1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

MORFOLIN ( MORFOLİN )

Morfolin, O (CH2CH2) 2NH kimyasal formülüne sahip organik bir kimyasal bileşiktir. Bu heterosikl, hem amin hem de eter fonksiyonel grupları içerir. Amin nedeniyle morfolin bir bazdır; konjugat asidine morfolinyum denir. Örneğin, morfolinin hidroklorik asit ile işlenmesi, tuzu morfolinyum klorür yapar.
Morfolinin isimlendirilmesi, yanlış bir şekilde morfin yapısının bir parçası olduğuna inanan Ludwig Knorr'a atfedilir.

Morfolin, balık benzeri bir kokuya sahip renksiz bir sıvı olarak görünür. Parlama noktası 100 ° F. Doku için aşındırıcıdır. Sudan daha az yoğun ve suda çözünür.
Diğer kimyasalların yapımında, korozyon önleyici olarak ve deterjanlarda kullanılır.
Morfolin, doymuş bir organik heteromonosiklik ebeveyndir ve morfolinlerin bir üyesidir.

Morfolin, kauçuk kimyasalları için önemli bir yapı taşıdır ve diğer endüstrilerde çok sayıda uygulama bulur. Su arıtma, farmasötik ve tarımsal ürünlerin yanı sıra optik parlatıcıların 
üretiminde bir ara ürün olarak kullanılır.

Morfolin (1,4-tetrahidro-oksazin), büyük endüstriyel öneme ve geniş bir uygulama yelpazesine sahip basit bir heterosiklik bileşiktir. Bu kimyasal bileşik ve türevleri, kauçuk katkı 
maddeleri, korozyon önleyiciler, çözücüler, optik parlatıcılar, antioksidanlar olarak ve bir dizi ilaç ve herbisit üretiminde kullanılır.

ÜRÜN KULLANIMI
Morfolin, Reçineler, mumlar, kazein, boyalar için çözücüdür. Morfolin yağ asidi tuzları, yüzey aktif maddeler ve emülgatörler olarak kullanılır. Diğer morfolin bileşikleri
bileşikler, korozyon önleyiciler, antioksidanlar, plastikleştiriciler olarak kullanılır. Morfolin bileşikleri ayrıca viskozite geliştiriciler, böcek öldürücüler, mantar öldürücüler,
herbisitler, lokal anestetikler ve antiseptiklerde kullanılır. Morfolin, suya benzer bir uçuculuğa sahiptir. Bu nedenle, buhar kazanı sistemlerinde kondensat dönüş hatlarında ve ayrıca 
sulu hidrolik sıvılar ve benzeri sistemlerde karbonik asit korozyonuyla mücadelede nötralize edici bir amin olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Morfolin buharları gümüşü ve diğer
metalleri korozyona ve SO2 ve H2S gibi asit dumanlarının neden olduğu kararmaya karşı korur. Metal aerosol kaplarının ve valflerinin korozyonu, düşük seviyelerde morfolin kullanılmasıyla 
da önlenebilir. Morfolin, çeşitli metallerin sıvı ile aynı anda temas halinde olduğu glikol bazlı hidrolik sistem sıvılarında etkilidir. 
Morfolin türevleri, mineral yağlama yağlarında, türbin yağlarında, petrol damıtıklarının işlenmesinde kullanılan depolama tanklarını, boruları ve diğer cihazları korumak ve gres geçirmez
 kağıdın çelik ve diğer metaller üzerindeki aşındırıcı etkisini önlemek için korozyon inhibitörleri olarak kullanılmıştır.

EŞ ANLAMLI
C4-H9-O-N, C4-H9-O-N, OCH2-CH2-NHCH2-CH2, "dietilenimid oksit", "dietilen imideoksit", "dietilen oksimid", "dietilenimid
oksit ", Drewamine," p-izoksamin, tetrahidro- "," p-izoksamin, tetrahidro- ", 1-oksa-4-azasikloheksan, 1-oksa-4-azasikloheksan," 2H-1,
4-oksazin, tetrahidro- "," 2H-1, 4-oksazin, tetrahidro- "," 4H-1, 4-oksazin, tetrahidro- "," 4H-1, 4-oksazin, tetrahidro- "," tetrahidro- 1,
4-izoksazin "," tetrahidro-1, 4-izoksazin ", tetrahidro-p-oksazin, tetrahidro-p-oksazin," tetrahidro-2H-1, 4-oksazin "," tetrahidro-2H-1,
4-oksazin "," BASF 238 "

CAS Numarası: 110-91-8; EINECS 263-172-8; IUPAC adı: Morfolin. Diğer isimler: Dietilenimid oksit; 1,4-Oxazinane; Tetrahidro-1,4-oksazin; Dietilen imidoksit; Dietilen oksimit; Tetrahidro-p-oksazin
Eşanlamlılar ve Ticari İsimler: Dietilen imidoksit, Dietilen oksimit, Tetrahidro-1,4-oksazin, Tetrahidro-p-oksazin

Kimyasal formül: C4H9NO
Molar kütle: 87.122 g · mol − 1
Görünüm: Renksiz sıvı
Koku: Zayıf amonyak benzeri veya balık benzeri
Yoğunluk: 1.007 g / cm3
Erime noktası: -5 ° C (23 ° F; 268 K)
Kaynama noktası: 129 ° C (264 ° F; 402 K)
Suda çözünürlük: karışabilir
Buhar basıncı: 6 mmHg (20 ° C)
Asitlik (pKa): 8.36 (eşlenik asitten)
Manyetik duyarlılık (χ): -55.0 · 10−6 cm3 / mol
Ana tehlikeler: Yanıcı, Aşındırıcı

Koku: karakteristik
Kullanım: Morfolin kimyasal stabilitesi ve suya benzer uçuculuğu nedeniyle, buhar kazanları ve su arıtma sistemleri için mükemmel bir korozyon inhibitörüdür.  Morfolin ayrıca meyve mumlarında mantar ve böcek kontaminasyonuna karşı koruma sağlamak için yaygın bir emülgatör olarak kullanılır. Morfolin, fosil ve nükleer yakıtlar için pH değiştirici olarak, kauçuk hızlandırıcılarda, kireç çözücü, antiseptik, tekstil baskı ve boyama ajanı, antioksidan, koku giderici ve ilaç ve böcek ilaçlarında kullanılabilir.

Uygulamalar: Buhar yoğunlaşmasında (Kazan) korozyon önleyici, Optik parlatıcılar, farmasötikler.
Morfolin, korozyon önleyici, katkı maddesi olarak kullanılan ve diğer kimyasalları sentezlemek için kullanılan organik bir kimyasal bileşiktir. Morfolin'in moleküler formülü C4H9NO'dur. Morfolin, amin ve eter fonksiyonel gruplarına sahip heterosiklik bir kimyasal bileşiktir. Morfolin, aminin varlığından dolayı bir bazdır. Morfolin renksizdir ve askıda madde içermez. Morfolin, düşük maliyeti ve polaritesi nedeniyle organik sentez, reaksiyonlar ve kimya endüstrisi araştırmalarında genellikle bir çözücü olarak kullanılır.

UYGULAMALAR

1. KATKI MADDELERİ VE KATALİZÖRLER
Morfolin, nükleer enerji santrali buhar sistemlerinde ve fosil yakıtlarda pH'ı ayarlamak için katkı maddesi olarak kullanılır. Morfolin ayrıca kimya fabrikalarında kazan suyu akış sistemlerinin korozyona karşı korunması için kullanılır. Morfolin, alümina katalizörlerinin hazırlanmasında kullanılır. Hidrokarbonların işlenmesi için bir jelleştirici madde şeklinde hazırlanırlar.
2. ORGANİK SENTEZ
Morfolin, enaminlerin sentezi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Gram pozitif bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bir antibiyotik olan linezolid üretmek önemli bir bileşendir. Ayrıca bir kanser ilacı olan gefitinib'de de kullanılır. Morfolin ayrıca analjezik dekstromoramidde de kullanılır. Morfolin hidroklorür gibi morfolin tuzları, ara ürünlerin organik sentezi için kullanılır.
3. TARIM
Kimyasal bir emülgatör formundaki morfolin, meyvelerin korunmasında kullanılır. Bu, meyvelerin üzerine bir mum tabakasının uygulandığı ağda işlemi ile elde edilir. Bu kaplama meyveleri böceklerden ve mantar istilasından korur. Ergosterol biyosentez inhibitörleri, tahıllarda fungisit olarak kullanılan morfolin türevleridir. Tahıl ekinlerinde kullanılan morfolin bazlı fungisitlerin bazıları amorolfin, fenpropimorf ve tridemorftur.
4. KAUÇUK SEKTÖRÜ
Morfolin, kauçuk endüstrisinde DTOS, MDS ve NOBS gibi kauçuk vulkanizasyon hızlandırıcıları üretmek için bir ara ürün olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Morfolin talebinin% 50'den fazlası kauçuk vulkanizasyon hızlandırıcılarından gelir ve kauçuk vulkanizasyon hızlandırıcılarının yaklaşık% 30'u NOBS için kullanılır.
5. METAL KOROZYON İNHİBİTÖRLERİ
Morfolin, bakır, demir, kurşun, çinko ve diğer metaller gibi metaller için bir korozyon önleyici olarak kullanılır. Otomobiller, mekanik aletler ve tıbbi cihazlar gibi alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Gaz-sıvı haldeki morfolin, sikloheksilamin ve disikloheksilamin nitrit gibi öncülerine kıyasla çevreye karşı daha düşük toksisiteye sahiptir.
6. ÜRETİM
Morfolin kağıt, cam, sabun, deterjan, boya ve sentetik elyaf üretiminde kullanılmaktadır. Nitrojen tayini için analiz reaktifleri üretmek için kullanılır. Morpholine aynı zamanda ilaç, deri, tekstil, ev bakımı ve seramik endüstrilerinde de uygulamalar bulur.

DÜRBÜN
Son zamanlarda, ilaç keşif çabaları çok sayıda ilginç morfolin bazlı bileşiği ortaya çıkardı. İlaçların ve ara ürünlerin sentezi söz konusu olduğunda hala keşfedilecek çok şey var. Teknolojideki ilerlemeyle birlikte morfolin, çeşitli endüstrilerde daha fazla uygulama bulacaktır.

Kullanımlar
Endüstriyel uygulamalar: Morfolin, hem fosil yakıt hem de nükleer enerji santrali buhar sistemlerinde pH ayarlaması için milyon konsantrasyonda parça halinde yaygın bir katkı maddesidir. Morfolin, uçuculuğu su ile hemen hemen aynı olduğundan kullanılır, bu nedenle suya eklendiğinde konsantrasyonu hem su hem de buhar fazlarında oldukça eşit bir şekilde dağılır. PH ayarlayıcı nitelikleri daha sonra korozyona karşı koruma sağlamak için buhar tesisine dağıtılır. Morfolin, bu tür tesislerin buhar sistemlerinde korozyon koruması için kapsamlı bir tamamen uçucu arıtma kimyası sağlamak için genellikle düşük hidrazin veya amonyak konsantrasyonları ile birlikte kullanılır.
Morfolin, bu buhar sistemlerindeki yüksek sıcaklık ve basınçlarda oksijen yokluğunda makul ölçüde yavaş ayrışır.

Organik sentez
Morfolin, diğer ikincil aminler için tipik olan çoğu kimyasal reaksiyona uğrar, ancak eter oksijenin varlığı, elektron yoğunluğunu nitrojenden çeker ve onu, piperidin gibi yapısal olarak benzer ikincil aminlerden daha az nükleofilik (ve daha az bazik) hale getirir. Bu nedenle stabil bir kloramin oluşturur.

Genellikle enamin üretmek için kullanılır.

Morfolin, organik sentezde yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin, antibiyotik linezolid, antikanser ajan gefitinib (Iressa) ve analjezik dekstromoramidin hazırlanmasında bir yapı taşıdır.

Araştırmada ve endüstride, morfolinin düşük maliyeti ve polaritesi, kimyasal reaksiyonlar için bir çözücü olarak yaygın kullanımına yol açar.

Tarım
Bir meyve kaplaması olarak
Morfolin, meyvelerin ağda işleminde kimyasal bir emülgatör olarak kullanılır. Doğal olarak meyveler böceklere ve mantar kontaminasyonuna karşı korumak için balmumu yapar, ancak meyve temizlendiğinde bu kaybolabilir. Değiştirmek için az miktarda yeni balmumu uygulanır. Morfolin emülgatör olarak kullanılır.

Açıklama
Bu bileşik, morfolinler olarak bilinen organik bileşikler sınıfına aittir. Bunlar, oksijen ve nitrojen atomlarının sırasıyla 1 ve 4 pozisyonlarında yer aldığı C4H9NO formülüne sahip altı üyeli bir alifatik doymuş halkadan oluşan bir morfolin parçası içeren organik bileşiklerdir.
Krallık: Organik bileşikler
Süper Sınıf: Organoheterosiklik bileşikler
Sınıf: Oksazinanlar
Alt Sınıf: Morfolinler
Doğrudan Ebeveyn: Morfolinler
Alternatif Ebeveynler: Oksasiklik bileşikler / Dialkilaminler / Dialkil eterler / Azasiklik bileşikler / Organopniktojen bileşikler / Hidrokarbon türevleri
Sübstitüentler: Alifatik heteromonosiklik bileşik / Amin / Azasikl / Dialkil eter / Eter / Hidrokarbon türevi / Morfolin / Organik nitrojen bileşiği / Organik oksijen bileşiği / Organonitrojen bileşiği
Moleküler Çerçeve: Alifatik heteromonosiklik bileşikler
Harici Tanımlayıcılar: morfolinler, doymuş organik heteromonosiklik ebeveyn (CHEBI: 34856)
Morfolin, O (CH2CH2) 2NH kimyasal formülü ile yabancı maddeler içermeyen soluk higroskopik bir sıvıdır. Kazan beslemesinde 0,1 ppm konsantrasyonun üzerinde tespit edilebilen karakteristik amin kokusunu taşır. Buhar kazanı sistemlerinde kondens dönüş hatlarında karbonik asit korozyonu ile mücadelede yaygın olarak kullanılan nötralize edici bir amindir. Kazanlardan gelen buharla buharlaşır ve yoğunlaşır, böylece hatlara koruma sağlar, aksi takdirde buhar yoğunlaşmasında bulunan karbonik asitten korozyona maruz kalır. Buharları, gümüşü ve diğer metalleri kükürt dioksit ve hidrojen sülfür gibi buruk dumanlar tarafından korozyona ve matlaşmaya karşı korur.

Morfolin, enerji santralleri ve rafinerilerin buhar sistemlerinde kazan suyu arıtma katkısı olarak kullanılmaktadır. Morfolin oleat olarak balmumu benzeri bir kaplama oluşturur. Klorlu hidrokarbon ve büyük miktarda su içeren bir bileşimde klorlu bir hidrokarbonun ayrışmasını önler. Bu tür tesislerin buhar sistemlerinde korozyon koruması için kapsamlı bir tamamen uçucu kazan suyu arıtma kimyası sağlamak için genellikle düşük konsantrasyonlarda hidrazin veya amonyak ile birlikte kullanılır. Morfolin, bu buhar sistemlerindeki yüksek sıcaklık ve basınçlarda oksijen yokluğunda makul ölçüde yavaş ayrışır. Uçuculuğunun su ile aynı olması nedeniyle, suya eklendikten sonra konsantrasyonu hem su hem de buhar fazlarında oldukça eşit bir şekilde dağılır. Korozyona karşı koruma sağlamak için pH ayarlama nitelikleri buhar tesisi genelinde daha fazla dağıtılır.


Morfolinin Temel Özellikleri ve Faydaları:
Stres çatlamasından kaynaklanan korozyonu önler
Blöf gereksinimini azaltır
Diğer kazan suyu arıtma kimyasalları ile uyumlu
Kondens dönüşü ile besleme hattına geri döner, böylece besleme suyu pH'ını yükseltir
Metal aerosol kapların ve valflerin korozyonu, düşük seviyelerde morfolin kullanılarak önlenebilir. Kazanı korozyona karşı korumak için kazan suyunun pH'ını yükseltir. Amin bazlı formülasyonu sayesinde kazana tuz eklemez ve dolayısıyla TDS'ye katkı sağlamaz, bu da azaltılmış blöf ve yakıt tasarrufu sağlar. Morfolin her tip, boyut ve basınçta kazanlarda kullanılabilir.
ATAMAN KIMYA, dünya çapında kazan suyu arıtımı için yüksek kaliteli Morfolin sağlar.
www.atamankimya.com


Dietanolaminin sülfürik asit ile dehidre edilmesiyle elde edilen, hem amin hem de eter gruplarına sahip organik bir bileşik olan morfolin. Morfolin, birçok önemli uygulama için birçok farklı aktiviteye uyarlanabilir. Optik parlatıcılar olarak bile kauçuk kimyasallarının üretiminde bir ara ürün olarak işlev görmesi gibi farklı adaptasyonlarından bazıları aşağıdaki uygulamalarda görülebilir. Buhar kazanı sistemlerinde etkili bir korozyon önleyici görevi görür. Morfolinler, yağlama yağları için ilaç kimyasalları ve antioksidanlar olarak kullanılabilir.
Morfolinler, mum ve cila işleme endüstrilerinde emülgatör olarak kullanılabilir.

Morfolin, nükleer santraller için çok etkili olan çok iyi bir pH ayarlayıcıdır. Kullanılmasının bir nedeni de suya benzer sessiz buharlaşma oranıdır; Öyleyse, suya eklendiğinde, hem sıvı hem de buhar fazında suya uygun şekilde dağılır. Ayrıca mantar öldürücüler ve bakterisitlerde bir bileşen olarak kullanılabilir.

Temel Özellikler ve Faydalar
Gerilme çatlağı korozyonunu önler
Blöf gereksinimini azaltır
Kondens dönüşü ile besleme hattına geri döner, böylece besleme suyu pH'ını yükseltir
Güç tasarrufu ve kesinti süresi
Diğer arıtma kimyasalları ile uyumlu
Çok yönlü uygulamalar
Fizikokimyasal Veriler
Özellikler: Tipik Değer
Form: Berrak sıvı
Görünüm: Renksiz
Koku: Amin gibi
Morfolin olarak tahlil:% 99.0 min.
Çözünürlük: Su ile tamamen çözünür
Uygulama alanları
Kauçuk Kimyasalları: Gecikmeli eylem hızlandırıcı
Katalizörler: Sıcaklığa duyarlı polimerizasyon inhibitörü
Jelleştirici ajan
Optik Beyazlatıcılar
Klorlu ağartıcılardan daha stabil
İlaç Kimyasalları: Morfolin türevleri


1-Oxa-4-azacyclohexane
2H-1,4-Oxazine, tetrahydro-
4H-1,4-Oxazine, tetrahydro-
BASF 238
Diethylene imidoxide
Diethylene oximide
Diethyleneimide oxide
Diethylenimide oxide
Drewamine
Morpholine
MORPHOLINE
p-Isoxazine, tetrahydro-
Tetrahydro-1,4-isoxazine
Tetrahydro-1,4-oxazine
Tetrahydro-2H-1,4-oxazine
Tetrahydro-p-oxazine


MORPHOLINE
Morfolin
110-91-8
1-Oxa-4-azacyclohexane
Tetrahydro-1,4-oxazine
Diethylene oximide
Diethylenimide oxide
Diethyleneimide oxide
Drewamine
Diethylene imidoxide
morpholin
Tetrahydro-2H-1,4-oxazine
Tetrahydro-p-oxazine
p-Isoxazine, tetrahydro-
Tetrahydro-1,4-isoxazine
BASF 238
Caswell No. 584
Morpholine, 4-soya alkyl derivs.
2H-1,4-Oxazine, tetrahydro-
4H-1,4-Oxazine, tetrahydro-
EINECS 203-815-1
UN2054
C4H9NO
EPA Pesticide Chemical Code 054701
BRN 0102549
Tetrahydro-4H-1-4-oxazine
61791-40-0
Morpholine [UN2054] [Flammable liquid]
Morpholine, 99+%, extra pure
CAS-110-91-8
MORPHOLINE,REAG
Tetrahydro-p-isoxazine
MORPHOLINE, PRACT
morphline
morpho line
morpholine-
EINECS 263-172-8
4H-1, tetrahydro-
PubChem15002
Morpholine 
1,4$l^{2}-oxazinane
Tetrahydro-1, 4-isoxazine
Oprea1_317540
Tetryhydro-2H-1,4-oxazine
Tetrahydro-4H-1,4-Oxazine
4-27-00-00015 (Beilstein Handbook Reference)
Morpholine, analytical standard


morfoliin (et)
Morfoliini (fi)
morfolin (cs)
morfolin (hr)
morfolin (hu)
morfolin (no)
morfolin (sl)
morfolin (sv)
morfolina (es)
morfolina (it)
morfolina (pl)
morfolina (pt)
morfolina (ro)
morfolinas (lt)
morfoline (nl)
morfolín (sk)
morfolīns (lv)
morpholin (da)
Morpholin (de)
morpholine (fr)
morfolin (tr)
morfolin (türkçe)

tetrahidro-1,4-oxazina (es)

tetrahydro-1,4-oksazyna (pl)

μορφολίν (el)

мoрфолин (bg)

CAS names
Morpholine

IUPAC names
2-chloro-1-morpholin-4-ylethanone
4H-1,4-Oxazine, tetrahydro-
Morpholin
MORPHOLINE
Morpholine
morpholine
tetrahydro 1.4 oxazine
Tetrahydro-1,4-oxazine
Tetrahydro-2H-1,4-oxazine
Tetraidro-1,4-ossazina

Trade names
1-Oxa-4-azacyclohexane
2H-1,4-Oxazine, tetrahydro-
4H-1,4-Oxazine, tetrahydro-
BASF 238
Diethylene imidoxide
Diethylene oximide
Diethylenimide oxide
Drewamine
p-Isoxazine, tetrahydro-
Tetrahydro-1,4-oxazine
Tetrahydro-2H-1,4-oxazine
Tetrahydro-p-oxazine

102549 [Beilstein]
110-91-8 [RN]
203-815-1 [EINECS]
8B2ZCK305O
MFCD00005972 [MDL number]
Morfolina [Italian]
Morfolina [Portuguese]
Morpholin [German] [ACD/IUPAC Name]
Morpholine [ACD/Index Name] [ACD/IUPAC Name] [Wiki]
Morpholine [French] [ACD/Index Name] [ACD/IUPAC Name]
QD6475000
Tetrahydro-1,4-oxazine
UNII:8B2ZCK305O
Морфолин [Russian]
モルホリン [Chinese]
吗啉 [Chinese]
吗啡啉 [Chinese]
138048-80-3 [RN]
1-Oxa-4-azacyclohexane
2H-1,4-Oxazine, tetrahydro-
4-27-00-00015 (Beilstein Handbook Reference) [Beilstein]
4H-1,4-Oxazine, tetrahydro-
Diethylene imidoxide
Diethylene oximide
Diethyleneimide oxide
diethylenimide oxide
Drewamine
Morpholine-d8
N-Vinylbenzylmorpholine-divinylbenzene Copolymer
Oprea1_317540
p-Isoxazine, tetrahydro-
ST5213815
STR00194
T6M DOTJ [WLN]
Tetrahydro-1, 4-isoxazine
Tetrahydro-1,4-isoxazine
Tetrahydro-2H-1,4-oxazine
Tetrahydro-4H-1,4-Oxazine
Tetrahydro-4H-1-4-oxazine
Tetrahydro-P-isoxazine
Tetrahydro-p-oxazine
Tetryhydro-2H-1,4-oxazine
UN 2054
UNII-8B2ZCK305O
WLN: T6M DOTJ


Other identifiers
CAS number
1357848-50-0
CAS number
1357848-50-0
Deleted CAS number
147366-31-2
CAS number
147366-31-2
Deleted CAS number
613-028-00-9
Index Number
854893-20-2
CAS number
854893-20-2
Deleted CAS number
88542-81-8
CAS number
88542-81-8
Deleted CAS number
96122-95-1
CAS number
96122-95-1
Deleted CAS number
99108-56-2
CAS number
99108-56-2
Deleted CAS number

 
Morpholine (Morfolin) 

CAS: 110-91-8
EC NUMARASI: 203-815-1

 

synonyms :
Tetrahydro-1,4-oxazine;Dieilamite oxide,;Diethylenimide Oksit oxazinane tetrahidro oksazin;morpholine;morpholine hydrochloride;morpholine hydroiodide;morpholine phosphate;morpholine phosphate (3:1);morpholine phosphonate (1:1);morpholine sulfite (1:1)morpholine;MORPHOLINE;110-91-8;Tetrahydro-1,4-oxazine;1-Oxa-4-azacyclohexane;Diethylene oximide;Diethylenimide oxide;Diethyleneimide oxide;Diethylene imidoxide;Drewamine;p-Isoxazine, tetrahydro-;Tetrahydro-p-oxazine;Tetrahydro-2H-1,4-oxazine;morpholin;Tetrahydro-1,4-isoxazine;BASF 238;Caswell No. 584;2H-1,4-Oxazine, tetrahydro-;4H-1,4-Oxazine, tetrahydro-;NSC 9376;UNII-8B2ZCK305O;CCRIS 2482;HSDB 102;EINECS 203-815-1;UN2054;EPA Pesticide Chemical Code 054701;BRN 0102549;AI3-01231;CHEBI:34856;YNAVUWVOSKDBBP-UHFFFAOYSA-N;MFCD00005972;DSSTox_CID_5688;DSSTox_RID_77880;DSSTox_GSID_25688;CAS-110-91-8;morpholine-;Morpholine, 4-soya alkyl derivs.;1,4-oxazinane;EINECS 263-172-8;MP Morpholine resin;MORPHOLINE,REAG;4H-1, tetrahydro-;PubChem15002;Morpholine Reagent Grade;MORPHOLINE, PRACT;AC1Q1IAD;AC1Q1IBT;Morpholine, polymer-bound;WLN: T6M DOTJ;NCIMech_000154;NCIOpen2_007748;Oprea1_317540;Tetrahydro-4H-1-4-oxazine;Morpholine, 99% 100g;4-27-00-00015 (Beilstein Handbook Reference);KSC175A0J;BIDD:ER0297;ACMC-20997q;Morpholine, analytical standard;MP Morpholinomethyl polystyrene;8B2ZCK305O;AC1L1Q85;CHEMBL276518;DTXSID2025688;CTK0H5004;58464-45-2 (hydriodide);NSC9376;MolPort-000-871-528;10024-89-2 (hydrochloride);BDBM140983;LTBB000400;StratoSpheresTM PL-MPH resin;NSC-9376;STR00194;ZINC1699948;Tox21_202450;Tox21_303240;ANW-16212;AKOS000118829;Morpholine, ACS reagent, >=99.0%;Morpholine, ReagentPlus(R), >=99%;MCULE-4684386765;NA 2054;NE10420;RP18481;RP18482;RTR-002202;TRA0022240;UN 2054;63079-67-4 (unspecified phosphate);ScavengePoreTM phenethyl morpholine;NCGC00249227-01;NCGC00256942-01;NCGC00259999-01;34668-73-0 (phosphate[3:1]);61791-40-0;76088-23-8 (sulfite[1:1]);AJ-30422;AN-43037;HE027239;HE295419;KB-55086;Morpholine [UN2054] [Flammable liquid];SC-19088;Morpholine, p.a., ACS reagent, 99.0%;DB-030063;Morpholine [UN2054] [Flammable liquid];EP2301353A1;59619-EP2305031A1;59619-EP2305034A1;59619-EP2305035A1;59619-EP2308852A1;59619-EP2371823A1;Morpholine, purified by redistillation, >=99.5%;US8916553, 419;I14-2694;J-522715;F2190-0339;I14-113943;InChI=1/C4H9NO/c1-3-6-4-25-1/h5H,1-4H;138048-80-3;147366-31-2;6LR;854893-20-2;88542-81-8;96122-95-1;99108-56-2;Morpholine, polymer-bound, 200-400 mesh, extent of labeling: 2.75-3.25 mmol/g loading, 1 % cross-linked ScavengePore(TM) phenethyl morpholine, macroporous, 40-70 mesh, extent of labeling: 0.7-1.5 mmol/g loading StratoSpheres(TM) PL-MPH resin, 50-100 mesh, extent of labeling: 3.0-4.0 mmol/g loading, 1 % cross-linked;110-91-8 [RN];203-815-1 [EINECS];MFCD00005972 [MDL number];Morfolina [Italian];Morfolina [Portuguese];Morpholin [German] [ACD/IUPAC Name];Morpholine [ACD/Index Name] [ACD/IUPAC Name] [Wiki];Morpholine [French] [ACD/Index Name] [ACD/IUPAC Name];UNII:8B2ZCK305O;???????? [Russian];????? [Chinese];?? [Chinese];??? [Chinese];102549 [Beilstein];147366-31-2 [RN];1-Oxa-4-azacyclohexane;2H-1,4-Oxazine, tetrahydro-;342611-02-3 [RN];4-27-00-00015 (Beilstein Handbook Reference) [Beilstein];4H-1,4-Oxazine, tetrahydro-;61791-40-0 [RN];88542-81-8 [RN];96122-95-1 [RN];99108-56-2 [RN];Diethylene imidoxide;Diethylene oximide;Diethyleneimide oxide;diethylenimide oxide;Drewamine;EINECS 203-815-1;EINECS 263-172-8;Oprea1_317540;p-Isoxazine, tetrahydro-;ST5213815;T6M DOTJ [WLN];Tetrahydro-1, 4-isoxazine;Tetrahydro-1,4-isoxazine;Tetrahydro-1,4-oxazine;Tetrahydro-2H-1,4-oxazine;Tetrahydro-4H-1,4-Oxazine;Tetrahydro-4H-1-4-oxazine;Tetrahydro-P-isoxazine;Tetrahydro-p-oxazine;Tetryhydro-2H-1,4-oxazine;UN 2054;UNII-8B2ZCK305O;WLN: T6M DOTJ1,4-Oxazinan;Morpholine;MORPHOLINE,ACS;1-Oxa-4-azacyclohexane;tetrahydro-1,4-oxazine;p-Isoxazine, tetrahydro-; BASF 238; Diethylene Imidoxide; Diethylene oximide; Diethylenimide oxide; Tetrahydro-p-oxazine; Tetrahydro-1,4-oxazine; Tetrahydro-2H-1,4-oxazine; 1-Oxa-4-azacyclohexane; 2H-1,4-Oxazine, tetrahydro-; 4H-1,4-Oxazine, tetrahydro-; Diethyleneimide oxide; Tetrahydro-1,4-isoxazine; Drewamine; NA 2054; UN 2054; NSC 9376;Diethyleneimide oxide; Diethylene imidoxide; Diethylene oximide; Tetrahydro-1,4-oxazine; Tetrahydro-p-oxazine ;BASF 238;DIETHYLENE IMIDOXIDE;DIETHYLENE OXIMIDE;DIETHYLENEIMIDE OXIDE;DIETHYLENIMIDE OXIDE;DIEYTHYLENE OXIMIDE;DREWAMINE;2H-1,4-OXAZINE, TETRAHYDRO-;4H-1,4-OXAZINE, TETRAHYDRO-;MORPHOLINE;1-OXA-4-AZACYCLOHEXANE;P-ISOXAZINE, TETRAHYDRO-;TETRAHYDRO-1,4-OXAZINE;TETRAHYDRO-2H-1, 4-OXAZINE;TETRAHYDRO-2H-1,4-OXAZINE;TETRAHYDRO-P-OXAZINE;tetrahydro-1,4-Oxazine;1-Oxa-4-azacyclohexane;C4H9NO;Diethylene imidoxide;Diethylene oximide;Diethyleneimide oxide;Diethylenimide oxide;Drewamine;Morpholine ON rasta resin;Morpholine, 4-soya alkyl derivs.;Morpholine, pract;Morpholine,reag;tetrahydro-1, 4-Isoxazine;tetrahydro-1,4-Isoxazine;tetrahydro-2H-1,4-Oxazine;tetrahydro-4H-1,4-Oxazine;tetrahydro-4H-1-4-Oxazine;tetrahydro-P-Isoxazine;tetrahydro-P-Oxazine;tetryhydro-2H-1,4-Oxazine;Tetrahydro-2H-1,4-oxazine / 1-Oxa-4-azacyclohexane;Morpholine-4-Carboxylic Acid (1-(3-Benzenesulfonyl-1-Phenethylallylcarbamoyl)-3-Methylbutyl)-Amide;Morpholine; p-Isoxazine, tetrahydro-; BASF 238; Diethylene Imidoxide; Diethylene oximide; Diethylenimide oxide; Tetrahydro-p-oxazine; Tetrahydro-1,4-oxazine; Tetrahydro-2H-1,4-oxazine; 1-Oxa-4-azacyclohexane; 2H-1,4-Oxazine, tetrahydro-; 4H-1,4-Oxazine, tetrahydro-; Diethyleneimide oxide; Tetrahydro-1,4-isoxazine; Drewamine; NA 1760; NA 2054; Tetryhydro-2H-1,4-oxazine;basf238;NA 2054;BASF 238;Drewamine;MORPHOLIN;Morpholine;1,4-Oxazinan;Morpholine (B);MORPHOLINE, ACS;Morpholine ,98%;4-(5-Nitropyridin-2-yl)morpholine 2-MORPHOLIN-4-YL-PYRIMIDINE-5-CARBALDEHYDE 4-MORPHOLINOBENZYLAMINE 6-MORPHOLINONICOTINALDEHYDE ETHYL 2-AMINO-4-METHYLTHIOPHENE-3-CARBOXYLATE ETHYL 3-PYRIDYLACETATE MORPHOLIN-4-YL-ACETIC ACID 6-MORPHOLINONICOTINOYL CHLORIDE 6-MORPHOLINONICOTINIC ACID 2-MORPHOLINOBENZOIC ACID 2-MORPHOLIN-4-YL-ISONICOTINIC ACID 4-MORPHOLINECARBOXAMIDINE 4-Acryloylmorpholine 2-AMINO-6-METHYL-4,5,6,7-TETRAHYDRO-BENZO[B]THIOPHENE-3-CARBOXYLIC ACID ETHYL ESTER 4-(MORPHOLINE-4-SULFONYL)-PHENYLAMINE 2-CHLORO-3-(4-MORPHOLINYL)QUINOXALINE Methyl 3-(morpholinomethyl)benzoate ,98% 3-Amino-6-morpholinopyridine 2-AMINO-1-MORPHOLIN-4-YL-ETHANONE HCL 1-(4-AMINO-2,6-DICHLOROPHENOXY)-3-MORPHOLINOPROPAN-2-OL 2-(Morpholinothio)benzothiazole 4-Morpholinophenylboronic acid Adefovir dipivoxil 6-MORPHOLINONICOTINOHYDRAZIDE 6-MORPHOLINONICOTINONITRILE MORPHOLINE-4-CARBOTHIOAMIDE 3-MORPHOLINOPHENOL 1-[2-(MORPHOLIN-4-YL)-ETHYL]-PIPERAZINE 4-(Morpholinomethyl)aniline 2-(CHLOROMETHYL)-5-METHYLTHIENO[2,3-D]PYRIMIDIN-4(3H)-ONE (6-MORPHOLINO-3-PYRIDINYL)METHANOL 4-Methylmorpholine N-oxide monohydrate 3-Morpholinobenzaldehyde 2-(MORPHOLINE-4-CARBONYL)-BENZOIC ACID 4-(3-MORPHOLINOPROPOXY)-3,5-DICHLOROBENZENAMINE N-Formylmorpholine 4-Bromophenethyl alcohol 5-BROMO-2-(MORPHOLIN-4-YL)PYRIMIDINE 4-(2-MORPHOLINOETHOXY)-3,5-DICHLOROBENZENAMINE;Dimethylmorpholine; 4-MORPHOLINOACETOPHENONE ;4-MORPHOLINOBENZOPHENONE; 4-MORPHOLINECARBONITRILE ;1-(4-Fluorophenyl)piperazine ;3-MORPHOLINO-1,2-PROPANEDIOL 4-[2-(PIPERAZIN-1-YL)-ACETYL]-MORPHOLINE Morpholine ;2,2,2-TRIBROMOETHYL PHOSPHOROMORPHOLINOCHLORIDATE ;N-Acetylmorpholine N-(1-Cyclohexen-1-yl)morpholine N-(1-Cyclopenten-1-yl)morpholine ;4-METHYL-1-OXA-4-AZACYCLOHEXANE; 3-(4-MORPHOLINO)PROPIONITRILE N-Aminomorpholine ;4-Phenylmorpholine ;N-Formylmorpholine ;N-Ethylmorpholine1,4-Oxazinan 1,4-oxazine,tetrahydro- 2H-1,4-Oxazine, tetrahydro- 4H-1,4-Oxazine, tetrahydro- ;BASF 238; basf238 ;Diethylenimide oxide diethylenimideoxide Drewamine morpholine,aqueousmixture,[corrosivelabel] morpholine,aqueousmixture,[flammableliquidlabel] NA 2054 p-Isoxazine, tetrahydro- Tetrahydro-1,4-isoxazine Tetrahydro-1,4-oxadine Tetrahydro-1,4-oxazin tetrahydro-2h-4-oxazine tetrahydro-4h-1,4-oxazine tetrahydro-4h-4-oxazine tetrahydro-p-isoxazin Tetryhydro-2H-1,4-oxazine AKOS BBS-00003660 Alphabetic Analytical Chromatography Product Catalog Analytical Reagents Analytical Standards Building Blocks 110-91-8 LABOTEST-BB LTBB000400 DIETHYLENEIMIDE OXIDE DIETHYLENE OXIMIDE DIETHYLENE IMIDOXIDE General Use Heterocyclic Building Blocks Morpholines METI - MZ Puriss p.a. ACS MORPHOLINE ON RASTA RESIN MORPHOLIN TETRAHYDRO-P-OXAZINE TETRAHYDRO-1,4-OXAZINE TETRAHYDRO-2H-1,4-OXAZINE Morpholine 99+ % morpholine sigmaultra MORPHOLINE, STANDARD FOR GC MORPHOLINE 99+% A.C.S. REAGENT MORPHOLINE, ACS MORPHOLINE, REDISTILLED, 99.5+% MORPHOLINE REAGENTPLUS(TM) >=99% MORPHOLINE, REAGENTPLUS, >=99% MORPHOLINE PESTANAL, 250 MG MORPHOLINE GC STANDARD MORPHOLINE [C4 H9 N O] Morpholine, extra pure, 99+% Morpholine, for analysis ACS, 99+% MORPHOLINE REAGENT (ACS) C4H9ON Diethyleneimide oxide, 1-Oxa-4-azacyclohexane;Diethylene imidoxide; Diethylene oximide; 1-Oxa-4-azacyclohexane; Tetrahydro-1, 4-oxazine;Diethyleneimide oxide; tetrahydro-p-isoxazine; MOR; Morpholine;Diethylenimide Oxide, 1,4-oxazinane, tetrahydro-1,4-oxazine, Diethylene imidoxide, Diethylene oximide, Tetrahydro-p-oxazine,Morpholin.;MORFOLIN;morfolın;MORFOLİN;morfolin;MORPHOLINE;morpholıne;MORPHOLİNE;morpholine; mor folin; morfoline; morpholin; morpholıne

 

 


MORFOLİN

 

 

Görünüş: Şeffaf sıvı
Moleküler formül: 2NH. O (CH2CH2)
Nem: maksimum% 0.5
Kaynama aralığı (% 5-95) 0C: 126-129 0C
Kaynama noktası: 128.3 ºC
Donma noktası: - 4.9 0C
Viskozite (200 ° C): 2.3 Cp
Patlama alt sınırı% (V / V): 1.8
Isı kapasitesi (Cp): 173.89 J / (mol K)

 

MORFOLINE, hafif, viskoz, yağlı bir sıvı, benzersiz bir amin kokusu olan renksiz ve şeffaf bir hammaddedir.

Birçok endüstriyel alanda, özellikle su arıtımında kullanılır. İyi bir metal korozyon koruyucusu olarak kullanılır.

 

Morfolin Hakkında Genel Bilgiler
O (CH2CH2) 2NH kimyasal formüle sahip olan morfolin, higroskopik, zayıf derecede bazik, yağlı, hafifçe aromatik uçucu bir sıvı olup, etanol, metanol, aseton, eterler, BTX gibi bir çok organik çözücü madde ile karışır (onun solventi olarak kullanılır). kendi). Toksik azot oksitleri ısı ile parçalayarak bozunur ve güçlü oksidasyonlar ile güçlü tepkiler verir ve yangın tehlikesine neden olur ve bakır ve bakır bileşiklerine saldırır. Çözelti alkali çözeltilerde sınırlıdır.

 

 

Morfolinin Üretimi ve Reaksiyonları

Dietilen glikol, hidrojen ile indirgeyici aminasyon ile hazırlanabilir. Amonyak, bis (kloroetil) eteri, dietanol aminin güçlü bir asit dehidrojenasyonuyla ısıtmak suretiyle hazırlanabilir

 

Morpholine kullanım alanları

Morfolin Suyu

Korozyon önleyiciler, buhar kazanı su arıtma sistemlerinde ve metalleri korozyona ve asit buharı ile donuklaştırmaya (koyulaştırmaya) karşı korumak için sulu hidrolik sıvılardaki ara maddeler olarak da kullanılırlar.

 

Morfolin Deterjanı
Deterjanlarda kullanılmak üzere klorlu ağartma için optik parlatıcılarda bir katkı maddesi olarak kullanılır.

 

 

Morfolin Kozmetik
Yağ asidi tuzlarında, kozmetik ürünlerdeki suya dayanıklı emülgatörler ve plastikleştirici formülasyonlar için kullanılır. Saç kremleri ve deodorant ürünleri için kuarterner morfolinyum tuzlarında ara madde olarak da kullanılır.

 

 

Morfolin İlaçları
İlaçlar (analjezikler, çekirge anestezi, antibiyotikler, antimikotikler ve antiplat) ürünler üretiminde ara ürünler olarak kullanılırlar.

 

 

Morfolin daha zayıf bir tabandır. Erime noktası -5 ° C ve kaynama noktası 129 ° C'dir. Yoğunluk 0.999 g / mL'dir. Higroskopik bir sıvı morfolin su ve birçok organik çözücü madde ile karıştırılabilir. Karakteristik bir amin kokusu
Var. Normal koşullar altında, oldukça kararlı morfolin, aşırı ısınmanın sonunda parçalanır ve azot oksit oluşturduğunda ateşlenir ve güçlü oksitleyiciler ile şiddetli reaksiyona girer. Çok kararlı ve kullanışlı bir moleküldür.
Reçineler ve boyalar için bir çözüm olarak kullanılır. Alkil türevleri, poliüretan köpüklerin üretiminde katalizörler olarak kullanılır. Gıda sanayii de dahil olmak üzere sanayide çok daha fazla kullanım alanı vardır.

 

 


Morfolinin Deneysel Özellikleri
Morfolinin Fiziksel Tanımı
MORFOLİN, balık benzeri bir kokuya sahip, renksiz bir sıvıdır. Parlama noktası 100 ° F. Dokuya karşı koroziftir. Suya göre daha az yoğun ve suda çözünür. Buhar havadan daha ağır. Korozyon önleyici olarak ve deterjanlarda diğer kimyasalları yapmak için kullanılır.

 

Morfolin, CAS Numarası 110-91-8, karakteristik bir amin benzeri kokusu olan, renksiz, mobil, higroskopik bir sıvıdır. Su ve çok sayıda organik çözücü madde ile tamamen karışabilir ve kendisi reçineler, boyalar, mumlar, gomalak ve kazein gibi çok çeşitli organik materyaller için bir çözücüdür. Morfolin birçok önemli uygulamayla çok yönlü bir kimyasaldır. Kauçuk kimyasalları ve optik parlatıcıların üretiminde bir ara madde olarak kullanılır. Ayrıca, buhar kazanı sistemlerinde korozyon önleyici olarak yaygın şekilde kullanılır. Morfolinin yağlı asit türevleri, mum ve polis üretiminde emülsiyon yapıcı olarak kullanılır. Diğer türevleri, yağlayıcı yağlar için bakterisidler, farmasötik kimyasallar ve antioksidanlar olarak uygulamaları bulmuştur. Morfolin türevleri, tekstil yağlayıcıları ve boyutlandırma emülsiyonlaştırıcıları olarak kullanıldıkları tekstil endüstrisinde özellikle yararlıdır. Kimyasal olarak, morfolin bir amino eterdir. Molekülün eter fonksiyonu tipik olarak etkisizdir ve morfolin reaksiyonlarının çoğu ikincil amin grubunu içerir.

 

Morfolin Katalizörleri
Morfolin, aktif metil veya metilen grupları içeren aldehitler ve ketonların yoğunlaştırılması için bir katalizör olarak kullanılmıştır. Yoğunlaşmış maddeler
Yüzey aktif maddeler oluşturmak üzere sülfatlanabilen polihidroksi bileşiklerine hidrojenleştirilebilirler. Mütale miktarlarında morfolin, bütadien ve izopren gibi monomerlerin emülsiyon polimerizasyonunda ve bunların stiren, akrilonitril ve benzeri ile kopolimerizasyonu için kullanılır. Morfolin Sıcaklık duyarlı polimerizasyon inhibitörü olarak kullanılmıştır. Az miktarda gözenekli materyallerin ergime noktalarının hemen üstünde ergimiş vinilpirolite monomerleri ile emprenye edilmesine izin verir, ancak yine de biraz daha yüksek sıcaklıklarda tam polimerizasyona izin verir. Morfolin aynı zamanda hidrokarbonların işlenmesi için alümina katalizörlerinin hazırlanmasında jelleştirici bir madde olarak da kullanılır. Akışkanlaştırılmış katı teknikler için uygun olan ince partikül boyutu katalizörleri bu prosedürden sonuçlanır.

 

Morfolin meyve ve sebzeler için yenilebilir kaplamalarda izin verilen (FDA) bir maddedir. Morfolin, bir kazan suyu katkı maddesi olarak kullanılmasından kaynaklanan bir gıda kirleticisidir Morfolin, ppm konsantrasyonlarda, hem fosil yakıtta hem de nükleer enerji santrali buhar sistemlerinde pH ayarlaması için ortak bir katkı maddesidir. Morfolin, volatilitesi su ile aynı olduğu için kullanılır, bu yüzden suya ilave edildiğinde, konsantrasyonu su ve buhar fazlarında eşit olarak dağıtılır. Bu durumda, pH ayarlama nitelikleri korozyona karşı koruma sağlamak için buhar tesisatı boyunca dağıtılır. Morfolin genellikle bu tür bitkilerin buhar sistemleri için korozyon koruması için kapsamlı, uçucu bir muamele kimyası sağlamak için düşük konsantrasyonda hidrazin veya amonyak ile birlikte kullanılır. Morfolin, bu buhar tesisatlarındaki yüksek sıcaklık ve basınçlarda bile oksijenin yokluğunda makul derecede yavaş ayrışır. Morfolin kimyasal formülü O (CH2CH2) 2NH olan organik bir kimyasal bileşiktir. Sağdaki resimde görülen bu heterosiklil hem amin hem de eter fonksiyonel gruplara sahiptir. Amin nedeniyle morfolin bir bazdır; Eşlenik asitine morfolinyum denir. Örneğin, morfolin hidroklorik asit ile nötrleştirildiğinde, bir tuz morfolinyum klorür elde edilir. Morfolin yaygın olarak organik sentezde kullanılır. Örneğin, bu, antibiyotik linezolid ve anti kanser ajan olan gefitinib (Iressa) 'nın hazırlanmasında bir yapı taşıdır. Morfolinin, anti-mikotik ve anti-fungal işlevleri sergilediği gösterilmiştir (PMID 7279992, 8077515). Morfolin, Oxazinanes ailesine aittir. Bunlar, bir oksazinan kısmı ihtiva eden, bir oksijen atomu, bir azot atomu ve dört karbon atomlu doymuş bir alifatik altı üyeli halkadan oluşan bileşiklerdir. Okzafosfolanın izomerleri 1,2-oksazinan, 1,3-oksazinan ve 1,4-oksazinanı içerir.

 


Bu bileşik, morfolinler olarak bilinen organik bileşik sınıfına aittir. Bunlar, sırasıyla oksijen ve azot atomlarının sırasıyla 1 ve 4 pozisyonlarında C4H9NO formülüne sahip altı üyeli bir alifatik doymuş halkadan oluşan bir morfolin yarımı içeren organik bileşiklerdir.

 

 

Morfolinin Ürün Özellikleri
Morfolin, aynı zamanda 1, 4-oksazepin ve dietilenimin oksit olarak bilinir, bir renksiz alkalin yağlı sıvı türüdür. Amonyak kokuyor ve higroskopik özelliği var. Morfolin su buharı ile buharlaşabilir ve suyla karışabilir. Aseton, benzen, eter, pentan, metanol, etanol, karbon tetraklorür, propilen glikol ve diğer organik çözücüler içinde çözünür. Morfolin Buharı havayla patlayıcı bir karışım oluşturabilir ve patlama limiti% 1.8 ila% 15.2 arasındadır (hacim fraksiyonu). Morfolin ikincil bir amindir ve aynı zamanda inorganik asit ve organik asit özelliğine sahiptir, böylece tuz ve amid üretebilir.
Morfolin ikincil amin grupları içerir ve ikincil amin gruplarının tüm tipik reaksiyon özelliklerine sahiptir. İnorganik asit ile reaksiyona girerek bir tuz oluşturabilir ve organik asit ile tepkimeye girerek tuz veya amid oluşturabilir. Morfolin alkilasyon reaksiyonlarını gerçekleştirebilir ve etilen oksit ile keton reaksiyonu veya Willgerodt reaksiyonu gerçekleştirir. Morfolinin benzersiz kimyasal özellikleri nedeniyle, önemli ticari uygulamalarla önemli petrokimyasal ürünlerden biri haline gelmiştir. NOBS, DTOS ve MDS gibi kauçuk vulkanizasyon hızlandırıcıları üretmek için uygulanabilir. Ayrıca anti-korozif, korozyon önleyici ajanlar, deterjanlar, deterjanlar, analjezikler, lokal anestezi, sedatifler, solunum ve vasküler uyarıcılar, yüzey aktif maddeler, optik ağartıcı, meyve koruyucuları ve tekstil boyama yardımcı maddeleri üretmek için de uygulanır. Morfolin aynı zamanda kauçuk, ilaç, böcek öldürücü, boya, kaplama ve diğer endüstrilerde geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir. İlaçta morfolin guanidin, virüs Ling, ibuprofen, öksürük gerekir, naproksen, dikloroanilin, sodyum fenilasetat ve diğer önemli ilaçların üretiminde uygulanabilir.
Morfolinin iki ana üretim yöntemi DEA yöntemi (dietanolamin yöntemi) ve DEA yöntemi (dietilen glikol yöntemi)
Yeni polimer monomer akrilik morfolinin son yıllarda hızlı bir gelişme kaydettiğine dikkat çekilmelidir. Akrilik asit morfolin, akrilik asit ve morfolin arasındaki reaksiyondan üretilebilir. Akrilik asit morfolin, bir çeşit suda çözünür monomerdir ve polimerizasyon sonrasında halen suda çözünürdür. Dolayısıyla, sulu polimerlerin modifikasyonu için de uygulanabilir. Ayrıca, akrilik morfolin UV ile iyileştirilebilen reçineler için reaktif bir seyreltici olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Uygulanan araştırmanın derinleşmesiyle birçok yeni özel kullanımlar geliştirilmiş ve hızla gelişen polimer monomer haline gelmiştir.

 

 

Morfolinin kimyasal özellikleri
Renksiz su emici yağlı sıvıdır ve amonyak kokar. Su ve metanol, etanol, benzen, aseton, eter, etilen glikol ve yaygın olarak kullanılan diğer solventlerde çözünür.
Morfolin Kullanımı
(1) İlaçlar için kauçuk hızlandırıcı ve flüoresan beyazlatma ajanı ham maddesi olarak kullanılır.
(2) Morfolin fungisit dimetomorf ve flumorfolin ve organofosfat insektisid fosalfoslarının ara ürünleridir.
(3) Morfolin Esas olarak kauçuk vulkanizasyon hızlandırıcı üretimi için değil aynı zamanda sürfaktan, tekstil yardımcı maddeleri, ilaçlar, böcek öldürücü sentezi için de kullanılır. 
(4) Morfolin aynı zamanda bütadien, korozyon önleyiciler, optik ağartıcıların polimerizasyonu için bir katalizör olarak da kullanılır; ürünler boyalar, reçineler, balmumu, erken tutkal, kazein ve diğer çözücülerdir. Şu anda dünyadaki morfoline toplam üretim 3-4 milyon ton / a'dır.
(5) Morfolin tuzları da yaygın şekilde kullanılır. Morfolin hidroklorür (10024-89-2) gibi morfolin tuzları ara ürünlerin organik sentezidir. Meyvelerin veya sebzelerin epidermal kaplama maddesinin kaplama maddesi olarak Morfolin yağ asidi tuzu kullanılabilir ve baz solunumunu engelleyebilir ve epidermisin suyun buharlaşmasını ve epidermal atrofi önleyebilir.
(6) Morfolin hızlandırıcı NOBS'un ana hammaddesidir. Reaktifler ve reçineleri analiz etmek için, sodyum sülfat üretiminde kullanılan mum, gomalak ve diğer çözücüler. Su bardağı ve ultramarin. Ayrıca cam üretiminde de kullanılır. Kağıt. Deterjan. Sabun. Boya. Sentetik elyaf. Bronzlaşma. Tıp ve seramik endüstrileri. Analiz reaktifleri, örneğin azot tayini, kurutucu madde.
(7) Morfolin, ayıraç ve reçineler, mum, kazein, gomalak ve çeşitli çözücü solventlerinin analizi için kullanılır.
(8) Morfolin, inorganik asit ile reaksiyona girdikten sonra tuz üretebilir ve ayrıca organik asit ile reaksiyona girdikten sonra tuz veya amid üretebilir. Aynı zamanda alkilleştirilebilir ve etilen oksit ile bir keton reaksiyonu veya Willgerodt reaksiyonu ortaya çıkabilir.

 

Morfolin esas olarak kauçuk hızlandırıcı (NOBS, OTOS ve MDS gibi), sülfürleştirici ajan (DT-DM gibi), temizleyici, kireç çözücü ajan, anti-kavurucu ajan, antiseptik, yüzey aktif, tekstil baskı ve boya ajan, optik Ağartma maddesi, kimyasal kaplama banyosu, antioksidan, hidrolize edici ajan, başlatıcı, geliştirici, meyve koruyucusu, koku giderme maddesi, parlatıcı ve organik çözücüler. Tıp, ilaçlama, hayvan tıbbı, petrol ve kola aromatik hidrokarbonun ekstre edilmesi gibi birçok sanayide yaygın olarak kullanılmaktadır.

Yabancı ülkelerde, yüksek sıcaklık koşullarında antirust, pas önleyici ve antikorozif olarak antifriz, kireç çözme ve metal temizleme için büyük miktarda morfolin kullanılır. Kazan bakımı alanlarında morfolkinin miktarı da tufal giderme maddesi olarak kullanılır. Benzersiz kimyasal karakterleri nedeniyle, morfolin en önemli ince petrol kimyasal ürünlerinden biri haline geldi.

 


Karakteristik bir amin kokusu olan, renksiz, higroskopik bir sıvı. Morfolin su ile karışabilir, ancak kuru bir yağ filmini sabunlaştıracak ve bunların uzaklaştırılmasına yardımcı olan temel bir solüsyon oluşturan işlem sırasında ısıyı dönüştürür. Morfolin ayrıca reçineler, mumlar, kazein, gomalak ve boyaları çözmek için kullanılır. Aynı zamanda bir sürfaktan ve emülgatör olarak da işlev görür. Morfolin, yangın sprinkler ve HVAC sistemlerinde korozyon önleyici olarak kullanılır. Ayrıca buhar fazı nötralize edici / alkalileştirici bir madde olarak da kullanılır, ancak toksisitesi, rahatsız edici koku ve kalıntı alkalilik temin etme yeteneğinden ötürü önerilmez. Deri ve piroksil kaplı kitap kapakları gibi morfolin ile muamele edilen bazı malzemeler renk değişiklikleri sergilemiştir

 

 


Morfolin, karakteristik bir amin kokusu olan, berrak, renksiz, uçucu, higroskopik bir sıvıdır. Suda ve organik solventlerin çoğunda karışabilir. Morfolin ve su karışımı sabit bir kaynama noktasına sahip değildir. Bu nedenle, sulu solüsyondaki morfolin, damıtılması veya sürüklenmesiyle kolaylıkla ayrılabilir değildir. Hem ikincil bir amin hem de bir eter fonksiyonel gruba sahip olan heterosiklik bir kimyasal bileşiktir; Molekülünün bir koltuk yapısı vardır. Morfolin kimyasal olarak kararlıdır ve sıcak su, asit ve alkali çözeltilerinde bozunması beklenmez. Mineral asitlerle morfolinyum tuzları oluşturur. Enaminler oluşturmak için alfa pozisyonundaki hidrojen atomlarıyla aldehitler ve ketonlarla reaksiyona girer.

 

 

 


Morpholine

 

Morpholine is an organic chemical compound having the chemical formula O(CH2CH2)2NH. This heterocycle features both amine and ether functional groups. Because of the amine, morpholine is a base; its conjugate acid is called morpholinium. For example, treating morpholine with hydrochloric acid makes the salt morpholinium chloride. The naming of morpholine is attributed to Ludwig Knorr, who incorrectly believed it to be part of the structure of morphine.[5]

 

 

Production
Morpholine is often produced industrially by the dehydration of diethanolamine with sulfuric acid:[6]

 

 

Morpholine from DEA.png
Uses
Industrial applications
Morpholine is a common additive, in parts per million concentrations, for pH adjustment in both fossil fuel and nuclear power plant steam systems. Morpholine is used because its volatility is about the same as water, so once it is added to the water, its concentration becomes distributed rather evenly in both the water and steam phases. Its pH-adjusting qualities then become distributed throughout the steam plant to provide corrosion protection. Morpholine is often used in conjunction with low concentrations of hydrazine or ammonia to provide a comprehensive all-volatile treatment chemistry for corrosion protection for the steam systems of such plants. Morpholine decomposes reasonably slowly in the absence of oxygen at the high temperatures and pressures in these steam systems.

 

 

Organic synthesis
Morpholine undergoes most chemical reactions typical for other secondary amines, though the presence of the ether oxygen withdraws electron density from the nitrogen, rendering it less nucleophilic (and less basic) than structurally similar secondary amines such as piperidine. For this reason, it forms a stable chloramine.[7]

 

It is commonly used to generate enamines.[8]

Morpholine is widely used in organic synthesis. For example, it is a building block in the preparation of the antibiotic linezolid, the anticancer agent gefitinib (Iressa) and the analgesic dextromoramide.

In research and in industry, the low cost and polarity of morpholine lead to its common use as a solvent for chemical reactions.

 

Agriculture
As a fruit coating
Morpholine is used as a chemical emulsifier in the process of waxing fruit. Naturally, fruits make waxes to protect against insects and fungal contamination, but this can be lost as the fruit is cleaned. A small amount of new wax is applied to replace it. Morpholine is used as an emulsifier and solubility aid for shellac, which is used as a wax for fruit coating.[9] The European Union has forbidden the use of morpholine in fruit coating.[10][11]

 

 

As a component in fungicides
Morpholine derivatives used as agricultural fungicides in cereals are known as ergosterol biosynthesis inhibitors.

 

 

Amorolfine
Fenpropimorph
Tridemorph
EC NUMBER: 203-815-1

 

 

Appearance: Transparent liquid
Molecular formula: 2NH. O (CH2CH2)
Humidity: 0.5% max
Boiling range (5- 95%) 0C: 126-129 0C
Boiling point: 128.3 ºC
Freezing point: - 4.9 0C
Viscosity (200 C): 2.3 Cp
Lower explosion limit% (V / V): 1.8
Heat capacity (Cp): 173.89 J / (mol · K)

 

 

MORFOLINE is a light, viscous, oily liquid, colorless and transparent raw material with a unique amine odor.

It is used in many industrial areas, especially in water treatments. It is used as a good metal corrosion protector.

 

 

General Information of Morpholine
Morpholine, which has the chemical formula O (CH2CH2) 2NH, is a hygroscopic, weakly basic, oily, slightly aromatic volatile liquid and mixes with many organic solvents such as ethanol, methanol, acetone, ethers, BTX (used as a solvent of its own). It decomposes by giving toxic nitrogen oxides with heat and gives strong reactions with strong oxidations, resulting in danger of fire, and attacks copper and copper compounds. Solubility in alkaline solutions is limited.

 

 


Production and Reactions of Morpholine

 

Diethylene glycol can be prepared by reductive amination with hydrogen. Ammonia can be prepared by heating bis (chloroethyl) ether with a strong acid dehydrogenation of the diethanol amine

Usage areas of Morpholine

Water of Morpholine

Corrosion inhibitors are also used as intermediates in the steam boiler water treatment systems and in aqueous hydraulic fluids to protect metals from corrosion and dulling (darkening) with acid vapors.

 

Detergent of Morpholine
It is used as an additive in optical brighteners for chlorine bleaching for use in detergents.

 

 

Cosmetic of Morpholine
Is used in fatty acid salts for water-resistant emulsifiers and plasticizer formulations in cosmetic products. It is also used as an intermediate in quaternary morpholinium salts for hair conditioners and deodorant products.

 

 

Medicine of Morpholine
Drugs (analgesics, locust anesthetics, antibiotics, antimycotics and antiplat) are used as intermediates in the production of products.

 

 

Morpholine is a weaker base. The melting point is -5 ° C and the boiling point is 129 ° C. The density is 0.999 g / mL. A hygroscopic liquid, morpholine can be mixed with water and many organic solvents. A characteristic amine smell
It has. Under normal conditions, morpholine, which is highly stable, decomposes at the end of the overheating and ignites when it forms nitrogen oxide, entering into severe reaction with strong oxidants. It is a very stable and useful molecule.
Used as a solution for resins and paints. Alkyl derivatives are used as catalysts in the production of polyurethane foams. There are many more uses in the industry including food industry.

 

 


Experimental Properties of Morpholine
Physical Description of Morpholine
MORPHOLINE is a colorless liquid with a fishlike odor. Flash point 100°F. Corrosive to tissue. Less dense than water and soluble in water. Vapors heavier than air. Used to make other chemicals, as a corrosion inhibitor, and in detergents.

 

 


Morpholine, CAS Number 110-91-8, is a colorless, mobile, hygroscopic liquid with a characteristic amine-like odor. It is completely miscible with water and a large number of organic solvents, and is itself a solvent for a large variety of organic materials, including resins, dyes, waxes,shellac, and casein.Morpholine is an extremely versatile chemical with many important applications. It is used as an intermediate in the manufacture of rubber chemicals and optical brighteners. It is also used extensively as a corrosion inhibitor in steam boiler systems.Fatty acid derivatives of morpholine are used as emulsifiers in the manufacture of waxes and polishes.Other derivatives have found applications as bactericides,pharmaceutical chemicals, and antioxidants for lubricating oils. Morpholine derivatives are particularly useful in the textile industry, where they are employed as textile lubricants and sizing emulsifiers.Chemically, morpholine is an amino ether. The ether function of the molecule is typically inert and most of the reactions of morpholine involve the secondary amine group.

 

 

Catalysts of Morpholine
Morpholine has been employed as a catalyst for the condensation of aldehydes and ketones which contain active methyl or methylene groups. The condensates may
be hydrogenated to polyhydroxy compounds which can be sulfated to form surface-active agents.Small quantities of morpholine are used in the emulsion polymerization of monomers, such as butadiene and isoprene, as well as their copolymerization with styrene,acrylonitrile, and the like.Morpholine has been used as a temperature sensitive polymerization inhibitor. Small amounts permit complete impregnation of porous materials with molten vinylpyrroletype monomers just above their melting points, but still allow complete polymerization at slightly higher temperatures.Morpholine has also been used as a gelling agent in the preparation of alumina catalysts for the treatment of hydrocarbons. Catalysts of fine particle size suitable for fluidized solid techniques result from this procedure.

 

Morpholine is a permitted (FDA) in edible coatings for fruit and vegetables. Morpholine is a food contaminant arising from its use as a boiler water additive Morpholine is a common additive, in ppm concentrations, for pH adjustment in both fossil fuel and nuclear power plant steam systems. Morpholine is used because its volatility is about the same as water, so once it is added to the water, its concentration becomes distributed rather evenly in both the water and steam phases. Its pH adjusting qualities then become distributed throughout the steam plant to provide corrosion protection. Morpholine is often used in conjunction with low concentrations of hydrazine or ammonia to provide a comprehensive all-volatile treatment chemistry for corrosion protection for the steam systems of such plants. Morpholine decomposes reasonably slowly in the absence of oxygen even at the high temperatures and pressures in these steam systems. Morpholine is an organic chemical compound having the chemical formula O(CH2CH2)2NH. This heterocycle, pictured at right, features both amine and ether functional groups. Because of the amine, morpholine is a base; its conjugate acid is called morpholinium. For example, when morpholine is neutralized by hydrochloric acid, one obtains the salt morpholinium chloride. Morpholine is widely used in organic synthesis. For example, it is a building block in the preparation of the antibiotic linezolid and the anticancer agent gefitinib (Iressa). Morpholine has been shown to exhibit anti-mycotic and anti-fungal functions (PMID 7279992 , 8077515 ). Morpholine belongs to the family of Oxazinanes. These are compounds containing an oxazinane moiety, which consists of a saturated aliphatic six-member ring with one oxygen atom, a nitrogen atom, and four carbon atoms. Isomers of oxaphospholane include 1,2-oxazinane, 1,3-oxazinane, and 1,4-oxazinane.

 


This compound belongs to the class of organic compounds known as morpholines. These are organic compounds containing a morpholine moiety, which consists of a six-member aliphatic saturated ring with the formula C4H9NO, where the oxygen and nitrogen atoms lie at positions 1 and 4, respectively.

 

 


Product Features of Morpholine
Morpholine, also known as 1, 4-oxazepine and diethylenimine oxide, is a kind of colorless alkaline oily liquid. It smells of ammonia and has hygroscopicity. Morpholine could evaporate with water vapor and miscible with water. It is Soluble in acetone, benzene, ether, pentane, methanol, ethanol, carbon tetrachloride, propylene glycol and other organic solvents. Morpholine Vapor could form an explosive mixture with air and the explosion limit is 1.8% to 15.2% (volume fraction). Morpholine is a secondary amine, and at the same time it has the property of inorganic acid and organic acid, so that it can generate salt and amide.
Morpholine contains secondary amine groups and it has all the typical reaction characteristics of the secondary amine groups. It can react with inorganic acid to form a salt, and also can react with organic acid to form salt or amide. Morpholine can carry out alkylation reactions and it also carry out ketone reaction or Willgerodt reaction with ethylene oxide. Because of the unique chemical properties of morpholine, it has become one of the important petrochemical products with important commercial application. It can be applied to produce rubber vulcanization accelerators such as NOBS, DTOS and MDS. And it is also applied to produce anti-corrosives, anti-corrosion agents, detergents, detergents, analgesics, local anesthetics, sedatives, respiratory and vascular stimulants, surfactants, optical bleach, fruit preservatives, and textile dyeing auxiliaries. Morpholine also has a wide range of applications in the field of rubber, pharmaceuticals, pesticides, dyes, coatings and other industries. In medication it could be applied in the production of morpholine guanidine, virus Ling, ibuprofen, cough must, naproxen, dichloroaniline, sodium phenylacetate and other important drugs.
The two main production method of morpholine are DEA method (diethanolamine method) and DEA method (diethylene glycol method)
It is noteworthy that new polymer monomer acrylic morpholine has obtained a rapid development in recent years. Acrylic acid morpholine could be produced from the reaction between acrylic acid and morpholine. And acrylic acid morpholine is a kind of water-soluble monomer, and it is still water-soluble after the polymerization. So it could be applied for the modification of aqueous polymers. Besides, acrylic morpholine is widely used as a reactive diluent for UV curable resins. With the deepening of applied research, many new specific uses have been developed and it becomes polymer monomer with rapid development.

 

 


Chemical properties of Morpholine
It is colorless water-absorbing oily liquid and it smells ammonia. It is soluble in water and methanol, ethanol, benzene, acetone, ether, ethylene glycol and other commonly used solvents.
Uses of Morpholine
(1) For medicine, it used as the raw materials for rubber accelerator and fluorescent whitening agent.
(2) Morpholine is the intermediates of fungicide dimethomorph and flumorpholine and organophosphate insecticide phosalphos.
(3) Morpholine is Mainly used for the production of rubber vulcanization accelerator, but also for surfactant, textile auxiliaries, pharmaceuticals, pesticide synthesis. (4) Morpholine also used as a catalyst for polymerization of butadiene, corrosion inhibitors, optical bleach, the goods are dyes, resins, wax, early glue, casein and other solvents. At present, the total production of morpholine in the world is 3-4 million t/a. 
(5) Morpholine salts are also widely used. Morpholine salts like morpholine hydrochloride (10024-89-2) are the organic synthesis of intermediates. Morpholine fatty acid salt can be used as the coating agent of fruits or vegetables epidermal coating agent, and it could inhibit the base respiration and prevent the epidermis from evaporation of water and epidermal atrophy.
(6) Morpholine is the main raw materials of accelerator NOBS. for analysis reagents and resins, wax, shellac and other solvents, used in the production of sodium sulfate. Water glass and ultramarine. Also used in the manufacture of glass. Paper. Detergent. Soap. Dye. Synthetic fiber. Tanning. Medicine and ceramics industries. Analysis reagents, such as nitrogen determination, dehydrating agent.
(7) Morpholine is used for the analysis of reagents and resins, wax, casein, shellac and a variety of solvents solvent.
(8) Morpholine could produce salt after reacting with inorganic acid, and it also could produce salt or amide after reacting with organic acid. It also can be alkylated, and it also could come up a ketone reaction or Willgerodt reaction with ethylene oxide.

 

 


Morpholine are mainly used to manufacture rubber accelerant (such as NOBS, OTOS and MDS), sulfuration agent (like DT-DM), cleanser, descaling agent, antirust, anti-scorching agent, antiseptic, surfactant, textile printing & dyeing agent, optical bleaching agent, chemical plating bath, antioxidant, hydrolyzing agent, initiator, developer, fruit preserving agent, deodorizer, brightener and organic solvents. It is widely used in many industries such as medicine, pesticide, animal medicine, petroleum and extraction of coke aromatic hydrocarbont.

 

In foreign countries, a great deal of morpholine is used for antirust, descaling and metal cleaning, especially for antirust and anticorrosive in high temperature conditions. In boiler maintenance fields, amount of morpholkine is also used as descaling agent. Owing to its unique chemical characters, morpholine has become one of the most important fine petroleum chemical products.

 


A colorless, hygroscopic liquid with a characteristic amine odor. Morpholine is miscible with water, but it evolves heat in the process forming a basic solution that can saponify dried oil films and aid in their removal. Morpholine is also used to dissolve resins, waxes, casein, shellac, and dyes. It can also act as a surfactant and emulsifier. Morpholine has been used as a corrosion inhibitor in fire sprinkler and HVAC systems. It has also been used as a vapor phase neutralizing/alkalizing agent, but it is not recommended because of its toxicity, disagreeable odor, and poor ability to provide residual alkalinity. Some materials treated with morpholine, such as leather and pyroxylin coated book covers, have exhibited color changes (Book and Paper Catalog)

 

 


Morpholine is a clear, colorless, volatile, hygroscopic liquid with a characteristic amine odor. It is miscible in water and most organic solvents. The mixture of morpholine and water does not have a constant boiling point. Therefore morpholine in aqueous solution is not easily separable by distillation or entraining. It is a heterocyclic chemical compound, which has both a secondary amine and an ether functional group; its molecule has a chair structure. Morpholine is chemically stable and is not expected to degrade in hot water, acid and alkali solutions. It forms morpholinium salts with mineral acids. It reacts with aldehydes and ketones with hydrogen atoms in alfa-position to form enamines.

 

 

 

Morpholine

 

Identification
Nom UICPA tétrahydro-1,4-oxazine
No CAS 110-91-8
No ECHA 100.003.469
No CE 203-815-1
SMILES 
[Afficher]
InChI 
[Afficher]
Apparence liquide hygroscopique, incolore, d'odeur caractéristique1
Propriétés chimiques
Formule brute C4H9NO [Isomères]
Masse molaire4 87,1204 ± 0,0043 g/mol
C 55,15 %, H 10,41 %, N 16,08 %, O 18,36 %,
pKa 8,33
Moment dipolaire 1,55 ± 0,03 D 2
Diamètre moléculaire 0,542 nm 3
Propriétés physiques
T° fusion -5 °C1
T° ébullition 129 °C1
Solubilité dans l'eau : miscible1
Paramètre de solubilité δ 21,8 J1/2·cm-3/2 (25 °C)3
Masse volumique 0,9994 g·cm-3 5
T° d'auto-inflammation 310 °C1
Point d'éclair 35 °C (coupelle ouverte)1
Limites d'explosivité dans l'air 1,4-11,2 %vol1
Pression de vapeur saturante à 20 °C : 1,06 kPa1
Point critique 54,7 bar, 344,85 °C 6

 

La morpholine est un hétérocycle saturé porteur d'une fonction éther et d'une fonction amine secondaire. Cette dernière lui confère les propriétés d'une base. La morpholine donne aussi son nom à une classe de composés dont elle est l'élément le plus simple.

La morpholine se présente sous la forme d'un liquide huileux, incolore, avec une odeur caractéristique d'amine.

La morpholine est hygroscopique et totalement miscible à l'eau.

 


Propriétés chimiques
La morpholine présente les propriétés chimiques caractéristiques d'une amine secondaire. Cependant, la présence de l'oxygène dans l'hétérocycle a pour effet de réduire la densité électronique sur l'atome d'azote. Les propriétés nucléophiles et basiques de la morpholine sont donc moins marquées que pour les amines secondaires de structure proche (la pipéridine par exemple).

 

 

Synthèse
En laboratoire

 

 

Deux voies de synthèse de la morpholine
Dans l'industrie
La morpholine peut être synthétisée industriellement par réaction de l'ammoniac sur le diéthylène glycol en présence d'hydrogène et de catalyseurs :

 

Morpholine synthesis.png

 

Utilisation
La morpholine a un grand nombre d'utilisations :

 

 

comme intermédiaire dans l'industrie du caoutchouc ;
comme élément de synthèse dans la préparation de certains médicaments (exemple : l'antibiotique Linézolide) ;
dans la préparation de produits phytosanitaires (exemple : les fongicides Tridémorphe et Fenpropimorphe) ;
la synthèse de colorants.
Elle est aussi utilisée comme agent anticorrosion. Elle est par exemple ajoutée à l'eau qui circule dans les turbines à vapeur des centrales thermiques à flamme ou nucléaires12 pour maintenir un pH légèrement basique et prévenir la corrosion (pH de moindre corrosion requis). En maintenant un pH légèrement basique, elle limite l'effet corrosif de l'eau à haute température sur les pièces métalliques. Les avantages de la morpholine dans cette utilisation résident dans sa bonne stabilité chimique en l'absence d'oxygène et dans sa température d'ébullition suffisamment proche de celle de l'eau, ce qui garantit une distribution relativement homogène entre la phase liquide et la phase vapeur du mélange.

 

 

Utilisations
Propriétés physiques
Nom Substance Détails
Morpholine N° CAS 110-91-8
Etat Physique Liquide
Masse molaire 87,1
Point de fusion -5 à -4,9 °C
Point d'ébullition 128 à 130 °C
Densité 1
Densité gaz / vapeur 3
Pression de vapeur 1,1 kPa à 20 °C
8,3 kPa à 60 °C
40,9 kPa à 100 °C
Indice d'évaporation 0,46
Point d'éclair 31 à 35 °C (coupelle fermée)
38 à 43 °C (coupelle ouverte)
Température d'autoinflammation
275 à 310 °C
Limites d'explosivité ou
d'inflammabilité (en volume
% dans l'air)
Limite inférieure : 1,4 %
Limite supérieure : 11,2 %
Coefficient de partage noctanol / eau (log Pow)
-2,55 (mesuré à 25 °C)
Propriétés chimiques
Récipients de stockage
[1 à 6]
Intermédiaire de synthèse en chimie organique (par exemple, production de dérivés de la morpholine utilisés comme catalyseurs).
Inhibiteur de corrosion.
Fabrication d'azurants optiques et d'additifs pour caoutchouc.
Solvant pour résines, colorants et cires.
La morpholine étant inscrite à l'annexe III du règlement (CE) n° 2032/2003 (relatif aux produits biocides) de la Commission européenne du 4 novembre 2003, la mise
sur le marché de produits biocides contenant de la morpholine est interdite sur le territoire de l'Union européenne depuis le 1 e septembre 2006. r
[1 à 9]
La morpholine est un liquide incolore, huileux, hygroscopique, volatil et qui possède l'odeur de poisson caractéristique des amines (seuil olfactif = 0,01 ppm ou 0,036
mg/m ). Elle est miscible à l'eau (pH d'une solution aqueuse à 10 % = 11,2) et soluble dans de nombreux solvants organiques notamment l'acétone, l'éthanol et
l'éthylèneglycol.
3
À 20 °C et 101 kPa, 1 ppm = 3,62 mg/m 3.
[2, 3, 6]
Dans les conditions normales d'emploi, la morpholine est un produit stable et insensible à la lumière. Chimiquement, elle se comporte comme une amine secondaire.
La morpholine est une base qui peut réagir violemment avec les acides concentrés. Elle réagit également avec les acides gazeux tels que le sulfure d'hydrogène, le gaz
carbonique et le cyanure d'hydrogène pour former des sels de la morpholine.
La morpholine peut également réagir violemment avec des agents oxydants tels que les perchlorates, permanganates, nitrates, chromates, halogènes, peroxydes et
l'acide nitrique.
En solution aqueuse et en présence d'acide nitreux ou de nitrites, elle peut former de la N-nitrosomorpholine classée par le CIRC (Centre International de Recherche
sur le Cancer) dans le groupe 2B des substances « peut-être cancérogènes pour l'homme ».
Elle attaque le cuivre, l'aluminium, le zinc et leurs alliages.
La combustion de la morpholine libère, suivant les conditions réactionnelles, des composés toxiques notamment des oxydes de carbone et d'azote, du cyanure
d'hydrogène et des nitosamines.
[2, 6, 7]
Le stockage peut s'effectuer dans des récipients en acier.
Certains matériaux sont déconseillés : cuivre, aluminium, zinc et leurs alliages ainsi que certaines matières plastiques
Valeurs Limites d'Exposition Professionnelle
Substance Pays VME (ppm) VME (mg/m³) VLCT (ppm) VLCT (mg/m³)
Morpholine Union européenne 10 36 20 72
Morpholine Etats-Unis (ACGIH) 20 71 - -
Morpholine Allemagne (valeurs MAK) 10 36 - -
Méthodes de détection et de détermination dans l'air
Incendie - Explosion
Pathologie - Toxicologie
Toxicocinétique - Métabolisme
Chez l'animal
Absorption
Distribution
Métabolisme
Elimination
Des valeurs limites d'exposition professionnelle (VLEP) dans l'air des lieux de travail ont été établies pour la morpholine.
Prélèvement au travers d'un tube rempli d'un support adsorbant (résine XAD-7 ou polymère poreux Chromosorb P) imprégné par un acide minéral
(phosphorique ou sulfurique). Désorption et traitement par un ou des mélanges d'eau, de méthanol et de soude. Dosage par chromatographie en phase gazeuse
avec détection par ionisation de flamme ou thermoionique [9, 18].
Prélèvement au travers d'un tube rempli de gel de silice. Désorption par un mélange acétonitrile/chlorure de toluoyle en présence de soude ou de potasse.
Dosage par chromatographie en phase liquide avec détection UV [19].
L'utilisation d'un appareil à réponse instantanée équipé d'un tube réactif colorimétrique Gastec (Amines n° 180 ou n° 180L) est possible et permet de mesurer la
morpholine dans une gamme de concentrations [0,5-10 ou 9-180 ppm].
®
[3, 6, 7]
La morpholine est un liquide inflammable (point d'éclair compris entre 31 °C et 35 °C en coupelle fermée) dont les vapeurs peuvent former des mélanges explosifs avec
l'air.
D'autre part les oxydants puissants peuvent réagir vivement avec le produit.
En cas d'incendie où est impliqué ce produit, les agents d'extinction préconisés sont le dioxyde de carbone, les mousses et les poudres. En général, l'eau en jet direct n'est
pas recommandée car elle peut favoriser la propagation de l'incendie. On pourra toutefois l'utiliser sous forme pulvérisée pour éteindre un feu peu important ou refroidir
les fûts exposés ou ayant été exposés au feu.
En raison de la toxicité des fumées lors de la combustion de la morpholine, les intervenants qualifiés seront équipés d'appareils de protection respiratoire autonomes iso‐
lants et de combinaisons de protection spéciales.
La morpholine est bien absorbée par toutes les voies, distribuée principalement vers le foie et les reins et éliminée essentiellement dans les urines, sous forme
inchangée.
La morpholine est bien absorbée par voies orale, respiratoire et cutanée.
Chez le rat, 2 h après administration orale ou intraveineuse (iv), respectivement 29 ou 19 % des molécules marquées sont dans l'intestin et 26 ou 27 % dans les
muscles.
Chez le lapin, après injection intraveineuse de C-morpholine, les plus fortes concentrations sont retrouvées, après 30 mn, dans les reins, puis les poumons, le foie et
le sang ; la morpholine ne se fixe pas aux protéines sériques. Après exposition par inhalation (905 mg/m pendant 5 h), les plus fortes concentrations sont mesurées
dans les reins et les urines.
14
3
La quasi-totalité de la morpholine absorbée est excrétée sous forme inchangée chez le rat, la souris, le hamster et le lapin, quelle que soit la voie d'administration. En
revanche, chez le cobaye, un métabolite urinaire, représentant environ 20 % de la dose administrée par injection intrapéritonéale, a été identifié, le Nméthylmorpholine-N-oxyde ; il résulte d'une N-méthylation de la morpholine suivie d'une N-oxydation.
En présence de nitrites, 0,5 à 12 % de la dose de morpholine est transformé en N-nitrosomorpholine (NMOR), cancérogène, qui est éliminée dans l'urine sous forme
de N-nitroso-(2-hydroxyéthyl)glycine.
L'élimination plasmatique est biphasique chez l'animal (administration intrapéritonéale, ip), avec une demi-vie pour la 1 phase de 115-120 mn chez le rat et le
hamster, et 300 mn chez le cobaye.
La voie majeure d'excrétion est l'urine : 85-88 % d'une dose orale, ip ou iv, chez le rat sont éliminés en 24 h, 5 % supplémentaires dans les 3 jours suivants. Le chien
excrète 70-80 % de la dose par cette voie. La vitesse d'excrétion varie avec l'espèce (quantité éliminée dans les 6 premières heures : hamster > rat > cobaye > lapin) et
le pH (l'excrétion augmente si la molécule est neutralisée avant exposition par addition d'acide).
Chez le rat, 0,5 % de la dose ip est éliminé dans l'air expiré sous forme de CO et 1,7 % dans les fèces
En exposition prolongée, la morpholine est irritante et toxique pour les reins et le foie.
Une exposition prolongée par gavage pendant 30 jours induit, chez le rat (1600-8000 mg/kg/j) et le cobaye (90 450 mg/kg/j), des lésions sévères des tubules rénaux,
une dégénérescence graisseuse du foie et une nécrose de l'épithélium glandulaire de l'estomac.
Par inhalation, des rats exposés à 65 200 mg/m (18 000 ppm), 8 h/j meurent en 5 jours ; ils présentent des hémorragies pulmonaires, des lésions des tubules rénaux
et une dégénérescence graisseuse du foie. Lors d'une exposition prolongée (6 h/j, 5 j/sem, 0-25-100-250 ppm (0-90-360-900 mg/m ), 13 sem ou 0-36-181-543 mg/m ,
104 sem)), seules une perte de poids et une irritation du nez et des yeux sont notées à la plus forte concentration (inflammation de la cornée, inflammation et
métaplasie squameuse de l'épithélium des turbinates et nécrose dans la cavité nasale) chez les rats.
3
3 3
[10]
L'effet génotoxique de la morpholine est faible in vitro et douteux in vivo ; il augmente en présence de nitrite de sodium.
In vitro, la morpholine n'est pas mutagène pour les bactéries, avec ou sans activateurs métaboliques, ou les levures. Elle augmente légèrement le taux de mutants
dans les cellules de lymphome de souris sans activateur métabolique mais n'induit pas de synthèse non programmée de l'ADN dans les hépatocytes de rat en
culture. Elle est faiblement clastogène (augmentation faible des échanges entre chromatides sœurs) pour les cellules ovariennes de hamster chinois et augmente, à la
condition de ne pas être neutralisée, le nombre de foyers de cellules Balb/3T3 transformées.
In vivo, dans une étude peu documentée, une augmentation du nombre d'aberrations chromosomiques a été observée dans la moelle osseuse du rat et du cobaye
exposés pendant 4 mois à 8 ou 70 mg/m . Chez la souris, la morpholine (600 mg/kg, voie orale) administrée seule, n'augmente pas le taux de lésions de l'ADN (test des
comètes négatif) quel que soit l'organe ; en revanche, en présence de nitrite de sodium (100 mg/kg, voie orale) et de l'acidité du suc gastrique, il y a formation
endogène d'une nitrosamine. Cette dernière serait responsable de l'augmentation des lésions de l'ADN observée au niveau du foie uniquement
La morpholine est classée dans le groupe 3 (agents inclassables quant à leur cancérogénicité pour l'homme) par le CIRC et elle n'est pas classée par l'U.E. Elle n'est pas
cancérogène mais le devient en présence de nitrites.
Par voie orale, la morpholine n'est pas cancérogène pour la souris (env. 900 mg/kg/j dans la nourriture pendant 28 semaines) et le hamster (1000 mg/kg/j sur 1
génération) ; chez le rat (5-50-1000 mg/kg/j pendant toute la durée de la vie sur 2 générations), elle provoque 2 à 3 % de carcinomes hépatiques, d'angiosarcomes
pulmonaires et de gliomes malins.
Par inhalation, elle n'induit pas la formation de tumeurs chez le rat (0-36-181-543 mg/m , 6 h/j, 5 j/sem pendant 104 sem).
En présence d'un mélange morpholine + nitrite de sodium (5 g/kg de chaque dans la nourriture pendant 12 sem), les animaux développent des tumeurs
hépatiques. Il faut rappeler que la N-nitrosomorpholine, formée par la morpholine en présence de nitrite de sodium, est cancérogène par voie orale pour le foie, les
poumons, les reins, et les vaisseaux sanguins chez le rat, la souris et le hamster. Cette molécule peut se trouver sous forme d'impureté dans la morpholine.
3
Les principaux effets aigus décrits avec la morpholine sont des effets irritants de la peau, des muqueuses nasales et oculaires et des voies
respiratoires. Les effets de l'exposition chronique à la morpholine sont peu documentés ; il s'agit principalement de symptômes
d'irritation oculaire, respiratoire et rhinopharyngée ainsi qu'une vision bleutée décrits lors d'exposition à de fortes concentrations ou
lorsque le produit est chauffé. Dans une étude, il n'a pas été retrouvé d'augmentation significative du nombre d'aberrations
chromosomiques dans les lymphocytes circulants chez des travailleurs exposés à la morpholine. Aucune donnée n'a été publiée
concernant de possibles effets cancérogènes ou reprotoxiques chez l 'homme.
[2, 3, 6, 14 à 17]
La morpholine est un produit corrosif [16]. En milieu professionnel, les sujets sont principalement exposés par voies cutanée et respiratoire. Le seuil olfactif est de 0,01
ppm ; à 4,4 ppm (soit environ 16 mg/m), la morpholine est perçue comme désagréable [15, 16].
Une exposition volontaire d'un sujet à 12 000 ppm de morpholine (43 000 mg/m , soit 600 fois la Valeur Limite Court Terme (VLCT) de 20 ppm) pendant 1,5 minute a
entraîné une irritation nasale et oculaire suivie de toux [3, 2, 15].
Lors d'exposition professionnelle à la morpholine à des concentrations n'entraînant pas de symptômes d'inconfort (concentration et durée d'exposition non
connues), ont été décrits une vision bleutée avec vue trouble et « halo » autour de la lumière (liés à un œdème cornéen transitoire) apparaissant 30 minutes à 1 heure
après le début de l'exposition, pouvant persister jusque 4 à 6 heures après arrêt de l'exposition [2, 14, 17] ; si l'exposition est plus importante, peuvent s'y associer
des irritations de la peau, des muqueuses nasales et oculaires et des voies respiratoires voire des nausées et des céphalées [2, 17].
Par contact cutané, la morpholine provoque, après un temps de latence de quelques heures, un érythème cutané avec œdème, brûlure et parfois phlyctène ; elle est
encore légèrement irritante en solution diluée à 2 % [2, 6]. Des signes d'intoxication systémique sont possibles à type d'asthénie, tremblements, hypersalivation et lar‐
moiements [14].
Les projections oculaires ou l'exposition à des vapeurs peuvent entraîner des signes d'irritation oculaire intense à type de larmoiements, rougeurs, douleurs
oculaires ; des atteintes graves de la cornée, avec œdème transitoire sont également décrites. Une cécité est possible après une brûlure sévère [3, 6].
3
[3]
Les effets de l'exposition chronique à la morpholine sont peu documentés. Ce sont principalement des symptômes d'irritations oculaire, respiratoire et
rhinopharyngée ainsi qu'une vision bleutée qui ont été décrits lors d'exposition à de fortes concentrations ou lorsque le produit est chauffé.
[2, 6]
Une étude ne retrouve pas d'augmentation significative du nombre d'aberrations chromosomiques dans les lymphocytes circulants de 24 travailleurs exposés à la
morpholine pendant 3 à 10 ans, comparés à des témoins ; les niveaux d'exposition étaient de l'ordre de 0,54 à 0,93 mg/m 3 [6].
[12, 16]
Aucune donnée n'a été publiée concernant de possibles effets cancérogènes chez l'homme.
À noter cependant que la morpholine peut être transformée en N-nitrosomorpholine au cours du process dans l'industrie du caoutchouc, et qu'un excès de cancers
chez les travailleurs de l'industrie du caoutchouc a été observé avec cette nitrosamine dans une étude (Fajen 1999 cité dans [16]).
Aucune donnée n'a été publiée concernant des effets sur la reproduction chez l'homme

 

Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.