BARYUM PEROKSİT
Baryum peroksit, güçlü oksitleyici özellikleriyle bilinen gri-beyaz veya soluk sarı bir tozdur ve öncelikle kimyasal işlemlerde ve piroteknikte saf oksijen kaynağı olarak kullanılır ve havai fişeklerde canlı yeşil renkler üretir.
Baryum peroksit standart koşullar altında nispeten kararlıdır; ancak ısıtıldığında ayrışarak oksijen gazı açığa çıkarır ve su ve asitlerle şiddetli reaksiyona girerek uygunsuz şekilde kullanıldığında tehlikeli hale gelir.
Baryum peroksit, ağartma maddesi olarak kullanımı, hidrojen peroksit üretiminde öncü madde olarak kullanımı ve cam ve seramik imalatı gibi önemli endüstriyel uygulamalara sahiptir; ancak toksisitesi ve reaktifliği nedeniyle sıkı güvenlik protokolleri gerektirir.
CAS Numarası: 1304-29-6
EC Numarası: 215-128-4
Moleküler Formül: BaO2
Mol Kütlesi: 169,34 g/mol
Eş anlamlılar: BARYUM PEROKSİT, 1304-29-6, baryum(2+);peroksit, Baryum dioksit, MFCD00003454, Baryum binoksit, Baryum süperoksit, Baryum oksit, per-, Bario (perossido di), Bariumperoxid, Bariumperoxid [Almanca], Bariumperoxyde, Bariumperoxyde [Felemenkçe], Dioxyde de baryum, Dioxyde de baryum [Fransızca], Peroxyde de baryum, Barium peroxide (Ba(O2)), Peroxyde de baryum [Fransızca], HSDB 396, Bario (perossido di) [İtalyanca], EINECS 215-128-4, UN1449, Bariumsuperoxyd, UNII-T892KY013Y, Barium peroxide, anhidro, Ba(O2), T892KY013Y, Barium peroxide [UN1449] [Oksitleyici], Baryum dioksit, Baryum binoksit, Baryum süperoksit, Baryum(II) peroksit, Baryum oksit(II, I), Baryum peroksit hidrat, Baryum peroksit, Baryum peroksihidrat, Baryum oksijen bileşiği, BaO₂ (kimyasal formül), Baryum (II) oksit, Susuz baryum peroksit, Katı baryum peroksit, Baryum süperoksit tuzu, Baryum bisperoksit, Baryum dioksijen, Baryum oksidioksit, BaO₂ tuzu, Baryum oksijenat, Baryum peroksitler, Baryum peroksit bileşiği, Baryum oksoperoksit, Baryum peroksit çözeltisi, Baryum peroksit kristalleri, Oksitlenmiş baryum bileşiği
Baryum peroksit, gri-beyaz veya soluk sarı toz halinde görünen inorganik bir bileşiktir.
Baryum peroksit esas olarak kimyasal proseslerde ve piroteknikte saf oksijen kaynağı olarak kullanımıyla bilinir.
Baryum peroksit kristalin bir yapıya sahiptir ve standart koşullar altında nispeten kararlıdır.
Ancak baryum peroksit ısıya maruz kaldığında ayrışarak oksijen gazı açığa çıkarabilir.
Baryum peroksit güçlü oksitleyici özelliklere sahiptir ve su veya asitlerle şiddetli reaksiyona girerek hidrojen peroksit ve diğer bileşikler üretir.
Piroteknikte baryum peroksit, oksitleyici görevi görerek, baryumun emisyon spektrumları nedeniyle havai fişek gösterilerinde canlı yeşil renklerin oluşmasında rol oynar.
Baryum peroksitin endüstriyel uygulamaları; tekstilde ağartma maddesi, hidrojen peroksit üretiminde öncü madde ve bazı pil tiplerinde bileşen olarak kullanılmaktadır.
Baryum peroksit bu alanlarda değerli olmasına rağmen, insanlar ve çevre için toksik olduğundan uygunsuz şekilde kullanıldığında tehlikeli olabilir.
Baryum peroksit ile çalışırken koruyucu ekipman giymek ve Baryum peroksiti iyi havalandırılan alanlarda kullanmak gibi uygun güvenlik protokollerine uymak çok önemlidir.
Baryum peroksit üretimi genellikle baryum tuzlarının kontrollü koşullar altında oksijenle reaksiyona girmesiyle gerçekleşir.
Tarihsel bağlamlarda, baryum peroksit oksijen üretimiyle ilgili erken deneylerde oksijen üretmek için de kullanılmış ve diğer baryum bileşiklerinin sentezini içeren çeşitli kimyasal reaksiyonların bir parçası olmuştur.
Baryum peroksit, BaO2 formülüne sahip inorganik bir bileşiktir.
Bu beyaz katı (saf olmadığında gri) en yaygın inorganik peroksitlerden biridir ve Baryum peroksit keşfedilen ilk peroksit bileşiğidir.
Oksitleyici bir madde olması ve tutuşturulduğunda canlı yeşil bir renk vermesi nedeniyle (tüm baryum bileşiklerinde olduğu gibi) baryum peroksit havai fişeklerde de kullanılır; tarihsel olarak hidrojen peroksitin öncüsü olarak da kullanılmıştır.
Baryum peroksit, REACH Tüzüğü kapsamında kayıtlı olup, yılda ≥ 10 ila < 100 ton aralığında Avrupa Ekonomik Alanı'nda üretilmekte ve/veya ithal edilmektedir.
Baryum peroksit profesyonel çalışanlar tarafından (yaygın kullanımlar), formülasyon veya yeniden paketlemede, endüstriyel alanlarda ve üretimde kullanılır.
Baryum peroksit gri-beyaz granüler bir katı olarak görünür.
Baryum peroksit suda çözünmez.
Baryum peroksit yanıcı değildir, ancak yanıcı maddelerin yanmasını hızlandırır.
Baryum peroksit ince tanecikli yanıcı madde ile karıştırıldığında patlayıcı olabilir.
Baryum peroksit yanıcı maddelerle karışımları sürtünme veya nemle temas sonucu tutuşabilir.
Baryum peroksit, baryumun bir oksididir.
Baryum peroksit, ağartmada ve havai fişeklerde yeşil renk elde etmede kullanılır.
Baryum peroksit, sembolü Ba ve atom numarası 56 olan metalik bir alkali toprak metalidir.
Baryum peroksit, hava ile reaksiyona girdiğinden doğada saf halde asla bulunmaz; ancak kükürt veya karbon ve oksijen gibi diğer kimyasallarla birleşerek mineral olarak bulunabilen baryum bileşiklerini oluşturur.
Baryum peroksit, çeşitli endüstriyel ve kimyasal uygulamalarda oksitleyici madde olarak kullanılan, oldukça reaktif, kristal bir katıdır.
Baryum peroksit, havadaki nemi emme özelliği nedeniyle genellikle soluk sarı veya grimsi beyaz toz halinde bulunur, ancak saf haldeyken susuzdur.
Baryum peroksit, güçlü oksitleyici özelliği ile dikkat çeker ve bu özelliği sayesinde oksijen salınımının gerektiği uygulamalarda kullanışlıdır.
Baryum peroksitin en önemli özelliklerinden biri, yüksek sıcaklıklarda (yaklaşık 800°C) ayrışarak oksijen gazı açığa çıkarabilmesidir; bu da onu çeşitli kimyasal işlemlerde oksijen üretimi için değerli kılar.
Baryum peroksit, sülfürik asitle reaksiyona girerek bu önemli endüstriyel kimyasalı elde etmesi nedeniyle, tarihsel olarak hidrojen peroksit (H₂O₂) üretiminde önemli bir yere sahiptir.
Baryum peroksitin yüksek reaktifliği, havai fişeklerde görülen parlak yeşil renklerin üretiminden sorumlu olduğu piroteknikte de kullanılmaya uygundur.
Bu yeşil renk tonu, yanma ısısıyla uyarılan baryum iyonlarının emisyon spektrumlarının bir sonucudur.
Ayrıca, Baryum peroksit, cam ve seramik endüstrilerinde karışıma baryum katmak için kullanılmış olup, bu da cam ürünlerinin kırılma indisini ve termal kararlılığını değiştirmeye yardımcı olmaktadır.
Güvenlik ve kullanım açısından baryum peroksit, güçlü oksitleyici özelliği ve toksisitesi nedeniyle tehlikeli madde olarak sınıflandırılmaktadır.
Baryum peroksit, solunması, yutulması veya ciltle teması halinde ciddi sağlık risklerine yol açabilir.
Baryum peroksit tozunun solunması solunum yollarını tahriş edebilirken, yutulması ise kalp-damar ve sinir sistemini etkileyerek baryum zehirlenmesine yol açabilir.
Baryum peroksit, organik maddeler, su ve asitlerle şiddetli reaksiyona girerek hidrojen peroksit veya diğer reaktif oksijen türlerinin oluşumuna yol açabilir ve uygunsuz koşullarda yanma veya patlama risklerini artırabilir.
Bu nedenle, baryum peroksit, eldiven, gözlük ve koruyucu giysi gibi kişisel koruyucu ekipman (KKE) kullanımı da dahil olmak üzere sıkı güvenlik protokollerine uygun şekilde kullanılmalı ve Baryum peroksit, neme ve uyumsuz maddelere maruz kalmaması için sıkıca kapatılmış kaplarda saklanmalıdır.
Baryum peroksit sentezi genellikle baryum oksidin (BaO) yüksek sıcaklıklarda oksijenle reaksiyona girmesini içerir.
Bu süreç, daha verimli teknolojiler geliştirilmeden önce oksijen üretim yöntemlerinin erken gelişiminde tarihsel olarak önemliydi.
Günümüzde oksijen üretiminde kullanımı azalsa da baryum peroksit, diğer baryum bileşiklerinin sentezi, patlayıcı üretimi ve özel oksidasyon reaksiyonları gibi niş uygulamalarda önemli bir kimyasal olmaya devam etmektedir.
Bazı pillerde, baryum peroksit, elektrokimyasal performansı artırmada potansiyel bir bileşen olarak araştırılmıştır, ancak modern pil teknolojilerinde yaygın olarak kullanılmamaktadır.
Baryum peroksitin endüstriyel kimyadaki çok yönlülüğü ve reaktifliği, baryum peroksitin kontrollü ortamlarda değerli bir kimyasal olmaya devam etmesini sağlar.
Baryum Peroksit Kullanımları:
Baryum peroksit, hayvansal ve bitkisel liflerin ağartılmasında, camın renginin açılmasında, tekstil ürünlerinin boyanmasında ve baskısında, litografilerde ise kurutma maddesi olarak kullanılır.
Baryum peroksit ayrıca toz alüminyumla birlikte kaynakçılıkta, ateşleyici bileşimlerde ve floresan lambaların katotlarında kullanılır.
Baryum peroksit, floresan lambaların katotlarında; litografik mürekkeplerde kurutucu olarak kullanılır.
Baryum peroksit, ağartmada ve havai fişeklerde yeşil renk elde etmede kullanılır.
Baryum peroksit güçlü oksitleyici özelliğinden dolayı birçok önemli endüstriyel ve kimyasal uygulamaya sahiptir.
Başlıca kullanımlarından biri hidrojen peroksit (H₂O₂) üretiminde olup, baryum peroksit asitlerle reaksiyona girerek bu bileşiği oluşturur ve ağartma maddesi, dezenfektan ve kimyasal sentezde yaygın olarak kullanılır.
Piroteknik endüstrisinde baryum peroksit, baryum iyonlarının karakteristik emisyon spektrumları sayesinde havai fişek ve işaret fişeklerinde görülen parlak yeşil alevlerin üretilmesindeki rolü nedeniyle değerlidir.
Baryum peroksit, yüksek sıcaklıklarda ayrıştığında oksijen açığa çıkarabilme özelliğinden dolayı oksijen üretiminde de kullanılır; bu özellik eskiden oksijen üretim yöntemlerinde de kullanılıyordu.
Ayrıca baryum peroksit, tekstil sektöründe ağartma maddesi olarak kullanılır ve kumaşların beyazlatılmasına yardımcı olur.
Baryum peroksit ayrıca cam ve seramik endüstrisinde de kullanılır ve bazı cam ürünlerinin kırılma indisini ve dayanıklılığını artırmaya yardımcı olur.
Niş uygulamalarda baryum peroksit oksidasyon reaksiyonlarında rol oynar ve zaman zaman özel pil teknolojilerinde bir bileşen olarak araştırılır.
Baryum peroksit çeşitli kullanım alanlarına sahip olmasına rağmen, özellikle nem veya organik maddelerle temas ettiğinde toksisitesi ve reaktifliği nedeniyle dikkatli kullanılmalıdır.
Endüstriyel alanlarda kullanımlar:
Baryum peroksit aşağıdaki ürünlerde kullanılır: Laboratuvar kimyasalları ve pH düzenleyiciler ve su arıtma ürünleri.
Baryum peroksitin kullanım alanları: Bilimsel araştırma ve geliştirme.
Baryum peroksit şu maddelerin üretiminde kullanılır: Kimyasallar.
Baryum peroksitin çevreye salınımı endüstriyel kullanım yoluyla meydana gelebilir: endüstriyel tesislerde işleme yardımcıları olarak, başka bir maddenin daha ileri üretiminde ara adım olarak (ara maddelerin kullanımı) ve işleme yardımcısı olarak.
Sanayi Kullanımları:
Oksitleyici/indirgeyici maddeler
Tüketici Kullanımları:
Bilinmiyor veya Makul Şekilde Tespit Edilemiyor
Baryum Peroksitin Uygulamaları:
Baryum peroksit, oksitleyici özellikleri ve reaktifliği nedeniyle birçok endüstride uygulama alanı bulmaktadır.
Baryum peroksitin bazı temel uygulamaları şunlardır:
Hidrojen Peroksit Üretimi:
Baryum peroksit, seyreltik asitlerle reaksiyona girerek hidrojen peroksit (H₂O₂) üretmek için kullanılır.
Hidrojen peroksit, tekstil, kağıt ve kimyasal sentez gibi çeşitli endüstrilerde olmazsa olmazdır.
Piroteknik:
Havai fişek ve işaret fişeklerinde, baryum peroksit bir oksitleyici görevi görerek, baryum iyonlarının emisyon spektrumları nedeniyle yandığında karakteristik parlak yeşil rengi üretir.
Oksijen Üretimi:
Tarihsel olarak baryum peroksit oksijen kaynağı olarak kullanılmıştır.
Baryum peroksit ısıtıldığında ayrışarak oksijen açığa çıkarır; bu, erken dönem oksijen üretim teknolojilerinde önemli bir rol oynamıştır.
Tekstil Beyazlatma:
Baryum peroksit, tekstil endüstrisinde ağartma maddesi olarak kullanılır, pigment ve boyaları parçalayarak kumaşların beyazlatılmasına yardımcı olur.
Cam ve Seramik Sanayi:
Baryum peroksit, bazı cam ve seramik türlerinin üretiminde kullanılır ve nihai ürünün kırılma indisini ve termal kararlılığını artırır.
Oksidasyon Reaksiyonları:
Baryum peroksit kimyasal sentezde oksitleyici madde olarak görev yapar, organik ve inorganik kimyada çeşitli oksidasyon reaksiyonlarında rol oynar.
Patlayıcılar:
Baryum peroksit, güçlü oksitleyici özelliği nedeniyle patlayıcı ve itici gazların formülasyonunda kullanılır.
Piller:
Bazı deneysel uygulamalarda baryum peroksit, pillerde potansiyel bir bileşen olarak araştırılmıştır, ancak baryum peroksit modern pil teknolojisinde yaygın olarak kullanılmamaktadır.
Hazırlanışı ve Kullanımı:
Baryum peroksit, O2'nin baryum oksitle tersinir reaksiyonu sonucu ortaya çıkar.
Peroksit yaklaşık 500 °C'de oluşur ve oksijen 820 °C'nin üstünde açığa çıkar.
2 BaO + O2 ⇌ 2 BaO2
Bu reaksiyon, atmosferden oksijeni ayırmak için kullanılan ve artık kullanılmayan Brin işleminin temelini oluşturur.
Diğer oksitler, örneğin Na2O ve SrO da benzer şekilde davranır.
Bir diğer eski uygulamada, baryum peroksit bir zamanlar sülfürik asitle reaksiyonu yoluyla hidrojen peroksit üretmek için kullanılıyordu:
BaO2 + H2SO4 → H2O2 + BaSO4
Karışımdan çözünmeyen baryum sülfat süzülür.
Baryum Peroksit Üretim Yöntemleri:
Baryum peroksit, baryum oksidin 1000°F (537°C) sıcaklıktaki hava ile oksidasyonu sonucu üretilir.
Baryum hidroksit, hidrojen peroksit ile reaksiyona sokularak baryum peroksit monohidrat üretilir.
Genel Üretim Bilgileri:
Sanayi İşleme Sektörleri:
Birincil Metal Üretimi
Baryum Peroksit Üretimi:
Baryum peroksit üretimi genellikle baryum oksidin (BaO) kontrollü koşullar altında oksijenle (O₂) reaksiyonunu içerir.
Bu işlem, BaO'dan BaO₂ oluşumunu desteklemek için yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyar.
Genel üretim yöntemi aşağıdaki adımlara ayrılabilir:
Baryum Oksit (BaO) Hazırlanması:
Baryum peroksit genellikle baryum karbonatın (BaCO₃) bir fırında ısıtılmasıyla üretilen baryum oksitten sentezlenir.
Baryum karbonat yüksek sıcaklıklarda (1000°C'nin üzerinde) ısıtıldığında, Baryum peroksit, baryum oksit ve karbondioksite (CO₂) ayrışır:
BaCO₃ (k)→BaO (k)+CO₂ (g)
Baryum Oksit Oksidasyonu:
Daha sonra baryum oksit, yaklaşık 500-600°C'lik bir sıcaklıkta oksijen gazıyla reaksiyona sokularak baryum peroksit üretilir.
Reaksiyon, BaO₂ oluşumunu teşvik etmek için sıcaklığın dikkatlice kontrol edildiği bir ortamda gerçekleştirilir:
2BaO (k)+O₂ (g)→2BaO₂ (k)
Tepkime ekzotermiktir, yani baryum peroksit ısı açığa çıkarır; ancak peroksitin tekrar baryum okside ayrışmasını önlemek için bu tepkimenin yakından izlenmesi gerekir.
Arınma:
Oksidasyon reaksiyonu sonrasında üretilen baryum peroksit soğutularak saflaştırılır.
Geriye kalan baryum oksit veya reaksiyona girmeyen malzemeler, filtrasyon veya yıkama gibi işlemlerle ayrılarak nihai ürünün çoğunlukla BaO₂'den oluşması sağlanır.
Kurutma ve Paketleme:
Saflaştırıldıktan sonra, baryum peroksit kurutularak nemi alınır; bu önemlidir çünkü baryum peroksit higroskopiktir (baryum peroksit havadan su emebilir).
Kurutulmuş baryum peroksit daha sonra paketlenir ve nem ve havaya maruz kalarak bozulmasını önlemek ve stabilitesini korumak için kapalı kaplarda saklanır.
Bu üretim yöntemi çeşitli endüstriyel amaçlar için baryum peroksit üretmek amacıyla kullanılır.
Verimi en üst düzeye çıkarmak ve istenmeyen yan ürünlerin oluşumunu önlemek için reaksiyon koşullarının (sıcaklık ve basınç gibi) hassas bir şekilde kontrol edilmesi gerekir.
Tarihsel olarak bu yöntem oksijen üretim tekniklerinin erken gelişiminde de önemliydi.
Baryum Peroksitin Yapısı:
Baryum peroksit, O2− 2 alt birimleri içeren bir peroksittir.
Katı, kalsiyum karbür CaC2'ye izomorftur.
Baryum Peroksitin Farmakolojisi ve Biyokimyası:
Metabolizma / Metabolitler:
Baryum peroksit bileşikleri, yutma ve solunum yoluyla emilirler; emilim miktarı, bileşiğe bağlı olarak değişir.
Vücutta baryumun büyük kısmı kemiklerde bulunurken, az miktarda da kas, yağ, deri ve bağ dokusunda bulunur.
Baryum peroksit vücutta metabolize edilmez, ancak komplekslere veya dokulara taşınabilir veya dahil edilebilir.
Baryum peroksit idrar ve dışkıyla atılır.
Baryum Peroksitin Tarihçesi:
Baryum peroksit ilk olarak 1799 yılında Alman kimyager Johann Bartholomäus Trommsdorff tarafından keşfedildi.
Çeşitli baryum tuzları üzerinde deneyler yapıyordu ve baryum oksidin havaya maruz kaldığında baryum peroksit olarak tanımladığı bir bileşik oluşturduğunu fark etti.
19. yüzyılda baryum peroksit, o zamana kadar kolayca ulaşılamayan hidrojen peroksitin üretiminde oynadığı rol nedeniyle endüstriyel önem kazandı.
Baryum peroksit daha sonra 1818 yılında Alman kimyager Justus von Liebig tarafından BaO₂'yi asitle muamele ederek hidrojen peroksit (H₂O₂) sentezlemek için kullanıldı.
Bu yöntem, ticari ölçekte hidrojen peroksit üretmenin en eski yollarından biri haline geldi.
Baryum Peroksitin Oluşumu:
Baryum peroksit, normal çevre koşullarında nispeten kararsız bir yapıya sahip olduğundan doğada büyük miktarlarda bulunmaz.
Baryum peroksit genellikle oksidasyon yoluyla baryum oksitten (BaO) sentezlenir.
Endüstriyel ortamlarda Baryum peroksit, baryum oksidin havada veya oksijende yüksek sıcaklıklarda ısıtılmasıyla üretilir.
Baryum peroksit, oksidatif özellikleri nedeniyle aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda kullanılır:
Baryum peroksitin alevlere yeşil renk verdiği, piroteknik ve havai fişeklerde oksitleyici madde olarak kullanılır.
Modern yöntemler geliştirilmeden önce, Baryum peroksitin birincil kaynak olarak kullanıldığı hidrojen peroksit üretiminde.
Cam ve seramik endüstrisinde, bazı cam formüllerinin özelliklerini iyileştirmek amacıyla bazen Baryum peroksit ilave edilir.
Baryum peroksit tarihsel olarak endüstriyel kimyada daha belirgin bir yere sahip olmasına rağmen, hidrojen peroksit ve diğer oksitleyici maddeleri üretmenin daha etkili yollarının ortaya çıkmasıyla kullanımı azaldı.
Baryum Peroksitin Kullanımı ve Depolanması:
İşleme:
Baryum peroksiti iyi havalandırılan bir alanda kullanın.
Toz oluşmasını önleyin; maruziyeti önlemek için koruyucu ekipman (eldiven, koruyucu gözlük, toz maskesi) kullanın.
İndirgeyici maddeler, organik maddeler ve asitler gibi uyumsuz maddelerden uzak tutunuz.
Cilt, göz ve giysilerle temasından kaçının ve tozunu solumayın.
Elleçlemeden sonra ellerinizi iyice yıkayın.
Depolamak:
Serin, kuru ve iyi havalandırılan bir yerde, tutuşturucu kaynaklardan uzakta saklayınız.
Organik maddelerden, asitlerden, yanıcı maddelerden ve nemden uzakta, sıkıca kapatılmış kaplarda saklayınız.
Baryum peroksitin reaktif yapısı nedeniyle kaplar açıkça etiketlenmeli ve ayrı bir alanda muhafaza edilmelidir.
Işık ve ısı kaynaklarından uzak tutunuz.
Baryum Peroksitin Stabilitesi ve Reaktivitesi:
Kararlılık:
Baryum peroksit normal depolama ve elleçleme koşullarında stabildir.
Ancak Baryum peroksit yüksek sıcaklıklarda parçalanır.
Reaktivite:
Uyumsuz Malzemeler:
Asitler (oksijen açığa çıkarabilen), organik maddeler ve indirgeyici maddeler.
Ayrıştırma:
Baryum peroksit ısıtıldığında veya neme maruz kaldığında oksijen açığa çıkarabilir ve bu da yangını yoğunlaştırabilir.
Tehlikeli reaksiyonlar:
Asitler ve yanıcı maddelerle şiddetli reaksiyona girer.
Baryum Peroksit İlk Yardım Önlemleri:
Solunum:
Maruz kalan kişiyi derhal temiz havaya çıkarın.
Nefes almada zorluk çekiyorsanız oksijen verin ve tıbbi yardım alın.
Cilt Teması:
Etkilenen bölgeyi en az 15 dakika boyunca bol su ile yıkayın.
Kirlenmiş giysileri çıkarın ve tekrar kullanmadan önce Baryum peroksiti yıkayın.
Tahriş devam ederse tıbbi yardım alın.
Göz Teması:
Göz kapaklarınızı açık tutarak en az 15 dakika boyunca gözlerinizi bol suyla yıkayın.
Hemen tıbbi yardım alın.
Yutma:
Kusturmaya çalışmayın.
Ağzınızı bol su ile çalkalayın.
Hemen tıbbi yardım alın.
Baryum bileşikleri yutulduğunda toksik olabilir ve profesyonel tedavi, kişiye baryumu baryum sülfat olarak çökeltmek için sülfat içeren bir çözelti vermeyi içerebilir.
Baryum Peroksitin Yangınla Mücadele Önlemleri:
Söndürme Ortamı:
Su spreyi, alkole dayanıklı köpük veya karbondioksit (CO₂) kullanın.
Kuru kimyasal söndürücüler kullanmayınız, çünkü bunlar baryum peroksit ile reaksiyona girebilir.
Yangınla Mücadele Talimatları:
İtfaiyeciler bağımsız solunum cihazı (SCBA) ve tam koruyucu ekipman kullanmalıdır.
Alevlere maruz kalan kapları patlamasını önlemek için su spreyi kullanarak serin tutun.
Baryum peroksit ısıtıldığında oksijen açığa çıkardığı için yangını yoğunlaştırabilir.
Söndürme ortamı olarak su tercih edilmelidir, ancak soğutma kapları haricinde suyun doğrudan malzeme üzerine uygulanmasından kaçınılmalıdır.
Tehlikeler:
Baryum peroksitin ayrışması oksijenin açığa çıkmasına neden olabilir ve bu da yanıcı maddelerle temas ettiğinde yangın veya patlama riskini artırabilir.
Baryum Peroksitin Kazara Salınımına Karşı Alınacak Önlemler:
Kişisel Koruma:
Ortamı boşaltın ve baryum peroksiti uygun şekilde havalandırın.
Malzemeyle teması önlemek için eldiven, gözlük ve solunum cihazı gibi koruyucu ekipmanlar kullanın.
Çevresel Önlemler:
Su kaynaklarına veya kanalizasyonlara baryum peroksit salınımını önleyin; çünkü bu madde su canlıları için tehlikelidir.
Temizlemek:
Dökülen maddeyi kıvılcım çıkarmayan aletlerle süpürün ve Baryum peroksidi uygun şekilde bertaraf edilmesi için etiketli bir kaba koyun.
Toz oluşmasını önleyin ve organik maddelerle veya asitlerle temas etmesini önleyin.
İmha Etmek:
Atıkları yerel, eyalet ve federal düzenlemelere uygun şekilde, genellikle tehlikeli atık olarak bertaraf edin.
Baryum peroksit Maruziyet Kontrolleri/Kişisel Koruyucu Ekipmanlar:
Maruziyet Kontrolleri:
Havalandırma:
Maruz kalma seviyelerini düzenleyici sınırların (örneğin OSHA PEL) altında tutmak için yerel egzoz havalandırması veya bir davlumbaz kullanın.
Maruz Kalma Sınırları:
Baryum bileşikleri için ACGIH TLV ve OSHA PEL gibi yönergeleri izleyin.
Kişisel Koruyucu Donanım (KKD):
Solunum Koruması:
Maruz kalma düzeyleri düzenleyici sınırları aşarsa, onaylı bir solunum cihazı kullanın.
El Koruması:
Kimyasal maddelere dayanıklı koruyucu eldiven (kauçuk, neopren veya nitril) giyin.
Göz Koruması:
Toz ve sıçramalara karşı koruma sağlamak için güvenlik gözlüğü veya tam yüz siperi.
Cilt Koruması:
Cildinizin maruz kalmasını önlemek için uygun koruyucu giysiler giyin.
Hijyen:
Elleçlemeden sonra ellerinizi, yüzünüzü ve açıkta kalan cildinizi iyice yıkayın.
Malzemeyi elleçlerken yemek yemeyin, içecek veya sigara içmeyin.
Baryum Peroksit Tanımlayıcıları:
CAS Numarası: 1304-29-6
ChemSpider: 14090
ECHA Bilgi Kartı: 100.013.754
EC Numarası: 215-128-4
PubChem Müşteri Kimliği: 14773
RTECS numarası: CR0175000
BİNİİ: T892KY013Y
BM numarası: 1449
CompTox Kontrol Paneli (EPA): DTXSID9051294
InChI: InChI=1S/Ba.O2/c;1-2/q+2;-2
Anahtar: ZJRXSAYFZMGQFP-UHFFFAOYSA-N
InChI=1/Ba.O2/c;1-2/q+2;-2
Anahtar: ZJRXSAYFZMGQFP-UHFFFAOYAZ
SMILES: [Ba+2].[O-][O-]
CAS numarası: 1304-29-6
EC endeks numarası: 056-001-00-1
EC numarası: 215-128-4
Hill Formülü: BaO₂
Mol Kütlesi: 169,34 g/mol
HS Kodu: 2816 40 00
Kalite Seviyesi: MQ200
Doğrusal Formül: BaO2
MDL Numarası: MFCD00003454
EC No.: 215-128-4
Beilstein/Reaxys No.: Yok
Pubchem Müşteri Kimliği: 14773
IUPAC Adı: baryum(2+); peroksit
SMILES: [Ba+2].[O-][O-]
InchI Tanımlayıcısı: InChI=1S/Ba.O2/c;1-2/q+2;-2
İnç Anahtarı: ZJRXSAYFZMGQFP-UHFFFAOYSA-N
Baryum Peroksitin Özellikleri:
Kimyasal formülü: BaO2
Mol kütlesi: 169,33 g/mol (susuz)
313.45 (oktahidrat)
Görünüm: Gri-beyaz kristal (susuz)
renksiz katı (oktahidrat)
Koku: kokusuz
Yoğunluk: 5,68 g/cm3 (susuz) 2,292 g/cm3 (oktahidrat)
Erime noktası: 450 °C (842 °F; 723 K)
Kaynama noktası: 800 °C (1.470 °F; 1.070 K) (BaO ve O2'ye ayrışır.[1])
Suda çözünürlük: susuz
0,091 g/100 mL (20 °C)
oktahidrat
0,168 gr/cm3
Çözünürlük: asitte ayrışarak çözünür
Manyetik duyarlılık (χ): -40,6·10−6 cm3/mol
Yoğunluk: 4,96 g/cm3 (20 °C)
Erime Noktası: 450 °C
pH değeri: 12 (10 g/l, H₂O, 20 °C) (bulamaç)
Yığın yoğunluğu: 1700 - 2000 kg/m3
Moleküler Ağırlık: 169.33 g/mol
Hidrojen Bağı Donör Sayısı: 0
Hidrojen Bağı Alıcı Sayısı: 2
Döndürülebilir Bağ Sayısı: 0
Tam Kütle: 169.895076 g/mol
Monoizotopik Kütle: 169.895076 g/mol
Topolojik Kutup Yüzey Alanı: 46.1Ų
Ağır Atom Sayısı: 3
Karmaşıklık: 2.8
İzotop Atom Sayısı: 0
Tanımlı Atom Stereomerkez Sayısı: 0
Tanımsız Atom Stereocenter Sayısı: 0
Tanımlı Bond Stereocenter Sayısı: 0
Tanımsız Bond Stereocenter Sayısı: 0
Kovalent Bağlı Birim Sayısı: 2
Bileşik Kanonikleştirildi: Evet
Baryum Peroksitin Yapısı:
Kristal yapı: Tetragonal
Uzay grubu: D174h, I4/mmm, tI6
Koordinasyon geometrisi: 6
Baryum Peroksit Özellikleri:
Peroksit analizi (BaO2 olarak): Min. %95
HCl'de çözünmez: Maksimum %0,5
Kurutma kaybı (105°C): Maksimum %1
Demir (Fe): Maksimum %0,005
Ağır metaller (Pb olarak): Maksimum %0,01
Klorür (Cl): Maksimum %0,01
H2SO4 (SO4 olarak) tarafından çökeltilmeyen maddeler: Maksimum %1
Baryum Peroksitin İsimleri:
Düzenleyici süreç adları:
Baryum peroksit
BARYUM PEROKSİT
baryum peroksit
Baryum peroksit (Ba(O2))
Tercüme edilen isimler:
Baariumperoksid (et)
barijev peroksid (hr)
barijev peroksid (sl)
bario peroksidas (lt)
bariumperoksid (hayır)
Barium peroksid (fi)
baryumperoksit (da)
Bariumperoksit (de)
baryumperoksit (sv)
bariumperoksit (nl)
baryum-peroksit (hu)
barija peroksidler (lv)
yeni yıl(II) (çoğul)
bario bario perossido (o)
barnatlı peroksit (cs)
peroksit barnatı (sk)
bariu peroksit (ro)
baryum peroksit baryum peroksit (fr)
bario peroxido de bario (es)
bariyon peroksit (pt)
υπεροξείδιο του βαρίου (el)
бариев пероксид (bg)
IUPAC isimleri:
Baryum Peroksit
baryum peroksit
Baryum peroksit
baryum(2+) iyon dioksidandiid
baryum(2+);peroksit
baryum-peroksit-
Ticari isimler:
Baryum peroksit
Diğer isimleri:
Baryum binoksit
Baryum dioksit
Diğer tanımlayıcılar:
056-001-00-1
1304-29-6
16678-58-3
55396-27-5
61233-09-8