1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

ALİFATİK AMİN

Alifatik aminler (alkanaminler)
Alifatik aminler
Aminler, amonyağın alkillenmiş (veya aromatik aminlerde arillenmiş) türevleridirler.
Hidroksilamin (NH2−OH) ve hidrazin (NH2−NH2) de önemli amonyak türevleridirler.
Amonyağın hidrojenleri yerine bir, iki, üç veya dört alkil grubu bağlanabilir ve sırasıyla primer aminler (R−NH2), sekonder aminler (R2NH), tersiyer aminler (R3N) ve kuarterner amonyum katyonu (R4N+) meydana gelir. Alkollerde karbon atomu üzerine bağlanan alkil gruplarının sayısı primer, sekonder ve tersiyerliği belirlediği halde primer, sekonder ve tersiyer aminlerin belirlenmesinde amonyak azotuna bağlanan alkil (R−) veya aril (Ar−) gruplarının sayısı temel alınır; R3C−NH2, tersiyer değil, primer bir amindir. Aril, arenler için
alkil karşılığıdır. Arenler, moleküllerinde özel bir doymamışlık bulunan halkalı bileşiklerdir;
bunlar, aromatik hidrokarbonlar olarak da adlandırılırlar; genel formülleri CnH2n−6 şeklindedir; en basit aren, kapalı formülü C6H6 olan benzendir. Bazı alifatik aminler ve formülleri aşağıdadır:

Amin adı Formül
Primer aminler
Metilamin CH3−NH2
Etilamin C2H5−NH2
Propilamin
İzopropilaminC3H7−NH2(CH3)2CH−NH2
Sekonder aminler
Dimetilamin CH3−NH−CH3
Dietilamin C2H5−NH−C2H5
Tersiyer aminler
Trimetilamin (CH3)3N
Trietilamin (C2H5)3N
Tripropilamin (C3H7)3N24

Ataman Kimya, Alifatik amin satışı yapmaktadır. Kimyasal ürün satınalmak için lütfen satış danışmanlarımızla irtibat kurunuz
www.atamankimya.com
info@atamankimya.com
Tel: 0216 577 10 10

Metilamin, etilamin, dimetil amin, trimetilamin gibi küçük moleküllü aminler oda sıcaklığında gaz, diğerleri sıvıdır. 
Küçük moleküllü aminler suda çözünür; molekül büyüdükçe suda çözünme azalır. Aminlerin hepsi eter, alkol, benzen, kloroform gibi çok kullanılan organik çözücülerde çözünürler.

Aminler, amonyağın alkil türevi olduklarından baz özelliği gösterirler; serbest elektron çifti, maddeye bazik özellik verir; madde kolayca proton alır. 
Aminler, sulu çözeltilerde su molekülünden bir proton alarak alkilamonyum katyonu ve hidroksil iyonu oluştururlar:
 R−NH2 + H2O ↔ R−NH3+ + OH−
 R2NH + H2O ↔ R2NH2+ + OH−
 R3N + H2O ↔ R3NH+ + OH−
Aminler, güçlü asitlerle tuz oluştururlar. Bu tuzlar katıdırlar; suda çözünürler ve hidroliz sonucu asit reaksiyon verirler.
Soğukta ve asitli ortamda nitröz asitle (HNO2) primer aminler, azot çıkışıyla primer alkolleri (R−CH2−OH); sekonder aminler, N−nitrozaminleri (R2N−NO) oluştururlar; tersiyer aminler ise reaksiyon vermez.
Primer aminler aldehitlerle Schiff bazı (−CH=N−) oluştururlar.
Ketonların sekonder aminlerle asit katalizli bir kondensasyon reaksiyonunda, en kararlı ürün olan enaminler (R−CH=CR−NR2) meydana gelir.
Tersiyer aminler, hidrojen peroksitle (veya perasitlerle), oda sıcaklığında bekletmekle, azot üzerine oksijen bağlanması sonucu, tersiyeramin oksitleri oluşturur: R3N + H2O2 → R3N+O− + H2O
Tersiyeramin oksitler, molekülünde + ve − yükler bulunduğundan iç tuz (Zwitter iyon) niteliğinde polar bileşiklerdir. 
Bunlar, katıdırlar; erime noktaları yüksektir.Tersiyeramin oksitler, suda çözünür, eterde çözünmezler; ısıya karşı kararsızdırlar.
Sekonder aminlerin hidrojen peroksitle verdiği sekonderamin oksit kararsızdır; dialkilhidroksilamine izomerleşir.
Primer aminler, hidrojen peroksitle aldehit ve amonyağa dönüşürler.
Primer ve sekonder aminlerin azota bağlı hidrojenleri, pozitif halojenle yer değiştirebilir. Klor ile, primer aminlerden N-kloramin ( RNHCl) ve N,N-dikloramin (RNCl2); sekonder
aminlerden N-klor sekonder amin (R2NCl) meydana gelir. N-kloraminler, sulu çözeltilerde kararsızdırlar; kısa bir sürede aldehit ve amonyağa ayrışırlar. N-klor sekonder aminler, sulu
ortamda daha kararlıdırlar; ancak bazlı ortamda HCl eliminasyonuyla, kararlı olan N-alkil aldimin (R−CH=N−R′) yani Schiff bazlarına dönüşürler.
Metilamin, bazı antihistaminik maddelerin sentezinde ön maddedir; trimetilamin de kolin sentezinde ön maddedir. 
Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.