1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

SODYUM HİPOKLORİT

Sodyum hipoklorit, çamaşır suyunun aktif maddesi olarak bilinen, güçlü bir dezenfektan ve temizlik maddesi olup, su arıtma, dezenfeksiyon ve ağartmada yaygın olarak kullanılır.
Sodyum hipoklorit çözelti halinde kararsızdır ve kolayca ayrışarak güçlü oksitleyici ve antimikrobiyal özelliklerinden sorumlu olan kloru açığa çıkarır.
Yaygın kullanımına rağmen, sodyum hipoklorit oldukça reaktif olabilir ve özellikle tehlikeli klor gazı veya kloraminler açığa çıkarabilen asitler veya amonyak ile karıştırıldığında güvenlik riskleri oluşturabilir.

CAS Numarası: 7681-52-9
EC Numarası: 231-668-3
Moleküler Formül: NaOCl
Mol Kütlesi: 74.44 g/mol

Eş anlamlılar: Antiformin, Çamaşır suyu, Soda klorürü, Carrel-Dakin çözeltisi, Modifiye Dakin çözeltisi, Cerrahi klorlu soda çözeltisi, sodyum hipoklorit, çamaşır suyu, Javel, sodyum hipoklorit, sodyum hıproklorıt, sodyum hiproklorit, sodyum hipoklorid, sodyum hipoklorür, sodyum hipoklorit, sodyum hipoklorür, sodyum hipoklorit, SODYUM HİPOKLORİT, 7681-52-9, Antiformin, Hipokloröz asit, sodyum tuzu, Sodyum oksiklorür, Kloroks, Clorox, Javex, Javel suyu, Hipoklorit sodyum, Carrel-dakin çözeltisi, Kloros, Cloralex, Cloropool, Dispatch, Hiklorit, Klorocin, Parozon, Surklor, Youxiaolin, Deosan, Hypure, Milton, Dakins çözeltisi, Hastane Milton, Javel suyu, Milton Kristalleri, Neo-temizleyici, Ev tipi çamaşır suyu, Neoseptal CL, sodyum hipoklorit, Dakin çözeltisi, Hypure N, Purin B, BK sıvı, Modifiye edilmiş Dakin çözeltisi, Hyposan ve Voxsan, Çözeltiler, Dakin's, AD Jel, Clorox sıvı ağartıcı, Sodyum hipoklorit çözeltisi, Sunnysol 150, Caswell No. 776, Texant, UNII-DY38VHM5OD, Diş antiformini, NaClO, NaOCl, sodyum hipoklorür, Sodyum hipoklorit (NaClO), Sodyum hipoklorit (NaOCl), CCRIS 708, Deosan Green Label Sterilizatör, HSDB 748, XY 12, EINECS 231-668-3, Sodyum Hipoklorit, EPA Pestisit Kimyasal Kodu 014703, Sodyum Hipoklorit, Hipokloröz asit, sodyum tuzu (1:1), UN 1791, CHEBI:32146, Klorlu su (sodyum hipoklorit), SODYUM HİPOKLORİT, Sodyum hipoklorit [Hipoklorür tuzları], Sodyum hipoklorit çözeltisi (%15 veya daha az), SODYUM HİPOKLORİT [ÇÖZELTİ, SEYRELTİLMİŞ], Dakins çeyrek, Dakins yarım, Sodyum hipoklorit, %5 aktif klor, Di-Dak-Sol, Sodyum hipoklorit, %10-15 aktif klor, Sodyum hipoklorit [USP:JAN], Sodyum hipoklorit [USAN:JAN], sodyum hipoklorit, sodyum, hipoklorit, SODYUM HİPOKLORİT, Sodyum hipo klorit, SH, MFCD00011120, Texant (TN), ACMC-20ajo6, ANTİFORMİN, DİŞÇİLİK, Sodyum hipoklorit (JAN/USP), Sodyum hipoklorit, %14 çözelti, Sodyum Hipoklorit çözeltisi %6-14, 7681-52-910022-70-5(pentahidrat), Sodyum hipoklorit, sulu çözelti, %12-15 oranında mevcut klor

Sodyum hipoklorit, NaOCl veya NaClO formülüne sahip, bir sodyum katyonu (Na+) ve bir hipoklorit anyonundan (OCl− veya ClO−) oluşan bir kimyasal bileşiktir.
Sodyum hipoklorit aynı zamanda hipokloröz asidin sodyum tuzu olarak da görülebilir.

Sodyum hipoklorit kararsızdır ve patlayıcı bir şekilde parçalanabilir.
Sodyum hipoklorit, patlayıcı olmayan ve buzdolabında saklandığında kararlı olan soluk yeşilimsi sarı bir katı olan pentahidrat NaOCl·5H2O olarak kristalleştirilebilir.
Sodyum hipoklorit, çoğunlukla sıvı çamaşır suyu olarak adlandırılan soluk yeşilimsi sarı renkteki seyreltik bir çözelti halinde bulunur ve 18. yüzyıldan beri dezenfektan veya ağartıcı madde olarak yaygın olarak kullanılan bir ev kimyasalıdır.

Sodyum hipoklorit çözelti halinde kararsızdır ve kolayca ayrışarak bu tür ürünlerin aktif maddesi olan kloru açığa çıkarır.
Sodyum hipoklorit en eski ve hala en önemli klor bazlı ağartıcıdır.

Sodyum hipokloritin aşındırıcı özelliği, yaygın olarak bulunması ve reaksiyon ürünleri onu önemli bir güvenlik riski haline getirmektedir.

Susuz bileşik kararsızdır ve patlayıcı bir şekilde parçalanabilir.
Sodyum hipoklorit, patlayıcı olmayan ve buzdolabında saklandığında kararlı olan soluk yeşilimsi sarı bir katı olan pentahidrat NaOCl·5H2O olarak kristalleştirilebilir.

Sodyum hipoklorit, çoğunlukla klorlu ağartıcı olarak adlandırılan soluk yeşilimsi sarı renkteki seyreltik bir çözelti halinde bulunur ve 18. yüzyıldan beri dezenfektan ve ağartıcı madde olarak yaygın olarak kullanılan bir ev kimyasalıdır.

Sodyum hipoklorit çözelti halinde kararsızdır ve kolayca ayrışarak bu tür ürünlerin aktif maddesi olan kloru açığa çıkarır.
Sodyum hipoklorit en eski ve hala en önemli klor bazlı ağartıcıdır.

Sodyum hipokloritin aşındırıcı özelliği, yaygın olarak bulunması ve reaksiyon ürünleri onu önemli bir güvenlik riski haline getirmektedir.
Özellikle sıvı çamaşır suyunun kireç çözücü ürünlerde bulunan asitler gibi diğer temizlik ürünleriyle karıştırılması, klor gazının açığa çıkmasına neden olur.
Klor gazı I. Dünya Savaşı'nda kimyasal silah olarak kullanıldı.

Çamaşır suyu ile amonyak karıştırıldığında da klor açığa çıktığı yaygın bir yanlış anlaşılmadır, ancak gerçekte bunlar tepkimeye girerek nitrojen triklorür gibi kloraminler üretirler.
Aşırı amonyak ve sodyum hidroksit ile hidrazin oluşabilir.

Sodyum hipoklorit, NaOCl (NaClO olarak da yazılır) formülüne sahip alkali bir inorganik kimyasal bileşiktir.
Sodyum hipoklorit, seyreltilmiş sulu çözeltisinde genellikle çamaşır suyu veya klorlu ağartıcı olarak bilinir.
Sodyum hipoklorit, sodyum katyonları (Na+) ve hipoklorit anyonlarından (−OCl, ayrıca OCl− ve ClO− olarak da yazılır) oluşan hipokloröz asidin sodyum tuzudur.

Sodyum hipoklorit, çeşitli endüstriyel, tıbbi ve evsel uygulamalarda yaygın olarak kullanılan bir kimyasal bileşiktir.
Sodyum hipoklorit, çamaşır suyunun aktif maddesi olarak bilinir ve güçlü bir dezenfektan ve temizlik maddesidir.

Saf haliyle sodyum hipoklorit, belirgin bir klor benzeri kokuya sahip soluk yeşilimsi sarı bir sıvıdır; ancak genellikle seyreltilmiş sulu çözeltiler halinde satılır.
Sodyum hipoklorit suda çözündüğünde, güçlü oksitleyici ve antimikrobiyal özelliklerinden sorumlu olan sodyum (Na⁺) ve hipoklorit iyonlarına (OCl⁻) ayrışır.

Sodyum hipoklorit, su arıtma işlemlerinde yaygın olarak kullanılır, içme suyunun dezenfekte edilmesine ve zararlı mikroorganizmaları etkisiz hale getirerek atık suyun arıtılmasına yardımcı olur.
Sodyum hipokloritin güçlü oksitleyici özelliği onu aynı zamanda tekstil ve diğer malzemelerde lekelere neden olan organik bileşikleri parçalayan kullanışlı bir ağartıcı madde haline getirir.

Tıbbi uygulamalarda Sodyum hipoklorit yara bakımı ve yüzey ve aletlerin sterilizasyonu için kullanılır.
Ancak sodyum hipoklorit oldukça reaktiftir ve havaya, ışığa veya ısıya maruz kaldığında zamanla bozulabilir, bu nedenle genellikle sıkıca kapatılmış, opak kaplarda saklanır.
Yaygın kullanımına rağmen, sodyum hipokloritin cilt, göz ve solunum sisteminde tahrişe neden olabilmesi ve amonyak veya asitler gibi bazı kimyasallarla karıştırıldığında tehlikeli klor gazı açığa çıkarabilmesi nedeniyle kullanımında dikkatli olunması gerekir.

Sodyum Hipokloritin Uygulamaları:
Sodyum hipoklorit büyük ölçekte kullanılır.
Örneğin tarım, kimya sanayi, boya ve kireç sanayi, gıda sanayi, cam sanayi, kağıt sanayi, ilaç sanayi, sentetik sanayi ve atık bertaraf sanayinde kullanılır.

Tekstil sektöründe tekstil ağartmada sodyum hipoklorit kullanılmaktadır.
Endüstriyel atık sulara bazen sodyum hipoklorit de eklenmektedir.

Bu, kokuyu azaltmak için yapılır.
Hipoklorit, kükürt hidrojen gazını (SH) ve amonyağı (NH3) nötralize eder.

Sodyum hipoklorit ayrıca metal sanayinde siyanür banyolarının detoksifikasyonunda da kullanılır.
Soğutma kulelerinde yosun ve kabuklu deniz hayvanlarının büyümesini önlemek için sodyum hipoklorit kullanılabilir.

Su arıtımında, suyu dezenfekte etmek için Sodyum hipoklorit kullanılır.
Evlerde Sodyum hipoklorit, evin temizlenmesi ve dezenfeksiyonu amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır.

Sodyum Hipokloritin Kullanım Alanları:

Ağartma:
Ev tipi çamaşır suyu, genel olarak ağırlıkça %3-8 oranında sodyum hipoklorit ve %0,01-0,05 oranında sodyum hidroksit içeren bir çözeltidir; sodyum hidroksit, sodyum hipokloritin sodyum klorür ve sodyum klorata ayrışmasını yavaşlatmak için kullanılır.

Sodyum Hipokloritin Temizliği:
Sodyum hipokloritin leke çözücü özelliği vardır.
Sodyum hipoklorit, diğer kullanım alanlarının yanı sıra küf lekelerinin, florozis kaynaklı diş lekelerinin ve özellikle çaydaki tanenlerin neden olduğu çanak çömlek lekelerinin giderilmesinde de kullanılabilir.
Sodyum hipoklorit ayrıca çamaşır deterjanlarında ve yüzey temizleyici olarak da kullanılmaktadır.

Sodyum hipokloritin ağartıcı, temizleyici, koku giderici ve yakıcı etkileri oksidasyon ve hidroliz (sabunlaşma) yoluyla gerçekleşir.
Hipoklorit ile temas eden organik kirler suda çözünür ve uçucu olmayan hale gelir, bu da Sodyum hipokloritin kokusunu azaltır ve giderilmesini kolaylaştırır.

Sodyum Hipokloritin Dezenfeksiyonu:
Sodyum hipoklorit çözelti halinde geniş spektrumlu antimikrobiyal aktivite gösterir ve sağlık tesislerinde çeşitli ortamlarda yaygın olarak kullanılır.
Sodyum hipoklorit genellikle kullanım amacına bağlı olarak su ile seyreltilir.

Sodyum hipoklorit, büyük kan dökülmeleri de dahil olmak üzere vücut sıvılarıyla kirlenmiş alanların dezenfekte edilmesinde kullanılan %0,5'lik bir hipoklorit çözeltisidir (yaklaşık 5000 ppm serbest klor içerir) (dezenfekte edilmeden önce alan deterjanla temizlenir).
Sodyum hipoklorit, uygun şekilde ev tipi çamaşır suyunun seyreltilmesiyle (normalde 1 kısım çamaşır suyuna 9 kısım su) yapılabilir.

Bu tür solüsyonların hem C. difficile'i hem de HPV'yi etkisiz hale getirdiği gösterilmiştir.
Sodyum hipoklorit, el yıkamada kullanılan %0,05'lik bir hipoklorit çözeltisidir, ancak normalde kalsiyum hipoklorit granülleriyle hazırlanır.

Sodyum hipoklorit, pH'ı dengelemek için düşük konsantrasyonda sodyum hipoklorit ve bir miktar borik asit veya sodyum bikarbonat içeren bir dezenfektan solüsyonudur.
Sodyum hipokloritin %0,025 kadar düşük NaOCl konsantrasyonlarında bile etkili olduğu bulunmuştur.

ABD hükümet düzenlemeleri, gıda işleme ekipmanlarının ve gıda ile temas eden yüzeylerin, gıda ile temas etmeden önce solüsyonun yeterince süzülmesine izin verilmesi ve solüsyonların milyonda 200 parça (ppm) mevcut kloru aşmaması (örneğin, galon su başına %5,25 sodyum hipoklorit içeren bir yemek kaşığı tipik ev tipi çamaşır suyu) koşuluyla, çamaşır suyu içeren solüsyonlarla dezenfekte edilmesine izin verir.
Daha yüksek konsantrasyonlarda kullanılması durumunda, dezenfekte edildikten sonra yüzeyin içilebilir su ile durulanması gerekir.

Benzer bir çamaşır suyu konsantrasyonu ılık suda eritilerek bira veya şarap yapımından önce yüzeylerin dezenfekte edilmesinde kullanılır.
Demlemeye tat vermemek için yüzeyler mutlaka sterilize edilmiş (kaynatılmış) su ile durulanmalıdır; ayrıca yüzeylerin dezenfekte edilmesi sırasında ortaya çıkan klorlu yan ürünler de zararlıdır.
Sodyum hipokloritin dezenfektan etki şekli hipokloröz aside benzerdir.

500 ppm'den fazla kullanılabilir klor içeren çözeltiler bazı metaller, alaşımlar ve birçok termoplastik (asetal reçinesi gibi) için aşındırıcıdır ve sonrasında iyice uzaklaştırılması gerekir, bu nedenle ağartıcı dezenfeksiyonunu bazen etanol dezenfeksiyonu izler.
Ana etken maddesi sodyum hipoklorit olan sıvılar, ev temizliği ve dezenfeksiyonunda da kullanılır, örneğin tuvalet temizleyicileri.
Bazı temizleyiciler, klozet içi gibi dikey yüzeylerden hızla akıp gitmeyecek şekilde viskoz olarak formüle edilmiştir.

Ayrışmamış (noniyonize) hipokloröz asidin bakteriyel ve viral enzimlerle reaksiyona girdiği ve onları etkisiz hale getirdiği düşünülmektedir.
İnsan bağışıklık sistemindeki nötrofiller, bakteri ve virüsleri sindiren fagozomların içinde az miktarda hipoklorit üretirler.

Koku giderme:
Sodyum hipokloritin temizleyici özelliğinin yanı sıra koku giderici özelliği de vardır.

Atık su arıtımı:
Sodyum hipoklorit çözeltileri, elektrokaplama atıkları gibi seyreltik siyanür atık sularının arıtılmasında kullanılmıştır.
Toplu işlem operasyonlarında, sodyum hipoklorit, gümüş siyanür kaplama çözeltileri gibi daha yoğun siyanür atıklarının arıtılmasında kullanılmıştır.

Toksik siyanür, toksik olmayan siyanata (OCN-) oksitlenir, aşağıdaki gibi idealize edilir:
CN− + OCl− → OCN− + Cl−

Sodyum hipoklorit, endüstriyel uygulamalarda, enerji santralleri, kağıt ve kağıt hamuru fabrikaları vb. gibi yerlerde kullanılan su sistemlerindeki sümük ve bakteri oluşumunu kontrol etmek amacıyla genellikle ağırlıkça %10-15'lik çözeltilerde biyosit olarak kullanılır.

Endodonti:
Sodyum hipoklorit, endodontik tedavide patojen organizmalara ve pulpa sindirimine karşı etkinliği nedeniyle tercih edilen bir ilaçtır.
Sodyum hipokloritin kullanım konsantrasyonu %0,5 ile %5,25 arasında değişmektedir.

Sodyum hipoklorit düşük konsantrasyonlarda özellikle nekrotik dokuyu çözer; yüksek konsantrasyonlarda ise hayati dokuyu ve diğer bakteri türlerini de çözer.
Bir çalışmada, %1,3 ve %2,5'lik sodyum hipokloritin 40 dakika süreyle uygulanmasının ardından Enterococcus faecalis'in dentinde hala mevcut olduğu, %5,25'lik bir konsantrasyonda ise 40 dakika uygulanmasının E. faecalis'in uzaklaştırılmasında etkili olduğu gösterilmiştir.

Sodyum hipokloritin daha yüksek konsantrasyonlarına ek olarak, çözeltiye daha uzun süre maruz kalma ve çözeltiyi ısıtma (60 °C) da kök kanal odasındaki yumuşak doku ve bakterileri uzaklaştırmadaki etkinliğini artırır.
İatrojenik hipoklorit olayı riski daha az olduğundan %2'lik konsantrasyon yaygın bir konsantrasyondur.

Hipoklorit olayı, solüsyonun dişin sınırlarından kaçıp periapikal boşluğa girmesi sonucu şiddetli ağrı, ödem, hematom ve ekimozun meydana geldiği ani bir reaksiyondur.
Bu durum, irrigasyon enjektörünün bağlanması veya aşırı basınç uygulanması sonucu oluşabilir veya dişin apikal forameni alışılmadık derecede büyükse Sodyum hipoklorit oluşabilir.

Sinir gazı nötralizasyonu:
ABD'deki çeşitli sinir gazı (kimyasal savaş sinir gazı) imha tesislerinde, personel tarafından toksik bölgelere girilmesi durumunda Kişisel Koruyucu Donanımdan tüm sinir gazı veya blister ajanı izlerini temizlemek için %50'lik sodyum hipoklorit kullanılır.
%50'lik sodyum hipoklorit aynı zamanda toksik bölgelerdeki sinir gazının kazara açığa çıkmasını nötralize etmek için de kullanılır.
Kirlilik Önleme Sisteminde, fırın baca gazında sinir gazı salınımının olmamasını sağlamak için benzer şekilde daha düşük konsantrasyonlarda sodyum hipoklorit kullanılır.

Biyosidal Kullanımları:
Sodyum hipoklorit, AEA ve/veya İsviçre'de biyosit olarak şu amaçlarla kullanılmak üzere onaylanmıştır: insan hijyeni, dezenfeksiyon, veteriner hijyeni, gıda ve hayvan yemleri, içme suyu.
Sodyum hipoklorit, sıvı sistemlerin korunması ve çamurların kontrolü için biyosit olarak kullanılmak üzere AEA ve/veya İsviçre'de inceleniyor.

Tüketici Kullanımları:
Sodyum hipoklorit şu ürünlerde kullanılır: yıkama ve temizlik ürünleri, tekstil bakım ürünleri ve boyaları, su arıtma kimyasalları, parfümler ve kokular, kozmetikler ve kişisel bakım ürünleri.
Sodyum hipokloritin çevreye diğer salınımları şunlardan kaynaklanabilir: iç mekan kullanımı (örneğin makine yıkama sıvıları/deterjanları, otomotiv bakım ürünleri, boyalar ve kaplamalar veya yapıştırıcılar, kokular ve oda spreyleri) ve dış mekan kullanımı.

Profesyonel çalışanlar tarafından yaygın olarak kullanılır:
Sodyum hipoklorit aşağıdaki ürünlerde kullanılır: yıkama ve temizlik ürünleri.
Sodyum hipoklorit aşağıdaki alanlarda kullanılır: sağlık hizmetleri ve karışımların formülasyonu ve/veya yeniden ambalajlanması.

Sodyum hipoklorit; gıda ürünleri, kimyasallar, tekstil, deri veya kürk, ahşap ve ahşap ürünlerinin üretiminde kullanılır.
Sodyum hipokloritin çevreye diğer salınımları şunlardan kaynaklanabilir: iç mekan kullanımı (örneğin makine yıkama sıvıları/deterjanları, otomotiv bakım ürünleri, boyalar ve kaplamalar veya yapıştırıcılar, kokular ve oda spreyleri) ve dış mekan kullanımı.

Endüstriyel alanlarda kullanımlar:
Sodyum hipoklorit aşağıdaki ürünlerde kullanılır: yıkama ve temizlik ürünleri, su arıtma kimyasalları, pH düzenleyiciler ve su arıtma ürünleri, tekstil arıtma ürünleri ve boyaları, kağıt kimyasalları ve boyaları.

Sodyum hipokloritin endüstriyel kullanımı, başka bir maddenin üretiminde (ara ürünlerin kullanımı) ortaya çıkar.
Sodyum hipoklorit aşağıdaki alanlarda kullanılır: belediye şebekesi (örneğin elektrik, buhar, gaz, su) ve kanalizasyon arıtımı.

Sodyum hipoklorit; kimyasal maddeler, gıda ürünleri, tekstil, deri veya kürk ve kağıt hamuru, kağıt ve kağıt ürünlerinin üretiminde kullanılır.
Sodyum hipokloritin çevreye salınımı endüstriyel kullanım yoluyla meydana gelebilir: işleme yardımcısı olarak ve başka bir maddenin daha ileri üretiminde ara adım olarak (ara maddelerin kullanımı).

Sodyum hipoklorit, NaOCl veya NaClO formülüne sahip, bir sodyum katyonu (Na+) ve bir hipoklorit anyonundan (OCl− veya ClO−) oluşan bir kimyasal bileşiktir.
Sodyum hipoklorit aynı zamanda hipokloröz asidin sodyum tuzu olarak da görülebilir.

Sodyum hipoklorit kararsızdır ve patlayıcı bir şekilde parçalanabilir.
Sodyum hipoklorit, patlayıcı olmayan ve buzdolabında saklandığında kararlı olan soluk yeşilimsi sarı bir katı olan pentahidrat NaOCl·5H2O olarak kristalleştirilebilir.

Sodyum hipoklorit, çoğunlukla sıvı çamaşır suyu olarak adlandırılan soluk yeşilimsi sarı renkteki seyreltik bir çözelti halinde bulunur ve 18. yüzyıldan beri dezenfektan veya ağartıcı madde olarak yaygın olarak kullanılan bir ev kimyasalıdır.

Sodyum hipoklorit çözelti halinde kararsızdır ve kolayca ayrışarak bu tür ürünlerin aktif maddesi olan kloru açığa çıkarır.
Sodyum hipoklorit en eski ve hala en önemli klor bazlı ağartıcıdır.

Sodyum hipokloritin aşındırıcı özelliği, yaygın olarak bulunması ve reaksiyon ürünleri onu önemli bir güvenlik riski haline getirmektedir.
Özellikle sıvı çamaşır suyunun asit veya amonyak gibi diğer temizlik ürünleriyle karıştırılması zehirli dumanların oluşmasına neden olabilir.

Sodyum Hipokloritin Kimyası:

Katının kararlılığı:
Sodyum hipoklorit hazırlanabilir, ancak birçok hipoklorit gibi oldukça kararsızdır ve ısıtıldığında veya sürtünme sonucu patlayarak ayrışır.
Atmosferik seviyelerde karbondioksitin de etkisiyle ayrışma hızlanıyor.
Sodyum hipoklorit ortorombik kristal yapıya sahip beyaz bir katıdır.

Sodyum hipoklorit, patlayıcı olmayan ve susuz bileşikten çok daha kararlı olan kristalin pentahidrat NaOCl·5H2O olarak da elde edilebilir.
Formül bazen 2NaOCl·10H2O olarak verilir.

Şeffaf, açık yeşilimsi sarı renkteki ortorombik kristaller ağırlıkça %44 NaOCl içerir ve 25-27 °C'de erir.
Sodyum hipoklorit oda sıcaklığında hızla ayrıştığı için buzdolabında saklanması gerekir.

Ancak daha düşük sıcaklıklarda Sodyum hipoklorit oldukça kararlıdır: 7 °C'de 360 gün sonra bildirildiğine göre sadece %1 ayrışma olur.
1966 tarihli bir ABD patenti, yaygın üretim süreçlerinin çıktılarında bulunan ve hipokloritin klorat (ClO−3) ve klorüre ayrışmasını katalize ettiği söylenen klorür iyonlarını (Cl−) dikkatlice dışlayarak kararlı katı sodyum hipoklorit dihidrat NaOCl·2H2O elde edilebileceğini iddia ediyor.

Bir testte, dihidratın -25 °C'de 13,5 aylık depolamadan sonra yalnızca %6 ayrışma gösterdiği iddia edildi.
Patentte ayrıca dihidratın yaklaşık 50 °C'de vakumla kurutularak susuz forma indirgenebileceği ve -25 °C'de 64 saat sonra hiçbir ayrışma göstermeyen bir katı elde edilebileceği iddia edilmektedir.

Çözümlerin denge ve kararlılığı:
Tipik ortam sıcaklıklarında, sodyum hipoklorit, çözünmüş Na+ ve OCl− iyonları içeren seyreltik çözeltilerde daha kararlıdır.
Çözeltinin yoğunluğu %5 konsantrasyonda 1,093 g/mL, %14 konsantrasyonda ise 20 °C'de 1,21 g/mL'dir.

Stokiyometrik çözeltiler oldukça alkalidir, pH'ları 11 veya daha yüksektir çünkü hipokloröz asit zayıf bir asittir:
OCl− + H2O ⇌ HOCl + OH−

NaOCl çözeltilerinde aşağıdaki türler ve dengeler mevcuttur:
HOCl (sulu) ⇌ H+ + OCl−HOCl (sulu) + Cl− + H+ ⇌ Cl2 (sulu) + H2OCl2 (sulu) + Cl− ⇌ Cl−3Cl2 (sulu) ⇌ Cl2 (g)

Yukarıdaki ikinci denge denklemi, klorun (Cl2) gaz halinde kaçmasına izin verilirse sağa kayacaktır.
Çözeltideki Cl2, HOCl ve OCl- oranları da pH'a bağlıdır.

pH 2'nin altında çözeltideki klorun büyük kısmı çözünmüş element Cl2 formundadır.
pH 7,4’ün üzerinde ise çoğunluk hipoklorit ClO− formundadır.

Denge, çözeltiye asitler (örneğin hidroklorik asit) veya bazlar (örneğin sodyum hidroksit) eklenerek değiştirilebilir:
ClO− (aq) + 2 HCl (aq) → Cl2 (g) + H2O (aq) + Cl− (aq)Cl2 (g) + 2 OH− → ClO− (aq) + Cl− (aq) + H2O (aq)

Hidroklorik asit gibi kuvvetli asitlerin eklenmesiyle elde edilen pH değeri yaklaşık 4 olduğunda, ayrışmamış (noniyonize) HOCl miktarı en yüksek seviyededir.

Tepkime şu şekilde yazılabilir:

ClO− + H+ ⇌ HClO
Sodyum hipoklorit çözeltileri asitle birleştiğinde, özellikle pH < 2'de, aşağıdaki reaksiyonlar yoluyla güçlü bir şekilde klor gazı açığa çıkarır:

HOCl (sulu) + Cl− + H+ ⇌ Cl2 (sulu) + H2OCl2 (sulu) ⇌ Cl2 (g)
pH > 8'de klorun neredeyse tamamı hipoklorit anyonları (OCl−) formundadır.
Çözeltiler pH 11–12'de oldukça kararlıdır.

Buna rağmen bir raporda, geleneksel %13,6'lık NaOCl reaktif çözeltisinin 7 °C'de 360 gün saklandıktan sonra Sodyum hipokloritin gücünün %17'sini kaybettiği iddia edilmektedir.
Bu nedenle bazı uygulamalarda kalsiyum hipoklorit (Ca(ClO)2) veya trikloroizosiyanürik asit (CNClO)3) gibi daha kararlı klor salan bileşikler kullanılabilir.

Susuz sodyum hipoklorit metanolde çözünür ve çözeltileri stabildir.

Klorata veya oksijene ayrışma:

Çözeltide, belirli koşullar altında, hipoklorit anyonu klorür ve klorata orantısız hale gelebilir (otoksidasyona uğrayabilir):
3 ClO− + H+ → HClO3 + 2 Cl−

Özellikle bu reaksiyon sodyum hipoklorit çözeltilerinde yüksek sıcaklıklarda meydana gelerek sodyum klorat ve sodyum klorür oluşturur:
3 NaOCl (sulu) → 2 NaCl (sulu) + NaClO3 (sulu)

Bu reaksiyondan sodyum kloratın endüstriyel üretiminde yararlanılmaktadır.

Hipokloritin alternatif bir ayrışması sonucunda oksijen üretilir:
2 OCl− → 2 Cl− + O2

Sıcak sodyum hipoklorit çözeltilerinde, bu reaksiyon klorat oluşumuyla rekabet ederek sodyum klorür ve oksijen gazı verir:
2 NaOCl (sulu) → 2 NaCl (sulu) + O2 (g)

NaClO çözeltilerinin bu iki ayrışma tepkimesi pH 6 civarında maksimuma ulaşır.
Klorat üreten reaksiyon pH 6'nın üzerinde baskındır, oksijen üreten reaksiyon ise pH 6'nın altında belirginleşir.

Örneğin 80 °C'de, 80 mM NaOCl ve NaCl konsantrasyonlarında ve pH 6-6,5'te klorat yaklaşık %95 verimlilikle üretilir.
pH 10'da oksijen yolu baskındır.

Bu ayrışma, ışık ve bakır, nikel, kobalt ve iridyum gibi metal iyon katalizörlerinden etkilenir.
Sodyum dikromat Na2Cr2O7 ve sodyum molibdat Na2MoO4 gibi katalizörler oksijen yolunu azaltmak için endüstriyel olarak eklenebilir, ancak bir rapora göre yalnızca ikincisinin etkili olduğu iddia edilmektedir.

Titrasyon:
Hipoklorit çözeltilerinin titrasyonu, genellikle ölçülü bir numunenin fazla miktarda asitleştirilmiş potasyum iyodür (KI) çözeltisine eklenmesi ve daha sonra serbest kalan iyodun (I2), mavi renk kaybolana kadar indikatör olarak nişasta kullanılarak standart bir sodyum tiyosülfat veya fenil arsin oksit çözeltisiyle titre edilmesiyle yapılır.
Bir ABD patentine göre, katıların veya çözeltilerin sodyum hipoklorit içeriğinin kararlılığı, O–Cl bağı nedeniyle oluşan kızılötesi emilimin izlenmesiyle belirlenebilir.

Karakteristik dalga boyu su çözeltileri için 140,25 μm, katı dihidrat NaOCl·2H için 140,05 μm olarak verilmiştir.
2O ve susuz karışık tuz Na2(OCl)(OH) için 139,08 μm.

Organik bileşiklerin oksidasyonu:
Nişastanın sodyum hipoklorit ile oksidasyonu, karbonil ve karboksil grupları ekleyerek modifiye nişasta ürünlerinin üretiminde önemlidir.
Bir faz transfer katalizörünün varlığında alkoller, karşılık gelen karbonil bileşiğine (aldehit veya keton) oksitlenir.

Sodyum hipoklorit ayrıca organik sülfitleri sülfoksitlere veya sülfonlara, disülfürleri veya tiyolleri sülfonil klorürlere veya bromürlere, iminleri oksaziridinlere oksitleyebilir.
Sodyum hipoklorit aynı zamanda fenollerin aromasını da giderebilir.

Metallerin ve komplekslerin oksidasyonu:

Sodyum hipoklorit ve çinko gibi metallerin heterojen reaksiyonları yavaş bir şekilde ilerleyerek metal oksit veya hidroksit verir:
NaOCl + Zn → ZnO + NaCl

Metal koordinasyon kompleksleri ile homojen reaksiyonlar biraz daha hızlı ilerler.
Bu durum Jacobsen epoksidasyonunda değerlendirilmiştir.

Sodyum hipokloritin diğer reaksiyonları:

Sodyum hipoklorit, hava geçirmez kaplarda uygun şekilde saklanmadığı takdirde karbondioksitle reaksiyona girerek sodyum karbonat oluşturur:
2 NaOCl + CO2 + H2O → Na2CO3 + 2 HOCl

Sodyum hipoklorit, çoğu azot bileşiğiyle reaksiyona girerek uçucu monokloramin, dikloramin ve azot triklorür oluşturur:
NH3 + NaOCl → NH2Cl + NaOHNH2Cl + NaOCl → NHCl2 + NaOHNHCl2 + NaOCl → NCl3 + NaOH

Nötralizasyon:
Sodyum tiyosülfat etkili bir klor nötralizatörüdür.
Ellerinizi 5 mg/L'lik solüsyonla çalkalayıp ardından sabunlu suyla yıkamak, ellerdeki klor kokusunu giderecektir.

Sodyum Hipokloritin Özellikleri:
Sodyum hipoklorit, karakteristik bir kokuya sahip, berrak, hafif sarımsı bir çözeltidir.
Sodyum hipokloritin bağıl yoğunluğu 1,1'dir (%5,5 sulu çözelti).
Sodyum hipoklorit daha konsantre ise %10-15 oranında sodyum hipoklorit içerir (pH'ı 13 civarındadır, yanar ve aşındırıcıdır).

Sodyum hipoklorit kararsızdır.
Çözeltiden günde 0,75 gram aktif klor buharlaşır.

Daha sonra ısıtılan sodyum hipoklorit parçalanır.
Bu durum, sodyum hipokloritin asitlerle, güneş ışığıyla, bazı metallerle ve klor gazı da dahil olmak üzere zehirli ve aşındırıcı gazlarla temas etmesi durumunda da meydana gelir.

Sodyum hipoklorit güçlü bir oksitleyici olup yanıcı bileşikler ve indirgeyicilerle reaksiyona girer.
Sodyum hipoklorit çözeltisi yanıcı, zayıf bir bazdır.
Sodyum hipokloritin taşınması, depolanması ve kullanımı sırasında bu özelliklere dikkat edilmelidir.

Sodyum Hipoklorit Üretimi:

Sodyum hipoklorit iki şekilde üretilebilir:
Tuzun yumuşatılmış suda eritilmesiyle elde edilen, konsantre bir tuzlu su çözeltisidir.
Çözelti elektrolize edilerek suda sodyum hipoklorit çözeltisi oluşur.

Bu çözelti litrede 150 gr aktif klor (Cl2) içermektedir.
Bu reaksiyon sırasında patlayıcı hidrojen gazı da oluşur.

Kostik sodaya (NaOH) klor gazı (Cl2) eklenerek.

Bu işlem sonucunda aşağıdaki reaksiyona göre sodyum hipoklorit, su (H2O) ve tuz (NaCl) üretilir:
Cl2 + 2NaOH + → NaOCl + NaCl + H2O

Sodanın klorlanması:
Potasyum hipoklorit ilk olarak 1789 yılında Claude Louis Berthollet tarafından Fransa'nın Paris kentindeki Quai de Javel'deki laboratuvarında, potasyum hidroksit çözeltisinden klor gazı geçirilerek üretildi.
Elde edilen ve "Eau de Javel" ("Javel suyu") olarak bilinen sıvı, potasyum hipokloritin zayıf bir çözeltisiydi.

Antoine Labarraque, potasyum hidroksit yerine daha ucuz olan soda hidroksitini kullanarak sodyum hipoklorit (Eau de Labarraque) elde etti.
Cl2 (g) + 2 NaOH (sulu) → NaCl (sulu) + NaClO (sulu) + H2O (sulu)

Böylece klor aynı anda hem indirgenir hem de oksitlenir; bu işleme orantısızlaştırma denir.

Bu işlem aynı zamanda pentahidrat NaOCl·5H'yi hazırlamak için de kullanılır
2O endüstriyel ve laboratuvar kullanımı için tipik bir işlemde, klor gazı %45–48 NaOH çözeltisine eklenir.
Sodyum klorürün bir kısmı çökerek süzülerek uzaklaştırılır ve süzüntünün 12 °C'ye soğutulmasıyla pentahidrat elde edilir.

Kalsiyum hipokloritten:

Sodyum karbonatın ("çamaşır sodası") klorlu kireçle ("ağartma tozu") reaksiyonuyla oluşan bir diğer yöntem, kalsiyum hipoklorit Ca(OCl)2, kalsiyum klorür CaCl2 ve kalsiyum hidroksit Ca(OH)2 karışımıdır:
Na2CO3 (sulu) + Ca(OCl)2 (sulu) → CaCO3 (k) + 2 NaOCl (sulu)
Na2CO3 (sulu) + CaCl2 (sulu) → CaCO3 (k) + 2 NaCl (sulu)
Na2CO3 (sulu) + Ca(OH)2 (k) → CaCO3 (k) + 2 NaOH (sulu)

Bu yöntem, I. Dünya Savaşı'ndan sonra "Eusol" adı altında satılan hastane antiseptiği olarak kullanılan hipoklorit çözeltileri üretmek için yaygın olarak kullanıldı.
"Eusol", Edinburgh Üniversitesi'nin Sodyum hipokloritin geliştirildiği patoloji bölümüne bir gönderme olan, (Eusol, Edinburgh Üniversitesi'nin Klorlu Kireç Çözeltisi) ifadesinin kısaltmasıdır.

Tuzlu suyun elektrolizi:

On dokuzuncu yüzyılın sonlarına doğru, ES Smith kloralkali işleminin patentini aldı:
Sodyum hidroksit ve klor gazı üretmek için tuzlu suyun elektrolizini içeren bir üretme yöntemi, ardından karıştırılarak sodyum hipoklorit oluşturması.

Temel reaksiyonlar şunlardır:
2 Cl− → Cl2 + 2 e− (anotta)
2 H2O + 2 e− → H2 + 2 HO− (katotta)

O dönemde hem elektrik enerjisi hem de tuzlu su ucuz bir şekilde temin edilebiliyordu ve çeşitli girişimci pazarlamacılar, sodyum hipoklorit talebini karşılamak için bu durumdan yararlandılar.
Sodyum hipokloritin şişelenmiş çözeltileri çok sayıda ticari isim altında satılmaktaydı.

Günümüzde bu yöntemin geliştirilmiş versiyonu olan Hooker prosesi (Occidental Petroleum tarafından satın alınan Hooker Chemicals'ın adını taşımaktadır) sodyum hipoklorit üretiminin tek büyük ölçekli endüstriyel yöntemidir.
Bu işlemde, klorun soğuk seyreltik sodyum hidroksit çözeltisine geçirilmesiyle sodyum hipoklorit (NaClO) ve sodyum klorür (NaCl) oluşur.

Klor, anot ve katot arasında minimum ayrım olacak şekilde elektroliz yoluyla endüstriyel olarak hazırlanır.
İstenmeyen sodyum klorat oluşumunu önlemek için çözeltinin sıcaklığının 40 °C'nin altında tutulması (soğutma bobinleri ile) gerekir.

Ticari çözeltiler her zaman ana yan ürün olarak önemli miktarda sodyum klorür (sofra tuzu) içerir.

Hipokloröz asit ve sodadan:
1966 tarihli bir patent, klorür içermeyen bir hipokloröz asit HClO çözeltisinin (klor monoksit ClO ve sudan hazırlananlar gibi) konsantre bir sodyum hidroksit çözeltisiyle reaksiyona sokulmasıyla katı kararlı dihidrat NaOCl·2H2O'nun üretimini açıklar.
Tipik bir preparatta, 118 g/L HClO içeren bir çözeltinin 255 mL'si, 0 °C'deki suda 40 g NaOH çözeltisine yavaşça ve karıştırarak eklenir.

Bir miktar sodyum klorür çöker ve süzme yoluyla uzaklaştırılır.
Çözelti, dihidrat kristalleşene kadar 40–50 °C ve 1–2 mmHg'de vakum altında buharlaştırılır.

Kristaller vakumla kurutularak serbest akışlı kristal toz elde edilir.
Aynı prensip, 1991'deki başka bir patentte pentahidrat NaClO·5H'nin konsantre bulamaçlarını üretmek için kullanıldı

Tipik olarak, ağırlıkça %35'lik bir HClO çözeltisi, yaklaşık 25 °C'de veya altında sodyum hidroksit ile birleştirilir.
Elde edilen bulamaç yaklaşık %35 NaClO içerir ve klorür konsantrasyonunun düşük olması nedeniyle nispeten kararlıdır.

Ozon ve tuzdan:

Sodyum hipoklorit, ozonun tuzla reaksiyona girmesiyle araştırma amaçlı olarak kolaylıkla üretilebilir.
NaCl + O3 → NaClO + O2

Bu reaksiyon oda sıcaklığında gerçekleşir ve alkollerin oksitlenmesinde faydalı olabilir.

Sodyum Hipokloritin Tarihçesi:
Sodyum hipokloritin uzun bir geçmişi vardır.
1785 yılı civarında Fransız Berthollet, sodyum hipoklorit esaslı sıvı ağartıcıları geliştirdi.

Sodyum hipoklorit, Javel şirketi tarafından piyasaya sürüldü ve 'Javel likörü' olarak adlandırıldı.
Sodyum hipoklorit ilk başlarda pamuğu ağartmak için kullanılıyordu.

Sodyum hipokloritin kendine özgü özellikleri nedeniyle kısa sürede popüler bir bileşik haline geldi.
Sodyum hipoklorit oda sıcaklığında giysilerdeki lekeleri çıkarabilir.
Fransa'da sodyum hipoklorit hâlâ 'eau de Javel' olarak biliniyor.

Sodyum Hipokloritin Kullanımı ve Depolanması:

İşleme:
Cilt, göz ve giysilerle doğrudan temasından kaçının. Uygun kişisel koruyucu ekipman (KKE) kullanın.
Buharların solunmasını önlemek için iyi havalandırılan yerlerde kullanınız.

Sodyum hipokloriti asit, amonyak veya diğer temizlik ürünleriyle karıştırmayın; çünkü klor gibi tehlikeli gazlar açığa çıkarabilir.
Aşırı ısıya ve ışığa maruz bırakmayın, çünkü bu bozulmaya yol açabilir.
Sodyum hipoklorit, özellikle alüminyum ve paslanmaz çeliğe karşı aşındırıcı olduğundan metallerin yakınında dikkatli tutun.

Depolamak:
Serin, kuru, iyi havalandırılan bir yerde, güneş ışığından ve ısı kaynaklarından uzakta saklayınız.
Kullanılmadığı zamanlarda kontaminasyonu ve buharlaşmayı önlemek için kapları sıkıca kapalı tutun.

Korozyona dayanıklı kaplarda (plastik veya kaplamalı kaplar gibi) saklayın, metal kaplardan kaçının.
Tehlikeli reaksiyonlardan kaçınmak için asitlerden, amonyaktan, oksitleyicilerden ve indirgeyici maddelerden ayrı olarak depolayın.

Sıcaklık:
Ayrışmayı önlemek için 20°C'nin (68°F) altındaki sıcaklıklarda saklayın.

Sodyum Hipokloritin Stabilitesi ve Reaktivitesi:

Kararlılık:
Sodyum hipoklorit normal depolama koşullarında kararlıdır ancak zamanla bozulur.
Hava ve ışığa maruz kaldığında yavaş yavaş ayrışır, klor gazı ve oksijen açığa çıkar.

Isı, asidik koşullar, metal ve organik maddelerle kirlenme, ayrışmayı hızlandırır.
Raf ömrü konsantrasyona ve depolama koşullarına bağlı olarak genellikle 3 ila 6 aydır.

Reaktivite:

Asitlerle:
Zehirli klor gazı açığa çıkarır.

Amonyakla:
Solunum sistemini tahriş edebilen toksik kloraminler üretir.

İndirgeyici Maddelerle:
Şiddetli ve tehlikeli reaksiyonlara neden olabilir.

Organik Madde ile:
Organik maddelerle reaksiyona girerek potansiyel olarak zararlı gazlar ve yan ürünler üretir.

Metallerle:
Alüminyum, bakır ve paslanmaz çelik gibi metalleri aşındırır.

Sodyum Hipokloritin İlk Yardım Önlemleri:

Solunum:
Kişiyi hemen temiz havaya çıkarın.
Nefes almada zorluk çekiyorsanız oksijen verin veya suni solunum yapın.
Belirtiler devam ederse tıbbi yardım alın.

Cilt Teması:
Kirlenmiş giysileri çıkarın ve etkilenen bölgeyi en az 15 dakika boyunca bol suyla yıkayın.
Cildinizi iyice temizlemek için sabun kullanın.
Tahriş devam ederse tıbbi yardım alın.

Göz Teması:
Gözlerinizi bol su ile en az 15 dakika boyunca yıkayın ve alt ve üst göz kapaklarını açık tutun.
Kontakt lensleriniz varsa çıkarın ve durulamaya devam edin.
Hemen tıbbi yardım alın.

Yutma:
Kusturmaya çalışmayın.
Ağzınızı bol su ile çalkalayın ve Sodyum hipokloriti seyreltmek için su veya süt için.
Hemen tıbbi yardım alın.

Sodyum Hipokloritin Yangınla Mücadele Önlemleri:

Yanıcılık:
Sodyum hipoklorit kendi başına yanıcı değildir, ancak ısı altında ayrışarak oksijen açığa çıkarabilir ve bu da yangını yoğunlaştırabilir.

Uygun Söndürme Ortamı:
Çevredeki yangınları söndürmek için su spreyi, alkole dayanıklı köpük, karbondioksit veya kuru kimyasal toz kullanın.

Belirli Tehlikeler:
Sodyum hipoklorit ısıtıldığında veya asitlerle temas ettiğinde klor gazı ve oksijen açığa çıkararak yangın riskini artırabilir.

İtfaiyeciler İçin Koruyucu Donanımlar:
Zehirli dumanları (klor gazı) soluma riskine karşı bağımsız solunum cihazı (SCBA) ve tam koruyucu giysiler kullanın.

Yangınla Mücadele Talimatları:
Sıcaklığın neden olduğu patlamaları önlemek için kapları su spreyi ile soğutun.
Zehirli buharlara maruz kalmamak için yangına rüzgârın estiği yönden yaklaşın.

Sodyum Hipokloritin Kazayla Salınımına Karşı Alınacak Önlemler:

Kişisel Önlemler:
Gerekirse ortamı boşaltın ve yeterli havalandırmayı sağlayın.
Cilt, göz teması ve dumanın solunmasını önlemek için eldiven, gözlük ve solunum cihazı gibi KKD kullanın.
Tehlikeli reaksiyonlardan kaçınmak için uyumsuz maddelerden (asitler, amonyak) uzak tutun.

Çevresel Önlemler:
Sodyum hipokloritin su yaşamına zararlı olması nedeniyle kanalizasyonlara, su yollarına veya toprağa karışmasını önleyin.
Büyük dökülmelerde yerel çevre yetkililerine haber verin.

Muhafaza ve Temizleme Yöntemleri:

Küçük dökülmeler için:
İnert bir maddeye (örneğin kum, toprak) emdirin ve bertaraf için uygun bir kaba koyun.

Büyük dökülmeler için:
Sızıntıyı setlerle sınırlayın ve uygunsa sodyum tiyosülfat veya sodyum bisülfit ile nötralize edin.
Şiddetli reaksiyonlara neden olabileceğinden indirgeyici maddeler kullanmaktan kaçının.
Yerel ve ulusal düzenlemelere uygun şekilde bertaraf edin.

Sodyum Hipokloritin Maruziyet Kontrolleri / Kişisel Korunma:

Maruz Kalma Sınırları:
OSHA PEL (İzin Verilen Maruz Kalma Sınırı): Klor için 0,5 ppm (sodyum hipokloritten salınabileceği gibi).
NIOSH REL (Önerilen Maruz Kalma Sınırı): Klor için 0,5 ppm (tavan sınırı).

Mühendislik Kontrolleri:
Havadaki konsantrasyonları maruz kalma sınırlarının altında tutmak için iyi havalandırılan alanlarda kullanın.
Gerekirse buhar konsantrasyonlarını azaltmak için yerel egzoz havalandırması veya diğer mühendislik kontrollerini kullanın.

Kişisel Koruyucu Donanım (KKD):

Göz/Yüz Koruması:
Kimyasal sıçramalara karşı koruyucu gözlük veya tam yüz siperi kullanın.

Cilt Koruması:
Cildinizin kimyasal maddelere maruz kalmasını önlemek için kimyasal maddelere dayanıklı eldivenler (örneğin neopren, kauçuk) ve uygun giysiler giyin.

Solunum Koruması:
Havalandırma yetersizse veya maruziyet seviyeleri limitleri aşıyorsa, klor gazı kartuşlu bir solunum cihazı takın.

Hijyen Önlemleri:
Elleçlemeden sonra iyice yıkayınız.
Kirlenmiş giysilerinizi çıkarın ve tekrar kullanmadan önce yıkayın.

Sodyum Hipoklorit Tanımlayıcıları:
Kimyasal Adı: Sodyum hipoklorit
Kimyasal Formül: NaOCl
CAS Numarası: 7681-52-9
EC (EINECS) Numarası: 231-668-3
BM Numarası: 1791 (tehlikeli maddelerin taşınması için)
PubChem Müşteri Kimliği: 23665760
ChEBI Kimliği: CHEBI:32146
Mol Kütlesi: 74.44 g/mol
Eş anlamlılar: Çamaşır suyu, sıvı çamaşır suyu, klorlu soda
SMILES Notasyonu: [Na+].[O-]Cl
InChI: InChI=1S/ClO.Na/c1-2;/q-1;+1

IUPAC Adı: Sodyum hipoklorit
Beilstein Referansı: 3534965
RTECS Numarası: NH3486300
Merck Endeksi: 13, 8713
HS Kodu: 28289000

Sodyum Hipokloritin Özellikleri:
Moleküler Formül: NaOCl
Mol Kütlesi: 74.44 g/mol
Fiziksel Hali: Genellikle sıvı çözelti halinde bulunur.
Renk: Soluk sarımsı yeşil sıvı.
Koku: Güçlü klor benzeri koku.
Yoğunluk: 1,1-1,2 g/cm³ (çözeltinin konsantrasyonuna bağlı olarak).
Erime Noktası: -6°C (standart bir ev solüsyonu için).
Kaynama Noktası: Kaynama sıcaklığına ulaşmadan ayrışır.
Suda Çözünürlük: Yüksek oranda çözünür (sodyum iyonlarına (Na⁺) ve hipoklorit iyonlarına (OCl⁻) tamamen ayrışır).
pH: Yüksek alkali, konsantre çözeltilerde pH değerleri 11 ile 13 arasında değişir.
Viskozite: Çoğu sulu çözeltide suya benzer düşük viskozite.

Kimyasal formül: NaOCl
Mol kütlesi: 74.442 g/mol
Görünüm: yeşilimsi sarı katı (pentahidrat)
Koku: klor benzeri ve tatlımsı
Yoğunluk: 1,11 g/cm3
Erime noktası: 18 °C (64 °F; 291 K) pentahidrat
Kaynama noktası: 101 °C (214 °F; 374 K) (parçalanır)
Suda çözünürlük: 29,3 g/100 mL (0 °C)
Asitlik (pKa): 7.5185
Baziklik (pKb): 6.4815

Mol kütlesi: 74.442 g/mol
Görünüm: Beyaz kristal katı
Koku: Klor benzeri ve tatlımsı
Yoğunluk: 1,11 g/cm3

Erime noktası: 18 °C
Kaynama noktası: 101 °C
Suda çözünürlük: 29,3 g/(100 mL) (0 °C)
Asitlik (pKa): 7.5185
Baziklik (pKb): 6.4815
Hidrojen Bağı Alıcı Sayısı: 1
Tam kütle: 73.9535366 g/mol
Monoizotopik Kütle: 73.9535366 g/mol
Topolojik Kutup Yüzey Alanı: 23.1Ų
Ağır Atom Sayısı: 3
Karmaşıklık: 4.8
Kovalent Bağlı Birim Sayısı: 2

Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.