisimcikleri ve glikoz metabolizmasının teşvik edilmesi için reseptör aktivasyonuna dayanır. Keton cisimleri vücut tarafından bir enerji kaynağı olarak kullanılır.

 

Ataman Chemicals © 2015 All Rights Reserved.