1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

MORFOLİN






Morfolin (1,4-tetrahidro-oksazin), endüstriyel önemi ve geniş bir uygulama yelpazesi olan basit bir heterosiklik bileşiktir.

Morfolin tipik olarak şu şekilde kullanılır: kauçuk kimyasalları, %40; korozyon inhibitörleri, %30; mumlar ve cilalar, %5; optik parlatıcılar, %5; ve muhtelif, %20

Morfolin ve türevleri, kauçuk katkı maddeleri, korozyon inhibitörleri, çözücüler, optik parlatıcılar, antioksidanlar olarak ve bir dizi ilaç ve herbisit üretiminde kullanılmıştır.

Morfolin, kauçuk kimyasalları için önemli bir yapı taşıdır ve diğer endüstrilerde birçok uygulamaya sahiptir.

Morfolin, fosil yakıt ve enerji santrali buhar sistemlerinde pH ayarlaması için milyonda bir konsantrasyonda yaygın olarak kullanılan bir katkı maddesidir.

Morfolin bir bakır, demir, kurşun, çinko ve diğer metallerin korozyon önleyicisidir.

Morfolin, otomobillerde, mekanik aletlerde ve tıbbi ekipmanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Gaz-sıvı halinde Morfolin, sikloheksilamin ve disikloheksilamin nitrit gibi öncülleriyle karşılaştırıldığında çevreye karşı daha düşük toksisiteye sahiptir.


Morfolin, su arıtımı, farmasötik ve tarım ürünleri üretimi ve optik parlatıcılar için bir ara madde olarak kullanılır.


Morfolin şu ürünlerde kullanılır: yapıştırıcılar ve sızdırmazlık ürünleri, kaplama ürünleri, mürekkepler ve tonerler, antifriz ürünler, biyositler (ör. dezenfektanlar, haşere kontrol ürünleri), yakıtlar, foto-kimyasallar, cilalar ve mumlar, yıkama ve temizlik ürünleri ve kağıt kimyasalları ve boyaları.


Morfolin ve türevleri, epoksi formülasyonlarında hızlandırıcı/katalizör olarak veya kaplamalar ve yapıştırıcılar için UV ile kürlenebilen akrilik bazlı sistemlerde katalizör/başlatıcı olarak kullanılabilir.


Morfolin, ilaç endüstrisinde antibiyotikler, antikoagülanlar ve antidepresanlar gibi çeşitli ilaçları sentezlemek için bir yapı taşı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu ilaçlara yönelik artan talebin morfolin talebini artırması bekleniyor.

Morfolin, herbisitler, fungisitler ve insektisitler gibi çeşitli zirai kimyasalların üretiminde bir ara maddedir.


Morfolin, su arıtma tesislerinde korozyon önleyici olarak kullanılır ve metal boru ve ekipmanların korozyonunu önlemeye yardımcı olur.

Temiz ve güvenli suya olan talebin artmasıyla birlikte, su arıtma endüstrisinde morfolin talebinin önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor.


Morfolin, losyonlar, şampuanlar ve saç kremleri gibi çeşitli kişisel bakım ürünlerinin üretiminde çözücü ve emülsifiye edici bir madde olarak kullanılır.

Morfolin kağıt, cam, sabun, deterjan, boya ve sentetik elyaf üretmektedir.

Morfolin, nitrojen tayini için analiz reaktifleri üretmek için kullanılır.

Morfolin ayrıca ilaç, tabaklama, tekstil, ev bakımı ve seramik endüstrilerinde de uygulama alanı bulmaktadır.


Morfolin, korozyon inhibitörlerinde ve buhar kazanı sistemlerinde kimyasal bir ara madde olarak yaygın olarak kullanılır.

Morfolin uygulamaları ayrıca; ilaç, tekstil, kauçuk, katalizörler, plastikleştiriciler, boyalar ve tarımsal ve fotoğrafik kimyasallar.



Morfolin'in madde kimliği:

CAS numarası: 110-91-8
AT / Liste no.: 203-815-1
Mol. formül: C4H9NO


Özellikler
Kimyasal formül: C4H9NO
Molar kütle: 87.122 g·mol-1
Görünüm: Renksiz sıvı
Koku: Zayıf amonyak benzeri veya balık benzeri
Yoğunluk: 1,007 g/cm3
Erime noktası: -5 °C (23 °F; 268 K)
Kaynama noktası: 129 °C (264 °F; 402 K)
Suda çözünürlük: karışabilir
Buhar basıncı: 6 mmHg (20 °C)[3]
Asitlik (pKa): 8.36[4] (eşlenik asitten)
Manyetik duyarlılık (χ): -55,0·10−6 cm3/mol


MORFOLİN SÖZCÜĞÜNÜN EŞ ANLAMLARI:
1-Oksa-4-azasikloheksan
2H-1,4-Oksazin, tetrahidro-
4H-1,4-Oksazin, tetrahidro-
BASF238
dietilen imidoksit
dietilen oksimit
dietilenimid oksit
Drewamin
Morfolin
Morfolin (8CI, 9CI)
p-İzoksazin, tetrahidro-
Tetrahidro-1,4-oksazin
Tetrahidro-2H-1,4-oksazin
Tetrahidro-p-oksazin

SU ARITMADA MORFOLİN UYGULAMASI:


Morfolin, kazan suyu arıtımı için kullanılan organik bir amindir.


Morfolin kazanı korozyona karşı korumak için kazan suyunun pH'ını yükseltir.


Morfolin bir amindir ve kazan suyuna tuz eklemez ve dolayısıyla TDS'yi yükseltmez, bu da daha az blöf ve yakıt tasarrufu sağlar.

MORPHOLINE her tip, boy ve basınçtaki kazanlarda kullanılabilir.)

Temel Özellikler ve Faydalar
Stres çatlama korozyonunu önler
TDS eklemez
Blöf gereksinimini azaltır
Güç tasarrufu sağlar
Diğer arıtma kimyasalları ile uyumlu
Kondens dönüşü ile besleme hattına geri döner, bu nedenle besleme suyu pH'ını yükseltin



Morfolin'in endüstriyel uygulamaları:


Morfolin, uçuculuğu su ile hemen hemen aynı olduğu için kullanılır.

Suya eklendiğinde, konsantrasyonu hem su hem de buhar fazlarında nispeten eşit bir şekilde dağılır.

Morfolin'in pH ayarlama nitelikleri, korozyon koruması sağlamak için buhar tesisi boyunca dağıtılır.


Morfolin, bu buhar sistemlerinin yüksek sıcaklık ve basınçlarında oksijen olmadan oldukça yavaş ayrışır.


Organik sentez
Morfolin, diğer ikincil aminler için tipik olan kimyasal reaksiyonların çoğuna maruz kalır, ancak eter oksijenin varlığı nitrojenden elektron yoğunluğunu çekerek onu piperidin gibi yapısal olarak benzer ikincil aminlerden daha az nükleofilik (ve daha az bazik) hale getirir. Bu nedenle kararlı bir kloramin oluşturur.

Enamin oluşturmak için yaygın olarak kullanılır.

Morfolin, organik sentezde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Örneğin, antibiyotik linezolid, antikanser ajan gefitinib (Iressa) ve analjezik dekstromoramidin hazırlanmasında bir yapı taşıdır.

Araştırma ve endüstride, morfolin'in düşük maliyeti ve polaritesi, kimyasal reaksiyonlar için bir çözücü olarak günlük kullanımına yol açar.






Kauçuk kimyasalları
Morfolin, kauçuk işleme kimyasalları için, özellikle karıştırma aşamaları imalatı sırasında ön vulkanizasyon olasılığını azaltmak için vulkanizasyon işlemi sırasında eklenen gecikmeli etkili kauçuk hızlandırıcıların üretiminde önemli bir ara maddedir.

Morfolinden türetilen kükürt bileşikleri, vulkanizasyon sırasında aşırı sertleşme eğilimini azaltarak yüksek kürlenme oranı sağlar.

Bunlar morfolinyum N, N-oksidietilenditiokarbamat ve 2-(N-morfolinotiyo)benzotiyazol içerir.




N, N1-ditiodimorfolin ve N,N'-tetratiyodimorfolin gibi morfolin türevleri de halojenli bütil kauçuğu ısıyla eskitme etkilerine karşı stabilize etmek için kullanılır.



(ii) Korozyon kontrolü
Morfolin, kondens buhar sistemlerinde korozyonu kontrol etmek için kullanılır.

Morfolin, buhar ve kondensattaki karbondioksiti ve diğer aşındırıcı asit bileşenlerini nötralize eder, sistem genelinde uygun pH'ın korunmasına yardımcı olur, uygun bir buhar basıncına ve sulu çözünürlüğe sahiptir ve 288°C'ye kadar sıcaklıklarda kararlıdır.

Hayvansal ve bitkisel yağlardan elde edilen yağ asitleri ile morfolin ve tuzları, gıda ile temasta kullanılacak çelik veya kalay levha için korozyon önleyici olarak kullanılabilir.

Morfolin, doğal gaz ve boru hattı endüstrisinde korozyon önleyici olarak kullanılmıştır.



(iii) Mumlar ve cilalar
Morfolin, yağ asitleri ile kolayca reaksiyona girerek, otomobiller, zeminler, deri ve mobilyalar için suya dayanıklı mumlar ve cilalar formüle etmek için kullanılan emülsifiye edici maddeler oluşturur.

Cila emülsiyonu filmi kademeli olarak kurudukça, morfolin buharlaşarak su lekesine ve bozulmaya karşı oldukça dirençli bir film oluşturur.

Bu tür cilaya bir örnek, aşağıdaki bileşime sahip bir karnauba mumu formülasyonudur (ağırlıkça kısım olarak): karnauba mumu, 11.2; oleik asit, 2.4; morfolin, 2.2; su, 67.0.

Tipik bir silikon otomobil cila temizleyicisi şu şekilde oluşur (ağırlıkça kısım olarak): silikon sıvısı, 4.0; oleik asit, 2.5; morfolin, 1.5; Stoddard çözücüsü (bazı petrol çözücüleriyle ilgili monografiye bakın, s. ), 19; kerosen (kokusu giderilmiş), 2; su, 57; aşındırıcı, 14.

Aşağıdaki formülasyon, silikon içeren mobilya cilalarını temsil etmektedir (ağırlık bazında): silikon sıvısı, 5.0; VM & P nafta (bazı petrol solventleriyle ilgili monografiye bakın, s. 43) (yüksek flaş), 30.0; oleik asit, 2.5; morfolin, 1.5; su, 60.6; suda çözünür reçine, 0.4 (Dow Chemical Co., 1985).



(iv) Optik parlatıcılar
Morfolin, optik parlatıcıların üretiminde önemli bir ara maddedir.

Triazin halkalarından birinde sübstitüent olarak morfolin bulunan diamino stilben triazin tipi parlatıcı, klorlu ağartıcılara karşı stabil olduğu için ev tipi çamaşır deterjanlarında kullanılır.



(v) Çeşitli
Morfolin ve tuzlarının meyve ve sebzelere uygulanan koruyucu kaplamaların bileşenleri olarak kullanıldığı bildirilmiştir.

Morfolin, analjezikler, lokal anestetikler, solunum ve dolaşım uyarıcıları, antispazmodikler ve çözünür sülfanilamidler gibi çeşitli ürünler dahil olmak üzere farmasötiklerin hazırlanmasında kullanılmıştır.

Morfolin türevleri, tekstil endüstrisinde selülozik lifler için yumuşatıcı maddeler, suni ipek eğirme banyolarının bileşenleri, haşıl emülgatörleri, tekstil yağlayıcıları, beyazlatıcı maddeler ve boyalar olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Morfolin bazlı bileşikler içerebilen kozmetik ürünler arasında saç kremleri, deodorantlar, şampuanlar, gargaralar ve kozmetik kremler bulunur.

Morfolinden yağlama yağları için stabilizörler ve antioksidanlar, kesici aletler için çözünür yağlar ve karbon giderici bileşikler hazırlanmıştır.

Morfolin, aromatikler için yüksek bir seçiciliğe ve çözücülüğe sahiptir ve petrol hammaddesinden ekonomik olarak benzen ve ksilen çıkarmak için kullanılabilir. Morfolinden sentezlenen diğer ürünler arasında iyon değiştirici reçineler, elektrolitik kayıt mürekkepleri için boyalar ve fotoğrafik kimyasallar bulunur.






Eşanlamlılar: Dietilenimid Oksit, 1,4-oksazinan, tetrahidro-1,4-oksazin, Dietilen imidoksit, Dietilen oksimit, Tetrahidro-p-oksazin, Morfolin.



1-Oksa-4-azasikloheksan

2H-1,4-Oksazin, tetrahidro-

4H-1,4-Oksazin, tetrahidro-

BASF238

dietilen imidoksit

dietilen oksimit

dietilenimid oksit

dietilenimid oksit

Drewamin




Morfolin'in çevrilmiş isimleri:
morfoliin (et)

Morfoliini (fi)

morfolin (cs)

morfolin (saat)

morfolin (hu)

morfolin (hayır)

morfolin (sl)

morfolin (sv)

morfolina (lar)

morfolina (o)

morfolina (pl)

morfolina (pt)

morfolina (ro)

morfolinalar (lt)

morfolin (nl)

morfolin (sk)

morfolinler (lv)

morfolin (da)

Morfolin (de)

morfolin (fr)

tetrahidro-1,4-oksazina (es)

tetrahidro-1,4-oksazin (pl)

μορφολίν (el)

морфолин (bg)




CAS adları
Morfolin



IUPAC isimleri
2-kloro-1-morfolin-4-iletanon

4H-1,4-Oksazin, tetrahidro-

Morfolin

MORFOLİN

Morfolin

morfolin

Morfolin

morfolin

MORPHOLINE-2,2,3,3,5,5,6,6-D8 (D, %98)

tetrahidro 1.4 oksazin

Tetrahidro-1,4-oksazin

Tetrahidro-2H-1,4-oksazin

Tetraidro-1,4-ossazina




Ticari isimler
1-Oksa-4-azasikloheksan
2H-1,4-Oksazin, tetrahidro-
4H-1,4-Oksazin, tetrahidro-
BASF238
dietilen imidoksit
dietilen oksimit
dietilenimid oksit
Drewamin
Morfolin
Morfolin (8CI, 9CI)
p-İzoksazin, tetrahidro-
Tetrahidro-1,4-oksazin
Tetrahidro-2H-1,4-oksazin
Tetrahidro-p-oksazin





ALTERNATİF KİMYASAL İSİMLER:

BASF238
dietilen imidoksit
DİETİLEN OKSİMİT
dietilenimid oksit
dietilenimid oksit
DİEYTİLEN OKSİMİT
DREWAMİNE
2H-1,4-OKAZİN, TETRAHİDRO-
4H-1,4-OKAZİN, TETRAHİDRO-
MORFOLİN
1-OXA-4-AZACYCLOHEXANE
P-İZOKAZİN, TETRAHİDRO-
TETRAHİDRO-1,4-OKAZİN
TETRAHİDRO-2H-1, 4-OKAZİN
TETRAHİDRO-2H-1,4-OKAZİN
TETRAHİDRO-P-OKAZİN





ATAMAN KİMYA'NIN İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÜRÜNLERİ:
AEP
aminoetilpiperazin
aminopropilmorfolin
APDEA
eylem sayısı
APMMEA
APMMEA-WB
SİKLOALIFATİK AMİN
DETAY
dietilentriamin
Dimetilaminopropilamin
Dimetiletanolamin
DMAPA
DMDPTA
DMEA
ECA-29
EDA
etilen karbonat
etilendiamin
gliserin karbonat
Daha yüksek reaktivite polieter diamin
Daha yüksek reaktivite PTMEG bazlı triamin
JEFFADD HEEU katkı maddesi
JEFFADD serisi
JEFFAMINE D-2000 amin
JEFFAMINE D-205 amin
JEFFAMINE D-230 amin
JEFFAMINE D-400 amin
JEFFAMINE D-4000 amin
JEFFAMINE ED-2003 amin
JEFFAMINE ED-600 amin
JEFFAMINE ED-900 amin
JEFFAMINE EDR-148 amin
JEFFAMINE EDR serisi
JEFFAMINE ED-serisi
JEFFAMINE M-1000 amin
JEFFAMINE M-2005 amin
JEFFAMINE M-2070 amin
JEFFAMINE M-600 amin
JEFFAMINE M serisi
JEFFAMINE RFD-270 amin
JEFFAMINE T-3000 amin
JEFFAMINE T-403 amin
JEFFAMINE T-5000 amin
JEFFAMINE THF-100 amin
JEFFAMINE THF-170 amin
JEFFAMINE THF serisi
JEFFAMINE T-serisi
MDEA
metoksipropilamin
MEA
monometiletanolamin
MOPA
MORFOLİN
Morfolin
N-(2-Hidroksietil)etilen üre
N, N-dimetildipropilentriamin
N-aminopropildietanolamin
N-aminopropilmonometiletanolamin
N-aminopropilmonometiletanolamin*
NEM
N-etilmorfolin
N-metildietanolamin
N-metilmorfolin
NMM
PEG/PPG kopolimer bazlı diamin
PEG/PPG kopolimer bazlı diamin
PEG/PPG kopolimer bazlı diamin
poliamin karışımı
polieteramin
polioksipropilen diamin
polioksipropilen diamin
polioksipropilen diamin
polioksipropilen monoamin
polioksipropilen monoamin
polioksipropilen monoamin
polioksipropilen monoamin
polioksipropilen triamin
polioksipropilen triamin
polioksipropilen triamin
Propilen karbonat
PTMEG/PPG kopolimer bazlı diamin
Yavaş reaktivite alifatik polieter diamin
TEPA
TETA
tetraetilenpentamin
trietilentetramin




Alkil Alkanol Aminler[-]
Metil Monoetanolamin (MMEA)
Metil Dietanolamin (MDEA)
Di - Metil Etanolamin* (DMEA)
Di- Etil Etanolamin (DEEA)
Etil Monoetanolamin (EMEA)
Etil Dietanolamin (EDEA)
Mono-n-propil Monoetanolamin (PMEA)
Mono-n-propil Dietanolamin (PDEA)
Mono-n-Bütil Etanolamin (BMEA)
Mono-n-Bütil Dietanolamin (BDEA)
Di-Bütil Etanolamin (DBEA)
Poli Etanolamin (PEA)
Tersiyer Bütil Monoetanolamin (TBMEA)
Tersiyer Bütil Dietanolamin (TBDEA)


Alkanolaminler[-]
Triizopropanolamin-%85 (TIPA %85)
Monoetanolamin (MEA)
Dietanolamin (DEA)
Trietanolamin-Tech (TEA-85% min)
Trietanolamin-saf (TEA-99%)
Dietanolamin LFG (DEA-85%)
Morfolin ve İkame Edilmiş


Morfolinler[-]
Morfolin
N-Metil Morfolin (NMM)
N-Metil Morfolin Oksit %50 (NMMO)
N-Etil Morfolin (NEM)
N-Formil Morfolin (NFM)
Hidroksi Etil Morfolin (HEM)
N-Asetil Morfolin (NAM)
N-Bütil Morfolin (NBM)



Özel E.O./P.O. Ürünler[-]
2-Fenoksi Etanol
1-Piperidin Etanol (2-Piperidino Etanol)
Dietanol İzopropanolamin %85 DEIPA %85
N-2 Hidroksi Etil Pirolidin
N-Benzil Etanolamin (NBzEA)



E.O./P.O. Türevler[-]
Polipropilen Glikol 200/400/600/800/4000/5000
Polietilen glikol 425/900/2020/4000
APOL-61/62/64/68
Aminler POLİOLLER
Gliserol Poliol
Polietilen glikol Adipatlar
Sorbitol karışımı Etoksilatlar
Alkol Etoksilatlar





Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.