1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

GLİKOL ETERLER



Glikol Eterler, çeşitli ve çeşitli uygulamalarda kullanılan temel solvent özelliklerine sahip bir kimyasallar ailesidir.
Glikol eterler, bazen Cellosolve olarak da adlandırılan etilen glikolün alkil eterlerine dayanan bir çözücü grubudur.
Bu çözücüler, düşük moleküler ağırlıklı eterlerin ve alkollerin uygun çözücü özellikleriyle birlikte tipik olarak daha yüksek kaynama noktasına sahiptir.

Glikol eterler, günlük yaşamın önemli bir parçası olan çözücüler olarak işlev görür. İlaç ve mikro elektronikten ev temizliğine, kişisel bakım ve baskıya kadar uzanan sektörler için paha biçilmez bir çözümdür. Bugün ürünlerden penisilinin saflığından boya performansına kadar yüksek standartlar talep ediyoruz, bunların hiçbiri solventler olmadan mümkün olmazdı.
Sentez yoluna bağlı olarak, E ve P serisi glikol eterleri biliyoruz. Birincisi etilen okside, diğeri ise hammadde olarak propilen okside dayanmaktadır.

E-serisi
Ticari E-serisi glikol eterler, esas olarak metil, etil ve butil glikol eterlerden oluşur. Etilen oksit tekrarlayan birimlerin sayısına bağlı olarak mono-, di- ve trietilen glikol eterler vardır. Etilen oksit yapı bloğu, bu bileşiklere su ile yüksek uyumluluk sağlar. Su bazlı kaplamalarda kullanımları bu özelliğin nasıl kullanılabileceğine bir örnektir.
Bu maddeler, boya formülasyonlarında çözücüler ve birleştirme yardımcıları olarak işlev görür. Malzemelerin çözücü gücüne ihtiyaç duyulurken, su bazlı boyalarda yüksek kaliteli film oluşumu için birleştirici yardım özelliği esastır. temizlik uygulamalarında.
Daha yüksek moleküler ağırlıklı E-serisi glikol eterler (trietilen glikol eterler veya daha yüksek homologlar) hidrolik fren sıvılarında da kullanılır.
E-serisi glikol eterler de ara ürünler olarak kullanılır ve daha ileri kimyasal reaksiyonlara, örn. esterlere.

P serisi
Propilen Glikol Eterler (PGE'ler), yüksek performanslı endüstriyel solventlerdir. PGE'ler, propilen oksidin değişen zincir alkollerle reaksiyona girmesine dayanır.
PGE'ler boyalar ve kaplamalar, temizleyiciler, mürekkepler ve çeşitli diğer uygulamalar için kullanılır. Kaplama uygulamalarında PGE'ler, akrilik, epoksiler, alkidler, polyesterler, nitroselüloz ve poliüretanlar dahil olmak üzere çok çeşitli reçineler için iyi bir çözünürlük sağlar. Temizleyiciler için PGE'ler düşük toksisite, yüzey geriliminde azalma sağlar ve polar ve polar olmayan malzemeler için iyi çözünürlük sağlar. Kimyasal bir ara madde olarak, PGE'ler, formülasyonun tüm gereksinimlerini karşılamak için özel uyarlama özelliklerine göre diğer glikol eterler veya çözücüler ile kombinasyon halinde kullanılabilir. Elektronik endüstrisinde, PGE'ler laminat üretiminde ve devre kartları yapmak için kullanılan yarı iletken işlemlerde diğer solventlerle birlikte kullanılır. Diğer önemli uygulamalar tarım, kozmetik, mürekkep, tekstil ve yapıştırıcı ürünleridir.


Glikol Eterler, boyalarda ve temizleyicilerde yaygın olarak kullanılan etilen glikol veya propilen glikolün alkil eterlerine dayanan bir çözücü grubudur. Bu çözücüler, düşük moleküler ağırlıklı eterlerin ve alkollerin uygun çözücü özellikleriyle birlikte tipik olarak daha yüksek bir kaynama noktasına sahiptir.


Glikol eterler, 30'dan fazla çözücüden oluşan çeşitli bir aile oluşturur.
Glikol eterler, mükemmel çözünürlükleri, kimyasal kararlılıkları ve su ve bir dizi organik çözücü ile uyumlulukları ile karakterize edilirler.



Glikol eter çözücüler
Etilen glikol monometil eter (2-metoksietanol, CH3OCH2CH2OH)
Etilen glikol monoetil eter (2-etoksietanol, CH3CH2OCH2CH2OH)
Etilen glikol monopropil eter (2-propoksietanol, CH3CH2CH2OCH2CH2OH)
Etilen glikol monoizopropil eter (2-izopropoksietanol, (CH3)2CHOCH2CH2OH)
Etilen glikol monobütil eter (2-butoksietanol, CH3CH2CH2CH2OCH2CH2OH), boyalarda ve yüzey kaplamalarında, temizlik ürünlerinde ve mürekkeplerde yaygın olarak kullanılan bir çözücü
Etilen glikol monofenil eter (2-fenoksietanol, C6H5OCH2CH2OH)
Etilen glikol monobenzil eter (2-benziloksietanol, C6H5CH2OCH2CH2OH)
Propilen glikol metil eter, (1-metoksi-2-propanol, CH3OCH2CH(OH)CH3)
Dietilen glikol monometil eter (2-(2-metoksietoksi)etanol, metil karbitol, CH3OCH2CH2OCH2CH2OH)
Dietilen glikol monoetil eter (2-(2-etoksietoksi)etanol, karbitol cellosolve, CH3CH2OCH2CH2OCH2CH2OH)
Dietilen glikol mono-n-butil eter (2-(2-butoksietoksi)etanol, butil karbitol, CH3CH2CH2CH2OCH2CH2OCH2CH2OH)
Dipropilenglikol metil eter


Dialkil eterler:

Etilen glikol dimetil eter (dimetoksietan, CH3OCH2CH2OCH3), dietil eter ve THF'ye daha yüksek kaynama alternatifi, polisakkaritler için bir çözücü, organometalik kimyada ve bazı lityum pil elektrolitlerinde bir reaktif olarak da kullanılır
Etilen glikol dietil eter (dietoksietan, CH3CH2OCH2CH2OCH2CH3)
Etilen glikol dibütil eter (dibutoksietan, CH3CH2CH2CH2OCH2CH2OCH2CH2CH2CH3)

esterler:

Etilen glikol metil eter asetat (2-metoksietil asetat, CH3OCH2CH2OCOCH3)
Etilen glikol monetil eter asetat (2-etoksietil asetat, CH3CH2OCH2CH2OCOCH3)
Etilen glikol monobütil eter asetat (2-butoksietil asetat, CH3CH2CH2CH2OCH2CH2OCOCH3)



Tüm bu glikol eterler farklı özelliklere sahiptir ve bu nedenle farklı kullanımlar için uygundur.
Geleneksel olarak, iki ana glikol eter grubu arasında bir ayrım yapılır: Etilen veya propilenden yapılmalarına bağlı olarak E serisi ve P serisi.
Her grupta, uygulama için gerekli olan çözünürlük, uçuculuk, uyumluluk ve yanmazlık özelliklerini sağlamak için farklı türevler geliştirilmiştir.

Glikol eterler, molekülde her iki fonksiyonel grup (eter ve hidroksil [veya karboksil]) bulunduğundan, hem eterlerin hem de alkollerin (veya esterlerin) çözünürlük özelliklerini birleştirir. Tüm glikol eter tüketiminin yarısından fazlası (E serisi ve P serisi dahil), boyalar, mürekkepler ve temizleme sıvıları gibi çeşitli formülasyonlarda solvent olarak kullanım içindir. Glikol eterler için solvent dışı kullanımlar arasında hidrolik ve fren sıvıları, buzlanma önleyici maddeler ve kimyasal ara maddeler bulunur.

Glikol eterlerin birçok kullanımı vardır; bunlar çözücü olarak ve temizlik bileşiklerinde, sıvı sabunlarda ve kozmetik ürünlerinde bir bileşen olarak kullanımı içerir.

Glikol eterler, reçineler, cilalar, boyalar, vernikler, zamk, parfüm, boyalar, mürekkepler için çözücü olarak, boya ve macunların, temizleme bileşiklerinin, sıvı sabunların, kozmetiklerin ve hidrolik sıvıların bir bileşeni olarak kullanılır.

Glikol eterler, boyalarda ve temizleyicilerde yaygın olarak kullanılan etilen glikol veya propilen glikolün alkil eterlerine dayanan bir çözücü grubudur.
Bu çözücüler, düşük moleküler ağırlıklı eterlerin ve alkollerin uygun çözücü özellikleriyle birlikte tipik olarak daha yüksek bir kaynama noktasına sahiptir.
"Cellosolve" kelimesi, 1924'te Carbide & Carbon Chemicals Corp. (daha sonra Union Carbide Corp. olarak anılacaktır) tarafından "Solvents for Gums, Resins, Cellulose Esters, and the Like" için Amerika Birleşik Devletleri ticari markası olarak tescil edilmiştir.
İlki, şimdi glikol eterler için jenerik olan etil cellosolve (etilen glikol monoetil eter) idi.

Glikol eterler, sırasıyla etilen oksitten mi yoksa propilen oksitten mi yapıldıklarına bağlı olarak "e-serisi" veya "p-serisi" glikol eterlerdir.
Tipik olarak, e-serisi glikol eterler farmasötiklerde, güneşten koruyucularda, kozmetik ürünlerinde, mürekkeplerde, boyalarda ve su bazlı boyalarda bulunurken, p-serisi glikol eterler yağ gidericilerde, temizleyicilerde, aerosol boyalarda ve yapıştırıcılarda kullanılır.
Hem E-serisi glikol eterler hem de P-serisi glikol eterler, daha ileri kimyasal reaksiyonlara giren, glikol dieterler ve glikol eter asetatları üreten ara ürünler olarak kullanılabilir.
P serisi glikol eterler, E serisinden daha düşük toksisiteye sahip olarak pazarlanmaktadır.
Çoğu glikol eter suda çözünür, biyolojik olarak parçalanabilir ve sadece birkaçı toksik olarak kabul edilir.

P-serisi glikol eterler çoğunlukla yağ gidericilerde, temizleyicilerde, aerosol boyalarda ve yapıştırıcılarda kullanılır. E-serisi glikol eterler genellikle farmasötiklerde, güneş kremlerinde, kozmetik ürünlerinde, mürekkeplerde, boyalarda ve su bazlı boyalarda bulunur.

Glikol eterler ürün ailesi, kullanılan başlangıç ​​malzemesine (etilen veya propilen) bağlı olarak E-serisi ve P-serisi olmak üzere iki ana gruba ayrılabilen 30'dan fazla farklı solvent türünden oluşur. E-serisi, etilen glikol butil eter, etilen glikol propil eter ve etilen glikol butil eter asetattan oluşur, çünkü bunlar çeşitli organik solventler ve su ile güçlü bir uyumluluğa sahip oldukları için temel ürünler yaygın olarak kullanılır. Ayrıca kozmetik, ilaç, elektronik, kişisel bakım ve daha pek çok alanda uygulamalarını çeşitlendiren düşük uçuculuk ve güçlü solvent özelliklerine sahiptirler.

P serisine olan talep, daha düşük toksisite seviyeleri için tercih edildiğinden emsallerine göre daha yüksektir.

Glikol eterler, boyalarda ve temizleyicilerde yaygın olarak kullanılan etilen glikol veya propilen glikolün alkil eterlerine dayanan bir çözücü grubudur.
Baskı ve kişisel bakım endüstrileri gibi son kullanım endüstrilerinde suda çözünür bileşenlere yönelik yüksek talebin pazarın büyümesini artırması bekleniyor.
Birleştirici ajan olarak glikol eterden oluşan su bazlı kaplamalara yönelik artan talep, baskı ve kişisel bakım sektörlerinde glikol eter pazarının büyümesinin başlıca nedeni olmuştur.




Boyaların akış ve tesviye özelliklerini iyileştirmek ve ıslak kenarı uzatmak için glikol eterler ve asetatlar kullanılır, bu da fırça izlerini ortadan kaldırırken daha yumuşak alıştırma sağlar.
İnşaatta son zamanlarda dünya çapında artış başladı ve olumlu altyapı yatırım senaryosu, boyalarda glikol eter talebini artırdı.
Otomotiv üretimi ve inşaatının başlamasıyla ilgili umut verici bir görünümle, mimari ve endüstriyel kaplamalara olan talebin artması ve glikol eter pazarına daha fazla ivme kazandırılması öngörülmektedir.

Baskı endüstrisinde hidrokarbonlar, alkoller, asetatlar ve ketonlar gibi birçok madde ana çözücü olarak kullanılır.
Glikol eter, buharlaşma oranlarını kontrol eden bir atık çözücü olarak oldukça tercih edilir.
Propilen metil ve Di-propilen metil asetatlar, serigrafi mürekkeplerinde kullanılan başlıca bileşiklerdir.

Kozmetik formülasyonlarda ise glikol eter, yağ asidi izopropil esterleri için düşük maliyetli bir ikame olarak da kullanılabilen etkili bir karşılıklı çözücüdür.
Bileşik şu anda bazı kişisel bakım ürünlerinde koruyucu olarak kullanım bulmaktadır ve hacimce %1.0'lık bir toplam konsantrasyona kadar olan seviyelerde kullanılabilir.



Daha uzun hidrokarbon benzeri alkoksit gruplarına sahip bir kimyasal sınıfı olarak glikol eterler, hidrokarbonların daha karakteristik bir çözünürlüğünü gösterir.
Bu nedenle, Hexyl CELLOSOLVE™ solventi gibi daha yüksek moleküler ağırlıklı alkollerden üretilen glikol eterlerin suda çözünürlüğü sınırlıdır. Eter grupları, geliştirilmiş hidrofilik çözünürlük performansı ile hidrojen bağı için ek alanlar sağlar.

UYGULAMALAR
Boyalar, mürekkepler, temizleyiciler, cilalar, temizleyiciler, topikal farmasötikler, yakıt katkı maddeleri, zirai kimyasallar, metal işleme sıvıları, petrol sahası kimyasalları, kişisel bakım ürünleri, hidrolik sıvılar, su arıtma, polimer üretimi


Ödeme Gücü Özellikleri
Glikol eterler, mükemmel çözünürlükleri, kimyasal kararlılıkları ve su ve bir dizi organik çözücü ile uyumlulukları ile karakterize edilirler. CELLOSOLVE ve CARBITOL™ solventlerinde ve alkoksitriglikol glikol eterlerinde bulunan ikili işlevsellik, benzersiz çözünürlük özelliklerini açıklar. Bir ürün sınıfı olarak CELLOSOLVE ve CARBITOL solventleri şunlardır:

Birçok reçine, sıvı yağ, mum, katı yağ ve boya maddesi için hafif kokulu çözücüler
Birçok su/organik sistem için bağlama maddeleri
Çok çeşitli polar ve polar olmayan organik çözücülerle karışabilir
Çoğu durumda su ile karışabilir
Son Kullanımlar
Bu güçlü ödeme gücü, çok çeşitli son kullanımlar için belirli CELLOSOLVE ve CARBITOL solventlerinin ve alkoksitriglikol glikol eterlerin seçimine yol açar:

Tekstil, deri ve baskı endüstrilerinde boya solventleri
Endüstriyel temizlik ve özel formülasyonlarda yağ ve kir çözücüler
Tarımsal uygulamalar için böcek öldürücüler ve herbisitler için çözücüler
Sert yüzey temizleyicileri ve diğer sabun-hidrokarbon sistemleri için bağlayıcı solventler
Endüstriyel kaplama sistemleri için geleneksel cila, emaye ve lekeler için çözücüler ve yardımcı çözücüler
Su bazlı endüstriyel kaplama sistemleri için yardımcı çözücüler
Yakıt Sistemi Buzlanma İnhibitörü (FSII)
Sulu sistemlerde donma-çözülme ajanları
Kimyasal reaksiyon solventleri
Kimyasal Ara Maddeler
CELLOSOLVE ve CARBITOL solvent ailelerinin üyeleri de faydalı kimyasal ara maddelerdir. Bu glikol eterler, hidroksil (-OH) fonksiyonel grubunu içerdiklerinden, alkollerle aynı reaksiyonların çoğuna gireceklerdir. Bazı tipik örnekler şunlardır:

Ester üretmek için karboksilik asitler, karboksilik asit klorürler, anhidritler ve inorganik asitler ile reaksiyon
Glimeler gibi eterler üretmek için organik halojenürlerle reaksiyon
Eterler üretmek için alkenler ve alkinler ile reaksiyon
Alkoksi alkil halojenürler üretmek için halojenleştirici maddelerle reaksiyon
Polieter alkoller üretmek için epoksitlerle reaksiyon
Aldehitler ve ketonlarla reaksiyona girerek hemiasetaller ve asetaller oluşturur.
ÜRÜN PROFİLLERİ
Propil CELLOSOLVE Çözücü (Etilen Glikol Monopropil Eter)

C3H7OCH2CH2OH

Propyl CELLOSOLVE solventi, baskı ve diğer özel kaplama uygulamalarında kullanışlıdır.

Butil CELLOSOLVE Çözücü (Etilen Glikol Monobütil Eter)

C4H9OCH2CH2OH

Butyl CELLOSOLVE solventi, birçoğu tüketici pazarlarına yönelik olanlar da dahil olmak üzere, kaplamalarda ve temizleyici uygulamalarda yaygın olarak kullanılan mükemmel bir solventtir.

Butyl CELLOSOLVE solvent, birçok sert yüzey temizleyicisinde ve ilgili temizleme formülasyonlarında üstün performans sunar. Mineral yağlar, su ve sabunlar Butyl CELLOSOLVE solventi ile karışabilir. Buna göre, bu ürün, endüstriyel metal temizleyicilerde, buhar yağ gidericilerde, yağ-su dispersiyonlarının berraklaştırılmasında ve konsantre sıvı temizleyicilerin formülasyonunda karışmayan bileşenleri stabilize etmek için bir birleştirme maddesi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Kumaş temizleyicilerde, Butyl CELLOSOLVE solvent suda çözünen lekelerin çıkarılmasına ve giysilerin renklerinin parlatılmasına yardımcı olur. Fosforik asit tipi pas sökücülerin nüfuz etme ve ıslatma etkisini iyileştirir.

Butyl CELLOSOLVE solventi, alkid, fenolik, nitroselüloz ve maleik modifiye reçineler için güçlü çözünürlük sergiler. Allık direncini güçlendirir ve nitroselüloz vernikler için en iyi geciktiricilerden biridir. Butyl CELLOSOLVE solvent, cilalarda, geleneksel ve yüksek katı kaplamalarda parlaklığı arttırır, akışı iyileştirir ve portakal kabuğu oluşumunu önler. İlgili uygulamalar, polistiren için özel kaplamaları, epoksi kaplamaları ve alkid pişirme emayelerinin viskozitesini azaltmak için yüksek-düşük incelticileri içerir. Ek olarak, Butyl CELLOSOLVE solventi, mükemmel uçuculuk dengesi, reçine çözünürlüğü ve yağ/su çözünürlüğü nedeniyle endüstriyel su bazlı kaplamalar için en yaygın kullanılan yardımcı solventtir.

Butyl CELLOSOLVE solventi, bazı insektisitlerin ve herbisitlerin birleştirilmesi için bilinen bir inert formüle etme yardımcısıdır.

Heksil CELLOSOLVE Çözücü (Etilen Glikol Monoheksil Eter)

C6H13OCH2CH2OH

Heksil CELLOSOLVE solventi, mükemmel çözünürlük özelliklerine sahip, yüksek kaynama noktalı, yavaş buharlaşan bir solventtir. Su bazlı lateks kaplamaları birleştirmek ve yüksek katı içerikli kaplamalarda çözünürlük ve uçuculuğu dengelemek için kullanılabilir.

Heksil CELLOSOLVE çözücü, glikol eterlerin karakteristik yapısına sahiptir ve aynı molekülde hem eter hem de alkol fonksiyonel grupları içerir. Sonuç olarak hem suda çözünen hem de yağlı (suda çözünmeyen) kirlerin giderilmesi için benzersiz temizleme gücü sağlar. Hexyl CELLOSOLVE solventinin lineer heksil kısmı, hem tüketici hem de endüstriyel temizlik uygulamalarında faydalı olmasını sağlayan mükemmel yağ çözünürlüğü özellikleri sağlar.

Hexyl CELLOSOLVE solventi, özel baskı mürekkeplerinde önemli bir rol oynar. Sınırlı suda çözünürlüğü ve yavaş buharlaşması nedeniyle, mürekkebin erken kurumasını önlemek için serigrafi işlemi için formülasyonlarda kullanılabilir.

Metil KARBİTOL Çözücü (Dietilen Glikol Monometil Eter)

CH3(OCH2CH2)2OH

Metil KARBITOL solventi hem mükemmel ödeme gücü hem de düşük uçuculuk sunar. Ürünün hafif kokusu ve boya penetrasyonunu iyileştirme özelliği, onu tane oluşturmayan ahşap lekeleri, ispirto tipi boyalar ve tekstil boya macunları için çekici kılar. Metil KARBITOL solvent boyalar, yağlar, katı yağlar, mumlar ve reçineler için uygundur. Aynı zamanda polivinil asetat lateksleri için birleştirici bir yardımcıdır. Metil KARBITOL Solvent-Yakıt Sistemi Buzlanma İnhibitörü (FSII), havacılık endüstrisinde, uçak jet yakıt sistemlerinde buzlanmayı önlemek için ABD Askeri Spesifikasyonu MIL-I-85470 ve dünyadaki muadillerine göre kullanılmaktadır.

KARBİTOL Çözücü (Dietilen Glikol Monoetil Eter)

C2H5(OCH2CH2)2OH

CARBITOL solventi, tane oluşturmayan ahşap lekelerinde önemli bir solventtir ve endüstriyel temizleyicilerin bir bileşeni olarak hizmet eder.

Tekstil baskı ve boyama prosesleri, elyaflara nüfuz etmeyi kolaylaştırmak ve yoğun, parlak tonların üretimini teşvik etmek için CARBITOL solventini kullanır. Bu özelliklerin yanı sıra yüksek kaynama noktası ve düşük buhar basıncı, büküm ayarı ve iplik ve kumaş şartlandırma için kullanışlı olmasını sağlar.

Mineral yağ-sabun ve mineral yağ-sülfonatlı yağ karışımları, hızlı etkili karşılıklı çözücüler gerektirir. Bu karışımlardaki küçük miktarlarda CARBITOL solventi, tam olmayan çözünürlüğü gösteren olağan bulanık dispersiyonun aksine, yarı saydamdan berrak dispersiyonlar oluşturur.

Butil KARBITOL Çözücü (Dietilen Glikol Monobütil Eter)

C4H9(OCH2CH2)2OH

Butyl CARBITOL solvent, son derece düşük buharlaşma oranına sahip bir solvent gerektiren lakeler, doplar ve damga pedleri ve baskı mürekkeplerinde kullanışlıdır. Bu glikol eter, arzu edilen akış ve parlaklık özelliklerine katkıda bulunmak için yüksek fırında emayelere dahil edilmiştir. Butyl CARBITOL solvent, karton ve benzeri materyallere baskı yapmak için hızlı ve homojen mürekkep penetrasyonu sağlamak için kullanılan bir boya solventidir.

Butyl CARBITOL solvent sabunlar, yağlar ve su için ortak bir solvent olarak ve sıvı temizleyiciler, “çözünür” yağlar ve tekstil yağlarının bir bileşeni olarak hizmet eder. Yağlı kirler ve mumlar için iyi çözünürlüğü nedeniyle temizlik formülasyonlarında artan kullanım alanı bulmuştur.

Butil CARBITOL solventi, lateks boyalar için formül yardımcılarında solvent olarak ve organosollerde kullanılan vinil klorür reçineleri için bir dağıtıcı olarak kullanılır. Hidrolik fren sıvıları için bir seyreltici ve plastikleştiricilerin imalatında bir ara maddedir.

Heksil KARBİTOL Çözücü (Dietilen Glikol Monoheksil Eter)

C6H13(OCH2CH2)2OH

Heksil CARBITOL solventi, Heksil CELLOSOLVE solventi gibi, güçlü bir hidrokarbon tipi solvent gösterir. Hexyl CARBITOL solventinin arttırılmış eter işlevselliği, su ile Hexyl CELLOSOLVE solventinden daha fazla çözünürlük sağlar.

Heksil CARBITOL solventi, su bazlı emülsiyon veya dispersiyon kaplamalarında birleştirme yardımcısı olarak faydalıdır. Öncelikle su bazlı bir kaplamanın polimer fazına ayrılan ve Minimum Film Sıcaklığını azaltan yavaş buharlaşan bir çözücüdür. Yüksek performanslı kaplamalarda fırçalanabilirlik veya rulo uygulaması gibi uygulama özelliklerini geliştirmek için birleştirici koyulaştırıcılarla birlikte kullanılabilir.

Yavaş buharlaşması ve mükemmel çözünürlük özellikleri nedeniyle, Hexyl CARBITOL solventi, kurutma/kürleme döngüsü sırasında yüksek katı maddeli kaplamalarda iyi akışa ve tesviyeye katkıda bulunur. Buharlaşacak son çözücünün kaplama sistemi için iyi çözünürlük özelliklerine sahip olması son derece önemlidir. Bu, solventin film boyunca düzgün bir şekilde dağılmasını sağlar ve solvent patlaması ve hava sıkışmasından kaynaklanan kusurların oluşumunu azaltarak görünüm ve film özelliklerini en üst düzeye çıkarır.

Hexyl CARBITOL solvent, yağlı kirlerin çıkarılması için temizleme formülasyonunda mükemmel performans göstermiştir.

Hexyl CARBITOL solvent, metal deco mürekkeplerinde iyi akış ve tesviye sağlayan yavaş buharlaşan bir solvent olarak kullanılır.

alkoksitriglikoller
Metoksitriglikol (Trietilen Glikol Monometil Eter)

CH3(OCH2CH2)3OH

Etoksitriglikol (Trietilen Glikol Monoetil Eter)

C2H5(OCH2CH2)3OH

Butoksitriglikol (Trietilen Glikol Monobütil Eter)

C4H9(OCH2CH2)3OH

Alkoksitriglikoller, boya sıyırma formülasyonlarında düşük uçuculukta bileşenler olarak, tekstil boya işlemleri için boya taşıyıcıları olarak, kimyasal işlem çözücüleri olarak ve çözücüler, yüzey aktif maddeler ve plastikleştiriciler olarak kullanım için esterler yapmak için ara maddeler olarak faydalıdır. Alkoksitriglikoller, yüksek kaynama noktalı hidrolik fren sıvılarının bileşenleri olarak da faydalıdır.


Glikol eterler, etilen glikol veya propilen glikolden olabilen alkil eterlere dayalı bir çözücü grubudur (bunlar genellikle boyalarda ve temizleyicilerde kullanılır). Tipik olarak, bu çözücüler daha yüksek bir kaynama noktasına sahiptir. Etilen oksit veya propilen oksitten yapılmış olmalarına göre “e-serisi” ve “p-serisi” olmak üzere ikiye ayrılırlar. Çoğunlukla p-serisi glikol eterler yağ gidericilerde, temizleyicilerde, aerosol boyalarda ve yapıştırıcılarda kullanılır. Öte yandan, e-serisi glikol eterler farmasötikler, güneş kremleri, kozmetikler, mürekkepler, boyalar ve su bazlı boyalarda bulunur.

Glikol Eterlerin Kullanım Alanları:

Reçineler için çözücüler olarak
Cilalar için çözücüler olarak
Boyalar için çözücü olarak
Vernikler için çözücü olarak
sakız için çözücüler olarak
Parfüm için çözücü olarak
Boyalar için çözücü olarak
Mürekkepler için çözücü olarak
Boya ve macunların bir bileşeni olarak
Temizleme bileşiklerinin bir bileşeni olarak
Kozmetiklerin bir bileşeni olarak
Hidrolik sıvıların bir bileşeni olarak
Glikol Eterler Arka Plan
Glikol Eterler, 1960'lardan beri çeşitli kişisel, ev ve endüstriyel ürünlerde çözücü ve stabilizatör olarak kullanılmaktadır. Glikol eterlerin kullanımı son 30 yılda önemli ölçüde değişti. Düşük moleküler ağırlıklı E serisi aşamalı olarak kaldırılmıştır ve mümkün olduğunda kademeli olarak düşük moleküler ağırlıklı P serisi ile değiştirilmiştir. Bu maddeler endüstriyel kimyasallardır, çevrede doğal olarak oluşması beklenmez.

Son on yılda tüm glikol eter pazarını etkileyen önemli değişiklikler:

Solvent bazlı kaplamaların yerine su bazlı yüzey kaplamalarının büyümesi: Birleştirici ajanlar olarak esas olarak glikol eterleri kullanan su bazlı kaplamaların, tüm glikol eter pazarının büyümesinin arkasındaki ana faktör olduğu görülmektedir.

Propilen oksit bazlı glikol eterler (P-serisi): Bu büyüme, temel olarak bazı etilen oksit bazlı glikol eterlerin toksikolojik etkileri hakkındaki artan endişeden kaynaklanmaktadır.

E-serisi glikol eter ürünlerinde devam eden değişiklikler: Dünyanın belli başlı bölgelerinde büyüme öncelikle butil ürünleri (ve bazı küçük hacimli özel glikol eterler) için olmuştur; metil ve etil ürün grupları düşüşte.


Glikol eterler 1930'larda farklı uygulamalarda kullanılmaya başlandı, ancak altmışlar ve yetmişler boyunca, yüzey kaplamalarında kullanımı da dahil olmak üzere uygulama yelpazesi daha da genişledi. Glikol eterler olmadan, dekoratif tüketici boyaları ve üreticilerin araba boyama işlemleri gibi birçok su bazlı kaplama çalışmaz.

Bu solventi kullanan diğer önemli kaplama türleri ve uygulamaları arasında ahşap, bobin ve korozyon önleyici kaplamalar, serigrafi, temizlik ürünleri, kozmetik, özel kimyasal üretimi, deri eşya üretimi ve elektronik üretimindeki yapıştırıcılar ve mürekkepler bulunur.

Glikol eterler, yan ürün olarak üretildiği veya çözücü olarak kullanıldığı kimya endüstrilerinden hem havaya hem de suya salınır. Glikol eterler çevrede doğal olarak bulunmazlar ve bilinen herhangi bir reaksiyonda in situ üretilmezler.

Genellikle toprakta, kanalizasyon çamurunda ve suda mikroorganizmalar tarafından parçalanırlar; bununla birlikte, suda çözünürlükleri ve nispeten düşük buhar basınçları nedeniyle suda birikme meydana gelebilir. Aerobik koşullar altında, karbondioksit ve suya dönüştürülürler, anaerobik bozunma ise metan ve karbondioksit verir.


butilglikol
CAS: 111-76-2
Etilenglikolmono-n-bütileter, 2-Bütoksietanol, 1-Hidroksi-2-n-bütoksi-etan
 

Hafif kokulu, renksiz, nötr, hafif higroskopik, hareketli sıvı. Ürün, oda sıcaklığında su ve yaygın organik çözücülerle her oranda karışabilir.

Butilglikol, esterleşme, eterleşme, oksidasyon ve asetatların ve alkolatların oluşumu gibi bir alkole özgü reaksiyonları gösterir. Çoğu eter gibi, atmosferik oksijen varlığında peroksitler oluşturur.

butildiglikol
CAS: 112-34-5
Dietilenglikolmonobütileter, 2-(2-Butoksietoksi)etanol
 

Butildiglikol, çok hafif, hafif bir kokuya sahip, berrak, düşük uçuculukta, hareketli bir sıvıdır. Birçok yaygın çözücü ile karışabilir, örn. G. alifatik hidrokarbonlar, alkoller, ketonlar, aldehitler, eterler, glikoller, glikol eterler ve su. Atmosferik oksijen ile temas ederse peroksitler oluşturabilir.


butiltriglikol
CAS: 143-22-6*), 1559-34-8
Etilen glikol monoalkil eterlerin karışımı
 

Butiltriglikol, çok hafif, hafif bir kokuya sahip, berrak, düşük uçuculukta, mobil bir sıvıdır. Birçok yaygın çözücü ile karışabilir, örn. G. alifatik hidrokarbonlar, alkoller, ketonlar, aldehitler, eterler, glikoller, glikol eterler ve su. Butiltriglikol, atmosferik oksijen ile temas ederse peroksitler oluşturabilir.


n-Heksilglikol
CAS: 143-22-6*), 1559-34-8
Etilen glikol monoalkil eterlerin karışımı
 

n-Heksilglikol berrak, hareketli, nötr, hafif higroskopik, hafif kokulu bir sıvıdır. Tüm yaygın çözücülerle karışabilir, örn. G. alkoller, ketonlar, aldehitler, eterler, glikoller ve aromatik ve alifatik hidrokarbonlar. Bununla birlikte, su ile karışabilirliği sınırlıdır.

n-Heksilglikol alkollerin tipik reaksiyonlarına girer, örn. G. esterleştirme, eterleştirme, oksidasyon ve alkolatların oluşumu. n-Heksilglikol, peroksitler oluşturmak üzere havadaki oksijenle reaksiyona girebildiğinden, BASF bunu 2.6-di-tert-bütil-para-kresol (bütillenmiş hidroksitoluen – BHT) ile inhibe edilmiş olarak sağlar.


n-Heksildiglikol
CAS: 143-22-6*), 1559-34-8
Etilen glikol monoalkil eterlerin karışımı

n-Heksildiglikol berrak, hareketli, nötr, hafif higroskopik, hafif kokulu bir sıvıdır. Tüm yaygın çözücülerle karışabilir, örn. G. alkoller, ketonlar, aldehitler, eterler, glikoller ve aromatik ve alifatik hidrokarbonlar. Bununla birlikte, su ile karışabilirliği sınırlıdır.

n-Heksildiglikol, alkollerin tipik reaksiyonlarına girer, örn. G. esterleştirme, eterleştirme, oksidasyon ve alkolatların oluşumu. Diğer tüm eterler gibi, atmosferik oksijen ile temas ederse peroksitler oluşturabilir.


Solvenon PM
CAS: 107-98-2
Metoksi-1,2-propanol, Propilen glikol-1-metil eter, Metoksi-1,2-hidroksipropan, Metilpropilen glikol


Solvenon PM, hafif, alkollü bir kokuya sahip berrak, higroskopik, orta uçuculukta bir sıvıdır. Su ve birçok yaygın organik çözücü ile karışabilir. Solvenon PM, içerdiği eter ve alkol grupları sayesinde, kaplamalarda kullanılan birçok hammadde için çok iyi çözücü gücüne sahiptir, örn. G. reçineler, bağlayıcılar vb. Eter ve alkol gruplarının tipik özelliklerine sahiptir. Örneğin asitlerle (veya esterler oluşturarak), oksitleyici maddelerle (ilgili ketonları veya karboksilik asitleri oluşturmak için), alkali metallerle (alkolatlar oluşturmak için) veya aldehitlerle (asetaller oluşturmak için) reaksiyona girebilir. Solvenon PM, atmosferik oksijen ile peroksitler oluşturabilir.

Solvenon DPM
CAS: 34590-94-8
Dipropilen glikol monometil eter, Metoksipropoksipropanol, Metildipropilen glikol (izomer karışımı)

Solvenon DPM, izomerlerin bir karışımıdır. Berrak, yüksek kaynama noktalı, higroskopik, mobil, düşük uçuculukta hafif bir kokuya sahip sıvıdır ve su ve yaygın organik çözücülerle karışabilir. Bileşen izomerlerindeki eter ve alkol grupları sayesinde Solvenon DPM, kaplamalarda kullanılan birçok hammadde için mükemmel bir çözücüdür, örn. G. reçineler ve bağlayıcılar. Solvenon DPM'nin önemli bir özelliği, birçok sulu kaplama sisteminde çözücü görevi görmesidir. Eterlerin ve alkollerin tipik özelliklerine sahiptir. Örneğin asitlerle (ester oluşturmak için), oksitleyici maddelerle (ilgili aldehitleri veya karboksilik asitleri oluşturmak için), alkali metallerle (alkolatlar oluşturmak için) veya aldehitlerle (asetaller oluşturmak için) reaksiyona girer. Solvenon DPM, atmosferik oksijen ile peroksitler oluşturabilir.

Solvenon PnB
CAS: 5131-66-8
Propilen glikol monobütil eter, 1-Butoksi-2-propanol

Solvenon PnB, çoğu organik çözücüyle karışabilir ve suda kısmen çözünür. Bu özellikler, örneğin baskı mürekkepleri ve su bazlı boyalar için gereklidir. Solvenon PnB güçlü bir şekilde lipofiliktir. Yağ ve katı yağ çözücü özellikleri, temizlik maddeleri ve metal yağ çözücüler gibi ürünlerde kullanıma son derece uygun olmasını sağlar. Solvenon PnB, yüzey gerilimini düşürme özellikleriyle birlikte su bazlı temizleyiciler gibi ürünlerde sıklıkla kullanıldığı anlamına gelen düşük kokulu bir sıvıdır. Solvenon PnB'nin yayılma özellikleri, kısmen daha iyi olmak üzere, en azından bütil glikollerinkilerle karşılaştırılabilir.

Solvenon PnB'nin olağanüstü film oluşturma ve kurutma özellikleri, onu dispersiyon boyalar için etkili bir birleştirme maddesi yapar, örn. G. akrilik, stirol akrilik ve polivinil asetat dispersiyonları.


Solvenon DPnB
CAS: 29911-28-2
Dipropilen glikol monobütil eter, Butoksi dipropanol (izomerlerin karışımı)

Solvenon DPnB, hem lipofilik hem de hidrofilik özelliklere sahiptir. Diğer çeşitli çözücülerle karışabilir. Molekül ağırlığı ve plastikleştirici etkisinden dolayı Solvenon DPnB, örneğin mükemmel bir film oluşturucu ajandır. Buharlaşma ve yayılma özellikleri nedeniyle Solvenon DPnB, temizlik maddelerinde uygulama için oldukça uygundur.

Solvenon TPnB
CAS: 55934-93-5
Propilen glikol mono butil eter karışımı

Solvenon TPnB, çeşitli izomerik bileşiklerin bir karışımıdır. Çok düşük uçuculuğa sahip berrak, açık sarımsı, hareketli bir sıvıdır. Neredeyse kokusuzdur. Solvenon'un bir parçası olan çeşitli izomerik bileşikler, eter ve alkol reaktif grupları nedeniyle, reçineler, bağlayıcı maddeler, vb. gibi çok sayıda boya ve yüzey kaplama hammaddesi için çok yüksek çözünürlük gücüne sahiptir. Solvenon TPnB, havadan oksijenle reaksiyona girebilir. peroksit verin.




Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.